Montaj piatra cubica

Montaj piatra cubica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Piatra cubica este, poate, cea mai veche si rezistenta solutie de pavare. Totusi, procedura de montaj piatra cubica poate fi relativ dificila, in special pentru persoanele care nu au experienta in domeniul constructiilor.

Din fericire, daca planuiti sa realizati un pavaj din piatra cubica in regie proprie, materialul de mai jos ar trebui sa va fie de un real ajutor. La finalul articolului, ar trebui sa stiti cum se monteaza piatra cubica, care sunt principalele greseli de executie, dar si cat costa manopera in cazul contractarii unui profesionist.

Materiale si unelte necesare

Inainte de a demara lucrarile de montaj piatra cubica, trebuie sa ne asiguram, in primul rand, ca dispunem de materialele si de echipamentele necesare. In acest sens, am conceput o lista completa a tuturor elementelor utile pentru finalizarea cu succes a unui astfel de proiect.

Iata, asadar, de ce veti avea nevoie:

#1: Materiale principale

  • Piatra cubica: Unul dintre cele mai rezistente materiale pentru amenajarea pavajelor. Daca este corect intretinuta, piatra cubica poate rezista chiar si cateva sute de ani;
  • Pietris: Pentru prevenirea deformarii suprafetelor in timp, stratul initial al pavajului trebuie realizat din pietris. Alegerea sortului se face in functie de mai multi factori, astfel ca pentru o solutie personalizata va recomandam sa apelati la un profesionist pentru consultanta;
  • Nisip: Stratul de nisip ajuta la fixarea pietrei cubice pe suprafata suport. Cu toate acestea, tehnologiile moderne permit fixarea chiar si pe o sapa semiumeda sau chiar pe un pat de beton. 

#2: Materiale auxiliare

  • Borduri: Desi bordurile nu sunt obligatorii, acestea sunt extrem de recomandate si asigura o mai buna stabilitate in timp a pavajului;
  • Sistem de drenaj: Desi nu este obligatoriu, sistemul de drenaj este extrem de recomandat de specialisti. Acesta se monteaza, de regula, la baza santurilor si previne deplasarea in timp a materialelor suport (pietrisului si nisipului). 

#3: Unelte

  • Ghilotina: Necesara pentru taierea pietrelor cubice amplasate la marginile pavajului;
  • Ciocan de cauciuc: Este necesar pentru fixarea pietrele in patul de nisip, fara a distruge sau a zgaria pietrele;
  • Placa vibrocompactoare: Este necesara pentru compactarea tuturor suprafetelor asternute (pietris, nisip si piatra cubica);
  • Dispozitive de masurare: Veti avea nevoie de rigle si de rulete pentru efectua masuratorile si stabili cotele proiectului;
  • Dispozitive de trasare: Utilizati sfoara de ghidaj pentru trasarea pavajului (platformei, trotuarului, etc.) in spatiu;
  • Dispozitive de nivelare: Pentru nivelare, se vor utiliza grinde telescopice special destinate acestui procedeu. Pentru verificarea nivelului puteti apela la clasicul poloboc;
  • Dispozitive de excavare: Realizarea sapaturilor se poate realiza deopotriva manual sau mecanizat. Pentru proiectele de mici dimensiuni puteti utiliza o sapa, insa pentru cele de dimensiuni medii sau mari, va recomandam sa utilizati un excavator;
  • Masina cu maturi pentru rosturi: Umplerea rosturilor dintre randurile de piatra cubica se poate realiza manual, insa pentru eficientizarea timpului de lucru, se recomanda utilizarea unor maturi special destinate acestui procedeu. 
Montare piatra cubica

Cum se monteaza piatra cubica?

Acum ca stiti care sunt materialele si echipamentele de care veti avea nevoie, este timpul sa discutam despre etapele propriu-zise de montaj piatra cubica. Totusi, inainte de a va prezenta pasii de executie, este demn de mentionat faptul ca un astfel de proiect are un grad de dificultate mediu. Asadar, in lipsa unor cunostinte solide in domeniul montarii pavajelor, va recomandam sa apelati mai degraba la o echipa de profesionisti.

Acestea fiind spuse, iata cum se monteaza piatra cubica:

Pasul 1: Realizarea proiectului

Intotdeauna, inainte de trece la treaba, trebuie sa planificam proiectul. Incepeti, deci, prin realizarea masuratorilor pentru a putea determina cotele pavajului. In functie de acestea, veti putea calcula necesarul de materiale.

Atentie! Majoritatea materialelor utilizate in montare piatra cubica se comercializeaza la metru cub. Asadar, tineti cont de adancimea straturilor si nu doar de suprafata pavata (in mp).

Pasul 2: Trasarea suprafetelor

Dupa ce ati realizat proiectul tehnic, puteti demara lucrarile de constructie propriu-zise. In cazul montarii pietrei cubice, acestea vor debuta prin trasarea pavajului pe suprafetele suport. Aceasta etapa implica, asadar, montarea liniilor de ghidaj pe suprafetele suport.

Pasul 3: Excavarea solului

Tinand cont de grosimea fiecarui strat in parte (a celui de pietris, a celui de nisip si grosimea pietrelor cubice), veti proceda acum la excavarea solului.

Sfat util: Latimea santurilor ar trebui sa fie cu 60 – 80 cm mai mare decat latimea finala a pavajului din piatra cubica. 

Pasul 4: Montarea sistemului de drenaj (optional)

Asa cum spuneam, sistemul de drenare a apei este optional si se monteaza la baza santurilor excavate anterior. Atunci cand montati acest sistem, tineti cont de panta de scurgere, care trebuie sa aiba aproximativ 1%. 

Pasul 5: Asternerea straturilor suport

Straturile suport sunt realizate, in principiu, din pietris si din nisip. Veti proceda pe rand la asternerea primului strat de pietris, pe care il veti compacta cu placa vibrocompactanta si pestre care veti reveni cu un strat de nisip. Cel din urma strat turnat (cel de nisip), trebuie apoi nivelat cu ajutorul grindelor telescopice, dupa care trebuie, de asemenea, compactat.

Pasul 6: Montarea pietrei cubice

Ati ajuns, asadar, la montarea propriu-zisa a pietrelor cubice. Pentru aceasta etapa, montati fiecare cub in parte si fixati-l cu ajutorul ciocanului din cauciuc. Continuati astfel cu fiecare strat in parte, iar la final compactati intreaga suprafata cu placa vibrocompactanta.

Pasul 7: Umplerea rosturilor

Nu in cele din urma, pentru a finaliza proiectul de montaj piatra cubica, utilizati aparatul cu maturi pentru umplerea rosturilor. In final, tot ce ramane de facut este sa curatati suprafetele pavate cu piatra cubica si sa va bucurati de lucrul bine facut. 

Montaj pavaj piatra cubica

Greseli de evitat in procesul de executie

Lipsa experientei conduce, de cele mai multe ori, la aparitia unor greseli in etapele de montaj piatra cubica. Din nefericire, orice eroare de executie poate pune in pericol investitia. De aceea, iata cateva aspecte carora va recomandam sa le acordati atentie atunci cand montati piatra cubica:

  • Montajul pietrelor direct pe sol: In lipsa straturilor suport, pavajul se va deforma la scurt timp de la montaj. De aceea, asternerea corecta a straturilor de pietris si de nisip este extrem de importanta;
  • Compactarea incorecta a suprafetelor: Pentru a scurta timpul de lucru, majoritatea persoanelor aleg sa compacteze suprafetele in graba. Compactarea incorecta a straturilor poate conduce la instabilitatea suprafetelor pavate in timp;
  • Montajul in conditii nefavorabile: Piatra cubica (si restul materialelor adiacente) trebuie montate pe vreme uscata. În caz contrar, aceasta nu se va fixa corespunzator, iar investitia va fi ineficienta.
Montare pavaj piatra cubica

Care este pretul pentru montare piatra cubica?

Pentru estimarea unui pret montaj piatra cubica ar trebui avute in vedere mai multe aspecte. Factori precum adancimea straturilor, forma pavajului, materialele utilizate si dificultatea per total a proiectului influenteaza in mod direct tariful pentru manopera.

In consecinta, daca doriti sa stabiliti un buget pentru montarea pietrei cubice, va recomandam sa apelati de la bun inceput la o firma specializata in astfel de proiecte. Estimativ, insa, va putem spune ca pretul pentru manopera de montare a pietrei cubice variaza, in general, intre 150 si 200 de lei pe metru patrat. 

Speram ca pe parcursul acestui material am lamurit cele mai multe informatii legate de montarea pavajelor din piatra cubica. Retineti, asadar, ca:

  • Piatra cubica este un material extrem de versatil si se poate folosi in amenajarea parcarilor, a aleilor de acces sau a trotuarelor dimprejurul cladirii;
  • Pavajele din piatra cubica sunt printre cele mai rezistente, avand o durata de exploatare de peste 100 de ani (daca sunt intretinute corect);
  • Montajul se poate realiza in regie proprie, cat timp dispuneti de uneltele si de cunostintele necesare unui astfel de proiect.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.