Montaj pavele

Montaj pavele

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Pavajele au o aplicabilitate atat de diversificata, incat orice persoana care se pregateste sa construiasca o cladire va ajunge inevitabil la etapa de montaj pavele. Asadar, fie ca planuiti sa efectuati lucrarile in regie proprie, ori sa contractati o echipa de profesionisti, este important sa aveti, cel putin, o baza teoretica a modului in care se vor desfasura lucrarile. In acest sens, printre alte informatii importante, in cele ce urmeaza vom detalia pas cu pas procedura de montare pavele.

Ce sunt pavelele si cum sunt folosite?

Pavelele sunt acele materiale de constructie, de forma unor blocuri turnate din beton, care se utilizeaza pentru realizarea aleilor de pe proprietate, a platformelor pentru parcari sau terase, sau pentru amenajarea trotuarului dimprejurul cladirii. Practic, putem afirma ca acestea faciliteaza deplasarea pe proprietate. Acestea se pot realiza din mai multe categorii de materiale, precum:

  • Dale din beton;
  • Pavele ecologice (din beton sau plastic);
  • Piatra naturala (de munte sau de rau);
  • Piatra cubica;
  • Roci naturale (marmura sau travertin).

Demn de mentionat ca toate aceste materiale folosesc aceeasi tehnica utilizata in lucrarile de montaj pavele. Asadar, etapele de executie detaliate mai jos ar trebui sa va fie de ajutor pentru o plaja mai mare de materiale si nu doar pentru pavele. 

Montaj pavele curte

Care sunt etapele de montaj ale pavelelor?

Intelegem, asadar, ca atunci cand discutam despre montaj pavele, ne referim, practic, la toate solutiile de pavare disponibile sub forma de blocuri sau placi. Plecand de la aceasta idee, inainte de a trece la enumerarea si detalierea etapelor de montaj, tinem sa precizam ca nivelul de dificultate al unei astfel de lucrari este mediu.

Astfel, daca planuiti executia in regie proprie, pentru a finaliza cu succes proiectul, se cere atat experienta, cat si detinerea unor echipamente profesionale. In timp ce experienta se acumuleaza pe parcurs, in ceea ce priveste uneltele, inainte de demararea lucrarilor de montaj de pavele, asigurati-va ca dispuneti, cel putin de:

  • Echer si ruleta – pentru masuratori si unghiuri;
  • Sfoara – pentru trasarea pavajului;
  • Ghilotina pentru pavele – pentru taierea pavelelor;
  • Ciocan de cauciuc – pentru fixarea pavelelor in nisip;
  • Poloboc si grinda telescopica de nivelare – pentru nivelare si verificarea planeitatii;
  • Roaba si lopeti – pentru transportul si turnarea straturilor de pietris si de nisip;
  • Vibrocompactor – pentru compactarea straturilor;
  • Matura – pentru umplerea rosturilor.

Asadar, daca ne-am asigurat ca dispuneti de minimul de unelte necesare unei astfel de lucrari, putem trece la treaba. Iata, deci, care sunt principalele etape de montaj pavele:

Pasul 1: Realizarea proiectului tehnic

In primul rand, trebuie stabilita destinatia pavajului. Pentru a putea alege solutia optima de pavare, trebuie, deci, sa cunoastem cum va fi utilizat pavajul. Va fi destinat traficului pedestru sau auto? Este vorba despre un trotuar sau despre o platforma? Asadar, alegem materialele, in primul rand, in functie de traficul la care va fi supus. In acest sens, specialistii recomanda:

  • Trafic rezidential (nivel scazut): Pavele din beton cu o grosime de 2 – 4 cm;
  • Trafic pietonal (nivel mediu): Pavele din beton cu o grosime de 4 – 6 cm;
  • Parcari rezidentiale (trafic auto scazut): Dale din beton cu o grosime de aproximativ 6 cm;
  • Drumuri (trafic auto intens): Dale din beton sau piatra cubica cu o grosime de minim 10 cm.

Dupa stabilirea materialului optim, a doua etapa a planificarii o presupune calcularea necesarului de materiale. Pentru aceasta, este necesara realizarea masuratorilor. Atentie! Tineti cont ca materialele principale de care veti avea nevoie sunt: pietrisul, nisipul si blocurile de pavare (pavele, dale, piatra sau roci). Pe langa acestea, pavajele pot include si elemente, precum montarea unor borduri sau a unui sistem de drenaj. In plus, pentru calcularea cubajului, aveti in vedere, de asemenea, adancimea fiecarui strat. 

Pasul 2: Trasarea contururilor si excavarea solului

Pavelele nu se monteaza direct pe pamant. Acest lucru nu doar ca nu este indicat, ci va conduce rapid la deformarea platformei. Asadar, pentru un montaj pavele corect, se va sapa in adancime, acomodand, asa cum spuneam, grosimea fiecaruia dintre cele trei straturi (cel de pietris, cel de nisip si pavajul propriu-zis). 

In acest sens, veti incepe, in primul rand, prin trasarea conturului suprafetelor ce urmeaza a fi pavate. Specialistii recomanda, de asemenea, ca santurile sapate sa aiba o latime cu 20 – 30 cm (pe latura) mai mare decat cea a pavajului in forma sa finala. In ceea ce priveste excavarea, aceasta se poate efectua manual sau mecanizat. Indiferent de tehnologia utilizata, insa, aveti grija ca peretii santurilor sa nu cedeze.

Pasul 3: Turnarea stratului suport

Stratul de baza este, de regula, realizat din pietris si are ca scop intarirea suprafetelor, pentru a preveni deformarea pavajului pe viitor. Dupa turnare, veti utiliza vibrocompactorul pentru compactarea pietrisului. De asemenea, tineti cont de faptul ca pavajul are nevoie de o panta de scurgere. Aceasta este, de regula, de 1% in plan transversal si de 0.1% in plan longitudinal. Atentie! In cazul in care pavajul va fi destinat unui trafic intens, acest strat se poate realiza chiar si din beton. 

Pasul 4: Montarea bordurilor (optional)

Bordurile sunt un accesorii optional, dar extrem de recomandat in proiectele de montaj pavele. In principiu, daca ati optat includerea acestora in proiect, tineti cont de faptul ca bordurile trebuie fixate intr-o sapa umeda. Sfat util: Aliniati bordurile cu ajutorul unei sfori pentru zidarie, pentru un aspect cat mai omogen. 

Pasul 5: Turnarea nisipului

Nisipul care ajuta la fixarea pavelelor trebuie turnat direct peste pietris, dupa care se procedeaza la compactarea si nivelarea suprafetelor. Pentru aceasta, veti utiliza o grinda telescopica si veti verifica planeitatea cu polobocul. Sfat util: Asigurati-va ca nisipul turnat nu este umed in momentul turnarii. 

Pasul 5: Montarea pavelelor

In teorie, procedura de montare pavele este relativ simpla. Pavelele se asaza una cat una pe patul de nisip si se fixeaza batandu-le usor cu ciocanul din cauciuc. In practica, insa, mentinerea unui model corect presupune mai multa atentie. Pentru a nu va abate de la proiect, montati linii de ghidaj pentru fiecare rand de pavele in parte. In ceea ce priveste rosturile dintre pavele, este indicat ca acestea sa nu depaseasca 2 mm. 

Pasul 6: Umplerea rosturilor si compactarea suprafetelor

Dupa ce ati montat tot pavajul, nu va ramane decat sa umpleti rosturile cu ajutorul unei maturi special destinate acestui procedeu, dupa care sa compactati suprafata pentru ultima data folosind placa vibranta. Acest ultim pas asigura planeitatea pavajului, dar si o fixare mult mai buna a pavelelor in nisip. 

montare pavele

Care sunt beneficiile utilizarii pavelelor?

Pavelele sunt printre cele mai indicate solutii de realizare a traseelor pietonale si a platformelor auto. In plus, conform specialistilor, acestea beneficiaza de o serie de caracteristici extrem de avantajoase, care le recomanda atat in proiectele rezidentiale, cat si in cele comerciale.

Iata, deci, doar trei dintre avantajele de care va veti bucura daca veti apela la aceasta solutie:

#1: Sunt usor de montat

Avand in vedere ca elementele principale sunt prefabricate, proiectele de montaj pavele sunt usor de executat. De asemenea, lucrarile pot fi efectuate chiar si in regie proprie. Mai mult decat atat, prin facilitarea unui montaj rapid, timpul de executie scade considerabil (prin comparatie, de exemplu, cu turnarea unei placi din beton). 

#2: Au forme, texturi si culori diversificate

Asa cum ati vazut inca de la inceput, pavajele se pot realiza dintr-o varietate de solutii. De la pavelele clasice si pana la piatra naturala, paleta de texturi, forme si culori este extrem de variata. Astfel, cu siguranta veti gasi solutia ideala din punct de vedere al aspectului si care se va potrivi perfect cu stilul predominant al proprietatii. 

#3: Rezista foarte bine in timp

Indiferent de solutia pentru care veti opta, conform studiilor, pavajele rezista foarte bine in timp. Daca ati executat corect etapele de montaj pavele, pavajul ar trebui sa poata fi utilizat pentru cel putin 25 de ani. Desigur, cu conditia ca materialele utilizate sa fi fost de buna calitate, iar ingrijirea sa fie efectuata cu regularitate.

etape Montaj pavele

Cat costa montajul pavelelor in spatiul exterior?

Costurile pentru montaj pavele variaza de la proiect la proiect. De exemplu, montajul pietrei cubice poate costa mai mult decat montajul pavelelor din plastic. De asemenea, atunci cand calculeaza o cotatie de pret, firmele specializate in pavaje tin cont de suprafetele pavate, de adancimea straturilor, de tehnologia utilizata si multe altele.

Asadar, daca doriti sa stiti cu exactitate cat veti avea de cheltuit cu manopera pentru montajul pavelelor, va recomandam sa apelati direct la o echipa de profesionisti. Altfel, daca doriti doar sa estimati costurile, puteti lua drept referinta un cost variabil, care pleaca de la 80 de lei si poate ajunge pana la 200 de lei pe metru patrat, in functie de complexitatea proiectului. 

Acestea fiind spuse, intelegem ca montarea pavelelor este un proiect de dificultate medie, care poate fi executat chiar si in regie proprie, cat timp dispuneti de cunostintele si echipamentele necesare.

Totusi, contractarea unui profesionist este recomandata, iar costurile cu manopera s-ar putea amortiza prin reducerea timpului de lucru si a consumului de materiale. In plus, colaborarea cu un profesionist se va dovedi eficienta si in ceea ce priveste proiectarea pavajului si alegerea materialelor corespunzatoare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.