Montaj tigla metalica

Montaj tigla metalica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Lucrarile de montaj tigla metalica sunt cu siguranta dificile pentru orice constructor si cu atat mai mult pentru o persoana fara experienta in constructii. Totusi, in timp ce pentru proiectele mari se recomanda contactarea unor montatori profesionisti, lucrarile mici pot fi duse la bun sfarsit chiar si in regie proprie. Pentru acest scenariu, in cele ce urmeaza vom discuta despre cum se monteaza un acoperis din tigla metalica. Pana la finalul materialului, veti cunoaste, printre multe altele:

  • Care sunt uneltele si materialele necesare in proiectele de montare tigla metalica;
  • Cum se monteaza tigla metalica pas cu pas;
  • Ce greseli trebuie sa evitati atunci cand montati un acoperis din tigla metalica.

Materiale si unelte necesare

Asadar, primul pas pe care va trebui sa il facem pentru montarea tiglei metalice este acela de a identifica si, desigur, achizitiona materialele, dar si echipamentele necesare. In acest sens, veti avea nevoie de:

#1: Materiale necesare

  • Cherestea: In mod traditional, structura de rezistenta a unui acoperis se realizeaza din lemn. Astfel, principalele elemente ale sarpantei sunt capriorii, coama, penele, cosoroabele, popii, contrafisele si astereala. De regula, cu exceptia asterelii, care poate fi realizata din scandura sau placi OSB, restul elementelor consta practic din grinzi de lemn de diferite dimensiuni;

sau 

  • Structura metalica: Solutiile moderne permit inlocuirea structurii clasice din lemn cu una metalica, prefabricata si mult mai usor de montat;
  • Folie de protectie: Se monteaza intre astereala si invelitoare si poate fi de doua feluri – impermeabila sau anticondens. Ca regula generala, cea anticondens este mai performanta si, implicit, mult mai recomandata de specialistii in montaj tigla metalica;
  • Invelitoarea: In cazul de fata, invelitoarea este chiar tigla metalica. 

#2: Materiale optionale

  • Termoizolatie: Poate fi realizata din mai multe tipuri de materiale. Cel mai comun material folosit pentru izolarea termica a acoperisurilor in Romania este, in prezent, vata minerala;
  • Sistemul pluvial: Are rolul de a drena apa de pe acoperis si este realizat din mai multe elemente, precum jgheaburile, burlanele, etc.

#3: Unelte necesare

  •  Foarfeca de tabla (dreapta si circulara), pentru taierea tiglei metalice;
  • Surubelnita electrica, pentru fixarea rapida a tiglei;
  • Echipamente de protectie, pentru lucrul in siguranta la inaltime;
  • Fierastrau electric, pentru debitarea cherestelei;
  • Instrumente de masurat – ruleta, rigla, echer, nivela (poloboc), etc.;
  • Alte echipamente – ciocan, cutter, cleste, capete de surubelnita.
montare acoperis tigla metalica

Cum se monteaza tigla metalica?

Atentie! Lucrul la inaltime este extrem de periculos! Asadar, inainte de a va prezenta ghidul pas cu pas de montaj tigla metalica, este necesar sa mentionam ca acesta are mai degraba rol informativ. Punerea in practica a etapelor de lucru enumerate necesita, de asemenea, experienta.

Astfel, daca nu dispuneti de experienta necesara, va recomandam sa apelati mai degraba la serviciile unui profesionist. De asemenea, in ghidul de mai jos ne vom axa pe montarea tiglei metalice si nu pe realizarea completa a acoperisului. Acestea fiind spuse, iata cum se monteaza tigla metalica:

Pasul 1: Realizarea proiectului

Ne-am asigurat, in primul rand, ca stim care sunt materialele si ustensilele de care avem nevoie. Este, deci, timpul sa schitam toate detaliile tehnice ale proiectului, pentru a determina, de asemenea, si cantitatile de materiale necesare. De regula, trebuie sa stiti ca proiectele tehnice in constructii sunt realizate de ingineri si arhitecti avizati. De asemenea, proiectele detaliaza nu doar forma viitorului acoperis, ci si tipurile si cantitatile de materiale recomandate.

Pasul 2: Indepartarea vechii invelitoare (optional)

Acest pas este valabil doar in situatia in care proiectul presupune inlocuirea vechii invelitori a acoperisului. Asadar, vom demonta cu grija fiecare element al vechii invelitori pentru a evita deteriorarea structurii de rezistenta.

Pasul 3: Inspectarea suprafetelor

Inainte de a monta tigla metalica, trebuie sa ne asiguram de integritatea structurii de rezistenta. In cazul sarpantelor din lemn, asigurati-va ca toate elementele structurii de rezistenta sunt solide si ca nu au fost afectate de apa sau de termite. Daca ati identificat nereguli, efectuati reparatiile inainte de montarea noii invelitori.

Pasul 4: Montarea foliei

Vom intinde folia anticondens (sau pe cea impermeabila) pe intreaga suprafata a asterelii, montand-o de la streasina catre coama si perpendicular pe capriori. Fixarea acesteia se realizeaza cu ajutorul cuielor sau a holsuruburilor, prinse in capriori. 

Pasul 5: Montarea tiglei metalice

Montarea propriu-zisa a tiglei metalice nu ar trebui sa fie dificila, deoarece placile sunt prevazute cu sisteme de prindere si de imbinare. De asemenea, majoritatea producatorilor ofera instructiuni de montaj tigla metalica odata cu achizitionarea acesteia. Totusi, pasii principali in montarea acesteia sunt:

  • Montarea carligelor pentru sustinerea jgheaburilor;
  • Montarea sipcilor verticale (care ajuta, de asemenea, la fixarea foliei anticondens);
  • Montarea sipcilor orizontale peste cele verticale;
  • Montarea tiglei metalice incepand de la baza din partea dreapta a acoperisului;
  • Fixarea placilor de tigla metalica in cuie zincate sau holsuruburi anticorozive;
  • Intercalarea tiglelor parazapezi si a celor de aerisire;
  • Montarea elementelor pentru coama.

Pasul 6: Montarea sistemului pluvial

Nu in ultimul rand, pentru a beneficia de un acoperis complet, vom proceda la montarea sistemului pluvial, respectand indicatiile producatorilor. Sfat util: Daca dispuneti de un sistem de canalizare, cuplati elementele de scurgere direct la acesta. 

acoperis tigla metalica

Greseli de evitat in procesul de executie

Se spune ca invatam din greseli. Asadar, nu va faceti griji daca pe parcursul lucrarilor de montaj tigla metalica veti face si mici greseli. Totusi, exista anumite erori care pot fi ceva mai greu de reparat. Iar pentru ca putem invata nu doar din greselile proprii, ci si din greselile facute de alte persoane inaintea noastra, iata care sunt lucrurile cele mai importante carora va recomandam sa le acordati atentie:

#1: Fixarea incorecta a placilor 

Cea mai des intalnita eroare de montare a tablei metalice consta in montarea incorecta cuielor sau a holsuruburilor. In acest sens, trebuie sa stiti ca fixarea placilor de tigla metalica trebuie facuta in locurile special indicate de producator. In caz contrar, penetrarea (gaurirea) tablei poate reduce capacitatea anticoroziva a acesteia si poate conduce la aparitia ruginei in jurul cuielor.

#2: Utilizarea cuielor sau a holsuruburilor clasice

In al doilea rand, asa cum ati vazut, elementele de prindere (fie ele cuie sau holsuruburi) trebuie sa fie special destinate pentru acoperisuri, astfel incat sa nu rugineasca in timp. Utilizand solutii clasice, acestea se pot coroda, iar rugina rezultata se poate extinde catre placile de tigla metalica.

#3: Montarea fara echipamente de protectie

Nu in ultimul rand, siguranta este cea mai importanta. Evitati cu orice pret montarea acoperisurilor in lipsa echipamentelor de protectie. In cazul lucrului la inaltime, chiar si cele mai mici erori pot avea efecte drastice. 

montare tigla metalica

Care este pretul de montaj tigla metalica?

Daca nu dispuneti de cunostintele necesare, asa cum am spus, este de preferat sa contractati serviciile unui montator profesionist. Mai mult decat atat, studiind ofertele, veti observa ca majoritatea profesionistilor practica tarife accesibile, care variaza intre 80 si 200 de lei pe mp, in functie de dificultatea proiectului.

Sfat util! Va recomandam, insa, sa evitati ofertele de montaj tigla metalica preturi mici, intrucat acestea presupun, de regula, o calitate indoielnica si nu ofera o garantie de rezistenta a acoperisului.

Intelegem, asadar, ca montarea tiglei metalice este un proiect cu nivel crescut de dificultate si ca expertii recomanda angajarea unei echipe de profesionisti in locul montajului in regie proprie. De asemenea, cateva informatii demne de notat si pe care ar trebui sa le retinem:

  • Structura de rezistenta a acoperisurilor trebuie respectata intotdeauna inainte de montarea invelitorii;
  • Este de preferat utilizarea unui folii speciale anticondens si nu a foliei traditionale din nylon;
  • Achizitionarea echipamentelor de protectie trebuie sa fie prioritara atunci cand montam o solutie de invelire a acoperisului.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.