- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
In prezent, bucatariile sunt precepute drept spatii care trec dincolo de clasica lor utilizare, aceea de a prepara mancarea. Oricare ar fi spatiul disponibil, retineti ca este imperios necesar sa folositi materiale trainice pentru amenajarea bucatariilor. Pentru realizarea unor pardoseli bucatarie adecvate, folositi materiale potrivite cu traficul pe care il estimati, dar si cu raportul estetic pe care doriti sa il obtineti.
Despre tot ceea ce tine de pardoseli pentru bucatarie in sensul identificarii criteriilor pentru alegerea acestora, tipurilor de materiale disponibile si avantajelor acestora, aflati in cele ce urmeaza.
Ce fel de pardoseli alegem pentru bucatarie?
Este important ca materialul de finisaj pentru pardoseala din bucatarie sa intruneasca calitati de durabilitate si modalitati de intertinere cat mai usoare. Va trebui sa indentificati care va fi ritmul de folosire in acest spatiu, nu doar pentru moment, ci si pentru viitor.
Este evident ca pentru o familie restransa, care prefera sa manance in oras, o pardoseala bucatarie va fi mai putin folosita. In schimb, altfel vor sta lucrurile pentru o familie numeroasa, cu copii, unde bucataria devine centrul principal al vietii casei. Cum aici se va gati si se va manca zi de zi, traficul pe pardoseala din bucatarie va fi intens.
Iata care sunt principalele tipuri de pardoseli bucatarie in corelatie cu asteptarile estetice si practice pe care le puteti avea:
- Pardoseli clasice – In aceasta categorie se incadreaza bucatariile pentru care nu exista motive importante in a investi prea mult in materialul de finisare pentru pardoseala bucatarie, dat fiind ca traficul va fi, de regula, restrans;
- Pardoseli rezistente la trafic – Se va recurge la acest tip de pardoseli bucatarie cand se estimeaza ca spatiul va fi folosit in fiecare zi, in regim intens, datorita stilului de viata al proprietarilor;
- Pardoseli elegante – Gradul de finisare si calitatea speciala a materialelor sunt punctul forte al acestor tipuri de pardoseli pentru bucatarie. In functie de materialul utilizat, se poate obtine si un anumit grad de durabilitate in utilizare, peste media obisnuita;
- Pardoseli de lux – Pentru acest tip de pardoseala bucatarie se poate renunta la o parte din nivelul ridicat de durabilitate in schimbul primirii unui finisaj luxos. Materialul cu care se executa placarea suprafetei de pardoseala in bucatarie poate pune, insa, unele probleme legate de intensitatea si modul de utilizare.
Despre toate aceste materiale pentru pardoseala bucatarie veti afla amanunte in sectiunea dedicata. Va ramane ca dumneavoastra sa decideti materialul pe care il desemnati castigator pentru a fi pus in opera.
Retineti ca satisfactia estetica trebuie sa fie insotita atat de aspectul durabilitatii in timp, cat si de operatiunile minim necesare legate de intretinerea suprafetei de pardoseala bucatarie.
Principalele criterii pentru a alege pardoseala din bucatarie
Pentru a indentifica mai usor care tip de pardoseala bucatarie va fi cel mai convenabil in raport cu modul in care o veti utiliza, va prezentam in continuare o serie de criterii.
Intre acestea veti regasi, cu siguranta, multe asemanari cu felul in care folositi bucataria, atat pentru prepararea mancarurilor, cat si drept loc de sedere si relaxare impreuna cu familia sau prietenii:
- Cat de des se face accesul in bucatarie – Pot exista familii pasionate in arta gatitului, sau, dimpotriva, in bucatarie se prepara doar cafea, ceai, un sendvis si se incalzesc preparate deja pregatite;
- Cat de mult se foloseste aparatura de gatit – Se anticipeaza o perioada intensa de folosire a bucatariei. Se nasc copii, vin in vizita bunici, rude si activitatea in bucatarie devine intensa si pe o durata mare de timp;
- Ce alte activitati sunt facute in bucatarie – Gatiti si mancati in bucatarie, sau folositi spatiul si pentru recreere, socializare in jurul mesei, activitati cu cei mici;
- Cum este delimitata bucataria de restul spatiului – Bucatariile pot fi inchise sau deschise. Traficul intre aceste doua spatii poate fi intens sau lejer, tocmai acest ritm afectand, mai mult sau mai putin, pardoseala din bucatarie;
- Ce alte persoane din afara familiei vor folosi bucataria – Va deveni bucataria un spatiu frecventat si de musafiri? Daca da, atunci este necesar ca pardoseala bucatarie sa fie una durabila si usor de intretinut;
- Cum este realizata continuitatea pardoselei spre alta incapere – Analizati cu ce materiale se face continuitatea pardoselei spre camera alaturata in cazul bucatariilor deschise. Nu doar stilul este important, ci si aspectul legat de aderenta de la o zona la alta.
Pentru fiecare dintre aceste criterii, exista mai multe solutii in privinta alegerii materialului pentru pardoseala bucatarie. Fiecare material vine cu caracteristici pozitive pentru un anumit tip de trafic, dar si cu aspecte ce il fac neprietenos in anumite contexte de utilizare. Pentru a nu decide gresit, stabiliti exact cum veti folosi noua pardoseala bucatarie si discutati cu arhitectul despre acest lucru.
Tipuri de pardoseli pentru bucatarie
Cand ati determinat unde se incadreaza nivelul de utilizare a spatiului pentru gatit si servit masa, puteti deja sa verificati care sunt optiunile de pardoseli pentru bucatarie.
Este recomandat ca materialul ales sa aiba o marja pozitiva in privinta intensitatii utilizarii. Neaparat tineti cont de aspectul estetic general al proprietatii, dar si de ce anume implica intretinerea si eventuale reparatii pentru aceste pardoseli bucatarie.
Iata care sunt cele mai frecvent folosite materiale cu care se pun in opera pardoseli bucatarie:
- Gresie – Placile ceramice sunt cele mai la indemana pentru a realiza finisajul pentru pardoseli bucatarie. Sunt recomandate pentru un trafic redus, cel mult spre mediu doar cand calitatea acestora este foarte buna;
- Granit si piatra naturala – Piatra naturala „pretinde” sa fie vizibila, in niciun caz acoperita cu mobila. Fie ca placati cu granit, un material cu duritate foarte buna, fie cu piatra naturala, de cariera sau industriala, este necesar ca spatiul bucatariei sa fie suficient de mare. Mobila va fi asezata perimetral, iar restul spatiului va putea fi admirat si folosit perfect;
- Ardezie si travertin – Nuantele si modelul fiecarui material sunt atat de aspctuoase, incat merita sa fie expuse in proportie cat mai mare. De mentionat este faptul ca nu sunt atat de dure precum granitul sau piatra naturala. Travertinul, in special, implica o prelucrare atenta si profesionala la punerea in opera;
- Pardoseli epoxidice si pardoseli 3D – Acest tip de pardoseli bucatarie sunt printre cele mai dure si rezistente. Materialul care se toarna contine lianti si aditivi de intarire deosebit de rezistenti la frecare, impact cu obiecte grele sau ascutite si orice fel de deversare de lichide tipice in bucatarie. Varianta 3D este des solicitata, pentru ca ofera un impact vizual deosebit, insa este necesar sa fie atent aleasa in raport cu restul design-ului;
- Parchet laminat sau lemn masiv – Absolut elegant si, mai presus de orice, natural, lemnul masiv se va incadra perfect in cazul unei constructii in stil rustic. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont ca intretinerea acestui tip de pardoseala este dificila si implica refinisari periodice. In cazul parchetului laminat exista o oarecare autonomie in timp in privinta durabilitatii, insa este expus usor patarii si infiltratiei de lichide;
- Pardoseala din beton superfinisat – Duritatea betonului clasic, imbinata cu proceduri speciale de superfinsare, au drept rezultat pardoseli bucatarie extrem de rezistente. Prin procedura de elicopterizare se realizeaza inglobarea la suprafata a particulelor de quart corindon si a colorantului intaritor. Procedura de acidare a betonului ofera, in final, o superfinsare cu aspect inposibil de reprodus in alta locatie. O alta varianta este lustruirea betonului pana la un anumit nivel, lucru care expune atat cat este dorit o parte din agregatele incluse in pasta de beton. Oricare dintre aceste proceduri va ofera un beton superfinisat pentru pardoseli in bucatarie, unde traficul este foarte mare;
- Pardoseala din microciment – Amestecarea cimentului cu alte materiale are drept rezultat o varietate mare de solutii pentru pardoseli in bucatarie. Microcimentul este obtinut prin amestecarea de materiale cu granulatie si culoare diferite. In pasta care rezulta se regasesc, pe langa ciment si agregate specifice, diversi aditivi, pigmentul de culoare si praful de marmura, care contribuie la duritatea suprafetei. Turnarea continua, fara rosturi, prelungeste durata de utilizare si diminueaza efortul de intretinere. Estetic, microcimentul pentru pardoseala bucatarie ofera un finisaj deosebit.
O decizie inteleapta poate fi luata cand aveti deja vizionate mai multe variante de pardoseli bucatarie pe care le-ati solicitat arhitectului. Respectand acest pas si tinand cont de recomandarea referitoare la modul in care veti utiliza spatiul din bucatarie, veti avea parte de o pardoseala pentru bucatarie de cea mai buna calitate.
Care este alegerea corecta pentru pardoseala unei bucatarii?
In contextul informatiilor deja prezentate, aveti posibilitatea de a face o alegere corecta pentru o pardoseala in bucatarie. Recomandarea este sa analizati cu maxima atentie fiecare indiciu si caracteristica legata de materialul de care sunteti atrasi.
Iata care sunt argumentele pe care trebuie sa se bazeze alegerea pardoselii:
- Rezistenta pe termen lung;
- Coordonarea estetica cu mobilierul, peretii si incaperea alaturata in cazul bucatariilor deschise;
- Necesarul minim de intretinere a suprafetei;
- Posibilitati de reparatii si costuri.
Oricat de simpla ar putea fi punerea in opera a unei suprafete de pardoseala in bucatarie, lasati executia in seama unei constructor profesionist, indiferent de materialul utilizat. In mod desosebit, pentru materiale naturale, cum sunt piatra naturala, marmura, granitul, ardezia sau travertinul, aceasta lucrare trebuie realizata exclusiv cu manopera profesionista.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.