Montaj tabla cutata

Montaj tabla cutata

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In principiu, lucrarile de montaj tabla cutata au un grad de dificultate mediu si ar putea fi executate chiar si in regie proprie. Pentru a obtine un rezultat excelent, se recomanda ca, inainte de demararea lucrarilor, sa ne inarmam, in primul rand, cu cunostinte in domeniu. Asadar, in cele ce urmeaza, vom discuta in detaliu despre cum se monteaza tabla cutata. Pe parcursul materialului, vom raspunde, printre altele, celor mai importante intrebari legate de acest tip de lucrare:

  • Care sunt materialele si uneltele de care veti avea nevoie;
  • Care sunt pasii de montare tabla cutata pe acoperis;
  • Care sunt greselile de evitat in montarea tablei cutate.

Materiale si unelte necesare

Asadar, inainte de a demara lucrarile, se recomanda sa ne informam cu privire la doua aspecte extrem de importante, respectiv identificarea materialelor potrivite si a echipamentelor de lucru necesare. In acest sens, iata de ce veti avea nevoie pentru a putea monta tabla cutata:

#1: Materiale necesare

  • Structura de rezistenta: Desi subiectul articolului de astazi este montarea invelitorii, consideram important de mentionat principalele materiale care compun sarpanta. In principiu, pentru realizarea acesteia, veti avea nevoie de barne de mai multe dimensiuni, dar si de scandura sau placi OSB (pentru astereala);
  • Folie anticondens: Desi, cel putin teoretic, s-ar putea utiliza si o folie clasica din nylon pentru acoperirea asterelii, cea anticondens este net superioara din punct de vedere tehnic si sporeste rezistenta acoperisului in timp (permitand eliminarea aburilor dinspre interior si impiedicand infiltratiile de apa dinspre exterior);
  • Rigle de lemn: Riglele sunt necesare atat pentru fixarea foliei anticondens pe astereala, cat si pentru montarea tablei pastrand distanta corecta necesara ventilatiei;
  • Invelitoarea: Poate fi de mai multe tipuri, insa in cazul de fata vom lucra cu tabla cutata;
  • Elemente de fixare: Pentru fixarea diverselor elemente ale acoperisului, vom utiliza cuie zincate sau holsuruburi anticorozive. 

#2: Materiale optionale

  • Termoizolatie: Sistemele de izolatie termica sunt optionale, insa incurajam montarea acestora pentru eficientizarea consumului de energie. Solutia clasica si cea mai usor de montat in momentul prezent este vata minerala. Cu toate acestea, aveti flexibilitatea de a opta pentru orice alta tehnologie de termoizolatie;
  • Sistemul pluvial: In principiu, sistemul de drenare a apei nu este optional, ci ar trebui inclus in orice lucrare de constructie a unui acoperis. Acestea consta din mai multe elemente, printre care si jgheaburi, burlane, elemente de imbinare, guri de scurgere si de evacuare.

#3: Unelte necesare

  • Echipamente de protectie: In primul rand, montarea tablei cutate presupune lucru la inaltime. Drept urmare, veti avea nevoie de un set de echipamente de protectie destinate acestui tip de lucrare (corzi de alpinism, hamuri, etc.);
  • Foarfeca – pentru taierea foilor de tabla cutata;
  • Bormasina si capete de surubelnita– pentru insurubarea rapida;
  • Rigla si ruleta – pentru efectuarea masuratorilor;
  • Nivela si echer – pentru determinarea nivelului si calcularea corecta a unghiurilor;
  • Cutter sau foarfeca clasica – pentru decuparea foliei anticondens;
  • Ciocan, cleste si patent.
Montare tabla cutata

Cum se monteaza tabla cutata?

Stiind care sunt echipamentele si materialele de care vom avea nevoie, putem, deci, trece la treaba. Inainte, insa, de a va prezenta etapele de montaj tabla cutata, este de mentionat iarasi faptul ca montarea invelitorilor pe acoperis poate fi extrem de periculoasa. De aceea, daca nu aveti experienta in domeniul constructiilor, va recomandam sa apelati mai degraba la serviciile unui montator profesionist. Acestea fiind spuse, iata cum se monteaza tabla cutata pe acoperis:

Pasul 1: Planificarea proiectului

Etapa de planificare consta, de asemenea, dintr-o serie de activitati pe care va trebui sa le indeplinim. Asadar, in primul rand, va trebui sa efectuam masuratori pentru a putea determina cotele acoperisului, in baza carora vom putea calcula cantitatea de material. De asemenea, daca mai sus am prezentat doar tipurile de materiale, acum este momentul sa identificam producatorii si solutiile potrivite propriului buget.

Sfat util: Pentru constructia de la zero a unui acoperis, va recomandam sa apelati la un inginer proiectant pentru realizarea proiectului tehnic. 

Pasul 2: Demontarea vechii invelitori

Vom proceda la demontarea vechilor materiale de pe acoperis, avand grija sa nu deterioram sarpanta (structura de rezistenta). Cu aceasta ocazie, vom putea inspecta elementele de cherestea. Daca cu aceasta ocazie identificam probleme (carii, mucegai, gauri, etc.), va trebui sa le reparam inainte de a merge mai departe.

Atentie! In cazul in care structura de rezistenta nu este stabila, se recomanda demontarea completa a acoperisului si inlocuirea acestuia. 

Pasul 3: Montarea foliei anticondens

Folia anticondens este realizata dintr-un material sintetic special si esentiala pentru rezistenta indelungata a acoperisului. O vom monta direct pe astereala, de la margini spre coama, tinand cont sa suprapunem straturile de folie intre ele (pentru a nu permite infiltrarea apei) si fixand folia cu cuie sau holsuruburi. 

Pasul 4: Montarea riglelor

Rolul principal al riglelor din lemn este acela de a facilita ventilatia acoperisului. Acestea se monteaza in doua straturi. Primul, cel orizontal, se monteaza direct pe astereala (si ajuta, de asemenea, la fixarea foliei anticondens). Cel de-al doilea se monteaza vertical, peste primul. Fixarea se realizeaza cu cuie. 

Pasul 5: Montarea tablei cutate

Pentru o lucrare corecta de montare tabla cutata vom incepe prin instalarea elementelor marginale pe tot conturul acoperisului. Vom continua apoi cu montarea foilor de tabla. In acest sens, vom incepe de la marginea de jos, vom suprapune foaia de tabla pente elementul marginal si vom fixa tabla in cuie zincate sau holsuruburi. Vom continua cu montarea tuturor foilor de tabla, suprapunandu-le astfel incat sa evitam infiltrarea apei.

Pasul 6: Montarea accesoriilor

Prin accesorii pentru acoperis, ne referim, de regula, la elementele parazapada si cele pentru ventilatie, pe care le veti interpune intre foile de tabla, dar si la sistemul pluvial, care se monteaza la finalul proiectului.

acoperis casa din tabla cutata

Greseli de evitat in procesul de executie

Greselile de montaj tabla cutata pot avea doua efecte negative. Pe de-o parte, acestea cresc consumul de material si, implicit, costurile investitiei. In al doilea rand, chiar si cele mai mici erori pot conduce la deteriorarea rapida a acoperisului. Asadar, pentru a ne asigura ca veti lucra corect, iata care sunt principalele greseli efectuate de incepatori atunci cand monteaza tabla cutata pe acoperis:

#1: Masuratorile eronate

Principalul factor care conduce la consumul excesiv de materiale este realizarea incorecta a masuratorilor. Asadar, pentru a evita acest lucru, va recomandam sa fiti foarte atenti atunci cand masurati suprafetele si sa aveti in vedere ca materialele se debiteaza doar dupa ce sunteti absolut siguri de acuratetea cotelor.

#2: Fixarea incorecta

Am stabilit deja faptul ca fixarea se realizeaza cu cuie zincate sau cu holsuruburi. Fixarea incorecta, insa, poate conduce la corodarea elementelor si (mai comun) la infiltrarea apei. Pentru a monta corect cuiele sau suruburile, asigurati-va ca acestea nu sunt nici prea stranse, dar nici prea putin stranse. 

#3: Montarea fara folie anticondens

Montarea tablei cutate fara a fi montat folia anticondens in prealabil este una dintre cele mai des intalnite greseli de montaj. De regula, proprietarii aleg aceasta optiune pentru a reduce costurile. Pe termen lung, insa, efectele adverse vor genera costuri mult mai mari decat cele economisite cu reducerea materialelor esentiale. Pe scurt, nu faceti greseala de a monta tabla cutata fara un substrat din folie anticondens.

acoperis tabla cutata

Care este pretul de montaj tabla cutata?

Pentru a putea stabili un pret montaj tabla cutata, trebuie sa stim mai multe detalii despre proiect. De la suprafetele acoperite, la forma acoperisului sau numarul de ape, toate aceste elemente vor influenta costul final al manoperei. De aceea, daca doriti sa stiti cat va va costa montarea acoperisului, va recomandam sa apelati la un profesionist. Totusi, pentru a putea calcula un buget estimativ, va putem spune ca, in functie de tehnologia utilizata, tarifele practicate de majoritatea profesionistilor variaza intre 80 si 200 de lei pe metru patrat.

Tabla cutata este fara doar si poate una dintre cele mai bune solutii de invelire a unui acoperis. In plus, cat timp dispunem de uneltele si cunostintele necesare, aceasta poate fi relativ usor de montat, prin comparatie cu alte tipuri de invelitori. Totusi, daca v-ati propus sa montati acoperisul in regie proprie, retineti, de asemenea, ca:

  • Siguranta este extrem de importanta, drept pentru care echipamentele de protectie sunt esentiale in montarea tablei pe acoperis;
  • Montarea incorecta a elementelor unui acoperis pot genera probleme majore si cresc riscul de accidentare;
  • In lipsa experientei, se recomanda intotdeauna contractarea unui montator profesionist. 

Acestea fiind spuse, speram ca ati inteles acum cum se monteaza tabla cutata si ca, daca nu veti pune in practica ce ati invatat, macar veti putea superviza lucrarile de montaj pentru a beneficia de un rezultat de calitate.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.