Montaj tigla ceramica

Montaj tigla ceramica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Tigla ceramica se numara printre cele mai utilizate solutii de invelire a unui acoperis. Totusi, etapele de montaj tigla ceramica au un nivel de dificultate crescut, prin comparatie cu solutiile metalice. Astfel, realizarea lucrarilor in regie proprie necesita un anumit nivel de cunostinte, pentru a garanta succesul proiectului. Din fericire, in cele ce urmeaza vom discuta despre tot ce trebuie sa stiti referitor la montarea tiglei ceramice. Astfel, lecturand materialul de mai jos, veti invata, printre altele:

 • Care sunt categoriile de materiale si uneltele necesare pentru montarea tiglelor;
 • Cum se monteaza tigla ceramica pe un acoperis clasic;
 • Ce greseli trebuie sa evitati in procesul de executie a lucrarilor de montare tigla ceramica.
Montaj acoperisuri tigla ceramica

Materiale si unelte necesare

In primul rand, pentru a ne putea apuca de treaba, trebuie sa stim care sunt materialele si ustensilele de care vom avea nevoie.

Atentie! Lista de mai jos cuprinde materialele generale si nu branduri sau producatori. Identificarea acestora din urma revine in responsabilitatea dumneavoastra. De asemenea, este demn de mentionat faptul ca, de regula, solutiile cu cost initial redus sunt predispuse deteriorarii rapide si cresc investitia pe termen lung.

Acestea fiind spuse, iata de ce veti avea nevoie pentru un montaj tigla ceramica corect:

#1: Materiale necesare

 • Invelitoarea: Din punct de vedere tehnic, tigla ceramica se aseamana foarte tare cu cea din beton. Asadar, in primul rand, vom avea nevoie de tigla (ceramica sau din beton);
 • Folia anticondens: Substratul acoperisurilor joaca un rol extrem de important, atat in protejarea structurii de rezistenta, cat si a invelitorii propriu-zise. In cazul de fata, expertii recomanda utilizarea unei folii anticondens, aplicata asa cum veti observa mai jos direct pe astereala;
 • Rigle de lemn: Montarea tiglei nu se realizeaza direct pe astereala, ci pe un caroiaj din rigle de lemn. Intrucat dimensiunea acestora poate varia, va recomandam sa consultati opinia unui specialist atunci cand achizitionati riglele din lemn;
 • Accesorii: Pentru sporirea rezistentei acoperisului, includeti pe lista de necesare si mai multe elemente parazapezi si ventilatie, precum si un sistem pluvial complet.

#2: Materiale optionale

 • Izolatie termica: In prezent, producatorii ofera mai multe solutii pentru izolarea termica a acoperisurilor. Cel mai comun material in acest sens este vata minerala;
 • Cherestea: Necesara de regula pentru efectuarea reparatiilor la structura de rezistenta a acoperisului.

#3: Unelte de lucru necesare

 • Echipament de protectie – Lucrul la inaltime genereaza riscuri pentru integritatea corporala a montatorului. De aceea, primele elemente de pe lista de ustensile trebuie sa fie echipamentele de protectie. De regula, acestea consta din hamuri de escaladare, franghii de siguranta, incaltaminte aderenta, chingi, casca de protectie, etc.; 
 • Ghilotina – pentru taierea tiglelor ceramice periferice;
 • Bormasina – pentru gaurirea elementelor de cherestea, dar si pentru insurubarea rapida;
 • Nivela cu laser sau poloboc – pentru determinarea nivelului;
 • Sfoara de ghidaj – pentru mentinerea uniformitatii randurilor de tigla;
 • Rigla – pentru efectuarea masuratorilor;
 • Cleste, patent, ciocan, cutit reglabil (cutter) – pentru interventii diverse.
montaj acoperis tigla ceramica

Cum se monteaza tigla ceramica?

Am identificat, asadar, care sunt materialele de care vom avea nevoie, dar si ce trebuie sa includa trusa noastra de lucru. Este, deci, timpul sa trecem la treaba! In acest sens, inainte de a va prezenta etapele de montaj tigla ceramica (sau din beton) trebuie sa stiti ca lipsa experientei poate creste riscul de accidentare. Asadar, recomandam tuturor sa evite executarea lucrarilor in regie proprie si sa opteze pentru contractarea unei echipe de profesionisti in schimb. Acestea fiind spuse, iata cum se monteaza tigla ceramica pe acoperis:

Pasul 1: Stabiliti detaliile tehnice

Demarati proiectul prin realizarea unui proiect tehnic dupa care va veti putea ghida pe parcursul lucrarilor. Iata, deci, ce veti avea de facut pentru inceput:

 • Masurati suprafetele suport si stabiliti cotele acoperisului;
 • Realizati o schita grafica a acoperisului (inclusiv a structurii de rezistenta);
 • Identificati daca panta acoperisului va permite montarea tiglei ceramice;
 • In functie de suprafetele determinate, calculati necesarul de materiale.

Pasul 2: Demontati vechiul invelis al acoperisului

Presupunand ca nu montati tigla ceramica pe un acoperis nou, ci inlocuiti vechiul invelis, va trebui acum sa treceti efectiv la treaba. Asadar, escaladati acoperisul si incepeti demontarea invelitorii incepand de la coama si continuand spre baza acoperisului.

Atentie! Manevrati elementele vechi cu atentie, astfel incat sa nu deteriorati structura acoperisului.

Pasul 3: Inspectati sarpanta

In aceasta etapa, veti inspecta toate elementele de cherestea ale acoperisului: astereala, coama, capriorii, cosoroabele, penele, popii si contrafisele. Daca identificati probleme, inainte de a continua cu lucrarea de montare tigla ceramica, reparatii suprafetele.

Atentie! In cazul in care daunele identificate sunt irecuperabile, va recomandam sa demontati complet acoperisul si sa refaceti intreaga structura de rezistenta.

Pasul 4: Montati folia anticondens

Intindeti folia paralel cu streasina, incepand de la baza pantei acoperisului. Fixati primul strat cu cuie sau holsuruburi si continuati astfel in sus (spre coama), intercaland straturile de folie intre ele pentru a preveni infiltrarea apei. 

Pasul 5: Montati riglele de lemn

Tigla ceramica nu se va fixa direct in astereala. In schimb, vom realiza un cadru suport din doua straturi de rigle din lemn, primul dispus vertical (perpendicular pe streasina), iar cel de-al doilea dispus orizontal. 

Pasul 6: Montati tigla metalica

Ne aflam, in sfarsit, in etapa propriu-zisa de montaj tigla ceramica. Iata, deci, ce veti avea de facut in acest sens: 

 • Montati sfoara de ghidaj pentru a nu va abate de la verticalitatea randurilor;
 • Montati primul rand de tigla la baza acoperisului (fixand tiglele in cuie zincate);
 • Montati elementele parazapada pe cel de-al doilea rand;
 • Continuati cu montarea tiglei de sus in jos, pana la penultimul rand;
 • Montati elementele de aerisire pe cel de-al doilea rand de sus in jos (penultimul);
 • Continuati cu montarea ultimului rand de tigla;
 • Montati tigla de coama direct pe sipca de coama.

Pasul 7: Finalizarea proiectului

Nu in ultimul rand, procedati la montarea sistemului pluvial, dar si a sistemului de termoizolatie pentru care ati optat. Pentru montarea acestora, se recomanda respectarea instructiunilor oferite de producator.

Greseli de evitat in procesul de executie

Lucrarile de montaj tigla ceramica au un nivel crescut de dificultate. Astfel ca aparitia unor erori de executie poate fi uneori iminenta. Totusi, aveti posibilitatea de a evita aceste neplaceri, invatand din greselile facute de altii inaintea dumneavoastra. Iata, deci, caror aspecte trebuie sa le acordati atentie atunci cand montati tigla ceramica pe un acoperis:

#1: Montarea fara echipament de protectie

Escaladarea acoperisului fara echipament de protectie pune in pericol viata executantului lucrarilor. De aceea, va recomandam sa evitati cu orice cost montarea tiglei ceramice in lipsa echipamentului de siguranta adecvat. 

#2: Montarea pe o structura instabila

Placile ceramice sunt un material greu, care aplica presiune nu doar pe structura de rezistenta a acoperisului, ci pe structura intregii cladiri. De aceea, inainte de a alege tigla ceramica ca solutie principala de invelire a acoperisului, asigurati-va ca acoperisul poate suporta aceasta incarcatura.

#3: Montarea direct pe astereala

Asa cum am spus, montarea placilor ceramice nu se va realiza niciodata direct pe astereala. In schimb, realizati un substrat din folie anticondens si montati riglele de lemn pentru facilitarea ventilatiei acoperisului.

Montare acoperis din tigla ceramica

Care este pretul de montaj tigla ceramica?

De regula, estimarea unui pret montaj tigla ceramica este relativ dificila. Acest lucru se datoreaza faptului ca toate proiectele au particularitati si doar arareori doua acoperisuri se aseamana intre ele din punct de vedere tehnic. Asadar, pentru a obtine o oferta concreta, va recomandam sa apelati direct la un montator profesionist.

Altfel, daca doriti doar sa calculati un cost estimativ pentru manopera, trebuie sa stiti ca majoritatea profesionistilor practica tarife incepand de la 100 de lei pe metru patrat, in functie de tehnologia utilizata si de complexitatea proiectului.

Pe cat este de rezistenta in timp, pe atat de greu poate fi de montat tigla ceramica. Asadar, in lipsa experientei in domeniu constructiilor, va recomandam sa apelati doar la echipe de montatori profesionisti pentru efectuarea lucrarilor. De asemenea, nu uitati ca:

 • Erorile de executie pot genera costuri suplimentare si pot pune in pericol rezistenta acoperisului in timp;
 • Utilizarea echipamentelor de protectie nu este o optiune, ci este obligatorie pentru a monta tigla in conditii sigure;
 • Costurile pentru contractarea un profesionist se pot amortiza prin reducerea timpului de lucru, dar si a consumului de materiale.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.