- Categorii: Case
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Fara doar si poate, constructia unei case din beton este mai putin populara in comparatie cu cu o casa realizata dintr-un material traditional. Prin urmare, cei mai multi dintre cei care planuiesc sa construiasca o casa beton se confrunta cu lipsa de informatie. Din fericire, ghidul de mai jos isi propune sa adreseze exact aceasta problema. Asadar, in cele ce urmeaza vom discuta despre constructia unei case beton de la proiectare la implementare:
- Care sunt caracteristicile unei case din beton;
- Ce avantaje si ce dezavantaje au casele din beton;
- Ce diferente sunt intre casa de beton si alte structuri;
- Cat costa constructia unei case realizate din beton.
Ce inseamna o casa din beton?
Prin case din beton intelegem orice constructie realizata preponderent din beton. Totusi, acest termen poate fi usor prea general pentru a descrie o astfel de cladire. In practica, casele din beton pot fi de trei tipuri:
- Case pe structura de beton;
- Case cu ziduri portante din beton;
- Case din panouri prefabricate din beton.
Pentru a va forma o idee ampla asupra acestora, vom discuta despre fiecare tip in parte, comparandu-le din punct de vedere al caracteristicilor tehnice.
Structura de rezistenta din beton
Din punct de vedere al structurii de rezistenta, casele pot fi de trei tipuri: din lemn, din beton sau metalice. Cele din lemn si cele metalice sunt considerate structuri usoare si nu pot sustine o greutate foarte mare. Din acest motiv, majoritatea caselor din zidarie sunt construite pe structuri de rezistenta din beton.
Principala caracteristica a unei case pe structura din beton este rezistenta raportata la greutatea materialelor. O casa pe structura din beton poate suporta mai multe nivele, dar si o incarcatura mai mare, comparativ cu alte structuri.
In schimb, din punct de vedere al investitiei, o structura din beton armat este mai costisitoare decat o structura usoara metalica sau din lemn. Asadar, daca planuiti constructia unei case beton, aveti in vedere factori precum: numarul de nivele, greutatea materialelor, precum si rentabilitatea investitiei.
Ziduri portante din beton
Zidurile portante sunt practic ziduri de rezistenta, care intaresc structura casei. Datorita acestui aspect, stalpii si grinzile de rezistenta ai unei case din beton cu pereti portanti pot fi mai subtiri. In consecinta, constructia unei astfel de case se remarca, in primul rand, prin doua aspecte:
- Rezistenta sporita: In structurile traditionale, intreaga greutate a casei este sustinuta de stalpi si de grinzi. Lesne de inteles faptul ca adaugarea unui element suplimentar (stalpii) ca element de sustinere nu va face altceva decat sa sporeasca rezistenta;
- Costuri reduse: Per total, integrarea zidurilor in structura de rezistenta a casei de beton reduce consumul de materiale si, implicit, costul investitiei.
La randul lor, peretii portanti pot fi realizati din diferite materiale (caramida, metal, beton). O casa cu ziduri portante din beton armat se evidentiaza in plus fata de alte structuri printr-un cost redus de fabricatie, dar si prin flexibilitate. De exemplu, in timp ce caramizile portante au dimensiuni fixe, zidurile din beton armat se pot realiza pe comanda, in functie de cerintele clientului.
Panouri prefabricate din beton
Casele din beton prefabricat reprezinta una dintre cele mai rapide solutii in domeniul constructiilor. Practic, blocurile de beton armat sunt realizate de firme specializate in acest domeniu, iar elementele necesare constructiei sunt apoi transportate pe santier in vederea montarii.
In plus, cei mai multi producatori de panouri prefabricate din beton ofera sisteme de montaj extrem de eficiente. Astfel, constructia unei case din beton dureaza de regula cu pana la 70% mai putin, comparativ cu alte structuri.
Aveti insa in vedere ca betonul nu se bucura de cele mai bune proprietati termice. Asadar, pentru a eficientiza consumul de energie (caldura) al unei astfel de case, este important sa optati pentru un sistem de termoizolatie performant.
Avantajele si dezavantajele caselor din beton
Asemenea oricarei alte structuri, constructia unei case din beton prezinta deopotriva avantaje si dezavantaje. Asadar, inainte de a face o astfel de investitie, consideram ce este necesar sa analizati atent toate aceste aspecte.
Iata, deci, la ce trebuie sa va asteptati daca planuiti sa construiti o casa din beton:
Avantaje
- Rezistenta in timp: Betonul este recunoscut de specialistii din domeniul constructiilor ca fiind unul dintre cele mai rezistente materiale, atat la presiune, cat si la factori de mediu. Spre deosebire de lemn, de exemplu, o casa din beton are o speranta de viata mai extinsa cu pana la 100%;
- Rezistenta mecanica: O casa de beton se bucura in general de caracteristici mecanice foarte bune. Acest lucru inseamna ca aceste structuri au o capacitate mai mare de absorbtie a socurilor, rezistand mult mai usor in cazul vibratiilor (generate fie de miscarea casei in timp, fie de cutremure);
- Investitie redusa: Spre deosebire de casele din alte materiale, casele din beton costa cu pana la 50% mai putin. Mai mult decat atat, in cazul panourilor prefabricate din beton armat, timpul de montaj este, de asemenea, redus, fapt care conduce din nou la scaderea costurilor de constructie;
- Solutii prefabricate: Casele din beton pot fi realizate din blocuri prefabricate, astfel incat doar montajul sa se realizeze pe santierul clientului. In plus, pe langa facilitatea unui montaj rapid, foarte multi producatori de blocuri prefabricate ofera garantii pe diferite perioade de timp.
Dezavantaje
- Piata restransa: Avand in vedere faptul ca betonul nu este cea mai populara solutie pentru constructia unei case, casele din beton au de regula o piata de comercializare mai redusa. Asadar, daca planuiti constructia unei case din beton in vederea valorificarii, asteptati-va ca numarul de clienti sa fie mai redus;
- Izolatie insuficienta: Betonul are anumite proprietati de izolare, insa nu foarte performante. De exemplu, transferul termic cu exteriorul se realizeaza mult mai usor, spre deosebire de zidurile din caramida. De asemenea, zidurile din beton pot genera ecou. Asadar, pentru a spori eficienta si confortul locatarilor, casele din beton trebuie izolate fonic si termic cu solutii suplimentare.
Cum difera casele din beton de cele pe alte structuri?
Din punct de vedere al formei si a rolului, casele (cu mici exceptii) sunt de regula foarte asemanatoare, indiferent de structura de baza. Cu toate acestea, analizate din punct de vedere tehnic, casele din beton difera de cele din alte structuri. Asadar, pentru ca principalele solutii de constructie disponibile in prezent sunt lemnul, metalul si betonul, vom incerca o scurta comparatie intre acestea.
Casa din beton vs. casa structura lemn
Lemnul este fara doar si poate unul dintre cele mai vechi materiale de constructii. Succesul acestuia dainuieste inca si in prezent datorita multimii de avantaje pe care le prezinta. Cu toate acestea, inainte de a alege intre constructia unei case din beton sau din lemn, trebuie in primul rand sa considerati scopul investitiei.
Daca, de exemplu construiti o casa de vacanta intr-o zona montana, este de inteles ca investitia ar trebui sa fie mai redusa si, implicit, este recomandat lemnul. Daca insa scopul dumneavoastra este sa construiti o locuinta permanenta, specialistii recomanda betonul. Iata si de ce:
Caracteristica | Beton | Lemn |
Rezistenta la mediul inconjurator | Betonul nu necesita ingrijire de specialitate pentru a rezista mediului inconjurator. | Expus la factorii de mediu fara a fi tratat periodic, lemnul se consuma (putrezeste). |
Stabilitatea formei | Odata turnat, betonul ramane pe pozitie fara a isi modifica forma. | Odata cu uscarea, lemnul lucreaza in timp. Un efect al lucrarii lemnului este marirea distantei dintre doua elemente. |
Proprietati acustice | Betonul trebuie izolat fonic pentru a elimina efectul de ecou din incapere. | Lemnul absoarbe undele sonore, insa majoritatea detinatorilor unei case din lemn afirma ca acest tip de casa este mult mai zgomotoasa, comparativ cu alte structuri. |
Rezistenta la presiune | Betonul este unul dintre singurele materiale care pot sustine constructii pe mai multe nivele. In plus, structurile de rezistenta din beton armat sunt recunoscute ca fiind printre cele mai rezistente la presiune. | Lemnul cedeaza relativ usor la presiune, comparativ cu betonul armat. |
Casa din beton vs. casa structura metal
Metalul este relativ recent ca material principal in constructia structurilor de rezistenta. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi investitori aleg sa lucreze cu metal. Acesta este insa mai popular in randul dezvoltatorilor de constructii comerciale (complexe comerciale, hale metalice, benzinarii etc.) si mai putin utilizat in constructia caselor. Iata cum se compara o casa beton cu una metalica:
Caracteristica | Beton | Metal |
Investitie initiala | Betonul se numara printre cele mai economice materiale de constructii (adesea situandu-se ca pret de achizitie imediat dupa lemn). | Costul cu achizitia unei structuri metalice este in general mai ridicat, comparativ cu realizarea unei structuri din beton armat. Cu toate acestea, pentru ca structurile metalice sunt mai usoare, acestea nu necesita fundatii masive. Astfel, per total, costul pentru realizarea unei structuri metalice este mai redus. |
Intretinere | Nu necesita intretinere de specialitate. | Trebuie tratat periodic impotriva coroziunii. |
Rezistenta la vant | Rezistenta totala a unei structuri din beton armat asigura de regula nu doar rezistenta la intemperii, ci chiar la cutremur. Conform studiilor, acest tip de structura ofera cel mai inalt nivel de rezistenta din toate punctele de vedere. | In prezent, ancorarea stalpilor metalici este foarte eficienta si poate garanta rezistenta la vant foarte puternic. |
Costuri pentru construirea unei case din beton
Costurile pentru construirea unei case din beton variaza de regula de la un proiect la altul. Dupa cum ati vazut mai sus, in primul rand discutam despre mai multe tipuri de case de beton. Asadar, pentru a obtine o oferta reala, este recomandat sa apelati direct la o firma de constructii specializata in casele din beton. Totusi, pentru a realiza un buget estimativ, puteti lua drept referinta urmatoarele tarife:
- Redactarea proiectului tehnic de constructie: 100 – 250 de lei per mp;
- Manopera pentru constructia unei case la rosu: 350 – 500 de lei per mp;
- Costul cu achizitia materialelor: 650 – 1250 de lei per mp.
Asadar, in functie de materialele pentru care veti opta si de experienta echipelor cu care veti alege sa colaborati, pretul pentru constructia unei case din beton la rosu variaza intre 1000 si 2000 de lei per mp (manopera si materialele incluse). De exemplu, pentru o casa de beton de 100 mp amprenta, P+1, costul pentru constructia la rosu ar trebui sa porneasca de la aproximativ 40.000 de euro.
Speram ca articolul de mai sus a acoperit cea mai mare parte a intrebarilor pe care le-ati fi putut avea referitor la casele din beton. Daca insa considerati ca sunt puncte pe care nu le-am atins, nu ezitati sa luati legatura cu un profesionist in constructii pentru a obtine informatii complete.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.