Constructie piscina interioara

Constructie piscina interioara

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Proiectele de constructie piscina interioara adauga fara doar si poate un plus de valoare oricarei proprietati imobiliare. In plus, aceasta investitie nu doar ca va ridica valoarea de piata a imobilului, dar va spori deopotriva confortul locatarilor. 

Totusi, aceste proiecte prezinta un grad de dificultate ridicat chiar si pentru constructorii experimentati. In timp, implicatiile structurale ale unei astfel de structuri pot avea efecte asupra rezistentei cladirii. Astfel ca, pentru construirea unei piscine interioare, arhitectul, inginerii si constructorul trebuie sa colaboreze foarte strans inca de la inceputul proiectului. 

Asadar, data fiind amploarea acestei lucrari, vom incerca sa acoperim in cele ce urmeaza toate informatiile de care aveti nevoie pentru a demara un astfel de proiect. Pe parcursul materialului, vom discuta despre:

  • Ce diferente distingem intre o piscina interioara si o piscina acoperita;
  • Care sunt factorii de care trebuie sa tineti cont pentru a construi o piscina interioara;
  • Cum influenteaza intretinerea piscinei structura de rezistenta a cladirii;
  • Sfaturile designerilor de interior pentru amenajarea piscinei interioare. 

Ce presupune construirea unei piscine interioare?

Inainte de a discuta despre ce presupune un proiect de constructie piscina interioara, pentru ca de multe ori se confunda acesti doi termeni, consideram necesara clarificarea diferentelor dintre o piscina acoperita si una interioara. Asadar, iata pe scurt definitiile celor doua:

  • Piscina acoperita: Piscina construita in exteriorul cladirii, direct la nivelul solului si care poate fi acoperita fie prin ridicarea unei structuri usoare fara fundatie (de exemplu, pergola, hala etc.), fie cu un acoperis pentru piscina prefabricat (fix sau mobil);
  • Piscina interioara: Piscina construita in interiorul unei cladiri, avand deasupra un acoperis, fiind inchisa cu cel putin 3 pereti si care poate fi accesata direct din interiorul cladirii. 

Desi din punct de vedere al formei si functiilor cele doua pot semana, procedurile de constructie sunt relativ diferite.

Iata ce presupune construirea unei piscine interioare:

  1. Evaluarea structurii de rezistenta a cladirii, pentru a identifica daca aceasta suporta sapaturile necesare constructiei piscinei;
  2. Consolidarea cladirii (daca este necesar);
  3. Efectuarea sapaturilor pentru bazinul piscinei;
  4. Constructia propriu-zisa a piscinei (fie prefabricata, fie turnata din beton).
Piscina interioara

Factori de avut in vedere pentru un proiect de succes

Un proiect de constructie piscina interioara prezinta la randul sau doua implicatii majore:

  • Umezeala: In primul rand, apa se va afla in imediata apropiere a zidurilor cladirii (si a fundatiei in particular). Astfel, exista riscul de aparitie a problemelor asociate umezelii (de exemplu, aparitia mucegaiului, deteriorarea obiectelor din incapere etc);
  • Stabilitate: In al doilea rand, bazinul sapat in proximitatea casei poate destabiliza in anumite proportii rezistenta solului, fapt care poate afecta structura de rezistenta a cladirii. 

Asadar, daca planificati constructia unei piscine interioare, fie ca aceasta se va desfasura concomitent cu constructia casei, fie ca va avea loc ulterior, expertii recomanda sa aveti in vedere o serie de factori.

Iata care sunt acestia:

#1: Umiditatea

Umiditatea excesiva afecteaza nu doar obiectele din jur, dar si confortul si chiar sanatatea utilizatorilor. Asadar, controlul umiditatii din incaperea in care este amplasata piscina interioara este (sau ar trebui sa fie) prioritatea oricarui proprietar care a optat pentru o astfel de structura.

In acest sens, studiile indica faptul ca umiditatea ideala pentru o piscina interioara este de 55% la temperaturi variind intre 23 si 26 de grade Celsius. Pentru aceasta, se recomanda achizitionarea si montarea unui dezumidificator performant. 

#2: Incalzirea

Pentru controlul temperaturii din incapere se poate utiliza in principiu orice tip de sistem de incalzire. Desigur, conditia principala ar trebui sa fie rezistenta la umiditate. De exemplu, daca veti opta pentru un sistem clasic de incalzire cu radiatoare, aveti in vedere achizitionarea unor calorifere din aluminiu. 

#3: Hidroizolatia

Infiltratiile de apa prezinta unul dintre principalii factori care conduc la degradarea materialelor de constructie. In consecinta, este recomandat sa se foloseasca o solutie de hidroizolatie pentru toate suprafetele din jurul piscinei (inclusiv pentru peretii).

Ideal este ca pe pardoseala sa ajunga cat mai putina apa. Degajarea apei este, asadar, un alt element de care trebuie sa tineti cont. O rezolvare pentru aceasta problema este un canal pentru acumularea apei realizat de jur imprejurul piscinei. 

#4: Sistem de incalzire in pardoseala

In ultimii ani, pardoselile incalzite au devenit o norma aproape obligatorie pentru piscinele interioare. Acestea sunt benefice, in primul rand, pentru a spori confortul utilizatorilor, dar si pentru a mentine temperatura optima si pentru a usca mai rapid suprafetele din jurul piscinei.

In acest sens, trebuie sa stiti ca sistemele de incalzire in pardoseala pot fi de doua tipuri: electrice sau cu agent termic. Avand in vedere destinatia incaperii unde se va monta, pentru ca exista riscul infiltratiilor de apa in pardoseala, este de preferat sa optati pentru cea de-a doua varianta: incalzirea cu agent termic. 

#5: Prelate

Nu in ultimul rand, utilizarea unei prelate pentru piscina interioara joaca de asemenea un rol destul de important. Pe de-o parte, aceasta protejeaza elementele de constructie piscina interioara, reducand asadar gradul de uzura si sporind durata de exploatare a piscinei. Pe de alta parte, prelatele sunt considerate elemente de siguranta. 

Constructii piscine interioare

Cum intretinem in mod optim piscina interioara?

Pentru ca investitia sa aiba succes pe termen lung, intretinerea piscinei este poate la fel de importanta precum lucrarea de constructie piscina interioara in sine. Asadar, iata doar cateva sfaturi pentru a spori rezistenta piscinei:

#1: Verificati anual starea piscinei

Expertii recomanda ca la 6 luni dupa construirea unei piscine interioare, proprietarul sa efectueze o inspectie de profunzime. Acest lucru presupune golirea piscinei si verificarea tuturor peretilor piscinei, precum si a suprafetelor adiacente. In cazul depistari unor probleme, acestea ar trebui adresate fara amanare. Dupa aceasta prima inspectie, se recomanda efectuarea cel putin a unei verificari anuale. 

#2: Testati periodic apa

Probabil ca nu este o notate, dar apa dintr-o piscina interioara nu este apa naturala. In schimb, aceasta este adeseori tratata cu diferite substante de curatare si de reglare a aciditatii. Toate aceste chimicale au potentialul de a distruge suprafetele cu care intra in contact. In consecinta, se recomanda testarea apei cel putin o data pe luna. Testarea se poate realiza cu un tester electronic sau folosind un kit de testare apa piscina. 

#3. Igienizati apa

Igienizarea apei se realizeaza in functie de nivelul de utilizare al piscinei. In cazul unei piscine rezidentiale, se poate opta pentru o singura curatare pe saptamana, folosind aspiratorul de piscina. In cazul uneia comerciale, se poate apela fie la un robot pentru piscine, care sa curete constant, fie se pot utiliza chimicale mai puternice pentru mentinerea apei curate. 

Atentie! In cazul in care explorati ideea igienizarii pe baza de chimicale, apelati la serviciile unui specialist. Acestea pot fi daunatoare sanatatii, iar dozele trebuie stabilite doar de personal avizat. 

Piscina interioara constructie

Avantajele unei piscine interioare

Investitia intr-un proiect de constructie piscina interioara este cu siguranta destul de costisitoare, insa nu cu mult mai mare decat in cazul unei piscine exterioare. Diferenta de pret intre cele doua este insa pe deplin motivata de avantajele piscinei interioare.

Iata doar cateva dintre motivele pentru care merita sa construiti o piscina interioara:

#1: Utilizare pe intreg parcursul anului

Piscina exterioara este indubitabil o investitie utilizabila sezonier. De regula, in Romania, piscinele exterioare pot fi utilizate cel mult 5 luni pe an. Piscinele interioare in schimb reprezinta o sursa de agrement ce poate fi exploatata pe tot parcursul anului, fara intreruperi. 

#2: Comfort sporit

Accesul intr-o piscina interioara se realizeaza de regula direct din cladire. Asadar, spre deosebire de o piscina acoperita, utilizatorul nu trebuie sa iasa in exterior pentru a ajunge la bazin. De asemenea, o piscina interioara ofera protectie de vremea de afara (indiferent de sezon).

#3: Costuri reduse cu intretinerea

In ciuda investitiei initiale mai mari, avand in vedere ca nu este expusa la soare sau la alte conditii de mediu, piscina interioara prezinta un grad mai mic de deteriorare. De asemenea, mizeria ajunge mai greu in apa din bazin, necesitand mai putina atentie din punct de vedere al curatarii. Astfel, piscina interioara devine de fapt o varianta mult mai economica pe termen lung.

Sfaturi practice de amenajare

Piscinele interioare sunt in sine foarte atractive din punct de vedere vizual. Cu toate acestea, designerii de interior recomanda ca orice spatiu ar trebui sa fie unic si in acelasi timp practic. Asadar, daca planuiti o constructie piscina interioara, iata cateva idei care v-ar putea ajuta sa personalizati intreaga investitie:

#1: Lumina

Iluminarea este poate cel mai important element de design al oricarui tip de constructie. De altfel, in lipsa luminii, nici chiar cele mai luxoase accesorii nu pot fi puse in valoare. In cazul unei piscine interioare, expertii recomanda imbinarea iluminatului natural cu cel artificial. In ceea ce priveste lumina naturala, aceasta poate fi captata prin amplasarea unor ferestre mai mari sau chiar prin realizarea unui geam din geam. Pentru iluminatul artificial, puteti opta pentru montarea unor corpuri de lumina speciale pentru piscine.

#2: Camera tehnica

Punerea in functiune a unei piscine necesita echipamente tehnice foarte complexe. Pentru a nu afecta din punct de vedere estetic, se recomanda amenajarea unei camere tehnice pentru depozitarea si operarea acestora. 

#3: Pardoseala

Pardoseala camerei care adaposteste piscina interioara ar trebui sa indeplineasca trei cerinte esentiale: sa aiba un grad ridicat de impermeabilitate, sa nu fie alunecos si, in acelasi timp, sa radieze caldura generata de sistemul de incalzire in pardoseala. 

Proiectele de constructie piscina interioara au un grad de complexitate ridicat, iar investitia asociata acestora este mai mare decat in cazul altor structuri de constructie. Pentru a va asigura ca investitia va avea succes, va recomandam ca pe intreg parcursul proiectului (de la proiectare si pana la implementare) sa apelati doar la personal calificat.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.