Pavaje exterior

pavaje exterior

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In ziua de astazi, producatorii propun o gama extrem de variata de pavaje exterior. Astfel, celor mai multi dintre cei care doresc sa isi paveze curtea le este relativ dificil sa se orienteze catre solutia potrivita. Pentru a veni, insa, in intampinarea dumneavoastra, am adunat in cele ce urmeaza informatii complete, care ar trebui sa va ajute sa faceti alegerea corecta de pavaje pentru exterior.

Pe parcursul materialului de mai jos veti descoperi care sunt solutiile principale de pavare, cum se monteaza un pavaj exterior, dar si cat costa un astfel de proiect.

Ce sunt pavajele exterioare?

Pavajele definesc, in principiu, o varietate foarte mare de solutii destinate, in general, traficului pedestru sau chiar motorizat. Astfel, identificam pavaje exterior pentru amenajarea aleilor din curte, a trotuarelor dimprejurul casei, a teraselor sau chiar a parcarilor auto.

Desigur, utilizarea pavajelor exterioare nu se limiteaza doar la aceste exemple. Cel putin teoretic, orice platforma, indiferent de destinatie, poate fi realizata cu ajutorul pavajelor. 

pavaje din piatra naturala

Principalele tipuri de pavaje exterioare

Asa cum spuneam, termenul de pavaje acopera o plaja foarte mare de solutii. De aceea, pentru ca sa puteti alege corect tehnologia de pavare, consideram necesar sa trecem in revista principalele tipuri de pavaje exterior, dar si caracteristicile acestora.

Iata, deci, principalele categorii de pavaje exterioare, in functie de materialul principal de constructie:

1. Pavele clasice

Pavelele clasice sunt acele blocuri prefabricate din beton, adesea produse intr-o gama foarte variata de modele si culori, si care se preteaza, de regula, in amenajarea pavajelor rezidentiale. Desi, in principal, sunt destinate traficului pedestru (pentru amenajarea trotuarelor), rezistenta acestora poate permite chiar si amenajarea unor platforme destinate parcarilor auto de mici dimensiuni. 

pavaje pavele

2. Pavaje din dale

Dalele din beton se aseamana din punct de vedere tehnic cu pavelele clasice. De regula, principala diferenta dintre cele doua solutii de pavare este forma. In timp ce pavelele sunt mai mici si au forme relativ complexe, dalele din beton au o dimensiune medie spre mare, iar forma acestora este, de regula, patrata. De asemenea, datorita marimii, dalele pot fi armate cu fier, astfel incat sa permita o incarcatura mai mare. 

3. Piatra naturala sau cubica

Piatra este una dintre cele mai vechi solutii pentru amenajarea de pavaje exterior. In plus, aceasta este disponibila in mai multe sortimente, intre care piatra bruta de rau, piatra de munte sau chiar piatra cubica prelucrata. Principala caracteristica a unui pavaj exterior din piatra naturala este rezistenta. Conform studiilor, cu un minim de ingrijire, un pavaj din piatra poate rezista chiar si peste 100 de ani. 

pavaje din dale

4. Pavaje din travertin sau marmura

Atat travertinul, cat si marmura, sunt roci foarte rezistente, disponibile pe piata sub forma de placi, pavele sau chiar mozaicuri. Desi costurile cu achizitia si cu montajul pot fi mai mari, comparativ cu piatra naturala, de exemplu, aspectul unic al acestor roci pune, cu siguranta, in valoare orice pavaj. Mai mult decat atat, ambele solutii au o rezistenta crescuta la presiune, la schimburile de temperatura, dar si la contactul cu anumiti agenti chimici. 

5. Pavele din cauciuc

Pavelele din cauciuc sunt o solutie moderna de pavare, destinate, in principal, amenajarii locurilor de joaca pentru copii. In eventualitatea unui impact, acestea absorb cea mai mare parte a socului, reducand considerabil riscul de accidentare. Mai mult decat atat, datorita porozitatii materialului, pavajele exterioare din cauciuc permit un drenaj mult mai eficient al apei si, in egala masura, ajuta la filtrarea apei care patrunde in sol. 

6. Beton monolit

Nu in ultimul rand, poate cea mai flexibila tehnologie de amenajare a pavajelor este reprezentata de betonul monolit. Spre deosebire de restul solutiilor enuntate anterior, care pot fi achizitionate sub forma unor placi sau blocuri prefabricate, betonul monolit se toarna direct pe suprafetele care urmeaza pavate.

Principala calitate a acestuia este forma compacta, fara intreruperi, care sporeste rezistenta la presiune. De asemenea, in procesul de fabricare, pavajele din beton monolit pot fi amprentate si chiar pigmentate (colorate), astfel incat sa imite orice alt material sau model. 

beton monolit

Etape montare pavaje in exterior

Montarea unor pavaje exterioare (in special, in cazul celor prefabricate) este relativ usoara si, cel putin teoretic, poate fi realizata in regie proprie. In practica, insa, se recomanda un anumit nivel de experienta pentru o executie corecta, dar si utilizarea unor echipamente special destinate proiectelor de pavare (cum ar fi, de exemplu, placile vibrante sau maturile pentru umplerea rosturilor).

Asadar, in cele ce urmeaza va vom prezenta principalele etape de montare pavaje pentru exterior, cu mentiunea ca, daca nu dispuneti de experienta sau de ustensilele necesare, sa apelati, mai degraba, la o echipa de profesionisti.

Iata, deci, cum se monteaza pavajele, luand drept model pavelele clasice din beton:

Pasul 1: Proiectarea

Realizarea proiectului tehnic este impartita, in principiu, in trei etape. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa realizati schita viitorului pavaj si sa stabiliti cotele si dimensiunile. In al doilea rand, veti identifica solutiile potrivite (tipul de materiale indicate pentru proiectul dumneavoastra). Odata stabilite aceste date, veti putea trece la calcularea necesarului de materiale. Atentie! Pentru stabilirea cubajului, tineti cont atat de suprafata pavata, cat si de adancimea materialelor (a pavelelor). 

Pasul 2: Trasarea pavajului si excavarea solului

Proiectul va debuta, in principiu, cu lucrarile de excavare a solului. Pentru aceasta, insa, se recomanda trasarea pavajului in spatiu, astfel incat sa nu deviati de la cotele stabilite in proiect. Adancimea minima la care veti sapa trebuie sa acomodeze: dimensiunea stratului suport din pietris, dimensiunea stratului pentru fixare din nisip, precum si dimensiunea pavelelor. 

Pasul 3: Straturile de suport si de fixare

In santurile sapate anterior veti turna, asadar, doua straturi: unul din pietris, cu rol de intarire a suprafetelor, si unul din nisip, cu rol de fixare a pavelelor. Dupa turnarea fiecarui strat, este necesara nivelarea suprafetelor si tasarea cu ajutorul vibrocompactorului. Sfat util: In cazul pavajelor destinate unui trafic intens, optati pentru un strat mai gros de pietris. Astfel, veti evita deformarea pavajului in timp. 

Pasul 4: Montarea pavelelor

Montarea pavelelor se realizeaza individual, acestea fiind fixate in nisip cu ajutorul ciocanului din cauciuc. Pentru respectarea modelului, se recomanda, de asemenea, trasarea unor linii de ghidaj sa montarea fiecarui rand in parte. Dupa ce ati montat pavelele pe toata suprafata, umpleti rosturile cu matura speciala si procedati la compactarea suprafetei cu ajutorul placii vibrante. 

montaj pavaje exterior

Avantajele si dezavantajele utilizarii pavajelor 

In principiu, pavajele nu sunt doar un moft, ci sunt necesare pentru organizarea traficului pe orice proprietate moderna. Practic, in lipsa unor pavaje exterior, circulatia s-ar efectua direct pe pamant. Cu toate acestea, pavajele nu sunt lipsite de caracteristici mai putin benefice.

Iata, deci, cateva dintre avantajele, dar si dezavantajele pavajelor:

Avantaje

  • Pavajele prefabricate se monteaza rapid si usor pe orice suprafata;
  • Producatorii propun o gama extrem de variata de sortimente, modele, texturi si culori;
  • Montajul individual al fiecarui bloc permite inlocuirea rapida in cazul deteriorarii;
  • In functie de tehnologie, pavajele rezista cu succes, chiar si peste 100 de ani;
  • Pavajele sunt disponibile in solutii prietenoase cu mediul (fabricate din materiale reciclabile, sau chiar pavaje prin care creste iarba).

Dezavantaje

  • Rosturile se pot deteriora in timp, necesitand, practic, lucrari de mentenanta si reparatii;
  • In timp, anumite blocuri se pot adanci, afectand planeitatea pavajului;
  • Anumite materiale se pot decolora in 10 – 15 ani de la montaj.
pavaje exterior din piatra

Cat costa montajul pavajelor in exterior?

Daca am cere cuiva sa ne spuna cu exactitate cat costa montajul pentru pavaje exterior, cu siguranta acea persoana ne-ar pune o serie de intrebari pentru a identifica particularitatile proiectului respectiv. Asadar, un pret pavaje exterioare este relativ dificil de estimat. Pentru calcularea ofertei, firmele specializate in astfel de proiecte iau in considerare materialele utilizate, suprafetele pavate si multe alte detalii.

Asadar, daca doriti o cotatie concreta, va recomandam sa apelati la un profesionist. Totusi, va putem spune cu certitudine ca, in prezent, preturile pentru manopera variaza intre 80 si 200 de lei pe metru patrat, in functie de tehnologia utilizata. 

Asadar, intelegem ca, indiferent de solutia aleasa, montajul unor pavaje exterior se poate realiza chiar si in regie proprie, cat timp dispuneti de cunostintele si echipamentele necesare. Cu toate acestea, pentru o executie corecta a lucrarilor, se recomanda intotdeauna contractarea unui profesionist. In plus, costurile pentru angajarea unui profesionist se vor amortiza, cu siguranta, prin reducerea consumului de materiale, sau prin finalizarea lucrarilor intr-un timp mult mai scurt.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.