
- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Usurinta cu care se foloseste spatiul exterior al unei proprietati, ori cel imediat adiacent acesteia, tine intotdeauna cont de calitatea cailor de acces. Pavarea acestor suprafete pe care se desfasoara trafic pietonal sau auto trebuie realizata cu responsabilitate, pentru a conferi durabilitate si siguranta pe termen lung.
Pentru ca folosirea unei pardoseli exterioare cu grad potrivit de rezistenta si aderenta reprezinta o solutie convenabila, in articolul ce urmeaza am pus laolalta principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in realizarea pardoselilor exterioare.
Ce sunt pardoselile exterioare?
Pardoseala exterioara este, in sine, un strat de material care, de regula, este turnat direct pe sol, intr-un spatiu delimitat cu un cofraj. Sunt situatii in care este posibil ca noua suprafata de pardoseala exterioara sa fie aplicata peste o sapa din beton deja existenta si a carei structura este inca viabila. In aceste conditii se tine cont de o oarecare inaltare a zonei, insa, de regula, aceste pardoseli de exterior nu au o grosime semnificativa.
Ceea ce se urmareste este ca lucrarea finalizata sa fie capabila sa suporte, fara deteriorare, activitatile preponderente ce se desfasoara in exterior prin tranzitarea acestor spatii. In mod obisnuit, se doreste ca o pardoseala exterioara sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Rezistenta suficienta fata de traficul care se desfasoara frecvent;
- Stabilitate volumetrica indiferent de conditiile de temperatura;
- Stabilitate estetica si atunci cand este expusa radiatiilor UV;
- Suprafata continua pentru o intretine ieftina si rapida;
- Aderanta in functie de tipul de pardoseala pentru exterior;
- Adaptare cromatica ce poate fi selectata dintr-un paletar de culori sau modele;
- Durabilitate, care se mentine ani la rand, fara necesar de mentenanta;
- Costuri justificate, in functie de tipul de pardoseala exterioara si suprafata acoperita cu aceasta.
Este avantajos sa luati o decizie bazata pe realitatea concreta a momentului, dar si pe cea viitoare. Este posibil ca in viitor traficul sa fie diferit fata de momentul in care incepeti aceasta lucrare. O estimare competenta o puteti realiza impreuna cu un constructor profesionist de pardoseli exterioare.

Avantaje pardoseala exterioara
Varietatea este un avantaj confortabil atunci cand aveti nevoie de pardoseli pentru spatiul exterior. In curtea casei, in spatiul adiacent magazinului propriu, sau in interiorul unui depozit exterior industrial, pardoselile exterioare prezinta urmatoarele avantaje generale:
- Diversitate in privinta nivelului de rezistenta necesar;
- Varietate legata de paleta cromatica;
- Flexibilitate a formei finale;
- Timp redus de aplicare si predare a lucrarii;
- Rezistenta mecanica si estetica ce dureaza multi ani;
- Finisare prin inscriptionari personalizate cu scopul utilizarii;
- Reparatii si eventuale completari de suprafata executate rapid;
- Termen de garantie real.
Cu un asemenea set de avantaje, este usor de inteles motivul pentru care beneficiarii unor pardoseli de exterior executate cu materiale si tehnologie profesionale sunt atat de multumiti de rezultate. Este deja demostrat ca acoperirea solului cu una dintre variatele de pardoseli ce urmeaza a fi prezentate simplifica accesul si siguranta folosirii spatiului exterior al oricarei proprietati.

Tipuri de pardoseli exterioare
Pentru exemplificarea avantajelor, am ales cele mai utilizate tipuri de pardoseli care se monteaza in exterior. Diferentierea se face, in special, in functie de destinatia utilizarii, lucru de la care trebuie sa porniti cand faceti o alegere.
Pardoseala din rasina
Rezultatul care se obtine dupa turnarea de pardoseli epoxidice sau pardoseli poliuretanice este intotdeauna foarte bun. Aceste materiale detin proprietati mecanice diferentiate, insa, per asamblu, caile de acces exterioare vor deveni extrem de rezistente.
Suprafetele ce au in continut rasina epoxidica sunt apreciate in mod special in cazul rularii zilnice a unui trafic dificil, care supune pardoseala la incercari mecanice desosebite. In schimb, o suprafata ce contine poliuretan va fi rezistenta si, in acelasi timp, flexibila.
Se remarca ca ambele tipuri au o suprafata continua. Este un avantaj considerabil atunci cand nu doriti ca zona sa fie napadita de vegetatia ce poate creste spontan intre rosturi. Ca atare, efortul pentru intretinere va fi minim. Prin urmare, destinatia lor trebuie sa fie apreciata corespunzator pentru a beneficia concret de avantaje.

Pardoseli din beton decorativ
Betonul decorativ vine ca o solutie constructiva aparte pentru spatiile exterioare. Designerii sunt incantati ca pot folosi acest tip de beton care ofera atat un design coordonat cu proiectul cladirii, cat si durabilitate in timp.
Procedurile de punere in opera sunt diferite, iar rezultatele pot fi apreciate ca spectaculoase. Se poate alege beton elicopterizat ce va oferi duritate foarte buna si un aspect coloristic personalizat.
Suprafata acoperita cu beton acidat este varianta prin care veti primi o suprafata unica, care nu poate fi repetata din punct de vedere estetic in alta locatie.
Cand urmariti imitarea unor materiale naturale pentru pavaje, folositi betonul amprentat. Efectul creat prin amprentarea sapelor din beton este atat de realistic incat este dificil sa fie facuta diferenta doar vizual.

Pardoseala exterioara din pavaje
Pavarea prin metoda clasica reprezinta o solutie buna atunci cand construirea acesteia si, ulterior, utilizarea vor fi facute responsabil. Pavelele sunt materiale pentru acoperirea unui sol in scop de creare a suprafetei de pardoseala pentru o alee, sau pentru o zona in care se monteaza o terasa, ori o parcare exterioara.
Solul trebuie bine stabilizat si compactat, iar presiunea care se exercita pe suprafata nu trebuie sa depaseasca nivelul acceptat de structura pavajului. Altfel, pardoselile din pavaje pentru exterior vor ramane solutii excelente pentru domeniul rezidential, relativ usor de intretinut si reparat.

Pardoseala din placi ceramice si piatra naturala
Alegerea acestor materiale trebuie facuta cu atentie, mai ales cand zona de montare este expusa variatiilor de temperatura. In special iarna, placile ceramice si piatra naturala pot sa fie tinta deteriorarilor prin fisuare. Aceasta neplacere este provocata de infiltrarea si inghetul apei in fisuri.
Cu toate acestea, folosirea unor materiale de calitate si a diferitelor solutii tehnologice de montaj si protejare a suprafetelor, pot sa reduca substantial aceste neplaceri. Ca atare, piatra naturala si gresia pentru exterior vor ramane optiuni pe care merita sa le verificati.

Pardoseli din lemn si placi compozit
Cu multiple intrebuintari, lemnul va ramane materialul preferat pentru lucrarile rezidentiale interioare si exterioare. Realizarea unui spatiu pentru terasa cu pardoseala din lemn pare sa fie visul oricarui proprietar.
Lucrarile pot fi mai laborioase si mai scumpe, insa rezultatul este aparte. Se tine cont de calitatea materialului, dar si de metodele prin care lemul va fi imunizat impotriva daunatorilor, umiditatii si traficului. O alta varianta care are la baza tot lemnul este reprezentata de placile compozit.
Pe langa fibra lemnoasa, aceste placi contin si polimeri, aditivi si substante pentru protectia UV. Colorantul este folosit pentru aducerea placilor la o nuanta naturala de lemn sau alta imitatie de material natural.

Alte tipuri de materiale
Producerea de pardoseli de exterior impune, uneori, si anumite precautii legate de modul acestora de utilizare. Una dintre cerinte este crearea unui suport sigur la sol pentru locurile de joaca ale copiilor.
Pentru aceasta situatie, folosirea panourilor din cauciuc este o solutie ce are drept avantaj montarea rapida si folosinta indelungata. Cauciucul de calitate este un material rezistent, ce nu reactioneaza cu apa si nu se deformeaza la presiuni repetate.
Agregatele de dimensiuni mici si medii sunt si acestea o solutie pentru pardoselile exterioare. Printr-o compactare corecta si delimitare cu borduri din beton, suprafetele acoperite pot deveni extrem de utile in orice spatiu exterior. Sunt apreciate pentru ca ajuta la drenarea rapida a apei pluviale.
Ce alegem in functie de utilizare?
In prezentarea anterioara v-am oferit tipuri de pardoseala exterioara care se pot plia perfect pe modul in care le veti folosi. Consideram important sa aratam, in continuare, o corelare intre acestea si locatia in care pot oferi cele mai bune rezultate:
- Zone rezidentiale – Siguranta este cuvantul de ordine pe orice proprietate particulara rezidentiala. Parcurgerea oricarei suprafete din exteriorul casei trebuie sa fie lipsita de orice risc, in timp ce suprafata ramane perfect neteda si cand este necesar aderanta. Avand aceste cerinte, puteti opta pentru pardoseli din beton decorativ, lemn sau placi compozit, dar si unele variante de piatra naturala sau placi ceramice. Pentru spatii de tipul aleilor sau parcari, verificati si oferta de pardoseala din pavele;
- Zone industriale – Specificul activitatilor in aceste zone impune precautii in privinta rezistentei zonelor cu pardoseli exterioare. In functie de activitatea industriala, sunt recomandate pardoseli din rasini epoxidice pentru trafic de utilaj greu si corpuri grele cu care se lucreaza pe suprafete. In cazul unor lucrari speciale, unde este necesar ca podeaua sa reactioneze elastic, pardoselile din poliuretan sunt cele preferabile;
- Zone comerciale – Partea estetica a zonelor comerciale este o componenta importanta in acest domeniu. Pentru acest motiv, ideea de a folosi pardoseli rezistente si cu un desgin atragator este cea mai buna solutie. Aici sunt la mare cautare pardoselile continue, cum sunt cele din rasini epoxidice, care se preteaza cel mai bine pe culoarele mari dintre magazine. La intrarea in fiecare magazin se poate opta pentru placarea cu pardoseli din lemn, dar si cu placi ceramice rezistente la trafic.

Care este pretul de executie?
Raspunsul la aceasta intrebare implica, de cele mai multe ori, consultanta unei firme de specialitate. Competenta acestora in domeniu este recomandata pentru a nu folosi o solutie de acoperire cu pardoseala nepotrivita zonei.
Iata care sunt cele mai importante criterii in baza carora veti afla pretul de executie:
- Definirea modelui de pardoseala;
- Masurarea intinderii suprafetei pe care se va monta sau turna;
- Elemente particulare in legatura cu pozitia, stabilitatea, inclinarea solului;
- Grosimea pentru anumite tipuri de pardoseli pentru exterior;
- Calitatea si structura materialelor in cazul placarilor cu lemn, piatra naturala si placi ceramice;
- Timpul solicitat pentru terminarea lucrarilor.
Un pret orientativ in acest domeniu este cotat la 150 lei / m2, insa, tinand cont de aspectele prezentate, retineti ca pretul variaza corespunator.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.