
- Categorii: Incalzire, Instalatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Asigurarea stabilitatii energetice a gospodariei este influentata in mod direct de o instalatie incalzire eficienta. In consecinta, instalatia de incalzire este un subiect extrem de important pentru orice persoana care construieste sau planuieste sa construiasca o casa. Din fericire, in cele ce urmeaza vom trata acest subiect in profunzime. Astfel, pe parcursul materialului de mai jos vom dezbate subiecte precum:
- Ce componente contine o instalatie incalzire locuinta;
- Care sunt principalele tipuri de instalatii incalzire pentru case;
- Cum alegem materialul potrivit pentru instalatia de incalzire.
Ce este instalatia de incalzire si care este rolul acesteia?
Prin instalatie incalzire intelegem toate elementele care compun sistemul responsabil de incalzirea unei cladiri. In principiu, rolul unei instalatii de incalzire se rezuma la incalzirea cladirii si la mentinerea unei temperaturi constante, dar nu neaparat la reducerea pierderilor de energie din interior. Cu toate acestea, proiectarea unui sistem de incalzire performant presupune si eficientizarea consumului de energie.
Asadar, intelegem ca nu doar confortul, dar si economiile unei gospodarii sunt influentate in mod direct de instalatia de incalzire aleasa. Astfel ca alegerea unui sistem de incalzire eficient este impetuos necesara, in special in conditiile instabilitatii pe piata energetica.
Care sunt principalele componente ale instalatiilor de incalzire?
Pentru a oferi o definitie mai ampla a unei instalatii incalzire locuinta, consideram ca este oportun ca, in primul rand, sa identificam principalele componente ale acesteia. Asadar, iata din ce consta o instalatie incalzire:
#1: Generator de caldura
La baza oricarui sistem de incalzire casa se afla o sursa de caldura. In cazul sistemelor centralizate de incalzire, generatorul de caldura este echivalentul centralei termice. La randul lor, centralele termice pot fi de mai multe tipuri:
- Centrale pe lemn, peleti sau carbuni;
- Centrale pe gaz;
- Centrale electrice;
- Pompe de caldura.
In timp ce tehnologiile sunt diferite, rolul acestora este similar: captarea, transformara si transferul de energie catre interiorul casei prin intermediul unui agent termic. De cele mai multe ori, in cazul cladirilor rezidentiale, agentul termic este apa, imbunatatita cu diversi compusi.
#2: Conducte
Scopul unei instalatii de incalzire este acela de a transfera caldura de la generator catre casa. Acest lucru este posibil prin intermediul unei retele de conducte prin care agentul termic este recirculat de la generator catre radiatoare.
La randul lor, calitatea tevilor este extrem de importanta. Tevile de calitate inferioara pierd o cantitate foarte mare de energie pe parcurs, reducand astfel eficienta sistemului si crescand consumul de energie. De asemenea, conductele care circula prin exterior trebuie izolate corespunzator, tocmai pentru a preveni pierderile de energie.
Pentru ca acestea prezinta o asemenea importanta, vom discuta in cele ce urmeaza mai in detaliu despre materialele potrivite pentru conductele instalatiei de incalzire.
#3: Corpuri de incalzire
Corpurile de incalzire sunt elementele prin care sistemul face transferul de energie de la centrala catre interiorul casei. Acestea pot fi de mai multe tipuri, de la radiatoarele clasice, la incalzirea prin pardoseala sau la panourile radiante pe apa, toate aceste elemente deservind sistemului pentru a radia caldura.
Sfat util: Volumul corpurilor de incalzire influenteaza in mod direct consumul de energie. De exemplu, un radiator de dimensiuni mari necesita o cantitate mai mare de agent termic. Asadar, un astfel de element nu se preteaza pentru o incapere de mici dimensiuni. In concluzie, alegerea dimensiunii potrivite a corpurilor de incalzire poate face diferenta dintre o casa eficienta si una ineficienta din punct de vedere energetic.
#4: Pompa de circulatie
Pompa de circulatie, dupa cum probabil ca indica insasi denumirea, are rolul de a recircula agentul termic prin conducte, de la generatorul de caldura catre corpurile de incalzire, intr-un circuit continuu. Alegerea pompei potrivite pentru o instalatie incalzire se face in functie de debitul estimat, dar si de dimensiunea instalatiei.
#5: Sistem colector-distribuitor
Acest sistem are rolul de a distribui pe de-o parte agentul termic incalzit catre copurile de incalzire si de a colecta agentul termic rece din conducte, catre generatorul de caldura. Numarul de elemente al unui colecotor-distribuitor trebuie de regula sa fie egal cu numarul de conducte al instalatiei. Totusi, daca exista elemente neutilizate, acestea pot fi blocate cu dopuri speciale.
De asemenea, este demn de amintit faptul ca sistemele colector-diostribuitor moderne sunt prevazute cu robinete, pentru a controla debitul si distributia agentului termic pe fiecare conducta in parte. De exemplu, conductele care conduc catre incaperi neutilizate pot reglate astfel incat sa nu primeasca foarte multa caldura, reducand astfel consumul de energie.

Principalele tipuri de instalatii de incalzire in locuinta
Producatorii de sisteme de incalzire propun in prezent o gama foarte variata de solutii. Cu toate acestea, din punct de vedere al corpurilor de incalzire, distingem in prezent doua tipuri principale de instalatie incalzire:
#1: Incalzire prin pardoseala
Incalzirea prin pardoseala este o solutie relativ recenta. Practic, aceasta nu este foarte complicata, constand dintr-o serie de conducte integrate direct in sapa. In realitate, acest model presupune o tehnologie destul de complexa.
In primul rand, conductele trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a putea fi modelate (curbate) pe pardoseala. In al doilea rand, acestea trebuie prevazute cu un strat special, pentru a bloca oxigenul. Si nu in ultimul rand, avand in vedere incastrarea conductelor in sapa, acestea trebuie sa reziste foarte bine la presiune.
Avand in vedere complexitatea acestui tip de incalzire locuinta, costurile cu achizitia si cu montajul sunt de regula mai mari decat in cazul radiatoarelor clasice. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca incalzirea prin pardoseala poate reduce consumul de energie cu pana la 50%, fara a afecta confortul. Astfel, avand in vedere economia de energie, pe termen lung incalzirea prin pardoseala este o solutie extrem de eficienta.
#2: Incalzire prin calorifere
Cu siguranta, incalzirea cu radiatoare (calorifere) nu reprezinta un subiect nou. Acestea sunt elemente exterioare, amplasate de regula perpendicular cu peretele si se remarca prin faptus ca raspund mult mai rapid la schimbarea de temperatura. Practic, spre deosebire de incalzirea prin pardoseala, caloriferele se incalzesc mult mai rapid. Cu toate acestea, reversul medaliei este acela ca si racirea are loc la fel de rapid.
Totusi, caloriferele reprezinta cea mai populara solutie pentru o instalatie incalzire apartament sau casa datorita faptului ca sunt usor de intretinut. Avand in vedere ca toate elementele unei astfel de instalatii se afla la vedere, intretinerea si reparatiile se realizeaza mult mai usor decat in cazul incalzirii prin pardoseala.

Ce fel de material e potrivit pentru instalatia de incalzire?
Dupa cum spuneam, alegerea materialului potrivit pentru conductele instalatiei de incalzire este extrem importanta. Un material neperformant poate creste consumul de energie chiar si cu 50%. Iar acest lucru nu se traduce doar prin cresterea facturilor la utilitati, dar si prin scaderea confortului in incapere.
Asadar, iata care sunt cele doua materiale din care puteti alege, dar si caracteristicile acestora:
#1: Conducte din cupru
In primul rand, cuprul se bucura de doua caracteristici extrem de benefice in incalzirea cu agent termic: nu este coroziv si este un foarte bun conductor de caldura. Daca acestor doua caracteristici adaugam si maleabilitatea, intelegem de ce cuprul este unul dintre principalii candidati pentru o instalatie incalzire. Conform unor studii recente, specialistii considera conductele de cupru superioare oricarui alt tip de conducte.
Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca avantajele cuprului sunt insotite de un cost destul de mare. Spre deosebire de conductele din PPR, tevile din cupru pot costa cu de pana la doua ori mai mult.
#2: Conducte din PPR
Indubitabil, conductele din PPR sunt poate cea mai utilizata solutie in realizarea instalatiilor de incalzire moderne. In primul rand, materialul de baza al acestora este plasticul, iar plasticul este de regula cu mult mai economic de produs decat metalul. Asadar, instalatiile de incalzire care au la baza conducte din PPR sunt in general mai ieftin de realizat.
In plus, PPR-ul este un material extrem de eficient pentru transferul energiei. De exemplu, spre deosebire de cupru, PPR-ul are un transfer termic mai mic. Asadar, conductele din PPR pierd mai putina energie pe traseu. De asemenea, pentru ca se monteaza mai usor, costul cu manopera scade considerabil fata de instalatia incalzire din cupru.
Principalul dezavantaj al conductelor din PPR este rezistenta scazuta la UV. Daca sunt expuse la soare timp indelungat, acestea se deterioreaza relativ usor. Cu toate acestea, avand in vedere aplicabilitatea lor in realizarea instalatiilor de incalzire (montajul la interior), aceasta caracteristica afecteaza in proportii relativ mici.

De ce sa apelam la un profesionist pentru montarea instalatiei de incalzire?
Dupa cum spuneam inca de la inceputul materialului, o instalatie incalzire eficienta are implicatii atat la nivelul confortului locuitorilor, cat si in costurile gospodariei cu energia. Asadar, atunci cand construiti sau renovati o casa este important sa apelati la profesionisti atat pentru redactarea proiectului instalatiei, cat si pentru montajul efectiv.
Iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa lucrati doar cu persoane experimentate:
- Eficientizarea consumului: De la alegerea materialelor si pana la amplasarea elementelor in plan, toate aspectele legate de proiectarea instalatiei de incalzire vor influenta in mod direct consumul. Un profesionist se va asigura intotdeauna eficienta energetica a intregului sistem, fapt care va poate asigura un consum lunar redus cu pana la 30%.
- Garantie a calitatii: De regula, meseriasii autorizati ofera garantia unei lucrari de calitate, care va rezista pentru o perioada extinsa de timp. Un neprofesionist in schimb nu isi asuma responsabilitatea lucrarilor si eventualelor daune survenite ulterior;
- Consultanta inclusa: Colaborarea cu un profesionist inseamna ca veti beneficia nu doar de cunostintele practice ale acestuia, cat si de cele teoretice. Astfel, pe intreaga desfasurare a proiectului, profesionistul va va oferi consultanta privind aspectelor precum achizitionarea materialelor, stabilirea debitului sau a presiunii pe instalatie etc.
Asadar, o instalatie incalzire poate reprezenta un proiect destul de complex. De aceea, specialistii recomanda ca, daca nu dispuneti de cunostintele necesare, sa nu procedati niciodata la realizarea acesteia in regie proprie si, in schimb, sa apelati la serviciile unui instalator profesionist.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.