Inaltime mansarda

Inaltime mansarda

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Mansarda va ramane mereu un spatiu aparte fata de restul incaperilor casei. Cei mai multi isi doresc o mansarda pentru a amenaja o zona linistita sau pentru a separa joaca copiilor de restul casei. Este important sa solicitati de la inceput ca proiectul sa tina cont de criteriul inaltimei pentru a beneficia de toate facilitatile acestui nivel al constructiei. Daca inaltimea masardei este corect raportata la destinatia incaperii, nu veti intampina niciun fel de dificultate in legatura cu amenajarea. Despre care sunt inaltimile utile pentru o mansarda si cum se proiecteaza acestea, ce tipuri de structuri de acoperisuri sunt utile pentru a crea o mansarda utila si de ce ati alege o mansarda si nu un simplu pod, aflati amanunte in cele ce urmeaza.

Care sunt inaltimile utile pentru mansarde?

Proiectarea caselor de locuit trebuie sa fie facuta in legatura directa cu beneficiarul. Nu este suficient sa vizionati o randare si sa solicitati anumite dimensiuni ale incaperilor. Modificarile computerizate se realizeaza usor, insa nu de fiecare data rezultatul este cel la care va ganditi. Din acest motiv veti verifica datele legate de inaltime mansarda, pentru ca acestea reprezinta cheia unui rezultat foarte bun legat de scopul pe care vi l-ati propus.

Urmatoarele detalii sunt importante si le veti avea in vedere la fiecare verificare a stadiului proiectului:

  • Inaltimea utila – Se refera la valoarea masurata in zona cu cea mai mare inaltime a camerei. In functie de destinatia pe care o veti aloca acestui spatiu sunt recomandate doua valori:
    • 2,55 metri – Incaperi pentru locuit: dormitoare, camere de zi, camere copii, bucatarie, spatiu de antrenament, birou, biblioteca etc.;
    • 2,30 metri – Alte spatii: debara, dressing, rafturi pentru unelte si materiale, baie.
  • Inaltimea pentru deplasare – Deplasarea in conditii decente in interiorul unei mansarde trebuie sa fie asigurata de o inaltime masarda de minim 1,9 metri. Aceasta inaltime va defini zona activa si este asociata direct cu confortul locuirii si utilizarii in general a unei mansarde. Cu cat aceasta inaltime masarda pentru deplasare este regasita in proportie mai mare pe intreaga suprafata, cu atat utilizatorii nu vor avea grija deplasarii. Cu alte cuvinte, daca inaltimea mansardei este corect proiectata, nu va trebui sa va feriti cand va asezati sau va ridicati de pe un fotoliu sau pat, ori cand intrati sau iesiti din mansarda.

Pe langa regula de inaltime mansarda adaptata locuirii in bune conditii este recomandat sa verificati si suprafata utila ce poate fi obtinuta la acest nivel al casei. Balansul intre suprafata utila si cea construita, adica cresterea suprafetei utile, se va datora pantei acoperisului. Daca panta acoperisului este mai accentuata, peretele obtinut este mai putin inalt. Astfel, suprafata utila va fi mai mica.

Iata cateva detalii care au legatura directa cu inaltimea masardei in raport dublu cu unghiul de inclinare al acoperisului si suprafata utila obtinuta:

  • Inclinare mai mare de 45º – Rezulta un perete de maxim 1 m;
  • Inclinare intre 20 si 45º – Inaltimea peretelui este de circa 1,2 m;
  • Inclinare mai mica de 20º – Peretele va avea cel putin 1,5 m.

Stiind aceste caracteristici legate de inaltime mansarda in functie de panta acoperisului puteti aprecia ce suprafata utila se poate atinge. Este recomandat sa nu luati in calcul drept suprafata utila oricare alte zone din mansarda ce nu se incadreaza in valorile prezentate. Daca totusi se vor obtine alte valori, aceste suprafete pot fi folosite drept spatii pentru depozitare, ori pentru montarea unor echipamente de incalzire (unitati interioare de climatizor, radiatoare).

Inaltimea mansardei

Ce tipuri de structuri de acoperis sunt potrivite pentru realizarea unei mansarde?

Pentru ca geometria si implicit volumul unei mansarde sunt in stransa legatura cu inaltime mansarda, structura acoperisului are un rol deosebit de important. Va prezentam cateva variante de structuri de acoperis care includ o inaltime mansarda potrivita pentru crearea unui spatiu confortabil, atat pentru locuire, dar si pentru alte activitati casnice.

  • Sarpanta formata din cadre plane din lemn lamelat incleiat (Glulam), stalpi drepti, grinzi care se sprijina pe pereti portanti din zidarie si pane din Glulam;
  • Sarpanta cu pereti realizati din zidarie confinata pe care se sprijina cadre din lemn lamelat incleiat si grinzi bumerang;
  • Sarpanta clasica formata din scaune cu popi, contrafise si pane, capriori din Glulam cu forma dreapta si curbata si lucarne;
  • Sarpanta cu stalpi drepti, cadre curbate ce au sectiune variabila si articulate pe trei directii si pane de compresie din Glulam;
  • Sarpanta din cadre plane ce au zabrele formate din arce, grinzi drepte si cu sectiune variabila, pane de compresie si contravantuire din Glulam.

Fiecare dintre aceste structuri de acoperis vor crea spatii diferite pentru suprafata utila care va rezulta, totul in stransa legatura cu valorile prezentate legate de inaltime mansarda. Calitatea utilizarii mansardei trebuie sa ramana cel mai important aspect pe care il urmariti atunci cand solicitati un astfel de proiect. Libertatea de circulatie in interiorul unei mansarde si libertatea de mobilare sunt criterii ce tin direct de inaltime mansarda.

Inaltimea unei mansarde

De ce o mansarda si nu pod?

In mod traditional, casele individuale au un pod. Acest tip de constructie este datorat necesitatii folosirii unui spatiu acoperit, la care sa existe acces chiar din interiorul casei. Pentru un pod circulabil inaltimea acestuia este importanta. Cu atat mai mult daca doriti sa folositi acest nivel drept spatiu locuibil, inaltimea mansardei este criteriul definitoriu pentru a obtine confort. Totul tine de preferinte si necesitati, iar daca va intrebati ce este de preferat intre un pod si o mansarda, aveti in continuare cateva detalii legate de avantajele construirii unei mansarde:

  • Reprezinta cea mai eleganta solutie pentru un spatiu dedicat. Starea de confort si intimitate resimtita nu poate fi comparata cu cea din alte camere ale casei. Pentru copii va fi un loc pe care nu-l vor uita toata viata;
  • Chiar daca trebuie facute investitii in masuri de termoizolare si hidroizolare de foarte buna calitate, per total o mansarda este mai putin costisitoare in comparatie cu un etaj clasic;
  • Nivelul de iluminare al unei mansarde este mai bun, ceea ce inseamna reducerea consumului de electicitate. Faptul ca pot fi montate ferestre pe acoperis va lasa lumina sa patrunda perpendicular in interior. Astfel, iluminarea va fi buna chiar si cand cerul este intunecat;
  • Spatiul poate ramane in conservare, nu trebuie sa fie neaparat locuit, putand fi utilizat atunci cand este nevoie. Ramane desigur conditia ca inaltimea mansardei sa permita acest lucru in cele mai bune conditii;
  • Taxarea prin impozit pentru proprietatile cu mansarda este mai mica fata de cele cu etaj.

Nu trebuie sa uitam nici inconvenientele cu care va confruntati cand doriti sa aveti o mansarda. In practica, daca se lucreaza cu manopera profesionista si in special cu materiale calitative, aceste dezavantaje pot fi date uitarii. Le vom prezenta pentru a sti exact la ce anume sa acordati mai multa atentie:

  • Izolatia termica si hidro trebuie sa fie foarte atent proiectata si pusa in opera. Cand sunt folosite materiale de slaba calitate sau subdimensionate in raport cu realitatea climei in care este construita casa, atunci pot aparea probleme mari. Confortul este deficitar si in plus consumul de energie pentru o locuire cel mult decenta va fi foarte mare;
  • Suprafata utila se va diminua daca structura acoperisului nu a fost proiectata pentru a incadra o mansarda. De aceea, regula pentru inaltime mansarda va decide regimul de inaltime perimetral. Cu cat inaltimea peretilor ce definesc mansarda este mai mare, cu atat suprafata utila va fi mai mare.

Chiar daca aveti o casa cu pod, mansardarea este posibila. Indentificati exact cum veti folosi noul spatiu si de la acest punct arhitectul va sti ce inaltime mansarda trebuie sa rezulte dupa transformarea podului. Modificarile trebuie sa aiba un proiect avizat, iar lucrarile se realizeaza cu echipe profesioniste. Puneti accent atat pe stabilirea clara a spatiului util ce va rezulta in functie de inaltimea mansardei, cat si pe lucrarile de izolatie care se realizeaza. Daca este necesar optati si pentru consultanta oferita de un designer de interior.

Alegerea de a amenaja o mansarda va fi cel mai inspirat lucru pe care il puteti hotari cand construiti casa. Pe termen lung cheltuielile vor fi amortizate doar si pentru faptul ca ati decis sa aveti la indemana un spatiu extrem de atractiv pentru oricine. In mod special, cei mici sunt cei mai interesati de a locui, invata si a se juca intr-un spatiu doar a lor. Nu uitati ca oricine ar dori sa foloseasca acest spatiu trebuie sa o faca fara efort, iar acest lucru se obtine prin atentia directionata spre criteriul de inaltime mansarda.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.