Montaj gips carton pereti

Montaj gips carton pereti

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In prezent, tehnologia a evoluat atat de mult, incat aproape oricine poate realiza lucrarile de montaj gips carton pereti, chiar si in regie proprie. Cu toate acestea, desi este usor de lucrat cu acest material, montarea gips cartonului necesita anumite cunostinte de specialitate. Asadar, pentru ca sa beneficiati de un rezultat de calitate, in cele ce urmeaza vom discuta despre tot ce trebuie sa stiti privind montarea gips cartonului pe pereti. La finalul materialului, veti cunoaste, printre altele:

  • Care sunt uneltele si materialele necesare pentru montare gips carton;
  • Cum se monteaza corect peretii din gips carton;
  • Ce greseli trebuie sa evitati pentru un rezultat de calitate;
  • Cat costa serviciile unui montator profesionist de gips carton.

Materiale si unelte necesare

Asadar, daca va pregatiti de un proiect de montaj gips carton pereti, trebuie, in primul rand, sa identificati care sunt materialele potrivite si echipamentele de lucru necesare pentru a finaliza cu succes un astfel de proiect.

Atentie! In cele ce urmeaza ne vom axa, in principal, pe categoriile generale de materiale de care veti avea nevoie, si nu pe produse specifice. In identificarea materialului potrivit, va recomandam sa cititi cu atentie specificatiile tehnice ale fiecarui produs in parte. De asemenea, daca aveti nevoie de ajutor, apelati la un profesionist. Fara doar si poate, acesta va va putea ghida catre cele mai bune tehnologii in raport cu investitia.

#1: Materiale necesare

  • Gips carton: Producatorii ofera, in prezent, o gama foarte diversificata de solutii. Astfel, puteti alege, de exemplu, placi din gips carton rezistente la foc, cu o mai buna absorbtie a undelor sonore (pentru izolare acustica), mai rezistente la umezeala sau chiar mai rezistente la impact. Asadar, alegeti tipul de placi potrivite pentru proiectul dumneavoastra. De exemplu, pentru o lucrare de realizare pereti portanti pentru baie, ati putea explora ideea de achizitionare a unor placi verzi, rezistente la umezeala;
  • Profile metalice: Placile de gips carton se pot fixa direct pe perete, insa este de preferat realizarea unui cadru suport din profile metalice;
  • Bride: Spre deosebire de bridele utilizate in montarea tavanului din gips carton, cele pentru pereti sunt, de regula, mai scurte;
  • Chit de rosturi: Un pachet de 5 kg de chit de rosturi pentru gips carton ar trebui sa fie suficient pentru a acoperi un perete de aproximativ 20 – 25 mp;
  • Accesorii pentru pereti gips carton: Pe langa cele enumerate anterior, necesarul de materiale trebuie sa cuprinda si suruburi, un set de dibluri, o banda de etansare, iar daca doriti sa izolati termic peretii, si vata minerala.

#2: Echipamente de lucru

  • Instrumente de masurare: Veti avea nevoie de cel putin o ruleta pentru realizarea masuratorilor, si de un poloboc pentru verificarea nivelului. De asemenea, daca nu aveti, adaugati pe lista de cumparaturi un creion pentru tamplarie, pe care il veti utiliza in realizarea diverselor marcaje;
  • Instrumente de taiere: Atunci cand montati unul sau mai multi pereti portanti, veti avea nevoie de o foarfeca de taiat profile, dar si de un cutter pentru a debita placile de gips carton;
  • Instrumente de gaurit: Asigurati-va ca dispuneti de o bormasina la care sa puteti monta o freza pentru realizarea gaurilor pentru diversele accesorii electrice. De asemenea, bormasina va va ajuta sa fixati profilele si placile de gips carton utilizand suruburi autofiletante;
  • Spaclu si gletiera: Le veti utiliza pentru chituirea rosturilor dupa ce ati finalizat lucrarea de montaj gips carton pereti.
Montaj perete gips carton

Cum se monteaza gips cartonul pe pereti?

Daca am stabilit care sunt ustensilele si materialele de care veti avea nevoie pentru a realiza peretii din gips carton, este, deci, timpul sa trecem la treaba. Cu mentiunea ca ghidul de mai jos are scopul de a va informa cu privire la etapele generale de lucru, iata cum se monteaza un perete din gips carton:

Pasul 1: Realizarea masuratorilor

Inainte de a proceda la lucrarile de montaj gips carton pereti, trebuie sa stabiliti detaliile tehnice ale proiectului. Pentru aceasta, inarmati-va cu o ruleta si masurati cu atentie toate suprafetele pe care urmeaza sa le placati cu gips carton. Notati cotele pe o hartie si, daca este cu putinta, realizati o schita grafica.

Pasul 2: Calcularea necesarului de materiale

Odata stabilite cotele si realizat proiectul tehnic, veti putea calcula cantitatile de materiale necesare pentru realizarea peretilor portanti. De asemenea, in aceasta etapa se recomanda identificarea solutiilor potrivite. Studiati, deci, cu atentie detaliile tehnice ale diferitelor brand-uri si alegeti in functie de propriile nevoi.

Sfat util: Daca investiti intr-un perete pe care planuiti sa il exploatati pe o perioada indelungata, indreptati-va atentia catre materiale de foarte buna calitate. De regula, materialele cu pret mic nu sunt cele mai rezistente si se deterioreaza in primii ani de la montaj.

Pasul 3: Marcarea traseului peretilor

Folositi din nou ruleta pentru a marca pe pardoseala, pe pereti si pe plafon (tavan) traseul viitorului perete.

Sfat util: Marcajele cu creionul se pot sterge, drept pentru care se recomanda, de asemenea, realizarea traseului peretelui cu sfoara de trasare.

Pasul 4: Montarea profilelor metalice

Montarea profilelor metalice se realizeaza, de asemenea, etapizat. In acest sens, iata cum veti proceda: 

  1. Incepeti prin a aplica banda de etansare pe partea inferioara a profilelor UW; 
  2. Odata montata aceasta, plasati profilele pe suport (pardoseala, pereti si tavan) si fixati-le cu dibluri. Sfat util: Distanta dintre dibluri trebuie sa fie de cel mult 80 cm unul de celalalt;
  3. Dupa montarea profilelor UW, plasati profilele CW in interiorul acestora la o distanta de maxim 60 cm unul de altul. Atentie! Profilele CW nu se fixeaza in suruburi! Acestea vor ramane libere in interiorul profilelor UW.

Pasul 5: Placarea cu gips carton

Incepeti placarea cu gips carton, asezand placile pe inaltime (inaltimea trebuie sa fie paralela cu profilele CW). Fixarea gips cartonului se va realiza cu ajutorul unor suruburi autofiletante, distribuite la 25 cm unul de celalalt. In cazul in care ati optat pentru un strat suplimentar de vata minerala, dupa fixarea primei fete a peretelui, veti monta termoizolantul, dupa care veti putea continua cu cea de-a doua fata a peretelui.

Pasul 6: Finisarea peretilor

Dupa ce ati terminat lucrarea de montaj gips carton pereti, tot ce ramane de facut este sa umpleti rosturile si sa zugraviti intreaga suprafata.

Sfat util: Atunci cand pregatiti amestecul de chit pentru rosturi, respectati cu strictete reteta indicata de producator. 

instalare gips carton pereti

Greseli de evitat in procesul de executie

Cu toate ca montarea peretilor din gips carton este considerata o lucrare cu un nivel redus de dificultate, aparitia greselilor poate fi uneori inevitabila, in special in cazul persoanelor care nu au mai montat anterior gips carton. Asadar, iata care sunt cele mai comune greseli, pentru a le putea evita:

#1: Decuparea fara a verifica

Nu de putine ori, montatorii neexperimentati distrug placile de gips carton pentru ca le debiteaza fara a fi verificat in prealabil daca masuratorile au fost sau nu realizate corespunzator. Asadar, pentru a evita consumul inutil de materiale, verificati de doua ori inainte de a decupa o placa de gips carton.

#2: Straturi groase de chit

Aplicarea chitului de rosturi necesita precizie, rabdare si atentie la detalii. Adesea, din graba sau din lipsa de experienta, montatorii neprofesionisti vor aplica un strat mult prea gros de chit la rosturi. Acest lucru are dublu efect: un aspect neuniform, dar si consum crescut de material (si implicit de costuri).

#3: Fixarea in cuie

Nu in ultimul rand, cea mai des intalnita greseala in montarea gips cartonului pe pereti este fixarea acestuia in cuie. Acest tip de fixare nu asigura rezistenta si conduce la aparitia problemelor inca din primele luni de utilizare a peretilor. Asadar, evitati aceasta practica cu orice cost.

perete din gips carton

Care este pretul pentru montaj gips carton pe pereti?

De la bun inceput, trebuie sa stiti ca un pret montaj gips carton pereti exact veti putea obtine doar de la o echipa de montatori profesionisti si doar daca stiti in detaliu toate datele tehnice ale proiectului (cote, materiale utilizate, etc.). Totusi, pentru a putea calcula un buget estimativ, va putem spune ca montarea gips cartonului poate costa intre 20 si 50 de lei pe metru patrat, in functie de tehnologia utilizata. De asemenea, tineti cont de faptul ca preturile pot creste in functie de propriile necesitati. De exemplu, in cazul lucrarilor de renovare, demontarea vechilor solutii (tencuiala, faianta, tapet, etc.) vor genera costuri suplimentare.

Am stabilit, asadar, faptul ca peretii din gips carton reprezinta una dintre cele mai usoare lucrari de constructie. Totusi, pentru o lucrare bine facuta, asigurati-va ca:

  • Dispuneti de toate ustensilele necesare (inclusiv echipamente de protectie);
  • Ati achizitionat materialele necesare in raport cu destinatia peretilor;
  • Apelati la profesionisti ori de cate ori va aflati intr-un impas (inclusiv pentru achizitionarea materialelor).

Asadar, speram ca am raspuns tuturor intrebarilor legate de montarea peretilor din gips carton si nu ne ramane decat sa va uram spor la treaba!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.