- Categorii: Design interior
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Va simtiti ,,sufocat” de locuinta si/sau de incaperea in care va petreceti timpul predominant, chiar daca v-ati mutat de curand sau ati amenajat zona? La baza acestui sentiment neplacut se ascunde, adesea, un plan de amenajare gresit sau pus in aplicare necorespunzator. Minimalismul are rolul de a armoniza orice incapere printr-un plan de design interior minimalist ce poate fi reprodus chiar si cu un buget redus si fara cunostinte foarte ample de design.
De aceea, in cele ce urmeaza va vom face cunostinta cu acest stil decorativ atat de frecvent abordat de catre utilizatori in vedere obtinerii unui spatiu mai liber si mai vast in posibilitati.
Ce inseamna stilul minimalist?
Cand vorbim de design interior minimalist vorbim de spatii organizate, in care orice detaliu are un rol bine definit, nefiind ales la intamplare sau doar de dragul de a umple spatiul.
Stilul a luat nastere la sfarsitul anilor ‘60, cand majoritatea oamenilor erau nevoiti sa locuiasca intr-un numar cat mai mare, in incaperi tot mai mici. In acelasi timp, stilul si-a propus sa fie o alternativa excelenta a incaperilor exuberante, incarcate, cu accent pe elementele care dau sens vietii. Minimalismul deriva din contemporan si modern avand drept opus maximalismul, motiv pentru care cateva dintre caracteristicile minimalismului se vor regasi si la aceste stiluri, fapt pentru care, deseori, se fac mici confuzii.
Odata cu implementarea tot mai frecventa a principiilor de design interior minimalist si obtinerea acestor spatii, oamenii au ajuns la concluzia ca nu e vorba despre un design adecvat celor fara posibilitati sau doar un stil de amenajare. Minimalismul reprezinta, asadar, un stil de viata si o modalitate prin care, la nivel practic si artistic, casa devine un spatiu al reflexiei personalitatii noastre, un loc in care domneste linistea si unde productivitatea poate atinge cote maxime.
Cu precadere, reproducerea unui interior minimal este o alegere perfecta pentru locuintele open-space, casele si/sau incaperile de mici dimensiuni, unde accentul cade pe confort si functionalitate.
Principalele caracteristici ale stilului minimalist in design-ul interior
Caracterizarea stilului interior minimalist este atat de simpla incat ,,nevoile” acestui stil sunt extrem de simplu de memorat si de transpus in practica. Poate fi cu usurinta adaptat indiferent de forma si marimea spatiului, astfel ca puteti opta pentru acesta in orice incapere a casei, indiferent de destinatia de uz.
Iata prin ce elemente se caracterizeaza:
- Obiecte pe deplin functionale, adresate spre indeplinirea nevoilor;
- Finisaje simple, din elemente durabile;
- Incaperi luminoase, in culori deschise, in care preponderent este albul;
- Decoratiuni putine si/sau simple;
- Mobilier cu suprafate plane, drepte, fara forme complexe.
Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior minimalist?
Chiar daca, in esenta, definirea si reproducerea stilului minimalist nu pare nimic complicat, in realitate, obtinerea unui design interior minimalist poate fi o adevarata provocare. Nu doar ca unei astfel de locuinte/incaperi nu trebuie sa-i lipseasca elementele definitorii ale stilului, dar, in acelasi timp, rezultatul trebuie sa exprime intru totul personalitatea proprie.
Bazandu-ne pe caracteristicile enuntate anterior, putem defini stilul minimalist printr-o serie de detalii punctuale, care sa va ajute la obtinerea acestuia in propria locuinta:
- Finisaje: Accentueaza libertatea fizica si pe cea vizuala, concentrandu-se asupra peretilor imbracati in nuante reci, cu accent pe alb sau culori precum bej, gri, dar si asocieri de non-nuante. Bineinteles, se recomanda inclusiv alegerea unui perete de contrast si/sau a unei nuante mai indraznete, fara a exagera, insa. Pardoseala preferata de catre designeri este cea din parchet laminat, dar pot fi utilizate cu succes si gresia, betonul, piatra. Se prefera, in general, suprafetele mate sau semilucioase, care reproduc materialele naturale, in detrimentul suprafetelor extrem de lucioase;
- Culori: Pentru a experimenta pe deplin un design interior minimalist este necesar sa folositi o paleta cromatica neutra, luminoasa, indiferent de elementul de interes. Acestea transforma incaperea/casa intr-un spatiu mai liber, mai amplu vizual, dar si mai intim. Iar cele mai bune alegeri sunt nuantele de gri, verde, bej, asocieri alb-negru, etc.;
- Materiale: Preferate sunt cele cu accent brut, de la cele simple, dar elegante si durabile, pana la tesaturi rigide, non-avangardiste;
- Mobilier: Piesele de mobilier sunt, de asemenea, putine, dar corespund tuturor nevoilor. Amplasarea acestora nu urmeaza un tipar standard, concentrandu-se in arii functionale bine delimitate, cu precadere, fiind amplasate rasfirat pentru a da impresia de un spatiu mai generos. Deseori se prefera mobilierul multifunctional sau cele care permit incorporarea elementelor practice, de dimensiuni mici;
- Iluminat: Lumina intr-un design interior minimalist este abundenta, primitoare, data de ferestrele mari, cat si de piesele de iluminat artificial in forme geometrice, cu picior alungit, spoturi integrate in scafe de rigips, etc.;
- Textile: Materialele si texturile scot stilul minimalist in evidenta prin elementele uzuale si functionale pe care le cunoastem cu totii – perne, perdele, textura canapelei, etc. Va puteti juca cu acestea in linii mari, axandu-va pe simplitatea lor, fara a exagera cu nuantele, formele acestora sau materialele;
- Accesorii: Decoratiunile emblematice sunt reprezentate, adesea, de insasi elementele functionale care accentueaza armonia spatiului prin simplitatea lor. Insa, puteti oferi un plus de valoare in design interior minimalist prin adaugarea unei vaze in forma geometrica cu o floare naturala, tablouri abstracte, o fructiera pe masuta de cafea, etc.
Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?
Daca resimtiti o atractie vizavi de design interior minimalist, dar sunteti de parere ca incaperea propusa spre amenajare merita un touch care sa-i ofere un plus de expresivitate, nu e deloc gresit sa combinati doua stiluri decorative in acelasi timp.
Bineinteles, asocierea dintre caracteristicile de design interior minimalist si cele ale stilului dorit trebuie sa fie realizata intr-un mod atent pentru a obtine un rezultat placut si armonios.
Asadar, va fi necesar sa respectati o serie de reguli de combinare a stilurilor decorative, menite sa afirme un rezultat unitar si de efect.
Iata care sunt acestea, precum si stiluri cu care puteti asocia interiorul minimalist:
Reguli de combinare a stilurilor decorative
- Asociati caracteristicile de interior minimalist cu 20% din stilul dorit, punand in evidenta forme sau trasaturi deosebite, cu puncte comune asupra paletei cromatice si/sau a finisajelor;
- Armonizati estetica si impactul vizual prin adaugarea unei nuante de accent a stilului secundar si pastrarea paletei cromatice principale a designului minimalist;
- Combinati piesele principalele de mobilier cu una-doua secundare, ale stilului secund.
Sugestii combinatii stiluri decorative
Personalitatea si dorintele proprii va permit sa va jucati cu conceptele de design interior minimalist prin combinatii de stiluri decorative.
Asocierea intre interiorul minimalist si cel contemporan este o optiune inedita, prin intermediul careia puteti adauga un plus de confort cu ajutorul elementelor functionale contemporane, axate pe multifunctionalitate si tehnologie moderna.
De altfel, stilul mama, modern, se poate dovedi a fi o alta optiune extraordinara. Evitati utilizarea ornamentelor multiple si axati-va pe suprafetele cu unghiuri si in linii drepte, respectiv, pe forme regulate, geometrice.
Puteti asocia minimalismul si cu stilul scandinav prin utilizarea unor tesaturi din materiale naturale si/sau mici nuante reci, de accent, intr-un decor predominant neutru.
Drept punct de referinta pentru un decor armonios si care ofera o senzatie absoluta de libertate, poate fi folosit si stilul organic, cu mici accente de elemente naturale, durabile, in designul minimalist de interior.
Nici alte stiluri decorative de interes, precum cel clasic, american sau industrial nu sunt o abatere de la posibilitatile nelimitate de combinare a stilurilor decorative, pentru un rezultat care sa va exprime pe deplin.
Care este diferenta dintre stilul minimalist si cel maximalist?
Se intampla multor utilizatori sa plece de la o idee, un concept sau un stil de amenajare si sa rezulte in cele din urma la cu totul un alt concept.
O atentie deosebita trebuie sa oferim maximalismului, care se afla la polul opus al designului minimalist si care se descrie drept o reactie in contradictoriu.
Astfel, cunoasterea trasaturilor de design maximalist va poate ajuta sa evitati comiterea unor greseli de amenajare ce pot schimba cu usurinta rezultatul dorit/prevazut initial.
Iata cum se descrie maximalismul si cum se diferentiza cele doua stiluri decorative:
Caracteristici stil maximalist
- Forme si tesaturi expresive;
- Nuante puternice, calde;
- Elemente functionale din plin si de dimensiuni impunatoare;
- Suveniruri si decoratiuni multiple, in proportii abundente;
- Piese rafinate, din materiale luxuriante, care se impun prin opulenta lor.
Stil maximalist vs. minimalist
Chiar daca ambele stiluri decorative pun accent pe exprimarea nevoilor personale si pe crearea unui mediu de trai armonios si calduros, primitor, intre cele doua stiluri de amenajare exista diferente destul de mari.
Daca minimalismul se inspira cu precadere din modern, maximalismul are influente vaste din stilul electic si boho-chic.
Maximalistul transpune bogatia unei incaperi sau a unei locuinte printr-un numar infinit de elemente, tesaturi si culori, in timp ce minimalismul are drept vocatie libertatea de miscare, organizarea, armonia fizica si psihologica, data de combinatii simple si putine.
Deopotriva, in timp ce minimalismul doreste sa fie un stil practic chiar si pentru incaperile/casele de mici dimensiuni, expresivitatea maximalismului poate aglomera spatiul si sa debalanseze ordinea aparenta, in special cand vorbim de incaperi sau locuinte de doar cativa metri patrati.
Daca in designul minimalism ne axam pe nuante cat mai neutre si cat mai simple, reci si de contrast, in maximalist nu exista teama de a combina culori cat mai intense si vibrante, alaturi de imprimeuri, texturi diverse.
Iar daca minimalismul este privit drept un design unitar, in maximalist nu exista reguli si, deseori, nici asocieri care sa aiba o legatura intre ele.
Astfel, maximalismul poate fi definit drept un stil indraznet, adecvat, cu precadere, personalitatilor nonconformiste, care dispun de un spatiu suficient de mare, in care limita posibilitatilor este infinita. Minimalismul transforma orice incapere, indiferent de caracteristicile sale, intr-un mediu practic si functional, aerisit.
Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?
Daca va este teama sau sunteti usor reticent in ceea ce priveste transpunerea in realitate a principiilor de design minimalism prin forte si cunostinte proprii, puteti merge la sigur solicitand colaborarea cu un designer de interior.
Bineinteles, o astfel de colaborare va poate oferi un plus extra de beneficii datorita experientei si a cunostintelor ample pe care le detine un designer.
Iata cateva dintre acestea:
- Obtinerea unui design 1:1 cu tendintele si caracteristicile designului minimalist;
- Evitarea sau corectarea potentialelor greseli de amenajare in timp util;
- Personalizarea stilului decorativ pentru a evidentia senzatia de armonie si confort.
In concluzie, stilul minimalist nu e nicicum un stil decorativ pretentios, ci doar un stil care necesita o atentie atenta la alegerea si configurarea planului de amenajare. Poate fi solutia optima, indiferent de varsta sau de destinatia imobilului/a sau incaperii si o alegere realizabila chiar si pentru un buget modest.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.