- Categorii: Design interior
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
O locuinta care va duce cu gandul la copilarie, la o viata lipsita de griji si plina de caldura sau la atmosfera zilelor de vacanta este deviza ce insoteste stilul de design interior rustic. In prezent, stilul rustic s-a reinventat si nu doar ca poarta amprenta dezvoltarii noastre ca oameni si a trecerii timpului, dar si ofera locuintelor un touch specific modern si durabil.
Designul rustic poate fi perceput si amenajat oricum, fie cu influente clasice, fie cu influente contemporane sau diafane, adaptandu-se cu usurinta tuturor utilizatorilor.
Asadar, daca doriti sa reproduceti influentele unui decor rustic interior prin reamenajarea si amenajarea locuintei, materialul pe care vi-l punem astazi la dispozitie va dezvaluie toate notiunile pe care trebuie sa le cunoasteti despre stilul rustic si, mai ales, particularitatile acestuia.
Ce inseamna stil rustic?
Stilul rustic este unul dintre cele mai vechi stiluri de amenajare, care s-a format pornind de la nevoile oamenilor si de la tendintele prezente in secolul al XIX-lea. Denumirea acestui stil design interior rustic este de origine franceza, insa, conform mentiunilor unor designeri importanti, stilul a luat nastere in America, ajungand pe parcursul ultimilor zeci de ani sa strabata toate colturile lumii si sa se personalizeze in functie de influentele fiecarei tari in parte.
Astfel, astazi nu vorbim in mod exclusiv de un stil rustic dominant, ci putem aminti si de o serie de stiluri adiacente care s-au format tinand cont de particularitatile acestuia – rustic traditional, rustic oriental, rustic francez, rustic modern, rustic diafan, etc.
Insa, indiferent de specificul abordat, filozofia stilului ramane aceeasi – cea de a transmite bucuria si linistea de a convietui intr-un mediu care ne aduce aminte de casele vechi, traditionale, intr-o locuinta pe deplin noua, care nu se va demoda niciodata. Dimpotriva! Designul caselor rustice devine si mai fabulos odata cu trecerea anilor, cand ies la iveala accentele vintage ale pieselor de design interior rustic.
Acesta pune si astazi accentul, cu precadere, pe indeplinirea nevoilor si nu pe o estetica bogata vizual si financiar, cum e, de exemplu, stilul rococo sau cel vintage.
Asadar, orice plan de design interior rustic se va potrivi de minune atat la casa, cat si la apartament, fiind adecvat pentru orice categorie de varsta.
Principalele caracteristici ale stilului rustic in design-ul de interior
Atunci cand este transpus corespunzator, orice ambient de design interior rustic va oferi o atmosfera primitoare ori de cate ori veti petrece timpul acasa, indiferent de perioada din an sau de momentul zilei. Iar pentru a putea face asta, este necesar sa cunoasteti principalele caracteristici ale stilului, pe care sa le reproduceti de fiecare data cand va doriti o amenajare in stil rustic:
- Finisaje din materiale naturale;
- Paleta cromatica neutra;
- Mobilier impunator, atat din punct de vedere al dimensiunilor acestuia, cat si al materialului durabil;
- Decoratiuni putine cu aspect antichizat;
- Materiale si tesaturi cu iz traditional.
Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior in stil rustic?
Ca sa transformati casa in ,,acasa”, respectiv intr-un loc care sa va impresioneze printr-un design interior rustic unic, este necesar sa cunoasteti nu doar caracteristicile de baza, ci si specificitatea fiecarui element in parte care face referire la finisaje, mobilierul caracteristic, paleta cromatica, tesaturi, etc.:
- Finisaje: Finisajele de design interior rustic sunt reprezentate de pereti vopsiti in nuante neutre, prevazut cu tapet care imita suprafetele si formele naturale sau cu aer vintage. Puteti opta si pentru lemn, respectiv grinzi la vedere, pereti din piatra sau suprafete metalizate lasate expuse. De asemenea, pardoseala este realizata predominant din lemn sau pardoseala epoxidica cu acest aspect, ideala pentru mediile de trafic intens, precum holul, baia sau bucataria;
- Culori: Abordarea cromatica pune in prim plan nuantele neutre, care se regasesc, de altfel, si in mediul ambiental, precum nuantele de maro, rosu brun, verde, etc.;
- Materiale: Fie ca vorbim despre finisaje, mobilier si, inclusiv, decoratiuni, nu lipsesc nici la acest capitol materialele naturale, precum lemnul, piatra, bumbacul, inul, tricoturile, etc.;
- Mobilier: Piesele de mobilier trebuie sa fie versatile si in contrast cu particularitatile de design interior rustic, astfel incat nu lipseste structura de lemn masiv, tip sau cu aspect vintage, fara decoratiuni sau cu ornamente fine, traditionale. Prezenta rafturilor este, de asemenea, importanta, mai ales in spatiile unde sunt cu adevarat necesare, precum bucataria, baia sau chiar living-ul;
- Iluminat: Corpurile de iluminat corespund nevoilor unui astfel de amplasament, care are usoare tente sobre, fiind necesare nu doar candelabre si piese de iluminat artificial impunatoare, prevazute cu un decor din materiale naturale sau de inspiratie contrastanta, cat si multa lumina naturala combinata cu lumina calda data de spot-uri, casute de lumina, etc.;
- Textile: Pentru a accentua specificul stilului puteti integra intr-un design interior rustic simplu o serie de materiale naturale cu imprimeuri traditionale. Nu exagerati cu cantitatea acestora si cu imprimeuri diverse, ci asigurati un echilibru la toate nivelurile;
- Accesorii: Decoratiunile emblematice sunt date de obiectele vintage, precum sfesnicele, tablourile sau panourile decorative, de tesaturile care au, in acelasi timp, si un rol practic, etc.
Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?
Odata ce ati trecut in revista toate stilurile de amenajare existente, este foarte posibil sa va decideti cu dificultate asupra unui singur stil de amenajare. Totusi, stilul rustic poate fi reprodus in orice tip de spatiu, indiferent de forma sau dimensiunea acestuia.
Poate fi, inclusiv, adaptat cerintelor cele mai exigente prin asocierea comuna cu un alt stil de amenajare, astfel incat reamenajarea spatiului sa ofere acea senzatie placuta de loc liber, confortabil, de ,,acasa”.
Iata cum puteti imbina cu succes doua stiluri decorative, printre care si stilul rustic, fara a omite esenta acestuia:
Principalele reguli de combinare
- Reconditionati o piesa veche de mobilier prin utilizarea unui bait de lac ca s-o reconfigurati conform stilului rustic sau pentru a o transforma in piesa de accent cu influente ale unui stil secundar adiacent pe care doriti sa-l combinati in amenajare;
- Asociati atent 80% din proportiile stilului rustic cu 20% dintr-un alt stil favorit, cu mici schimbari asupra paletei cromatice, a unor tesaturi, piese de mobilier, etc.;
- Asociati doua culori indraznete definitorii pe un fundal neutru si definitoriu in stil rustic.
Sugestii de combinatii
Stilul rustic poate fi asociat cu usurinta cu stilul scandinav, un stil care, in sine, pune accentul pe o senzatie ampla de libertate si de confort. Utilizarea unor finisaje in nuante neutre deschise, cu suprafete drepte sau curbe, cu lumina rece si piese functionale durabile si comode va vor ajuta sa obtineti un design interior rustic-scandinav de exceptie.
O alta combinatie de mare efect este si asocierea cu stilul mediteraneean, unde accentul cade asupra nuantelor de albastru si alb, care construiesc un design care ofera acea senzatie lipsita de grija, cu iz de vacanta.
Personalitatea tinde cu precadere si catre modern sau contemporan? Utilizati finisajele si structurile moderne date de piese de mobilier sau materiale, respectiv tehnologie, astfel incat sa obtineti un design interior rustic pe deplin functional si confortabil. De exemplu, puteti apela la electrocasnice incorporabile sau sa utilizati un semineu electronic pentru a reproduce un semineu clasic, identic cu cel de cabana.
Iar pentru o abordare inedita in ceea ce priveste un design interior rustic de exceptie, nonconformist, puteti opta pentru stilul oriental, care presupune introducerea unor influente asiatice ornamentale, pereti despartitori si usi din paie, elemente feng shui, etc.
Care este diferenta dintre stilul rustic si cel cottage?
Stilul rustic are foarte multe caracteristici comune cu cel cottage, astfel ca cele doua pot fi considerate, de multe ori, unul si acelasi. Pentru a le diferentia, este esential sa cunoasteti caracteristicile principale ale stilului cottage, precum si diferentele care se remarca intre cele doua stiluri de amenajare:
Caracteristici stil cottage
- Finisaje si piese de mobilier durabile, inspirate din natura;
- Piese de mobilier de mici dimensiuni;
- Paleta cromatica neutra;
- Decoratiuni putine, cu rol sentimental.
Cele doua stiluri de amenajare au in comun finisajele naturale, care sunt o alegere practica, functionala si durabila, ce vor reda cu usurinta influentele stilului de la inceputuri.
Insa, stilul rustic este o reprezentare potrivita pentru ambele sexe prin reproducerea unui mediu de ferma sau cabana, in timp ce cottage este mult mai feminin si mai romantic. Totusi, in timp ce la rustic aveti posibilitatea de a va juca cu tesaturile si cu elemente moderne de decor, cottage scoate in evidenta exclusiv acele elemente vintage, cu o vechime crescuta, care au un rol sentimental sau care transmit o poveste.
Rustic este, cu precadere, despre simplitate, in timp ce cottage amplifica nevoia de relaxare, de romantism si finete. Usile de lemn, folosite pentru a separa incaperile de mari dimensiuni sau zonele functionale sunt omniprezente in stilul rustic, dar lipsesc cu desavarsire din cel cottage, asa cum in stilul cottage se vor regasi si o serie de imprimeuri feminine inspirate din vintage.
Iar decoratiunile si obiectele intr-un interior rustic sunt mult mai mari, mai impunatoare, cu grinzi la vedere, elemente metalizate, etc. Stilul cottage tinde astfel spre un decor minimalist si cossy, functional, unde-si regasesc cu usurinta loc elementele DIY, elemente romantice, calde, armonioase, date de accente de nuante placute cu subton rozaliu, etc.
Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?
Daca stilul rustic este stilul preferat sau daca ati luat decizia de a-l reproduce in asociere cu un alt stil de amenajare, transformarea acestuia dintr-un plan in realitate va va oferi numeroase satisfactii. Daca timpul nu va permite sau daca simtiti nevoia unui ajutor specializat, cu o vasta experienta in ceea ce priveste amenajarile interioare, puteti primi raspunsurile necesare, dar si un ajutor practic, de la un designer de interior.
O astfel de colaborare va aduce numeroase beneficii, pe toate planurile, precum:
- Mai multa liniste sufleteasca, stiind ca veti obtine exact decorul dorit;
- Designerul de interior va poate relata un plan de amenajare pe care sa-l personalizeze si sa-l transpuna in realitate conform nevoilor si dorintelor;
- Daca beneficiati de o serie de termene limita la care ati dori ca amenajarea sa fie gata, designerul poate veni cu solutii si optiuni, dar, in special, cu influente, ce vor contribui la implementarea principiilor de stil rustic in design interior in timp util.
Asadar, amenajarile interioare cu decor in stil rustic va ajuta sa transformati casa intr-un mediu de vis, ideal pentru a convietui cu placere si in deplina armonie, zi de zi. Stilul va ofera, inclusiv, posibilitatea de a regandi si a reamenaja o incapere sau o intreaga locuinta cu un aer modern, pornind de la o serie de elemente vechi pe care sa le reconditionati simplu si cu putini bani.
Astfel, in stilul rustic isi vor regasi loc cu usurinta numeroase piese care se vor transforma in adevarate capodopere de arta, ce vor spune o poveste memorabila si care vor face ,,acasa” de neinlocuit.
Speram ca toate informatiile de astazi sa va inspire si sa va fie de un real folos pentru a va amenaja locuinta cu un decor rustic inegalabil!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.