
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Datorita sistemului intuitiv de fixare, lucrarile de montaj tabla faltuita au un nivel de dificultate scazut. Totusi, fiind vorba de o interventie care poate presupune escaladarea unui acoperis, efectuarea lucrarilor in regie proprie necesita un anumit nivel de experienta. Asadar, in cele ce urmeaza va vom prezenta etapele de montare tabla faltuita pe acoperis, astfel incat sa puteti lucra in siguranta. Pana la finalul materialului, ar trebui sa cunoasteti:
- Care sunt principalele materiale si unelte necesare pentru o astfel de lucrare;
- Cum se monteaza tabla faltuita pe acoperis (intr-un ghid pas cu pas);
- Ce greseli ar trebui sa evitati in procesul de executie a lucrarilor.
Materiale si unelte necesare
Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il identificam inainte de a ne apuca de lucru sunt materialele si echipamentele de lucru de care vom avea nevoie. In principiu, pentru a eficientiza achizitia lor, am impartit aceasta lista in trei categorii, astfel:
#1: Materiale necesare
- Invelitoarea: In cazul de fata, invelisul va fi realizat din tabla faltuita. Totusi, montarea invelisurilor metalice pe acoperis este asemanatoare, astfel ca veti avea posibilitatea de a achizitiona chiar si alt material (tigla metalica, tabla cutata, etc.);
- Substratul: In termeni moderni, substratul unui acoperis consta dintr-o folie anticondens, special realizata in acest scop din materiale sintetice care permit eliminarea umezelii din interiorul acoperisului si previn infiltrarea apei;
- Rigle de lemn: Riglele din lemn se aseaza peste astereala si au rolul de a facilita ventilatia. Dimensiunea acestora variaza de la un caz la altul. Pentru identificarea solutiei potrivite, va recomandam sa consultati opinia unui profesionist;
- Elemente de fixare: In timp ce tabla faltuita se fixeaza fara penetrare cu ajutorul sistemului tip click, pentru alte elemente ale acoperisului (precum riglele de lemn sau folia) vom folosi fie holsuruburi, fie cuie zincate (care nu ruginesc).
#2: Materiale recomandate
- Cherestea: De regula, in special in cazul renovarii acoperisurilor, anumite elemente de cherestea vor fi deteriorate. De aceea, recomandam achizitionarea lemnului pentru efectuarea eventualelor reparatii;
- Termoizolatia: Sporeste gradul de confort in interiorul podului sau al mansardei si reduc consumul de energie al gospodariei. Drept urmare, investitia intr-o solutie termoizolanta (precum vata minerala) se amortizeaza inca din primii ani de exploatare;
- Sistemul pluvial: In principiu, toate acoperisurile au nevoie de un sistem de drenare a apei. Sistemele pluviale consta dintr-o serie de elemente (precum jgheaburi, burlane, evacuari, etc.) si ar trebui explorata ideea montarii acestora odata cu montarea tablei faltuite.
#3: Unelte de lucru
- Pentru efectuarea masuratorilor, veti avea nevoie cel putin de o ruleta si de o rigla;
- Pentru determinarea unghiurilor si a nivelului, va recomandam sa includeti in trusa de lucru un poloboc sau o nivela cu laser;
- Pentru a debita folie de tabla faltuita, veti avea nevoie de un set de foarfece pentru tabla;
- Pentru fixarea rapida a elementelor veti avea nevoie de o surubelnita electrica (impreuna cu un set de capete de surubelnita), dar si de un ciocan pneumatic pentru cuie;
- Printre toate acestea, trusa de scule trebuie sa cuprinda si un ciocan, un cleste si un cutit cu blocare automata.
Atentie! Intrucat siguranta corporala este cea mai importanta, nu demarati lucrarile pana ce nu v-ati asigurat ca dispuneti de toate echipamentele de protectie necesare pentru lucrul la inaltime.

Cum se monteaza tabla faltuita?
In teorie, etapele propriu-zise de montaj tabla cutata nu sunt foarte dificile. Totusi, punerea lor in practica se poate dovedi o provocare, chiar si pentru montatorii profesionisti. De asemenea, inainte de a va prezenta cum se monteaza tabla cutata pe acoperis, trebuie sa mentionam ca ghidul de mai jos are mai degraba un rol informativ. Astfel, in lipsa experientei in domeniul montarii invelitorilor pentru acoperisuri, va recomandam sa apelati la echipe de profesionisti pentru efectuarea lucrarilor. Acestea fiind spuse, iata cum vor decurge lucrarile de montare:
Pasul 1: Planificarea proiectului
Orice lucrare in domeniul constructiilor debuteaza in faza de proiectare. In cazul proiectelor de amploare, va recomandam sa apelati la serviciile unui inginer proiectant pentru realizarea proiectului tehnic. Astfel, pentru proiectele de mici dimensiuni, va trebui doar sa:
- Masurati suprafetele suport (pantele acoperisului deja existent);
- Determinati materialele potrivite in raport cu propriul buget;
- In functie de cotele acoperisului si de dimensiunea foilor de tabla, determinati necesarul de materiale.
Sfat util: Comandati materialele doar dupa finalizarea etapelor enuntate la pasul 2. Veti intelege imediat de ce.
Pasul 2: Demontarea vechiului invelis
In cazul in care inlocuiti vechiul invelis al casei, va trebui ca, in primul rand, sa demontat materialele existente. In principiu, ar trebui sa:
- Incepeti prin demontarea elementelor de la coama catre streasina;
- Aveti grija sa nu deteriorati elementele de cherestea;
- Inspectati elementele de cherestea pentru identificarea eventualelor daune.
Pasul 3: Repararea sarpantei
Daca ati identificat probleme la structura de rezistenta a acoperisului, includeti materialele pentru reparatii pe lista cu necesarul si procedati la efectuarea reparatiilor. Atentie! In cazul in care identificati probleme grave, reconsiderati proiectul astfel incat sa inlocuiti acoperisul complet, nu doar invelitoarea.
Pasul 4: Montarea foliei anticondens
Folia anticondens este unul dintre cele mai importante elemente ale unui acoperis. Montarea acesteia se realizeaza de la baza acoperisului catre coama. De asemenea, straturile de folie se vor suprapune (cu aproximativ 5 – 10 cm) si se vor fixa direct in astereala cu ajutorul cuielor sau a holsuruburilor.
Pasul 5: Montarea riglelor
Riglele de lemn se vor dispune in doua straturi. Primul strat se va aseza vertical pe astereala, si va facilita, de asemenea, fixarea foliei anticondens. Peste acesta, cel de-al doilea strat se va monta orizontal. Fixarea riglelor se realizeaza, de asemenea, cu cuie sau cu holsuruburi.
Pasul 6: Montare tabla faltuita
In sfarsit, vom monta tabla faltuita incepand de la baza acoperisului si urcand catre coama. Asa cum spuneam inca de la inceput, fixarea tablei faltuite se realizeaza fara strapungere, aceasta beneficiind de un sistem de prindere tip click. Sfat util: Distribuiti elementele parazapada si pentru ventilatie printre folie de tabla cutata.

Greseli de evitat in procesul de executie
Specialistii au observat un tipar al greselilor in procesul de montaj tabla faltuita, efectuate de majoritatea montatorilor incepatori. In acest sens, pentru ca sa invatati din greselile altora, iata care sunt lucrurile carora ar trebui sa le acordati atentie atunci cand montati tabla pe acoperis:
#1: Fixarea in cuie sau suruburi
Sub nicio forma, nu fixati foile de tabla faltuita in cuie sau holsuruburi. Sistemul de prindere tip click este prevazut astfel incat sa reduca riscul infiltratiilor de apa, dar si acela al aparitiei ruginii.
#2: Taierea incorecta a elementelor
Inainte de a taia foile de tabla sau elementele de cherestea (rigle, sipci, etc.) asigurati-va ca ati masurat corect. In caz contrar, veti creste consumul de materiale, fapt care va genera costuri suplimentare.
#3: Montarea in conditii meteo nefavorabile
In principiu, atat pentru integritatea viitorului acoperis, cat si pentru siguranta, acoperisul ar trebui montat in conditii atmosferice favorabile. In acest sens, va recomandam sa montati tabla faltuita doar daca vremea nu este ploioasa, iar temperatura exterioara depaseste 20 de grade Celsius.

Care este pretul de montaj tabla faltuita?
Daca in teorie, lucrarile de montaj tabla faltuita par usoare, in practica, acestea necesita foarte multa experienta. De aceea, daca nu dispuneti de cunostintele necesare, este de preferat sa angajati o echipa de muncitori profesionisti. In acest sens, pentru obtinerea unei oferte de pret montaj tabla faltuita, va recomandam sa solicitati ofertele mai multor echipe de montatori, iar in final sa le comparati (din punct de vedere al pretului si a lucrarilor incluse).
De regula, insa, pentru a estima investitia, va putem spune ca cel mai mic pret pentru montarea tablei faltuite porneste de la 80 de lei pe metru patrat si poate ajunge la 200 de lei, in functie de dificultatea proiectului.
Tabla faltuita este una dintre cele mai eficiente si rapide solutii de invelire a unui acoperis. Totusi, montarea acesteia presupune un anumit nivel de experienta. Retineti, asadar, ca:
- Montarea tablei faltuite poate presupune lucru la inaltime, ceea ce necesita achizitionarea echipamentelor de protectie potrivite;
- Chiar si cele mai mici erori de executie pot conduce la deteriorarea acoperisului si pot pune in pericol intreaga structura de rezistenta a acestuia;
- Contractarea unui profesionist poate reduce nu doar timpul de executie, dar si costul investitiei, prin reducerea consumului de materiale.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.