Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Inainte de a da unda verde realizarii unei mansarde trebuie sa hotarati cum se va face izolarea peretilor, dar si cum se vor finisa toate suprafetele de pereti mansarda. In principiu, partea de termoizolare si hidroizolatie poate fi realizata independent de lucrarile legate de finisajele interioare. Continuitatea lucrarilor este recomandata pentru a putea fi remediate in timp util anumite erori de montaj ale straturilor de izolatie. O serie de informatii importante despre modul in care se poate realiza izolarea mansardei si ce materiale puteti alege pentru ridicarea peretilor, gasiti in continuare. In plus, regasiti si cateva idei despre cele mai des utilizate culori pentru vopsirea peretilor din mansarda.
Cum izolam peretii mansardei?
Izolarea peretilor reprezinta cea mai buna metoda prin care nu veti pierde bani in viitor atunci cand incalziti sau climatizati o casa. Izolarea pentru pereti mansarda contribuie si la pastrarea in bune conditii a finisajelor. Pierderile de energie termica sau de aer climatizat prin pereti pot fi semnificative atunci cand suprafata lor nu este protejata cu un termosistem. Acelasi lucru, insa din alt punct de vedere, se refera la impiedicarea patrunderii umiditatii in interior. Sistemul de hidroizolatie trebuie sa fie eficient in special pentru zona de pereti mansarda unde se presupune ca infiltratiile ar putea fi posibile.
Iata care sunt variantele de izolare pereti mansarda din ambele puncte de vedere:
- Termoizolare pereti mansarda – Ne referim in mod special la tavanul unei mansarde si la materialele ce pot fi folosite pentru a bloca patrunderea caldurii sau frigului. Un tavan de mansarda termoizolat corect contribuie la pastrarea unei temperaturi ambientale potrivite pentru locuire. Iata care sunt materialele disponibile si folosite cel mai des:
- Vata bazaltica sau vata minerala din sticla – Eficienta ambelor materiale este cunoscuta in raport cu pretul platit. Sunt materiale ecologice pentru ca au la baza roca de bazalt prelucrata fin si particule din sticla rezultate din prelucrarea nisiplui. Este nevoie de atentie pentru ca materialul sa fie impins in toate colturile structurii pentru a nu aparea punti termice. Necesita personal calificat pentru montaj;
- Celuloza – Este materialul preferat pentru cei care opteaza pentru o solutie ecologica de izolare pereti, in general. Mai mult de trei sferturi din componenta acestui material este formata din hartie si carton reciclate. Materialul este semilichid si se pompeaza cu un utilaj dedicat. Eficienta penetrarii in cele mai dificile spatii din stuctura acoperisului este dovedita. Este un material mai greu, asadar structura acoperisului trebuie sa fie solida. Indicele de izolare termica nu este insa cel mai bun fata de alte materiale;
- Spuma poliuretanica – Sa izolezi pereti mansarda cu spuma poliuretanica este cea mai des solicitata solutie. Din pacate aspectul ecologic are de suferit pentru ca este un material produs din resurse neregenerabile. Nu se mai pune problema de a aparea puntile termice, insa este necesara aparatura profesionala si o echipa specializata;
- Polistiren – Dintre toate materialele este cel care poate fi montat chiar si in regie proprie. Necesita rabdare si atentie la placare, insa rezultatul poate sa fie cu usurinta foate bun daca lucrati la pereti mansarda. Din pacate nici acest material nu este ecologic, insa pretul este mult mai mic fata de vata bazaltica. Versiunea de polistiren expandat este preferata datorita evidentei conductivitatii termice mai bune fata de cel extrudat. Doar la pereti mansarda verticali folositi eventual polistiren extrudat pentru a rigidiza sectiunile.
Fiecare zona de pereti mansarda trebuie sa beneficieze de cea mai buna termoizolare. Avantajele sunt atat de importante pentru o locuire confortabila si economica pentru intreaga casa si se refera la:
- Temperatura nu va avea variatii importante in functie de temperatura exterioara;
- Veti achita facturi cu valoare mult mai mica pentru incalzire sau climatizare;
- Existenta unui strat care poate proteja zona in caz de incendiu (vata minerala nu arde);
- Valoarea constructiei va creste.
- Hidroizolare pereti mansarda – Acest sistem de protectie se va realiza inaintea celui care asigura termoizolatia. Va fi pus in opera odata cu realizarea invelitorii acoperisului si este parte integrata din tot ceea ce inseamna protejarea la nivel de pereti mansarda. Urmatoarele materiale sunt folosite cu preponderenta:
- Membrana impermeabila la umezeala din vant – Este un material permeabil la vapori, insa rezista la actiunea vantului. Va proteja termoizolatia si elementele care o sustin impotriva condensului sau umiditatii atmosferice naturale;
- Bariera de vapori pentru izolare pereti mansarda – Protejeaza impotriva patrunderii vaporilor de apa si simultan reduce pierderile de caldura din mansarda;
- Bariera de vapori ce reflecta caldura – Contribuie atat la stoparea patrunderii vaporilor spre zona termoizolata, cat si la respingerea caldurii acumulate sub sarpanta.
Hidroizolatia pentru pereti mansarda joaca un rol deciziv pentru ca stratul temoizolator sa ramana in buna stare. Daca ar exista infiltratii, se va forma condens intre invelitoare si vata minerala, spre exemplu, deteriorarea acesteia producandu-se rapid. Desigur, beneficiile se extind si in legatura cu:
- Diminuarea pana spre zero a posibilitatii degradarii prin actiunea umiditatii a materialelor de finisare pentru pereti mansarda si tavan;
- Mentinerea unui aer curat, fara spori de mucegai ori alte mirosuri neplacute.
Scopul izolarii pentru pereti mansarda este evident si nu trebuie facut niciun rabat la calitatea materialelor si a manoperei cu care sunt puse in opera. De acestea vor depinde in viitor mentinerea integritatii finisajelor de pereti mansarda, dar in special a confortului locuirii in acest spatiu.
Din ce materiale putem realiza peretii unei mansarde?
Pentru pereti mansarda solutiile disponibile pot sa includa atat materiale opace, dar mai nou si materiale transparente. In oricare dintre conditii verificati daca structura de rezistenta a casei permite includerea unor materiale cu greutate mare.
Va prezentam cele mai utilizate solutii pentru a construi pereti mansarda asa cum va doriti:
- Pereti din caramida – Caramida este cel mai comun material cu care se pot zidi peretii unei mansarde. Nu este un material greu, prin urmare cele mai multe dintre structuri il vor putea sustine. Finisarea peretilor din caramida se realizeaza in mod clasic prin tencuire. Stratul final poate fi o vopsea lavabila sau daca sunteti interesati, tapet;
- Pereti din BCA – Este unul dintre cele mai usoare materiale cu care se pot ridica rapid pereti mansarda. In mod asemanator cu caramida sunt necesare lucrari de tencuire si ulterior finisaje cu vopsele in culorile dorite, ori tapet;
- Pereti din lemn – Cu pereti din lemn se pot construi pereti mansarda chiar daca constructia este realizata din caramida, BCA, beton sau alte materiale. In mod deosebit combinatia intre pereti ziditi si lemn este cea mai buna solutie. La interior nu este neaparat nevoie de un material de finisare, peretele ramanand asa cum este. Totusi trebuie avute in vedere masuri de ignifugare si protejare a lemnului impotriva atacului daunatorilor si umiditatii. In plus, imbinarea lemnului trebuie sa fie perfecta pentru a crea un panou termoizolant eficient;
- Pereti din sticla – Panourile din sticla sunt noua varianta de construire de pereti mansarda. Valoarea lor estetica este evidenta pentru ca vor deschide un intreg peisaj inconjurator celor care vor folosi acest spatiu al casei. Luminozitatea va fi excelenta indiferent de vremea de afara. Se intelege ca aceste panouri din sticla pentru pereti mansarda nu pot fi montate in orice locatie s-ar afla casa. Daca proprietatea este suficient de intinsa, ori cea mai apropiata cladire este la distanta incat sa nu va fie perturbata intimitatea, atunci alegeti fara ezitare pereti mansarda din sticla. Nu uitati insa ca veti avea de suportat costuri mari de achizitie si montaj. In plus, va fi necesar sa gasiti o modalitate sigura de intretinere pentru curatarea periodica a acestor suprafete vitrate.
Optinile sunt diversificate, atat din punct de vedere al costurilor pentru pereti mansarda, cat si al aspectului estetic in interior si in exterior. Pentru casele noi peretii mansardei se pot descrie si proiecta usor In schimb, pentru case deja construite, ori pentru transformarea unui pod in masarda, aveti nevoie de asistenta din partea unui inginer structurist si a unui arhitect. Acestea masuri se iau in mod obligatoriu in orice situatie. Cu atat mai mult sunt necesare cand solicitati suprainaltarea podului pentru a se crea pereti mansarda cu scop de marire a suprafetei utile.
Ce culori folosim pentru vopsirea peretilor la mansarda?
Decorarea peretilor din mansarda reprezinta o decizie importanta. Veti avea in vedere mai multe criterii care va ajuta sa faceti o alegere potrivita. Daca sunteti in dilema, nu incercati sa faceti exercitii cu diferite culori pentru ca sigur veti consuma timp si bani, fara a sti daca ajungeti la un rezultat placut. Consultati un designer de interioare si veti fi multumiti. Criteriile ce stau la baza alegerii culorilor pentru vopsire pereti mansarda se refera in principal la:
- Scopul utilizarii mansardei;
- Cine va folosi acest spatiu;
- Care este nivelul de iluminare naturala;
- Ce inaltime maxima are mansarda;
- Ce suprafata utila aveti la dispozitie;
- Ce tip de mobilier doriti sa montati.
Tinand cont de aceste criterii, va prezentam care sunt cele mai interesante si usor de combinat culori de finsaj pentru pereti mansarda in raport cu tavanul, pardoseala si decoratiunile:
- Pereti mansarda gri – Tavan alb – Parchet wenge – Mobilier nuc – Carpete sau covor in rosu, negru si insertii de alb;
- Peretii mansardei lila – Tavan alb – Parchet lemn natur – Mobilier fag inchis – Carpete ori covor in visiniu, alb, lila;
- Pereti mansardei alb – Tavan alb – Parchet lemn nuc – Mobilier wenge – Carpete si covoare in rosu, alb, albastru;
- Peretii mansardei crem – Tavan alb – Parchet gri – Mobilier fag deschis – Carpete sau covor in rosu, albastru si insertii de crem.
Cu cat culorile alese pentru pereti mansarda si tavan sunt mai deschise, cu atat spatiul va parea mai mare. Din acest motiv este recomandat sa coordonati suprafata utila si iluminarea naturala cu alegerea unor combinatii de culori potrivite.
Combinatia intre inaltimea oferita de peretii mansardei si materialele din care sunt construiti, raportat la culorile materialelor de finisare si ale decoratiunilor este un aspect important, caruia trebuie sa ii acordati atentie. Daca sunteti in faza de proiectare, dar nu numai, oricand puteti solicita modificari pentru peretii mansardei, astfel incat sa reflecte nevoile si preferintele proprii.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.