Montaj gips carton tavan

Montaj gips carton tavan

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Etapele de montaj gips carton tavan pot fi o provocare chiar si pentru un montator profesionist. Cu atat mai mult, pentru o persoana fara experienta in domeniul constructiilor, acest proiect va avea un nivel de dificultate mediu spre ridicat. Din fericire, daca planuiti sa finisati tavanul in regie proprie, materialul de mai jos isi propune sa acopere cea mai mare parte din informatiile legate de montarea gips cartonului pe tavan. Pana la finalul articolului, veti afla:

 • Care sunt materialele si uneltele necesare in montarea gips cartonului pe tavan;
 • Cum se monteaza gips cartonul pe tavan;
 • Care sunt greselile pe care trebuie sa le evitati;
 • Cat v-ar costa o manopera montaj gips carton tavan.

Materiale si unelte necesare

Asadar, intram direct in ghidul pas cu pas de montare gips carton tavan. In acest sens, primul lucru pe care trebuie sa il identificam (in orice proiect de constructii, in general) sunt materialele si uneltele necesare. Iata, deci, care sunt acestea:

#1: Materiale necesare

 • Gips carton: Gips cartonul este de mai multe tipuri – rezistente la umezeala (pentru bai si bucatarii), cu protectie impotriva focului, cu izolatie acustica, rezistente la impact, etc. Asadar, atunci cand achizitionati, tineti cont de destinatia tavanului;
 • Profile metalice: Pentru fixarea placilor pe tavan, se recomanda utilizarea profilelor tip UD, de jur imprejurul tavanului, dar si a celor CD pentru fixarea placilor de gips carton;
 • Pentru rosturi: Rosturile dintre placi se vor finisa utilizand chit de rosturi si banda de armare. In principiu, pentru a estima un necesar, un sac de 5 kg de chit de rosturi va va ajunge pentru a acoperi o suprafata de aproximativ 25 mp;
 • Accesorii: Nu in cele din urma, pentru a realiza un montaj gips carton tavan de calitate, puneti pe lista de cumparaturi si un set de piese de racordare pentru profilele metalice, mai multe bride, suruburi autofiletante, dibluri, dar si o banda de etansare.

Sfat util: Daca nu cunoasteti detaliile tehnice ale materialelor pe care urmeaza sa le achizitionati, este recomandat sa apelati la un profesionist. Alegerea solutiilor potrivite este obligatorie in asigurarea succesului investitiei. De asemenea, tineti cont ca majoritatea profesionistilor va vor recomanda intotdeauna calitatea si nu pretul. Materialele cu pret redus sunt, de regula, de calitate inferioara si nu vor rezista foarte bine in timp.

#2: Unelte necesare

 • Dispozitiv de ridicat placi gips carton: Suspendarea placilor de gips carton este posibila si cu ajutorul unor tije, insa pentru a scurta timpul de lucru, va recomandam achizitionarea (sau cel putin inchirierea) unui dispozitiv special destinat ridicarii placilor de gips carton;
 • Bormasina: Necesara pentru fixarea rapida a profilelor, dar si a placilor de gips carton;
 • Spaclu: Pentru chituirea rosturilor dintre placi;
 • Cutter: Pentru debitarea placilor de gips carton;
 • Instrumente de masurare: Asigurati-va ca dispuneti cel putin de o ruleta, o rigla si un poloboc. De asemenea, pentru marcarea placilor, se recomanda utilizarea unui creion pentru tamplarie;
 • Scara: Avand in vedere lucrul la inaltime, veti avea nevoie de o scara care sa va permita sa puteti realiza un montaj gips carton tavan in siguranta.
Montaj tavan gips carton

Cum se monteaza gips cartonul pe tavan?

Daca aveti tot ce va trebuie din punct de vedere al materialelor si echipamentelor, puteti trece la treaba. Atentie, insa! Inainte de a va prezenta etapele de montaj gips carton tavan, va reamintim ca acest tip de lucrare presupune lucru la inaltime. Asadar, in lipsa experientei in domeniul montajului tavanelor false, pentru a evita accidentarile, va recomandam sa apelati la montatori profesionisti. Acestea fiind spuse, considerand ca v-ati asigurat de toate masurile de siguranta, iata cum se monteaza gips cartonul pe tavan:

Pasul 1: Realizarea proiectului tehnic

Intotdeauna, inainte de a demara efectiv lucrarile, trebuie sa avem un proiect bine stabilit. Asadar, vom incepe prin a masura suprafetele pe care urmeaza sa le placam cu gips carton. Dupa stabilirea cotelor, vom realiza o schita detaliata a profilelor si vom calcula necesarul de materiale. 

Pasul 2: Liniile de ghidaj

Folosindu-ne de poloboc, vom trasa pe pereti si pe tavan liniile de ghidaj. Atentie! Atunci cand realizati marcajele, luati in calcul nu doar lungimea si latimea placilor de gips carton, ci si grosimea acestora. 

Pasul 3: Profilele UD

Ne vom ghida dupa marcajele trasate anterior si vom proceda la montarea profilelor metalice. Astfel, vom monta profilele tip UD de jur imprejurul camerei (pe conturul peretilor), fixandu-le in dibluri, la o distanta de minim 80 cm unul de celalalt. Sfat util: Aplicati banda de etansare pe profilele UD inainte de a le monta. 

Pasul 4: Profilele CD 

Vom monta bridele pe plafon, fixandu-le cu dibluri in functie de materialul din care este realizat tavanul. Dupa aceasta, vom introduce profilele tip CD in interiorul celor UD si le vom fixa in bride cu suruburi autoperforante. Atentie! Profilele CD se pot imbina utilizand piese de imbinare special realizate cu acest scop. 

Pasul 5: Montarea placilor de gips carton

Vom ridica placile de gips carton la nivelul plafonului utilizand dispozitivul de ridicat placi si le vom fixa direct in profilele montate anterior, cu ajutorul suruburilor autofiletante. Sfat util: Lungimea placilor trebuie distribuita perpendicular cu profilele tip CD. 

Pasul 6: Chituirea rosturilor

Vom realiza amestecul de chit de rosturi, respectand reteta indicata de producator si vom proceda la chituirea rosturilor dintre placile de gips carton. Sfat util: Utilizati aceeasi compozitie pentru acoperirea suruburilor cu care ati fixat placile in profilele metalice.

Nu in cele din urma, desi proiectul de montaj gips carton tavan a fost finalizat, pentru a putea incheia pe deplin lucrarile, tot ce va va ramane de facut va fi sa aplicati un strat de vopsea lavabila. Inainte de aceasta, insa, permiteti chitului sa se usuce. 

Montare gips carton tavan

Greseli de evitat in procesul de executie

De cele mai multe ori, lipsa experientei conduce in mod inevitabil la aparitia unor greseli de executie. De altfel, asa cum spuneam, lucrarile de montare gips carton pe tavan au un nivel de dificultate crescut, astfel ca de foarte multe ori, chiar si montatorii cu experienta pot face greseli. Totusi, pentru ca sa puteti evita erorilor, iata care sunt cele mai comune greseli de montaj gips carton tavan:

#1: Insurubarea incorecta

Atunci cand placile de gips carton sunt fixate in profilele metalice, foarte multe persoane tind sa se abata de la forma profilului. Pentru a evita acest aspect, marcati placa pe exterior tinand cont de locul in care este montat profilul. Astfel, veti putea monta suruburile corect (in linie dreapta).

#2: Distanta dintre placi

Rosturile dintre doua placi de gips carton consecutive nu trebuie sa fie nici prea mari, dar nici prea mici. Conform specialistilor, distanta corecta dintre placile de gips carton ar trebui sa fie de aproximativ 1 mm. 

#3: Fixarea fara verificare

Din graba, neatentie sau, pur si simplu, din lipsa de cunostinte in montarea gips cartonului, anumite persoane aleg sa fixeze elementele (placile, profilele, etc.) direct, fara a verifica nivelul, planeitatea, verticalitatea, etc. Daca ati ales sa montati singuri gips cartonul pe tavan, tineti cont ca aceasta practica este gresita si descurajata de toti profesionistii.

tavan din gips carton

Care este pretul pentru montaj gips carton tavan?

Pentru a estima un pret montaj gips carton tavan, ar trebui sa stim mai multe date despre proiectul dumneavoastra (precum dimensiunile placate, materialele utilizate, forma tavanului, etc.). De aceea, daca doriti sa stiti cu precizie cat v-ar costa manopera pentru o astfel de lucrare, va recomandam sa apelati mai degraba la un profesionist. Altfel, daca doriti un cost estimativ, va putem spune ca tarifele practicate de majoritatea montatorilor profesionisti de gips carton variaza intre 20 si 50 de lei pe metru patrat.

Intelegem, asadar, ca lucrarile de montaj gips carton tavan sunt relativ dificile, dar nu imposibil de executat in regie proprie. Totusi, tineti minte ca pentru a beneficia de un rezultat de calitate, va trebui sa:

 • Alegeti materialele potrivite si de calitate (care, de regula, nu vor fi cele mai economice);
 • Utilizati echipamente de protectie pentru lucrul in siguranta la inaltime;
 • In lipsa cunostintelor, apelati mai degraba la serviciile profesionistilor.

Acestea fiind spuse, speram ca acum va veti putea monta tavanul fals in regie proprie, ori ca veti putea, cel putin, supraveghea lucrarile de montaj, cunoscand toate detaliile legate de investitia dumneavoastra. Spor la treaba!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.