Case structura metalica

Case structura metalica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Construirea de case, care au la baza alt tip de structura fata de cea clasica din caramida sau beton armat, nu este o noutate. Materialul cel mai frecvent utilizat in proiectarea structurii unei case este, in mod cert, otelul. Astfel, beneficiarii unui locuinte, sau a altui tip de cladire asemanatoare, pot opta pentru case structura metalica.

In acest articol veti afla amanunte despre eficienta, avantajele, caracteristicile in privinta calitatii si tipurile de case construite pe elemente de structura metalice, dar si despre costul si timpul de punere in opera a unui astfel de proiect.

Nu in ultimul rand, veti sti de ce merita sa alegeti o casa pe structura metalica, precum si raspunsuri la cateva intrebari legate de acest subiect.

Cat de eficiente sunt casele pe structura metalica?

Structura unei case reprezinta punctul de referinta la care se vor raporta toate celelalte parti ale constructiei. De la pereti la acoperis, de la ferestre la usi si de la durabilitate la eficienta energetica, toate sunt interdependente si se bazeaza pe calitatea, eficienta si durabilitatea structurii de rezistenta.

Despre versiunea de case structura metalica se poate afirma cert ca pot indeplini cu maxima eficienta cerintele clasice pe care viitorul proprietar le solicita pentru o constructie rezidentiala, astfel:

 • Siguranta – Calitatea profilelor, forma si grosimea acestora sunt criterii esentiale, care intra in calculul de rezistenta pentru casele cu structura metalica. In functie de specificul solului, al particularitatilor zonei seismice in care se construieste si raportat la compartimentare si nivelul de inaltime dorit, sunt posibile proiecte cu un rezultat foarte bun in ceea ce priveste siguranta pentru case pe structura metalica;
 • Durabilitate – Timpul de utilizare al caselor ridicate pe o structura din metal este cel putin egala cu cel pentru constructiile clasice. Faptul ca structura nu este expusa direct mediului exterior, este primul argument ca durabilitatea va fi extinsa. Chiar daca vor exista zone de contact direct ale structurii metalice cu factorii de clima, aceste zone pot fi protejate prin masuri clasice si eficiente de protejare a metalului;
 • Eficienta energetica – Contrar primei impresii, se poate crede ca eficienta energetica este afectata de prezenta unei structuri din otel. In realitate, exista atat materiale special fabricate pentru structura caselor (profile perforate), cat si metode de includere a structurii in interiorul unor materiale eficiente energetic. Drept urmare, casele pe structura metalica sunt chiar mai bine protejate la pierderile de energie in comparatie cu constructiile obisnuite. Masuratorile arata ca o casa structura metalica ridicata intr-o zona de munte este mai eficienta energetica fata de o alta a carei structura este din beton armat;
 • Maximizarea spatiului interior – Pentru acelasi calcul de rezistenta a unui proiect de casa, spatiul ocupat de structura metalica este mai redus comparativ cu o structura din beton sau caramida.

Tinand cont de aceste oportunitati, este de inteles de ce actualmente o casa structura metalica este din ce in ce mai preferata in detrimentul unei solutii clasice. Faptul ca pot indeplini cu usurinta cerintele beneficiarului, fara a face niciun rabat la calitate si siguranta, arata ca popularitatea acestei solutii are o baza cu adevarat solida.

constructie Casa structura metalica

Tipuri de structuri metalice pentru o casa

Solutia de construire a unui proiect bazat pe structura din componente metalice are drept suport doua variante. Ambele sunt cel putin la fel de eficiente din punct de vedere al rezultatelor, insa fiecare dintre ele vine cu particularitati ce pot fi exploatate in functie de conditiile de lucru, precum si de dorintele viitorului proprietar.

Iata care sunt cele doua tipuri de structura metalica disponibile la ridicarea unei case:

Structura metalica asamblata din prefabricate

Elementele prefabricate sunt realizate in afara santierului si vor fi comandate in functie de specificatiile fiecarui proiect. Structura este de tip sandwich si fiecare element este gata de asamblare in ordinea etapelor de constructie, astfel:

 • Trimiterea schitelor biroului de proiectare spre atelierul care fabrica aceste panouri;
 • Realizarea panourilor din placi metalice in interiorul carora este intercalat un strat termoizolator din vata minerala sau alt material izolant fonic si termic si cu proprietati ignifuge;
 • Fixarea panourilor se face simultan cu montarea unui termosistem in exterior si ulterior aplicarea finisajelor pe ambele fete.

Un astfel de model de construire este net avantajos pentru reducerea timpului de lucru si va face posibila finalizarea unei case chiar si atunci cand timpul este nefavorabil.

Structura metalica usoara

Aceasta varianta de structura este folosita atunci cand toate elemente unei case vor fi puse in opera direct in santier. Se prespune ca vor exista conditii meteo favorabile pentru ca fiecare element al structurii va fi montat rand pe rand. Odata ce proprietarul are un proiect si s-a obtinut autorizatia locala de construire, lucrarile pot incepe, astfel:

 • Realizarea fundatiei – Oricare varinata de case structura metalica este dependenta de o fundatie clasica din beton armat;
 • Instalarea structurii si inchiderea ei la exterior – Profilele metalice pentru structura sunt de tip U si C, iar zona acoperisului va fi inchisa cu materiale ignifuge si rezistente la umiditate;
 • Fixarea invelitorii de acoperis – De la caz la caz, se folosesc materiale clasice de tip tigla metalica sau tigla ceramica. Datorita rezistentei structurii din metal, nu exista o atentionare in privinta greutatii invelitorii;
 • Montarea la interior a instalatiilor utilitare – Structura metalica usoara are avantajul de a oferi spatiu suficient si locuri de acces multiple pentru introducerea conductorilor electrici, a conductelor de apa si a celor pentru incalzire.

Chiar daca timpul de punere in opera este mai mare in lucrul la case structura metalica usoara, exista suficiente avantaje ce pot deveni importante pentru fiecare beneficiar in parte.

case metalice

Avantaje casa cu structura metalica

Oricine isi doreste inceperea unei constructii, va cauta sa gaseasca varianta cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar in raport cu beneficiile pe care le va primi. Nu trebuie uitat in acest punct al deciziei nici timpul pana cand noua casa va fi locuibila.

Va prezentam in continuare care sunt cele mai importante avantaje pe care le aduce o casa pe structura metalica. Pentru a fi primite, este necesar ca tehnologia de fabricare si punerea in opera sa fie respectate:

 • Finisaje calitative datorate structurii perfect liniare a profilelor;
 • Montare usoara gratie elementelor de structura usoare;
 • Elementele pot fi montate fara a fi necesara o echipa specializata;
 • In functie de inaltimea constructiei, nu sunt neaparat necesare utilaje de ridicare;
 • Planurile de montaj sunt clare si usor de inteles;
 • Faciliteaza montajul rapid al instalatiilor utilitare (electric, termic, sanitar);
 • Durabilitate ce poate depasi 100 de ani de existenta a cladirii, fara reparatii ale structurii;
 • Costuri reduse pentru structura, in sine, si pentru operatiunile legate de inchiderea acesteia cu pereti si finisaje.

Cu acest set de avantaje, se poate intelege ca varianta de case pe structura metalica isi merita intru totul pozitia superioara in optiunile beneficiarilor. Cand sunteti decisi ca demarati acest proiect, asigurati-va ca toate operatiunile de proiectare, producere, montaj si finisare sunt realizate de catre echipe profesioniste.

Care este timpul mediu de constructie al unei case pe structura metalica?

De la demararea proiectului si pana la predarea la cheie pentru case structura metalica, ar putea sa se scurga intre 1 si 3 luni. Este de inteles ca acest timp mediu de construire poate fi depasit.

Ceea ce trebuie sa ramana de interes pentru viitorii proprietari de case structura metalica este legat de calitatea fiecarei etape prin care se trece pana la predarea la cheie: proiectarea, materiale de calitate, echipa de montaj si instalatori, echipa pentru finisaje. Criteriile pe care le vom prezenta in continuare sunt in masura sa mareasca timpul mediu prezentat:

 • Suprafata construita, chiar daca este proiectata pe un singur nivel;
 • Locul constructiei din punct de vedere al solului in care se toarna fundatia;
 • Distanta de aprovizionare cu materie prima pentru structura metalica si restul de necesar;
 • Prezenta permanenta a echipei de constructori pe toata durata montajului;
 • Profesionalismul echipei de montaj.

Oricare dintre aceste criterii poate reprezenta un punct nevralgic care ar putea suplimenta cu zile sau saptamani termenul de finalizare pentru o casa structura metalica.

acoperis Casa structura metalica

Care este costul de constructie al unei case din structura metalica?

Pentru ca factura finala sa fie una rezonabila si sa justifice efortul financiar pe care il veti face, este recomandat sa colaborati cu un antreprenor ce poate oferi toate operatiunile de construire si, desigur, materialele necesare. Este o optiune care se aplica la orice tip de constructie, prin urmare si pentru o casa pe structura metalica.

Preturile actuale pentru acest tip de casa sunt prezentate in continuare, avand drept puncte de reper cele trei faze principale prin care trece o constructie:

 • La rosu – 210 euro / m2, include:
  • Realizarea fundatiei;
  • Montarea structurii metalice.
 • La gri – 380 euro / m2, include:
  • Realizarea fundatiei;
  • Montarea structurii metalice;
  • Tamplarie PVC la exterior;
  • Izolatie fonica si termica cu grosimea de 14 cm (in pereti);
  • Termosistem PS80 de 10 cm montat la exterior;
  • Instalatiile utilitare de electricitate, termice si alimentare cu apa;
  • Sapa si acoperis din tabla cutata;
  • Finisaje exterioare cu vopsea lavabila.
 • La cheie – 500 – 530 euro / m2, include setul „la gri”, la care se adauga:
  • Gletuirea peretilor si aplicarea de vopsea lavabila;
  • Montarea de gresie, faianta si mobilier sanitar;
  • Instalatia electrica si montajul de prize si intrerupatoare;
  • Montarea centralei termice;
  • Instalarea tamplariei de interior;
  • Montajul sistemului de drenare a apei pluviale.

Aceste costuri pot sa fie diferite in functie de antreprenor, de conditiile efective de lucru in santier, dar si de cerintele beneficiarului in privinta calitatii unor materiale care se pun in opera.

casa metalica

Caracteristici privind calitatea

Fiecare parte a unei constructii are propriile calitati si acestea merita sa fie cunoscute anterior adoptarii unui proiect. Inainte de a construi case pe structura metalica, luati in considerare caracteristicile de calitate pe care aceasta solutie vi le propune:

 • Izolatia (termica, fonica, hidroizolare) – Cele trei tipuri de izolatii sunt prezente la varianta de structura metalica asamblata din prefabricate. Acest lucru inseamna ca peretii exteriori si interiori, precum si planseele, contin deja materiale ce asigura izolatia termica si fonica, dar si un nivel foarte bun de hidroizolatie;
 • Rezistenta la coroziune – Aceasta caracterisctica este certificata de producatorul de structuri metalice pentru case. Otelul este tratat cu o protectie anticoroziva, care garanteaza imposibilitatea degradarii structurii pentru o perioada de 98 de ani, conform cu standardele din domniu;
 • Rezistenta la seism – Cu cat masa unei cladiri este mai mica, cu atat forta de distrugere a unui seism o va afecta mai putin. O casa structura metalica va avea o masa incomparabil mai mica fata de una clasica pe structura din lemn, caramida sau beton armat. Drept urmare, rezistenta la seism este mult imbunatatita pentru orice tip de case structura metalica;
 • Rezistenta in timp – Durata de utilizare pentru constructiile ce au in componenta o structura metalica este de cel putin 100 de ani. De cele mai multe ori, aceste constructii sunt demolate din alte considerente si nicidecum pentru faptul ca structura lor ar fi avut de suferit.

Cel mai bun lucru pe care il recomandam viitorilor beneficiari de case structura metalica, este sa solicite consiliere specializata din partea unui constructor autorizat. In acest mod, se vor primi detalii din partea proiectantului si multe alte informatii din partea echipei care se ocupa cu construirea de case structura metalica.

De ce sa alegem o casa pe structura metalica?

Pentru a avea o imagine panoramica in legatura cu posibilitatea optarii pentru o casa cu structura metalica, v-am pregatit cateva argumente importante. Prin corelarea lor cu posibilitatile financiare pe care le aveti si cu spatiul disponibil pentru constructia propriu-zisa, consideram ca sunteti tot mai aproape de a lua o decizie. Iata care sunt acestea:

 • Toate materialele utilizate sunt uzuale si ieftine;
 • Nu vor aparea momente de stopare a constructiei datorate mediului exterior;
 • Pierderea de material este extrem de mica;
 • Castigati suprafata interioara pentru acceasi amprenta construita;
 • Castigul cu eficienta energetica contribuie la amortizarea rapida a o parte din cheltuieli;
 • Costul final poate fi redus cu cel putin un sfert comparativ cu o casa cu structura si zidarie clasice.

Este recomandat ca aceste argumente sa fie discutate si bifate drept posibil de indeplinit inainte de inceperea proiectului. Cei care sunt in masura sa va asigure de aceste lucruri sunt proiectantii si constructorii profesionisti.

case pe structura metalica

Intrebari frecvente

O parte dintre dintre raspunsurile la intrebarile pe care vi le-ati putea pune este posibil sa le regasiti aici. Daca exista, insa, intrebari la care nu veti gasi un raspuns, nu ezitati sa contactati un antreprenor profesionist in construirea de case structura metalica.

 • Care este limita maxima de suprafata construita pentru o casa cu structura metalica?

In principiu, nu exista o limita in acest sens. In practica, o casa trebuie sa fie utila si usor accesibila in toate punctele sale. In plus, trebuie sa aveti in vedere ca intretinerea casei sa fie usor de realizat si cu costuri decente. Oricat de solida ar fi o casa structura metalica, nu sunt motive de exagerare in privinta suprafetei construite la sol si nici a nivelului de inaltime.

 • O casa pe structura metalica poate fi extinsa ca suprafata?

Cu siguranta, da. Extinderea suprafetei la sol se va realiza exclusiv prin implicarea unui proiectant care poate aprecia corect modul in care structura metalica poate fi extinsa.

 • Structura metalica poate afecta comunicatiile GSM sau Wi-Fi?

Atat timp cat semnalul GSM sau Wi-Fi este in parametri normali, comunicatiile de acest tip nu sunt afectate. Raportarile privind diminuarea sau chiar lipsa semnalului pentru comunicatii la distanta sunt, mai curand, prezente dinspre casele cu structura din beton armat cu bare din otel.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.