- Categorii: Design interior
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Daca sunteti in cautarea unui stil de amenajare simplu de reprodus, in acelasi timp, elegant, dar cu accent pe functionalitate, veti gasi tot ceea ce va doriti in planul de amenajare design interior scandinav.
Desi, adesea, este vazut drept un stil formal si rece, stilul scandinav impresioneaza prin libertatea de exprimare si prin luminozitatea pe care o ofera oricarui spatiu.
Si, mai presus de toate, aceasta atmosfera placuta, care se creeaza prin intermediul stilului scandinav, ofera un plus de productivitate oricarui utilizator. Asadar, daca doriti sa reproduceti influentele stilului scandinav in interior, va prezentam o serie de detalii si sfaturi utile care sa va ajute cu reusita proiectului.
Ce inseamna stilul scandinav?
Stilul scandinav a luat nastere in anii ‘50, dar s-a dezvoltat, mai cu seama, in anii ‘60-’70, cand arhitectii si designerii de la acea vreme l-au transformat intr-o miscare globalizata, demna de a fi transpusa in noua era a modernismului. Prin intermediul planurilor de design interior scandinav s-a dorit ca oricine sa se poata bucura de un mediu hygge, indiferent de marimea si forma spatiului, accentuand dorinta de confort si multifunctionalitate.
Fiind un stil inspirat din caracteristicile popoarelor nordice, interiorul scandinav a preluat aceste influente reci atat in materie de finisaje, cat si la capitolul cromatica, rezultatul fiind unul modern si practic, indiferent de destinatia spatiului de locuit sau de specificul utilizatorilor. Materialele brute si naturale de odinioara au fost completate de catre cele sintetice, care astazi redau influentele de design interior scandinav cu mai multa caldura ambientala.
In acest mod, stilul scandinav din prezent este un stil discret si versatil, cu influentele minimaliste si contemporane. In prezent gasiti pe piata inclusiv magazine de specialitate dedicate intru totul reproducerii acestui stil, care pun la dispozitie o parte sau chiar tot necesarul de elemente de design interior scandinav.
Principalele caracteristici ale stilului scandinav in design-ul de interior
Asemenea celorlalte stiluri de amenajare, stilul scandinav poate fi definit printr-o serie de caracteristici. Cunoasterea acestor trasaturi ne poate ajuta sa imbratisam deviza acestui stil de amenajare, contribuind, totodata, si la definirea modului de selectie a elementelor necesare in reproducerea stilului.
Iata, asadar, cum se caracterizeaza stilul scandinav:
- Linii drepte sau curbate, care ofera locuintei un design simplu si minimalist;
- Piese de mobilier compacte si multifunctionale, din materiale naturale si asocieri de materiale sintetice;
- Finisaje naturale, la vedere, luminoase;
- Decoratiuni minimaliste, deseori functionale sau inspirate din natura;
- Paleta cromatica luminoasa cu note indraznete calde si de accent.
Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior scandinav?
Chiar daca, in esenta, nu e deloc complicat sa reproduceti influentele de design interior stil scandinav, atentia precisa in alegerea si asocierea elementelor vor accentua specificitatea stilului.
Iata cum sa alegeti culorile, tesaturile, finisajele si texturile cele mai potrivite, printre multe altele, pentru un design scandinav unitar:
- Finisaje: Descriu cel mai bine stilul scandinav si sunt alese in contrast. Accentul cade pe peretii si pardoseala din lemn sau pe pardoseala din lemn expusa la vedere ori gresie minimalista reflectorizanta, cu pereti varuiti in nuante de alb. Deseori, utilizatori apeleaza la iluzia unui tavan fals din materiale usoare, sintetice, fie naturale, care poate fi cu usurinta asociat cu numeroase corpuri de iluminat artificiale, ce accentueaza specificitatea luminoasa a stilului;
- Culori: Nuantele preferate in design interior stil scandinav sunt cele neutre si nonculorile, unde albul se regaseste in cele mai mari proportii. Decorul poate fi completat si cu nuante de gri, maro, albastru, cat si cu nuante de accent indraznete, culori calde de contrast, precum verdele si galbenul;
- Materiale: La capitolul materiale, locul favorit il ocupa lemnul cu aspect mat, semi-mat sau brut, urmat de piesele din plastic (de exemplu, scaune cu spatar de plastic si picioare de lemn). Si cand vorbim de texturi vom remarca prezenta materialelor naturale, precum bumbacul, in-ul, tricot, blana sau piele;
- Mobilier: Are, de regula, forme simple si geometrice, predominant din lemn, axat pe nevoi si pe multifunctionalitate;
- Iluminat: Stilul scandinav isi doreste prin simplitatea de ansamblu sa puna in lumina un design plin de lumina si armonie. Tinand cont ca in tarile nordice lumina naturala impunatoare este la discretie, ponderea corpurilor de iluminat este una sporita, reprezentata de lustre, spot-uri si instalatii care reproduc cat mai bine lumina naturala, in forme simple si/sau geometrice.
- Textile: Armonia stilului poate fi redata prin asocierea textilelor si a materialelor cele mai potrivite. Astfel, se realizeaza un echilibru practic si vizual prin asocierea a cel putin 60-80% materiale de origine naturala si cu design simplu, cu cele de origine sintetica, ce pot avea suprafete lucioase, care sa reflecte lumina in linii cat mai mari.
- Accesorii: Decoratiunile pot fi chiar generoase, fie ca alegeti sa le atribuiti un rol functional (de exemplu, perne decorative sau corpuri de iluminat), fie ca au un rol pur estetic. Acestea se inspira din natura, astfel ca prezenta plantelor este indicata. Vor lipsi, insa, covoarele masive, optandu-se pentru covoare de mici dimensiuni, din materiale naturale, care sa accentueze si sa delimiteze anumite zone functionale. Puteti opta, inclusiv, pentru tablouri si panouri pe care sa le aranjati conform disponibilitatii date de incapere/locuinta.
Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?
Prin simplitatea si eleganta de care da dovada, adesea se resimte nevoia de a accentua sentimentul de acasa, prin asocierea acestui stil de amenajare cu un altul. Asocierea stilului scandinav cu influente din alte stiluri poate inclusiv sa sublinieze personalitatea dumneavoastra din prisma pasiunilor sau a viziunii inedite transmise cu ajutorul unor elemente.
Iar aceasta practica amplifica armonia locului in care trebuie sa va regasiti pe deplin, fara exceptie. Insa, atunci cand alegeti sa imbinati doua stiluri, alegerea elementelor nu se face oricum, intocmai pentru a evita un dezechilibru.
Asadar, va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva reguli de design si cateva trucuri, pentru alegeri si asocieri inspirate:
Reguli de combinare
- Armonizati incaperile sau intreaga locuinta cu o pondere de 80% design interior stil scandinav si 20% din stilul adiacent;
- Aveti un corp de mobilier sau o nuanta care v-a atras atentia? Puneti-o in valoare prin alegerea unui design neutru de ansamblu si/sau prin reconditionarea acesteia;
- Accentuati armonia spatiului prin evidentierea unor nuante sau texturi contrastante pe un fundal neutru de culoare, comun.
Cu ce alte stiluri poate fi combinat stilul scandinav?
Exista numeroase optiuni la care puteti apela pentru a va amenaja locuinta cu stil, prin combinarea unor influente similare si/sau opuse de stiluri.
De exemplu, stilul scandinav se poate asocia, cu usurinta, cu cel modern sau contemporan, adaugand culori de contrast, precum negru sau imprimeuri cu forme geometrice, respectiv piese de mobilier si accesorii smart.
De asemenea, puteti introduce influente din stilul rustic sau traditional, apeland la imprimeuri diverse, respectand paleta de culoare si cea a materialelor.
Si stilul industrial isi poate pune cu usurinta amprenta, prin expunerea unor decoratiuni sau forme si elemente metalice, cu un contrast puternic.
Ce elemente nu ar trebui sa lipseasca dintr-un interior hygge?
Hygge, secretul fericirii daneze, este un concept ce defineste intru totul atmosfera nordica, prin functionalitatea si confortul pe care spatiile decorate astfel trebuie sa le emane. Specific acestui concept sunt elementele care nu aglomereaza inutil incaperea fizic si nici din punct de vedere psihologic. Hygge inseamna confort, fericire, caldura, simplitatea in lucruri simple, care ne face sa ne simtim divin de fericiti.
Filozofia acestei notiuni îi indeamna pe adeptii stilului scandinav sa se orienteze catre alegeri care-i inspira si in care se regasesc pe deplin, dar care, totodata, sa fie practice, rezistente si comode, emanand o caldura speciala fata de influentele exotice.
Rezultatul obtinut trebuie sa fie unul armonios in care sa va faca o deosebita placere sa petreceti timpul liber.
Din interiorul hygge nu trebuie sa lipseasca lumina naturala, precum si acele elemente de iluminat central si local, multiple si de dimensiuni variate, care sa redea lumina naturala si senzatia de libertate. Puteti apela cu usurinta la lumanari, care vor face atmosfera mai placuta si mai intima.
Confortul poate fi obtinut prin utilizarea tesaturilor moi si calduroase, care se vor potrivi perfect cu piesele durabile de mobilier din lemn, multifunctionale, care va ajuta sa va organizati cu usurinta. Blanurile si paturile pufoase, pernele norisor, toate sunt necesare pe canapea, pentru acele dimineti mohorate sau seri relaxante, cu o cana de cafea sau de ceai si o carte buna.
Pe langa acestea, semineul este o piesa esentiala, care nu doar ca va reda aerul norvegian, dar, totodata, va incalzi atmosfera vizual.
Accentele vintage, de la decoratiuni si pana la materialele, precum ceramica si portelanul, alaturi de tesaturi din materiale naturale si practice (pernute decorative si pled-uri), toate contribuie la obtinerea unui design interior scandinav original.
Care este diferenta dintre stilul scandinav si cel eco?
Stilul scandinav este similar din multe puncte de vedere cu stilul eco sau stilul minimalist. Astfel, cele doua stiluri pot fi cu usurinta confundate, lucru pe care nu vi-l doriti atunci cand doriti sa reproduceti un design interior scandinav.
Iata cum puteti sa distingeti cele doua stiluri de amenajare, astfel incat sa amenajati sau sa reamenajati locuinta conform influentelor scandinave:
Caracteristici stil minimalist:
- Corpuri de mobilier de dimensiuni reduse si din materiale naturale brute;
- Lumina naturala din plin si corpuri de iluminat artificial intr-un numar redus, cu forme cat mai simple;
- Paleta cromatica neutra;
- Finisaje si elemente decorative in forme geometrice delimitate, simple;
- Design lipsit de elemente decorative.
Stilul eco este aparent unul formal, care impune o ,,tinuta” simpla, axata exclusiv pe functionalitatea locuintei sau a incaperilor. Deopotriva, stilul scandinav accentueaza confortul si modul cum va resimtiti in locuinta, punand accent pe dorintele si nevoile utilizatorilor. De aceea, stilul scandinav este foarte permisiv, oferindu-va posibilitatea de a va juca cu nuante de accent si inclusiv cu obiectele decorative, bineinteles, intr-un mod echilibrat.
Totodata, stilului ecologic ii sunt caracteristice finisajele brute si materialele naturale, cel mult cele care au suferit prelucrari minime si care, odata cu trecerea timpului, pot fi revalorificate ulterior fara a dauna mediului inconjurator. Cand optati pentru stilul scandinav va puteti juca cu texturile, inclusiv sa introduceti o serie de obiecte din materiale usoare, sintetice, care sunt total opusul filozofiei stilului eco.
De asemenea, in stilul eco se poate utiliza, exclusiv, o paleta cromatica ce reproduce intru totul exteriorul si armonia naturala, in timp ce materialul de accent al stilului scandinav, lemnul, in toate formele sale, cu diferite tipuri de suprafete, poate fi asociat cu diferite nuante de accent, mai vibrante.
Astfel, stilul scandinav prezinta vaste influente din cel eco, insa cele doua stiluri de amenajare sunt la nivel individual complet diferite.
Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?
Daca timpul nu este de partea dumneavoastra sau daca nu sunteti pe deplin convins ca puteti reproduce caracteristicile si touch-ul designului scandinav, designerii de interior au toate cunostintele necesare pentru a va transforma visul in realitate. Colaborarea cu un designer de interior va poate ajuta sa:
- Definiti stilul scandinav in functie de nevoile incaperii;
- Sa surprindeti specificitatea cossy si hygge de design interior stil scandinav prin intermediul elementelor care va reprezinta, designerul alegand toate piesele tinand cont de propria personalitate;
- Amenajati locuinta cu un buget bine delimitat, chiar si cu unul redus.
In concluzie, daca va doriti o locuinta calduroasa si cu un aer minimalist, axata pe functionalitate, dar, in special, pe libertatea si confortul pe care acesta il ofera, influentele de design interior scandinav vor fi cea mai buna alegere. Puteti fie amenaja cu usurinta locuinta tinand cont de sfaturile si precizarile mentionate pe parcursul acestui material, fie solicita ajutorul unui specialist in design de interior.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.