Design interior retro

Design interior retro

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Locuinta devine din ce in ce mai monotona si mai lipsita de viata? Cum atomosfera din casa are un efect major asupra starii de spirit, trebuie sa acordam suficienta atentie nevoii de schimbare si modului in care putem transforma sau readuce un spatiu mohorat la viata, care sa fie in pas cu etapele din viata noastra.

Daca sunteti in cautarea unui stil de amenajare jucaus, care sa nu se demodeze cu usurinta si care sa se evidentieze prin finisajele deosebite, iesite din comun, un design interior retro este, cu si fara poate, cea mai buna alegere.

Acest stil de amenajare poate fi reprodus in orice locuinta, ca atare sau cu influente minimaliste, fiind usor de reprodus inclusiv in locuintele de mici dimensiuni. In continuare discutam despre cum puteti aduce casei un touch retro.

Ce inseamna stil retro?

Stilul retro trece in revista influente din numeroase stiluri de amenajare, astfel ca rezultatul unui proiect de design interior retro detine cate un touch din aproape toate stilurile de amenajare existente.

Stilul retro a luat nastere in perioada anilor ‘60, facand trecerea cu usurinta intre functionalitatea pieselor si un interior de impact vizual puternic boho-chic, eclectic, etc. cu amprente ale trecutului. 

Practic, odata cu trecerea timpului, stilul retro a preluat influentele noi care apareau in diferite sectoare de uz larg, transformand aceste influente in piese decorative sau adevarate piese de arta pentru amenajarile in design interior retro. 

Amenajarile de design interior retro isi doresc sa fie vesele si sa aduca bucurie tuturor utilizatorilor prin multitudinea de elemente, nuante vibrante, piese functionale, etc.  

Astfel, retro devine cea mai potrivita optiune pentru persoanele nonconformiste, indraznete, care doresc sa-si reproduca modul de a fi cu ajutorul unui stil retro. 

Design interior stil retro

Principalele caracteristici ale stilului retro in design-ul de interior

Desi stilul retro are particularitati vaste datorita stilurilor din care acesta se inspira, designerii de interior pot defini proiectele de design interior retro intr-un mod caracteristic, cu influente bine definite. 

Cunoasterea principalelor caracteristici de design interior retro va ajuta sa transpuneti cu mai multa usurinta acest stil, care poate cuceri cu usurinta prima pagina a revistelor de design interior. Iata care sunt acestea:

  • Materiale naturale combinate cu materiale sintetice si metalice;
  • Cromatica echilibrata cu tonuri de accent, indraznete si nuante neutre;
  • Mobilier fix si mobil, de dimensiuni relativ reduse, cu suprafete lucioase;
  • Finisaje abstracte sau bine definite;
  • Decoratiuni viu colorate si jucause sau de inspiratie vintage.

Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior in stil retro?

Cand doriti sa reproduceti fidel un design interior retro, puteti face acest lucru nu doar tinand cont de caracteristicile principale ale acestui stil de amenajare, cat si de particularitatile acestuia. Chiar daca vorbim de un stil decorativ indraznet si informal, nu inseamna ca alegerea pieselor de design se face oricum. Bineinteles, alegerea si implementarea acestor piese in stilul retro depinde de caracteristicile spatiului de locuit, precum forma si dimensiunea acestuia.

Iata o serie de trasaturi specifice de care sa tineti cont:

  • Finisaje: Alegerea finisajelor se face tinand cont de destinatia incaperilor si de caracterizarea acestora. Astfel, stilul retro prefera pentru pereti tapetul colorat, abstract sau cel care imita o serie de finisaje naturale, precum caramida, dungile, etc., precum si vopsirea intr-o paleta neutra, care sa se asocieze perfect cu restul elementelor. In ceea ce priveste pardoseala, gresia si lemnul sau podeaua epoxidica ce prezinta diferite imprimeuri geometrice inedite sunt favoritele stilului;
  • Cromatica: Culorile definitorii sunt extrem de indraznete si iesite din comun. De exemplu, puteti apela cu succes la nuante de rosu, galben, verde intens, verde avocado si/sau verde menta, fucsia, nuante neon, imbinate echilibrat cu nonculori sau nuante neutre;
  • Materiale: Stilul retro este usor de obtinut prin prisma materialelor alese, precum cele naturale, lemnul lacuit sau pielea, cat si plasticul, metalele, cauciucul sau sticla;
  • Mobilier: Piesele de mobilier fie sunt vintage, fie sunt de inspiratie veche. De asemenea, forma acestora este una bine definita si, totusi, indrazneata, astfel ca mobilierul in design interior retro prezinta forme geometrice, in unghiuri drepte sau curbe si o forma aparent inedita. Acestea fie sunt exclusiv din lemn, fie imbina materialele mentionate la punctul anterior, astfel incat sa asigure un contrast special si echilibrat;
  • Iluminat: Lumina artificiala este prezenta si in stilul retro, punand in evidenta joaca culorilor calde printr-o lumina rece. Piesele de iluminat artificial sunt numeroase si de dimensiuni generoase, cu forme speciale, de efect (de exemplu, forma unei nave spatiale, a unui bob de fasole, forme vintage, etc.);
  • Textile: Armonia dintre materiale si texturi trebuie sa fie stabilita cu atentie, astfel incat un design interior retro sa poata evidentia indrazneala paletei cromatice si formele relativ simple ale pieselor functionale si decorative. Astfel, proportiile materialelor si a texturilor trebuie sa fie de 50-50, fara a aglomera un punct al unei incaperi si a oferi mai putina atentie unui alt colt;
  • Accesorii: Decoratiunile emblematice ale stilului sunt jucause, in forme inedite, asemenea corpurilor de iluminat si sunt reprezentate de veioze, piese de inspiratie vintage (carti, machete, un radio, etc.), tesaturi cu imprimeuri florale sau forme geometrice, tablouri Pop-Art, etc.
amenajare interioara retro

Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?

Personalitatea vasta a stilului retro ofera utilizatorilor posibilitatea de a fi creativi si de a asocia la nevoie, dupa preferinte, elemente apartinand unor stiluri decorative de amenajare diferite. Acest lucru are drept scop personalizarea designului pe care-l redau incaperile cu interior retro, astfel incat rezultatul sa fie mai armonios si mai confortabil pentru fiecare utilizator in parte. Asadar, daca detineti o serie de obiecte sau contraste favorite la care nu doriti sa renuntati, le puteti integra cu usurinta in stilul retro in design interior.

Iata care sunt regulile de care trebuie sa tineti cont pentru a imbina eficient stilul retro cu un altul, fara a atenua unicitatea stilului:

Principalele reguli de combinare

  • Alegeti un procent de 20% influente din stilul secundar, lasand designul retro sa fie cel dominant. Poti opta pentru o culoare, pentru o piesa de mobilier sau cateva decoratiuni ce apartin altui stil favorit de amenajare;
  • Stabiliti paleta de culoare comuna si evidentiati trasaturile funky de design interior retro prin utilizarea unor nuante contrastante ale celor doua stiluri, nuante de efect, indraznete, fara a exagerea cu paleta neutra;
  • Daca stilul secundar prezinta o particularitate inedita, la capitolul finisaje sau piese de mobilier, un interior retro este optiunea perfecta prin care puteti sa o puneti in evidenta. Asadar, stabiliti modalitatea de amenajare tinand cont de piesa in cauza.

Sugestii de stiluri cu care puteti imbina stilul retro

Stilul retro poate fi pus in evidenta de numeroase stiluri de amenajare, care va ajuta, practic, sa personalizati o locuinta sau interiorul unei incaperi cu accent pe preferintele personale si nevoi.

De exemplu, stilul retro poate fi asociat cu stilul minimalist, punand accent principal pe piese functionale in linii drepte si decoratiuni putine. 

Totodata, il puteti asocia si cu stilul vintage, transpunand rafinamentul formelor si a materialelor romantice si/sau masculine, cu traditie, intr-un design interior retro elegant si de efect. Fototapeturile florale asociate cu decoratiuni care se inspira din pasiunile proprii vor accentua senzatia de nostalgie si povestea pe care o transmite aceasta asociere de stiluri.

De altfel, o optiune indrazneata pentru persoanele nonconformiste este asocierea cu stilul art deco, unde accentul cade asupra pieselor metalizate si a celor din materiale pretioase, elegante, precum ceramica sau portelanul, pe accesorii personale si piese de iluminat diafane si romantice, care pun in valoare stilul retro.  

design stil retro

Care este diferenta dintre stilul retro si cel boho?

Retro este considerat, deseori, o stare de spirit care emana spontaneitate, in timp ce boho este, cu precadere, un stil liber, care se exprima prin forme si modele neconventionale inspirate din traditii.

Ponderea de elemente similare dintre cele doua stiluri de amenajare va poate da falsa iluzie ca cele doua stiluri sunt unul si acelasi, la fel cum deseori se fac confuzii intre boho si boho-chic. Astfel, aceasta confuzie poate duce la aparitia unor erori de amenajare, lucru perfect normal. 

Pentru a va veni in ajutor, evidentiem in cele ce urmeaza trasaturile stilului boho, precum si comparatia intre cele doua stiluri. 

Caracteristici stil boho:

  • Defineste o combinatie de elemente din stilul eclectic si cel contemporan;
  • Piese de mobilier prioritar in stil vintage, din combinatii de materiale naturale si sintetice;
  • Paleta cromatica indrazneata cu subton cald intens (rosu, roz, mov, etc.);
  • Tesaturi si textile diverse;
  • Decoratiuni din plin, dispuse aievea.

Stilul boho este cel care imprumuta influente vaste din stilul retro, precum materialele diverse sau paleta cromatica inedita. 

Insa, modul de dispunere a elementelor in stilul retro este unul bine echilibrat in proportii, in timp ce boho se defineste ca o amenajare cu dispunerea elementelor aparent intamplatoare, lipsita de reguli stricte. Totusi, fiecare obiect in amenajarile boho are un rol bine definit si se armonizeaza perfect in dezordinea de ansamblu, asa cum o face si stilul retro prin alternarea paletei cromatice si prin dispunerea formelor inedite. 

Stilul retro se subliniaza, deseori, prin piesele care reproduc o era invechita din materiale naturale, de peste 50-100 ani, avand la baza o serie de elemente vintage sau care imita tiparul acestora, piese la care apeleaza si stilul boho.

In timp ce boho accentueaza piesele de mobilier si formele acestora, retro isi doreste sa autentifice culorile indraznete si imprimeurile, care vor face astfel remarcate si piesele functionale. Astfel, boho pune accent, cu precadere, pe materiale si piesele cu adevarat vechi, care spun o poveste, in timp ce retro transpune elementele moderne intr-un design cu aer vechi.

Retro isi doreste a fi cu precadere un stil vesel si unisex cu care sa va conectati spiritual si vizual pe tot parcursul anului, in timp ce boho tinde deseori spre un spatiu libertin, dar cu influente feministe. 

Si nu in cele din urma, iluminatul in stilul retro este rece, care complementeaza nuantele calde ale elementelor de design interior, in timp ce iluminatul stilului boho este unul cald, in contrast cu designul intregului amplasament. 

living room stil retro

Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?

Fara indoiala, stilul retro este, cu si fara poate, unul dintre cele mai dificile stiluri decorative de transpus intr-o locuinta, cu precadere atunci cand dimensiunile acesteia nu sunt pe deplin generoase. Mai simplu nu este nici atunci cand analizati numeroasele influentele ce pot fi asociate stilului si care se pot dovedi a fi cu adevarat coplesitoare.

Pentru a obtine un rezultat unitar in stil retro de interior fara complicatii si in timp util, puteti solicita ajutorul unui designer de interior:

  • Reproducerea stilului dorit tinand cont de nevoi, dar si de tendinte, rezultatul exprimand pe deplin personalitatea;
  • Obtinerea unei amenajari specifice, cu bun gust, pe deplin functionala;
  • Evitarea unor greseli de amenajare care pot aduce o serie de influente negative asupra timpului si bugetului alocat.

In concluzie, daca va doriti un design de interior aparte, vesel si plin de personalitate, alegerea stilului retro va reflecta intru totul stilul de viata.  Fiti creativ cu acest stil de amenajare, care va ofera o vasta libertate de exprimare chiar si cu un buget relativ limitat. Iar daca aveti nevoie de o mana de ajutor, un designer de interior va va oferi intotdeauna cele mai eficiente idei si solutii de pus in practica.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.