
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Lucrarile de montaj tapet au un nivel de dificultate mediu. Teoretic, cu putina indrumare si dispunand de ustensilele necesare, oricine ar putea monta tapetul chiar si in regie proprie. Asadar, in cele ce urmeaza venim in ajutorul celor care isi propun sa demareze o astfel de lucrare. Pe parcursul articolului, discutam despre:
- Care sunt materialele si uneltele necesare pentru montare tapet;
- Cum se monteaza tapetul intr-un ghid pas cu pas;
- Care sunt principalele greseli in montarea tapetului si cum le puteti evita;
- Cat costa manopera de aplicare tapet.
Materiale si unelte necesare
In constructii, se spune ca cel putin jumatate din succesul unei lucrari este influentata de materiale si de unelte. Avand in vedere importanta acestora dintai, iata o lista completa a materialelor si a uneltelor de care aveti nevoie intr-o lucrare de montaj tapet in regie proprie:
#1: Materiale necesare:
- Tapet: Tapetul poate fi de mai multe tipuri, iar fiecare tip are anumite particularitati in procesul de montaj. In principiu, producatorii propun in prezent trei categorii principale de tapet: hartie, vinil sau fibre textile. Inainte de a alege intre cele trei, este recomandat sa consultati opinia unui specialist;
- Adeziv pentru tapet: Se comercializeaza de regula sub forma de pudra, care apoi trebuie preparata in functie de reteta indicata de producator. Tineti cont de tipul tapetului si de suprafata suport in alegerea adezivului potrivit;
- Chit pentru reparatii: In cazul in care peretii pe care urmeaza sa montati tapetul prezinta mici imperfectiuni, puteti folosi chitul pentru repararea peretilor.
#2: Unelte necesare
- Scara – Pentru o lucrare de montaj tapet, va trebui sa aveti acces la cel mai inalt punct al incaperii. In cazul in care lucrati in echipe, puteti de asemenea opta pentru o schela;
- Trafalet sau bidinea – Necesare pentru aplicarea adezivului pentru tapet pe suprafetele suport;
- Poloboc sau fir cu plumb – In cazul aplicarii tapetului, nivela este mai degraba necesara la trasarea pozitiei tapetului pe perete si nu neaparat pentru a verifica planeitatea peretilor;
- Burete – Indepartarea prafului sau a altor impuritati de pe suprafata suport inainte de montarea tapetului este esentiala pentru obtinerea unui rezultat de calitate;
- Spaclu – Acesta va va fi necesar pentru efectuarea eventualelor reparatii;
- Instrumente de masurare – Veti avea nevoie de cel putin o ruleta, pentru a masura fasiile de tapet si o rigla din aluminiu, pentru a va ghida la taierea acestora;
- Instrumente de taiere – Debitarea tabetului se poate realiza fie cu ajutorul unui cutter, fie folosind o foarfeca.

Cum se monteaza tapetul?
Daca v-ati asigurat ca dispuneti de toate materialele si uneltele necesare, putem trece la treaba. Inainte de a va prezenta etapele de montaj tapet, trebuie sa specificam faptul ca, desi prezinta un nivel de dificultate mediu, lipsa experientei poate duce la rezultate mai putin estetice. Drept urmare, este mai degraba indicat sa apelati la un profesionist pentru montarea tapetului si sa evitati montajul in regie proprie. Daca, totusi, considerati ca va veti descurca, iata care sunt pasii de aplicare tapet:
Pasul 1: Evaluarea suprafetelor suport
Fie ca este vorba despre o lucrare de renovare, fie ca montati tapetul pe peretii unei cladiri noi, este important ca inainte de demararea lucrarilor sa evaluati starea actuala a suprafetelor suport (peretilor). Daca identificati probleme, va trebui ca inainte de montarea tapetului sa le reparati si sa asteptati ca materialele folosite la reparatii sa se usuce.
Pasul 2: Pregatirea suprafetelor suport
Dupa efectuarea eventualelor reparatii, va trebui sa pregatiti peretii pentru aplicarea tapetului. In acest sens, primul pas este sa scoateti prizele si intrerupatoarele din perete, asigurandu-va ca ati sigilat foarte bine cablurile. Dupa aceasta, curatati suprafetele folosind un burete. Atentie! Dat fiind pericolul asociat lucrului cu curentul electric, pentru acest pas, este mai degraba indicat sa apelati la serviciile unui electrician.
Pasul 3: Prepararea adezivului
Adezivul pentru tapet se prepara in functie de indicatiile producatorului. Asadar, turnati cantitatea de apa indicata de producator intr-o galeata, iar apoi amestecati adezivul cu apa, pana cand amestecul devine omogen. Sfat util: Specialistii recomanda prepararea adezivului cu 1-2 ore inainte de aplicare.
Pasul 4: Trasati pozitia tapetului
Folosind o ruleta, masurati, in primul rand, latimea tapetului. Alegeti apoi punctul focal al camerei (de exemplu, centrul unui perete) si porniti de acolo cu trasarea pozitiei tapetului pe perete. Pentru a trasa o linie perfect verticala, folositi firul cu plumb.
Pasul 5: Montarea tapetului pe perete
Am ajuns, asadar, la etapa de montare a tapetului. Aceasta se imparte in mai multi pasi consecutivi, dupa cum urmeaza:
- Asezati tapetul pe o masa suficient de mare (pentru a nu indoi sau deteriora tapetul);
- Masurati apoi inaltimea peretelui si taiati tapetul la inaltimea respectiva;
- Aplicati un strat de adeziv pe spatele tapetului;
- Aplicati un strat de adeziv direct pe suprafata suport, intre liniile trasate anterior;
- Asezati tapetul pe suprafata suport, astfel incat marginile sa iasa usor in exterior;
- Nivelati tapetul (puteti utiliza un spaclu pentru presat);
- Folositi rigla metalica pentru a debita excesul de tapet de la margini;
- Continuati astfel cu restul suprafetei.
Sfat util: La imbinarea dintre doi pereti, cele doua fasii de tapet se pot imbina la margine (fiind chiar indicat sa se procedeze astfel).

Greseli de evitat in procesul de executie
Diferenta de calitate intr-un proiect de montaj tapet este in general data de experienta montatorului. Iar in cea mai mare parte, experienta se traduce prin reducerea greselilor in procesul de montaj. Asadar, pentru ca si in lipsa experientei practice putem invata din greselile altora, iata ce ar trebui sa stiti inainte de a va apuca de treaba:
#1: Bulele de aer
Bulele de aer se pot forma pe parcursul a pana la 3 – 4 zile dupa finalizarea montajului. De cele mai multe ori, acestea se vor retrage de la sine in alte cateva zile. Drept urmare, este indicat sa nu interveniti asupra lor pret de aproximativ o saptamana. Doar daca acestea persista puteti interveni, injectand adeziv in interior si presand usor cu spaclul pentru nivelare.
#2: Particulele de praf
Montarea tapetului pe un perete care nu a fost curatat in prealabil poate avea doua efecte secundare. In primul rand, praful poate afecta aderenta. In acest caz, veti observa ca tapetul se va desprinde cu usurinta de pe suprafata suport. In al doilea rand, praful sau reziduurile pot forma denivelari pe suprafata tapetului. Asadar, pentru a va asigura ca nu veti intampina astfel de probleme, curatati foarte bine suprafata suport inainte de aplicarea tapetului.
#3: Imbinarea tapetului
Acest aspect este aplicabil in special la tapetul cu diferite modele. In acest caz, persoanele experimentate gasesc dificila alinierea modelelor dintre doua fasii de tapet alaturate. In acest caz, cheia succesului este rabdarea. Nu fixati tapetul pe suprafata suport decat in momentul in care cele doua fasii se imbina perfect.
Costuri montaj tapet
In principiu, atunci cand facem o investitie in aspectul unui imobil, este indicat sa ne interesam mai degraba de calitate si mai putin de pret. Astfel, daca alegeti sa apelati la serviciile unui meserias, este recomandat sa colaborati nu cu cei care ofera servicii de montaj tapet pret mic, ci pe cei care va pot garanta executia unei lucrari de calitate.
Iata o lista pentru a va forma o opinie cu privire la preturile practicate de majoritatea montatorilor profesionisti de tapet:
Tip Tapet | Pret per mp |
Tapet vlies | 15 Lei |
Fototapet | 23 Lei |
Tapet hartie – camera mai mica de 3m inaltime | 15 |
Tapet hartie – camera mai mare de 3m inaltime | 20 |
Tapet textil- camera mai mica de 3m inaltime | 25 |
Tapet textil- camera mai mica de 3m inaltime | 30 |
Pretul pentru montare tapet variaza de regula intre 15 si 30 de lei pe metru patrat, in functie de particularitatile proiectului. Totusi, cel mai indicat mod pentru a obtine o oferta concreta este sa contactati direct o echipa de montatori profesionisti.
Putem concluziona, astfel:
- Montarea tapetului in regie proprie, fara ajutorul unui profesionist, este posibila;
- Pentru a avea succes intr-un astfel de proiect veti avea nevoie de ustensile profesionale;
- Pretul pentru contractarea unei echipe pentru montarea tapetului se amortizeaza in general prin calitatea executiei, dar si prin timpul redus de finalizare.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.