Montaj gips carton

Montaj gips carton

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Gips cartonul este unul dintre cele mai moderne si performante solutii de amenajare a peretilor si a tavanelor. Mai mult decat atat, acesta este un material foarte usor de utilizat. Astfel, lucrarile de montaj gips carton se pot efectua cu usurinta chiar si in regie proprie. Asadar, daca planuiti sa montati un perete sau un tavan din gips carton, ghidul de mai jos va va fi de real ajutor. Pe parcursul materialului, vom acoperi cele mai importante informatii legate de montarea gips cartonului, precum:

  • Materialele si ustensilele necesare pentru montare;
  • Etapele principale de montare;
  • Greseli comune pe care ar trebui sa le evitati cand lucrati cu gips carton.

Care sunt utilizarile principale?

Asadar, am mentionat inca de la inceput faptul ca gips cartonul este un material versatil. Astfel, in proiectele de amenajari interioare, gips cartonul este utilizat, de regula, pentru amenajarea peretilor portanti, dar si a tavanelor false. In principiu, dupa cum veti observa in cele ce urmeaza, cu mici diferente, montarea peretilor si a tavanelor din gips carton este asemanatoare atat din punct de vedere al materialelor utilizate, cat si a etapelor de lucru. 

Materiale si unelte necesare

Inainte de a efectua lucrarile de montaj gips carton in regie proprie, trebuie sa ne asiguram ca dispunem deopotriva de materialele, dar si de uneltele necesare intr-un astfel de proiect.

#1: Materiale necesare

  • Gips carton: Studiind oferta producatorilor, veti observa ca gips cartonul este de mai multe tipuri. Placile de culoare gri sunt cele mai comune si sunt destinate uzului general. Placile de culoare roz sunt ignifugate si se preteaza, de regula, in lucrarile cu risc sporit de incendiu. Placile de culoare verde sunt rezistente la umezeala si sunt recomandate in amenajarea bailor sau a bucatariilor. Placile de culoare albastra au proprietati acustice si ajuta la izolarea fonica a incaperilor. Acestea fiind spuse, alegeti tipul gips cartonului in functie de destinatia investitiei;
  • Profile metalice: Profilele metalice sunt, de regula, de mai multe tipuri. Pentru amenajarea peretilor din gips carton, veti avea nevoie de profile CW si UW. Pentru tavane, insa, va trebui sa achizitionati profile CD si UD; 
  • Bride: Pentru tavane, va recomandam bride lungi (de 12 cm). Pentru pereti, insa, puteti achizitiona bride scurte;
  • Banda de etansare: Se aplica la imbinarea dintre profilele UW, respectiv UD si suprafata suport, pentru a asigura etansarea peretelui sau a tavanului;
  • Chit pentru rosturi: In principiu, chitul de rosturi pentru gips carton este universal. De asemenea, pentru a putea estima cantitatea necesara, va putem sugera ca un sac de 5 kg ar trebui sa va fie suficient pentru acoperirea unui perete sau tavan cu suprafata mai mica sau egala cu 25 mp;
  • Accesorii: Pe langa materialele generale, veti avea nevoie de suruburi autofiletante si de unul sau mai multe seturi de dibluri (in functie de suprafata placata cu gips carton).

Sfat util: Daca nu ati mai lucrat cu gips carton, va recomandam sa apelati la serviciile unui profesionist pentru achizitionarea materialelor potrivite.

#2: Materiale optionale

  • Vata minerala: Desi, teoretic, peretii si tavanele din gips carton se pot amenaja fara niciun fel de izolatie, vata minerala este extrem de recomandata. Aceasta va juca deopotriva rol de termoizolatie, dar si de izolatie fonica. Astfel, veti beneficia atat de confort termic, dar si de mai multa intimitate in incapere.

#3: Unelte necesare

  • Ruleta, rigla, poloboc si creion – pentru masurarea suprafetelor, stabilirea nivelului si trasarea marcajelor;
  • Foarfeca pentru tabla – pentru taierea profilelor metalice;
  • Cleste de imbinare – pentru fixarea si imbinarea rapida a profilelor metalice;
  • Cutter – pentru debitarea placilor de gips carton;
  • Fierastrau gips carton – pentru taierea placilor de gips carton;
  • Surubelnita electrica (bormasina) – pentru fixarea profilelor si a placilor;
  • Set freze – pentru gaurirea gips cartonului in zona accesoriilor electrice;
  • Spaclu – pentru chituirea rosturilor.

Sfat util: In cazul in care planuiti o lucrare de montaj gips carton tavan, va recomandam, de asemenea, achizitionarea unui dispozitiv de ridicat placi gips carton, precum si a unor tije de sustinere.

Montare gips carton

Cum se monteaza gipsul carton?

Daca ati bifat toate elementele din lista de mai sus, puteti trece la treaba. Iata deci care sunt etapele generale de montaj gips carton, dar si cele specifice, in functie de utilizare (perete sau tavan):

Pasul 1: Realizarea planului

Ca de obicei, incepem orice proiect de constructie prin realizarea unui proiect tehnic. In acest sens, primul pas pe care il vom face va fi sa stabilim cotele suprafetelor suport, pentru a putea, mai apoi, sa schitam proiectul grafic, dar si sa determinam cantitatile de materiale necesare. Asadar:

  • Masurati suprafetele suport pe care urmeaza sa montati placile de gips carton;
  • Schitati schema grafica a proiectului stabilind, in principal, forma suportului metalic;
  • Marcati pe suprafata suport locurile in care vor fi montate profilele metalice;
  • Calculati cantitatea de materiale necesare pentru finalizarea proiectului.

Pasul 2: Montarea cadrului metalic

Indiferent ca discutam despre un proces de montaj gips carton pe pereti sau pe tavan, realizarea suportului din profile metalice este, de regula, asemanatoare. In acest sens:

  • Aplicati banda adeziva la baza exterioara a profilelor U;
  • Plasati profilele U de jur imprejurul suprafatelor suport, de-a lungul liniilor de ghidare;
  • Fixati profilele U in suprafata suport folosind dibluri;
  • Montati bridele si introduceti profilele C in interiorul cadrului realizat din profile U.

Pasul 3: Montarea placilor de gips carton 

Fixarea placilor de gips carton se face cu suruburi autofiletante, direct in profilele U si C montate anterior. Pentru a va putea orienta si a nu introduce eronat suruburile, marcati, in primul rand, pozitia profilelor pe placa de gips carton. Daca v-ati asigurat ca pozitia placii este corecta, puteti continua cu fixarea acesteia in suruburi. 

Sfat util: Pentru pereti, distribuiti placile de gips carton cu inaltimea paralela cu profilele C. Pentru tavane, se recomanda distribuirea placilor cu inaltimea perpendiculara pe profilele C.

Pasul 4: Montarea izolatiei (optional)

Daca ati optat pentru montarea unui strat de vata minerala, dupa placarea primei fete a peretelui, veti monta izolatia fixand-o intre profilele metalice, dupa care veti continua cu placarea celei de-a doua fete. De asemenea, in cazul in care realizati un proiect de montaj gips carton pe tavan, acest pas se va efectua inainte de pasul 3.

Pasul 5: Finisarea suprafetelor

Nu in ultimul rand, pentru ca proiectul sa fie complet, va trebui sa finisati suprafetele. In acest sens, realizati amestecul de chit de rosturi respectand cu strictete reteta indicata de producator si aplicati chitul la imbinarea dintre placi, dar si pentru a acoperi suruburile cu care ati fixat placile. Dupa uscarea chitului, tot ce va ramane de facut este sa zugraviti si sa va bucurati de lucrul bine facut.

Montaje gips carton

Greseli de evitat in procesul de executie

In special pentru persoanele fara experienta in montarea gips cartonului, aparitia unor erori de executie poate fi greu de evitat. Totusi, pentru a nu face greselile pe care altii le-au facut inaintea dumneavoastra (ori cel putin sa incercati), iata cateva dintre aspectele carora va recomandam sa le acordati atentie:

#1: Taierea gresita a placilor

Montand un perete sau un tavan din gips carton, veti observa ca placile necesita taiere in cel putin doua situatii. In primul rand, acestea au dimensiuni standard, drept pentru care nu se potrivesc de la un capat la altul al suprafetei suport. Astfel, odata va trebui sa taiati placile de la capatul randului. In al doilea rand, atat tavanul, cat si peretii sunt, de regula, dotati cu diverse accesorii electrice (prize, intrerupatoare, lampi, etc.). Asadar, a doua oara veti fi nevoiti sa gauriti placile pentru a facilita accesul cablurilor electrice. Greseala cea mai comuna in acest sens este taierea fara verificarea pozitiei. Pe scurt, nu taiati placa pana ce nu v-ati asigurat ca ati masurat corect cotele.

#2: Aplicarea unui strat prea gros de chit

Utilizarea in exces a chitului de rosturi conduce nu doar la un consum inutil de material, generand costuri suplimentare, dar si la aparitia in timp a crapaturilor, sau chiar la exfolierea chitului de pe suprafete. De asemenea, asigurati-va ca distribuiti chitul uniform pe toata suprafata pentru a evita aparitia efectului de „valuri” pe pereti sau pe tavan. 

#3: Montarea gips cartonului de unul singur

Desi nu este imposibila, montarea placilor de gips carton de catre o singura persoana este o sarcina destul de dificila si conduce de cele mai multe ori la aparitia in serie a altor greseli. Asadar, daca nu ati mai montat gips carton inainte, luati-va un ajutor! 

Montaj placi gips carton

Care este pretul pentru montaj gips carton?

De regula, in domeniul constructiilor, tarifele variaza de la un proiect la altul, in functie de mai multi factori. De exemplu, pentru lucrarile de renovare, se vor avea in vederea o serie de lucrari suplimentare, precum decopertarea vechilor solutii sau chiar transportul molozului inainte de montare gips carton.

Asadar, pentru a afla un pret montaj gips carton, va recomandam sa apelati direct la o echipa de montatori profesionisti, carora sa le expuneti in detaliu planurile. De asemenea, pentru a avea siguranta ca veti beneficia de o oferta corecta, va putem spune ca majoritatea profesionistilor practica tarife cuprinse intre 20 si 50 de lei pe metru patrat, pentru montarea peretilor si a tavanelor din gips carton.

Am aflat, asadar, care sunt principalele utilizari ale gips cartonului in amenajarile interioare, cum alegem materialele si uneltele potrivite, dar si care sunt pasii de lucru. Nu uitati, insa, ca:

  • Exista mai multe tipuri de gips carton, iar alegerea modelului potrivit trebuie sa tina cont, in primul rand, de destinatia investitiei;
  • Izolatia peretilor si a tavanelor din gips carton este optionala, dar extrem de recomandata de specialisti, oferind un plus de confort beneficiarului investitiei;
  • Lipsa experientei poate conduce la aparitia greselilor, dar si a accidentelor, drept pentru care este de preferat contractarea unui profesionist pentru montarea placilor de gips carton.

Acestea fiind spuse, speram ca v-am oferit toate informatiile necesare pentru a putea demara cu succes lucrarile de montaj gips carton. Daca, insa, mai exista neclaritati, nu ezitati sa apelati la montatori profesionisti pentru consiliere si sfaturi!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.