- Categorii: Design interior
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Daca sunteti fascinat de influentele contemporane, dar va doriti o abordare mai interesanta, un design interior industrial va fi cea mai buna alegere.
Acest stil va permite sa va jucati cu texturile si obiectele de design interior pentru a renova/amenaja locuinta intr-un mod practic si creativ. In continuare, va vom introduce in tot ceea ce inseamna stil industrial si influentele sale pentru a putea amenaja locuinta chiar si prin forte proprii.
Ce inseamna stilul industrial?
Stilul industrial s-a lansat drept o miscare artistica a timpului, care si-a dorit sa pastreze si sa evidentieze formele si designul unor cladiri vechi. Chiar daca acest stil a luat nastere spre finalul anilor ‘60 in cadrul zonelor de productie care se transformau in medii practice si relativ confortabile de lucru, procesul de design interior industrial s-a oficializat intr-un stil de amenajare, cu precadere, in ultimul secol.
Transformarea mediilor de lucru in spatii de convietuit, dupa 1900, a dus la remarcarea proceselor de design interior industrial, care s-au dovedit ca pot raspunde pe deplin nevoilor, fara a omite curentul artistic si bunastarea unei locuinte cu influente moderne. Acesta a devenit o abordare inovativa, dar si chic, totodata, care nu impune probleme de a fi reprodus in orice tip de locuinta.
Astazi este unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare, care evolueaza odata cu trecerea timpului, imbinand utilul cu frumosul si adaptand cladirile vechi dupa cerintele nonconformiste ale utilizatorilor.
Cand va ganditi la design interior industrial va amintiti de hale de productie si, in general, de mediile de lucru, unde designul transforma instalatiile si finisajele aparent obscure in adevarate piese expresive de arta.
Daca alte stiluri de design impun o amenajare cat mai atenta si riguroasa, stilul industrial are un farmec aparte prin formele neregulate, finisaje necomplete, neslefuite, costructii vechi expuse, etc.
Asadar, stilul industrial reprezinta o alegere foarte practica pentru persoanele indraznete, rebele, iesite din comun, care-si doresc sa-si exprime personalitatea printr-un astfel de design interior industrial.
Principalele caracteristici ale stilului industrial in design-ul interior
Chiar daca stilul industrial nu este unul pretentios, acesta se poate defini ca oricare altul prin anumite caracteristici de baza. Cunoasterea acestora reprezinta o baza excelenta de la care puteti pleca si prin care va puteti orienta mai usor asupra planului de design interior industrial. Inainte de a da nastere unui plan de lucru sau inainte de achizitia efectiva a pieselor de design, faceti cunostinta cu caracteristicile pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
Stilul industrial se caracterizeaza, asadar, prin:
- Amenajarea spatiilor deschise sau open-space;
- Expunerea elementelor de structura;
- Utilizarea unor nuante sobre, cu accente calde si/sau metalice;
- Piese de mobilier si finisaje din materiale naturale;
- Forme geometrice.
Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior industrial?
Touch-ul de design interior industrial poate fi obtinut punand in aplicare particularitatile acestui stil de amenajare, respectiv prin alegerea si imbinarea atenta a pieselor functionale, de mobilier, cu cele decorative.
Acestea ne vor ajuta sa definim, cu precadere, influentele acestui stil, fara a omite estetica sau functionalitatea acestuia:
- Finisaje: Sunt cea mai importanta alegere, caci acestea definesc in adevartul sens al cuvantului particularitatile de design interior industrial si estetica acestui stil. Pentru pereti, trebuie sa utilizati caramida sau peretii din ciment, dar daca nu detineti aceasta structura in mod standard, puteti apela si la tapetul care-l poate reproduce. De asemenea, pentru pardoseala se foloseste lemnul brut, ceramica, dar si pardoseala epoxidica sau betonul amprentat. Tavanul poate fi amenajat prin evidentierea formelor libere, precum cea a grinzilor si a tavanului de lemn sau prin evidentierea structurilor metalice;
- Nuante: Dominante in design interior industrial sunt cele sobre, reprezentate de negru, gri, bronz, brun, maro, etc., la care puteti adauga accente de alb, nuante metalizate, accente calde de culoare cu subton rosiatic sau neutru;
- Materiale: Armonia stilului industrial este data si de materialele specifice, precum cele inspirate din natura, ca lemnul, betonul, caramida, fierul, inox, bronzul, etc., care se pot imbina in raport cu elementele de decor prin utilizarea elementelor din piele. Veti descoperi ca stilul se completeaza excelent din punct de vedere estetic prin asocierea mai multor tipuri de materiale;
- Mobilier: Este axat atat pe durabilitate si stabilitate, cat si pe forme geometrice (cercuri, semicercuri, mobilier cu suprafete plane sau neregulate, etc.), lipsite de ornamente;
- Iluminat: Corpurile de iluminat respecta tematica stilului si au, de asemenea, forme specifice, iar in alegerea lor va trebui sa va asigurati ca nu lipsesc atat corpurile de iluminat centrale, cat si cele de lucru si/sau decorative. Se utilizeaza adesea corpuri de iluminat vintage, fara detalii si forme mult prea complexe (dar geometrice), becuri si instalatii expuse, lampadare sau spoturi care marcheaza si delimiteaza zonele functionale din incapere/locuinta. Bineinteles, stilul prefera incaperi cu foarte multa lumina naturala ce completeaza armonios finisajele inchise la culoare;
- Textile: Contrastul dintre materiale si texturi este unul fin, accentul cazand asupra pieselor de mobilier si asupra finisajelor. Puteti accentua stilul folosind tesaturi din materiale dure, piele, tesaturi din bumbac, in, etc.;
- Accesorii: Elementele decorative sunt limitate in design interior industrial, piesele functionale avand si acest rol estetic. Insa, puteti apela la tablouri, colaje, ceasuri, oglinzi si vaze cu tipar vechi sau in forme geometrice, masini de cusut, etc.
Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?
Va atrage stilul industrial si puteti viziona cum va imbraca locuinta, dar parca nu va defineste pe deplin? Va puteti bucura de influentele stilului industrial alegand sa va inspirati si sa-l puneti in practica alaturi de un alt stil adiacent care v-a atras atentia. Practic, puteti obtine un stil industrial de design interior combinand doua stiluri diferite. Insa, pentru ca rezultatul sa fie unul de succes, trebuie sa fiti foarte atenti asupra modului de imbinare a celor doua stiluri. Ce trebuie facut? Sa respectati urmatoarele reguli de amenajare pentru a obtine rezultatul mult visat:
- Imbinati 80% din particulatitatile de interior industrial cu 20% particularitati dintr-un alt stil adiacent;
- Utilizati finisaje si contraste din stilul industrial in care sa adaugati o pata pronuntata de culoare din celalalt stil de amenajare;
- Utilizati culori sau texturi comune, evidentiind particularitatile identice a celor doua stiluri prin tesaturi sau o nuanta de contrast (de exemplu, vopsirea unui perete intr-o nuanta pentru a evidentia marimea si estetica spatiului);
- Folositi-va de finisaje cat mai neutre pentru a le completa si a evidentia formele si texturile deosebite de interior industrial.
Stiluri cu care poate fi asociat designul industrial
Doar prin cunoasterea regulilor de baza, prin intermediul carora puteti transforma un stil industrial de design interior dupa preferintele si personalitatea proprie, puteti transforma mediul intr-un adevarat ,,acasa”.
Insa, alegerea stilurilor cu care poate fi asociat stilul industrial, astfel incat contrastul sa fie unul pe deplin modern si unitar, poate reprezenta o adevarata provocare. Nu si daca ne urmariti in continuare!
Stilul industrial se poate asocia de minune cu numeroase stiluri care v-au acaparat, cel putin, o data in viata atentia. De exemplu, va fi extrem de simplu sa realizati un contrast unic dintr-un interior industrial si stilul vintage, care au in comun piesele de mobilier si formele aparent neobisnuite. Astfel, pentru o combinatie reusita, va puteti folosi de elemente decorative (rame foto, oglinzi, vaze, etc.) si/sau piese functionale inspirate din stilul vintage.
De asemenea, stilul modern poate fi o alta alternativa, asociind in incapere tesaturi in nuante mai luminoase si, bineinteles, din materiale naturale sau piese in forme geometrice (de exemplu, o masuta din ceramica cu picior alungit sau usor oval).
Stilul industrial mai poate fi asociat si cu stilul scandinav sau cel rustic, unde nu lipsesc elementele inspirate din natura (plante si tesaturi in contrast).
Iar una dintre cele mai impunatoare combinatii de stiluri poate fi in asociere cu cel urban, despre care vom vorbi si in cele ce urmeaza.
Care este diferenta dintre stilul industrial si cel urban?
Daca v-ati oferit timp pretios pentru a analiza stilul industrial in ansamblu si pentru a gasi toata inspiratia necesara, astfel incat sa-i oferiti locuintei aceste particularitati, este foarte posibil ca, deseori, sa fi surprins si aspectul unui stil adiacent, respectiv a celui urban. Mai ales ca stilul urban detine numeroase particularitati similare celui industrial.
Asadar, daca doriti ca locuinta sa exprime pe deplin influentele de stil industrial in design interior, este foarte important sa cunoasteti si caracteristicile stilului urban. Toate aceste cunostinte va vor ajuta sa deosebiti cele doua stiluri de amenajare si sa puneti in practica doar caracteristicile stilului industrial.
Caracteristici stil urban:
- Ideal pentru locuinte si incaperi mici;
- Finisaje blande, rafinate, cu accent pe elemente moderne;
- Cromatica deschisa la culoare, in nuante neutre, in care predomina albul si contraste de nuante indraznete (precum rosul, verdele, albastru, etc.);
- Tesaturi si mobilier din materiale durabile, in general, naturale;
- Evidentierea confortului prin elemente hi-tech;
- Utilizarea planelor si a pieselor in linii drepte, cu unghiuri.
Practic, stilul urban este, cu precadere, mai orientat catre modernism, adaugand unei incaperi mai multa caldura si luminozitate, spre deosebire de stilul industrial ce accentueaza estetica unor spatii de lucru.
In timp ce stilul industrial este dominat cu precadere locuintelor si incaperilor de mari dimensiuni, cel urban poate fi adaptat cu mai multa usurinta incaperilor ce nu sunt la fel de generoase.
Ambele stiluri de amenajare pun, insa, accentul pe incaperi extrem de bine luminate, finisajele deschise la culoare putand reda o stare de libertate chiar si intr-un mediu in care posibilitatile sunt limitate.
Ponderea mai crescuta de nonculori si nuante deschise la culoare in asociere cu finisajele inspirate din stilul industrial ofera o nota aparte de personalitate, cat si de modernism.
De altfel, in timp ce stilul industrial prefera accentele de inspiratie retro sau vintage, stilul urban tinde catre modernism si indeplinirea cerintelor utilizatorilor moderni, unde pot fi imbinate, inclusiv, materiale elegante, precum sticla si cermica. Iar daca la stilul industrial nu se regasesc deloc influente hi-tech, cel urban prevede integrarea acestor piese electronice si electrocasnice care ne fac viata mai usoara prin noile aparitii.
Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?
Daca nu dispuneti de timpul necesar pentru a va documenta riguros si de a pune in practica toate sfaturile si trucurile necesare privind amenajarea in stil industrial, un designer de interior poate fi solutia cheie.
Un designer de interior detine toate notiunile necesare pentru a transforma stilul industrial intr-o idee de succes, care va evidentia personalitatea noului ,,acasa”.
Iata ce beneficii va ofera o astfel de colaborare:
- Puteti planifica si transpune in realitate un concept inovativ, modern, adaptat nevoilor si particularitatilor stilului industrial;
- Va puteti amenaja locuinta cu un buget mai redus;
- Va bucurati de rezultatul unei amenjari eficiente, cu bun gust, fara a mai irosi timp si bani.
In concluzie, daca sunteti impresionat de designul inspirat din depozite si hale de lucru, care si-au pastrat influentele chiar si la transformarea acestora in medii civile, stilul industrial poate fi alegerea perfecta pentru amenajarea locuintei. Este o alegerea cu atat mai ideala cu cat bugetul asociat unei astfel de transformari poate fi unul minim, iar locuinta poate dispune, in cele din urma, de un aspect unitar, modern, dar pe deplin functional.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.