Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Aproape ca nu exista un proiect de constructie sau de renovare care sa nu includa operatiunile de montaj gresie. De regula, gresia este utilizata pentru amenajarea pardoselilor din baie si bucatarie, dar poate fi montata cu succes si in alte camere (de exemplu, sufragerie sau camera de zi), dar si in exterior (de exemplu, pentru terase).
Asadar, avand in vedere popularitatea acestei solutii, in cele ce urmeaza vom discuta despre cateva dintre cele mai importante aspecte legate de montajul gresiei. Printre altele, pana la finalul articolului, veti avea o idee clara despre cum se monteaza gresia si care sunt principalele greseli in procesul de executie.
Materiale si unelte necesare
Daca ati decis sa executati etapele de montaj gresie in regie proprie, trebuie ca, in primul rand, sa va asigurati ca dispuneti de echipamentul necesar pentru a duce la bun sfarsit un astfel de proiect. De asemenea, un anumit nivel de experienta se cere pentru alegerea corecta a materialelor.
Iata, deci, care sunt materialele si uneltele necesare intr-un proiect de montare gresie:
#1: Materiale principale
- Gresie: Desi este evident, gresia este principalul material de care veti avea nevoie. In ceea ce priveste alegerea gresiei potrivite, tineti cont, in primul rand, de destinatia pardoselii. Veti putea, astfel, estima intensitatea traficului si, implicit, nivelul de rezistenta al gresiei;
- Adeziv: Adezivul pentru gresie este practic materialul care asigura fixarea placilor pe suprafata. Adezivul pentru interior este diferit de cel pentru exterior, drept pentru care va recomandam sa cititi cu atentie instructiunile si indicatiile producatorilor inainte de achizitionare;
- Chit de rosturi: Indubitabil, chitul de rosturi este cel mai important element in finisarea suprafetelor placate cu gresie. Acesta vine in mai multe culori si nuante, astfel ca veti putea alege solutia ideala din punct de vedere estetic.
#2: Materiale auxiliare
- Silicon sanitar: Utilizat pentru etansarea mastilor pentru cazi sau cabine de dus, a plintelor sau a altor elemente de decor;
- Distantiere: Necesare pentru mentinerea unei distante uniforme intre randurile de placi ceramice;
- Sapa autonivelanta: In cazul suprafetelor neregulate, sapa autonivelanta este necesara pentru nivelare.
#3: Unelte
- Pentru taierea placilor: Pentru taierea placilor ceramice, puteti alege dintre mai multe echipamente. Astfel, va recomandam achizitionarea unei ghilotine sau a unei masini pentru taiat gresie. In lipsa acestora, puteti utiliza un flex sau chiar un fierastrau manual;
- Pentru amestecarea materialelor: Desi amestecul se poate realiza manual, pentru a omogeniza materialele este recomandata utilizarea unei solutii mecanizate. In acest sens, puteti achizitiona un mixer pentru materiale sau puteti utiliza o bormasina cu o extensie speciala pentru amestecare;
- Pentru aplicarea adezivului: Materialul realizat anterior se pot aplica pe suprafetele suport cu mistria, racleta, drisca zimtata sau spaclul;
- Pentru masuratori si nivelare: Veti avea nevoie de un creion pentru placi ceramice si o ruleta pentru realizarea masuratorilor. In ceea ce priveste nivelarea, va recomandam utilizarea unui poloboc;
- Pentru montare gresiei: Nu in ultimul rand, montarea propriu-zisa a gresiei se face cu ajutorul unui sistem de nivelare si a ciocanului din cauciuc.
Cum se monteaza gresia?
In principiu, trebuie sa stiti ca proiectele de montaj gresie au un nivel de dificultate ridicat. De la realizarea amestecului si pana la verificarea planeitatii suprafetelor, chiar si cea mai mica eroare de executie poate afecta intreaga investitie. Asadar, daca nu dispuneti de uneltele sau de cunostintele necesare, va recomandam sa apelati la un profesionist pentru manopera.
Daca, insa, sunteti siguri ca puteti realiza proiectul in regie proprie, iata care sunt etapele de executie intr-un ghid pas cu pas:
Pasul 1: Realizarea proiectului
Atunci cand demarati o astfel de investitie, primul pas este sa stabiliti toate detaliile tehnice ale proiectului. Astfel, veti incepe prin realizarea masuratorilor in functie de care veti putea realiza o schita tehnica si veti putea, deopotriva, sa stabiliti cantitatile necesare de materiale.
Sfat util: Atunci cand calculati necesarul de material, stabiliti cubajul in functie de grosimea straturilor pe care urmeaza sa le aplicati.
Pasul 2: Pregatirea suprafetelor
Pregatirea suprafetelor suport pentru montarea gresiei presupune o serie de activitati. Va recomandam sa incepeti prin verificarea nivelului cu ajutorul unui poloboc. Daca suprafata este neregulata, asa cum ati vazut mai sus, se recomanda aplicarea unui strat de sapa autonivelanta.
In al doilea rand, inainte de aplicarea materialelor, aveti grija ca acestea sa fie curate. In caz contrar, curatati suprafetele si procedati la aplicarea unui strat de grund pentru asigurarea aderentei.
Pasul 3: Realizarea mixului
Realizati amestecul de mortar respectand reteta si indicatiile producatorului si asteptati pret de aproximativ 10 minute pentru ca materialul sa se aseze.
Atentie! Omogenizarea materialelor este extrem de importanta si poate afecta aderenta.
Pasul 4: Montarea placilor
Pentru montarea placilor de gresie, veti aseza, in primul rand, un strat de mortar pe suprafata suport, dupa care veti monta pe rand placile ceramice incepand de la un capat. Presati usor cu palmele fiecare placa si utilizati ciocanul din cauciuc pentru fixare. Continuati astfel cu restul placilor, utilizand distantierele pentru rosturi.
Pasul 5: Nivelarea suprafetei
Este recomandat ca dupa asezarea fiecarui rand de placi pe suprafata sa verificati nivelul cu ajutorul unui poloboc. Daca identificati denivelari, folositi ciocanul din cauciuc pentru remedierea imperfectiunilor.
Pasul 6: Umplerea rosturilor
Permiteti placilor de gresie sa se fixeze inainte de aplicarea chitului pentru rosturi. De regula, acest lucru se realizeaza in 24 – 48 de ore dupa montaj gresie. Procedati apoi la indepartarea distantierelor si curatati spatiile dintre placi. Chituirea propriu-zisa se realizeaza cu ajutorul unei gletiere din cauciuc, iar miscarile trebuie sa fie ample si pe diagonala. Dupa uscare, tot ce va ramane sa faceti este sa curatati suprafetele placate si sa va bucurati de noua pardoseala din gresie.
Greseli de evitat in procesul de executie
Asa cum spuneam, chiar si cele mai mici erori in procesul de montaj gresie pot pune in pericol intreaga investitie.
Iata, asadar, care sunt principalele greseli de executie, pentru a le putea evita in cazul montajului in regie proprie:
- Montarea pe suprafete nepregatite: Din graba, din neatentie sau din comoditate, foarte multe persoane aleg sa aplice mortarul direct pe suprafetele suport, fara a le fi pregatit in prealabil. Din nefericire, acest lucru conduce la diminuarea aderentei. Astfel, la scurt timp dupa finalizarea proiectului, placile de gresie vor incepe sa se desprinda;
- Aplicarea neuniforma a mortarului: Pentru un montaj corect, mortarul trebuie distribuit uniform pe toata suprafata. Daca ciocanind in gresie identificati un sunet de „gol”, inseamna ca in locul respectiv mortarul nu a fost aplicat corect. Aceasta greseala poate conduce la degradarea (gaurirea) placilor ceramice;
- Deteriorarea materialelor: Lipsa experientei se vede cel mai adesea in utilizarea unei cantitati prea mare de material. Principalul factor al excesului de material in montajul gresiei este distrugerea placilor fie la taiere, fie la montaj.
Care este pretul pentru montarea gresiei?
De regula, pretul pentru manopera de montare reflecta calitatea executiei. Nu de multe ori, o echipa care propune un montaj gresie pret mic este mai susceptibila la greseli (fie din graba, fie din lipsa experientei).
De asemenea, trebuie sa stiti ca pretul pentru montajul gresiei se calculeaza si in functie de interventiile efectuate. De exemplu, in lucrarile de renovare trebuie luata in calcul si demontarea vechilor pardoseli.
Asadar, pentru a putea estima un pret pentru manopera de montare a gresiei, cel mai indicat este sa contactati o echipa de profesionisti. De asemenea, folositi tabelul de mai jos pentru a va asigura ca oferta primita este corecta:
LUCRARE | PREȚ MEDiU | U.M. |
Decopertare gresie | RON 15.00 | mp |
Decopertare mozaic | RON 20.00 | mp |
Transport moloz | RON 200.00 | buc |
Turnare sapa autonivelanta | RON 12.00 | mp |
Placare cu gresie | RON 40.00 | mp |
Montare plinte | RON 10.00 | ml |
Atentie! Tarifele mentionate mai sus sunt estimative si se pot modifica in functie de factori externi, cum ar fi, de exemplu, fluctuatia pretului combustibilului.
Acestea fiind spuse, intelegem ca montajul gresiei se poate realiza in regie proprie, cu conditia sa dispuneti de uneltele si cunostintele necesare unui astfel de proiect. In caz contrar, va recomandam sa apelati, mai degraba, la serviciile unei echipe de profesionisti. Retineti, de asemenea, ca:
- Alegerea materialelor potrivite trebuie sa tina, in primul rand, cont de destinatia pardoselilor placate, precum si de intensitatea traficului;
- Lipsa experientei este principalul motiv care conduce la aparitia greselilor de executie;
- Pretul cu manopera este principalul indice al calitatii, insa un pret prea mare nu garanteaza nimanui o executie de calitate.
Speram, deci, ca am raspuns tuturor intrebarilor dumneavoastra legate de montarea gresiei si ca acum puteti demara cu succes un astfel de proiect. Asadar, nu ne ramane decat sa va uram spor la treaba!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.