Design interior vintage

Design interior vintage

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Vechi, elegant, nostalgic, romantic – asa s-ar descrie la prima vedere un design interior vintage. N-aveti cum sa treceti cu vederea un astfel de stil impunator, care redefineste frumusetea unei amenajari interioare, imbracand-o in piese de mobilier caracteristice anilor de odihnioara si finisaje romantice.  

Stilul vintage este din ce in ce mai dorit in amenajarile interioare, fiind alegerea perfecta pentru persoanele care se regasesc cu o alta epoca, care prefera o atmosfera boema, romantica, care pretuiesc antichitatile si care vad in trecut o modalitate de aducere la viata, de adaptare cu prezentul. Un interior vintage poate evidentia frumusetea unor elemente antichizate si o serie de concepte contemporane, pentru un rezultat aparte si modern. 

Ce inseamna stil vintage?

Stilul vintage a luat nastere la sfarsitul secolului nouasprezece in marile orase, in care romantismul era parte din viata de zi cu zi, precum Franta. Marii designeri de la acea perioada au considerat ca fiecare piesa are o poveste de spus, asa cum sunt descrise si astazi obiectele vintage. 

Pentru a le putea spune povestea si pentru a o transmite mai departe unor noi generatii, s-a definit stilul de design interior vintage. S-a dorit sa se evidentieze aceste elemente incarcate de istorie printr-un decor diafan, plin de opulenta si romantism, totodata, care sa transmita caldura. Stilul a fost atat de bine primit in societate, incat astazi se regasesc nu doar amenajari in stil pur vintage, dar si amenajari moderne, adaptate prin influente actuale cu elementele vintage.

In timp ce vintage-ul clasic evidentiaza nota de romantism si o personalitate feminina absolut incantatoare, cel britanic are vaste influente masculine, dominand, cu precadere, nuantele mai sobre.

Astfel, in design interior vintage francez veti surprinde numeroasele decoratiuni feminine, flori, lumanari, etc., in timp ce in stilul vintage britanic vor domina piesele de lemn si piele, articole ale sport-urilor masculine, etc. 

Astazi, stilul reuseste cu usurinta sa ne captiveze prin eleganta acestuia, oferind o noua identitate oricarei locuinte si/sau incaperi.

Design interior stil vintage

Principalele caracteristici ale stilului vintage in design-ul interior

Designul vintage are o serie de caracteristici bine definite, iar cunoasterea si transpunerea in practica a acestora, vizavi de alegerea elementelor potrivite de decor, va poate ajuta sa obtineti acel rezultat unitar si plin de bun gust, pe care-l surprindeti adesea in prezentari de design interior vintage sau in reviste.

Iata cum se caracterizeaza acest stil la nivel macro si care sunt elementele principale de caare trebuie sa tineti cont:

  • Adecvat, in special, spatiilor de dimensiuni generoase;
  • Predomina finisajele si piesele de mobilier din materiale naturale;
  • Textile din materiale somptuoase, pretioase si elegante, diafane;
  • Finisaje si mobilier definit prin elemente decorative romantice sau impunatoare (conform stilului vintage-britanic);
  • Prezenta obiectelor antichizate este ampla, iar decoratiunile descriu intru totul nostalgia si istoria stilului.

Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior vintage?

Cunoasterea trasaturilor macro a modului in care trebuie realizat si structurat un plan de design interior vintage nu e suficienta pentru a reproduce intru totul influentele acestui stil. Stilul vintage se poate defini si printr-o serie de caracteristici emblematice, ce accentueaza specificul de design interior vintage.

Iata care sunt trasaturile emblematice si cum sa oferiti locuintei touch-ul specific stilului decorati vintage:

  • Finisaje: Pardoseala specifica stilului este cea din lemn masiv, dar puteti opta si pentru gresie sau marmura decorativa, respectiv pardoseala epoxidica care sa imite aceste pardoseli, in incaperile de trafic intens. Peretii au finisaje naturale sau sunt imbracati in tapet floral, care accentueaza romantismul. Bineinteles, intre pereti si pardoseala exista un contrast echilibrat, inchis-deschis;
  • Culori: Paleta cromatica reprezentativa are in vedere asocierea nuantelor neutre, precum albul si bejul sau nuantele de maro, cu nuantele pastelate sau impunatoare (precum rosul pasional, verde smarald, albastru regal, mov, etc.), mai deschise sau mai intense, tonuri de auriu;
  • Materiale: Materialele din care sunt confectionate piesele functionale sunt predominant din lemn, metale grele (precum cupru sau bronz), piatra, in timp ce la capitolul tesaturi si elemente decorative sunt preferate cele luxuriante, precum catifeaua, matasea, pielea, etc.;
  • Mobilier: Mobila este unul dintre elementele definitorii ale stilului. Ca aceasta sa fie pe deplin corespunzatoare, trebuie sa dispuneti de mobilier cu o vechime mai mare de 25 ani, din lemn si cu tapiterie luxurianta (acolo unde este cazul). Bineinteles, daca sunteti limitat in ceea ce priveste obtinerea mobilierului vintage, puteti realiza un design interior vintage cu influente contemporane, apeland la mobilier retro si/sau modern, cu aspect vechi;
  • Iluminat: Adesea, incaperile cu design interior vintage dispun de multa lumina naturala, insa, atunci cand nu este prezenta, lipsa acesteia poate fi acoperita de iluminatul artificial, reprezentat de candelabre vintage, abajururi din pene si cu forme specifice, colivii si decoratiuni luminoase, metalizate/romantice, lumanari, etc.;
  • Textile: Stilul vintage poate fi accentuat prin armonizarea tesaturilor atat din punct de vedere estetic, cat si al calitatii acestora. Se vor folosi materiale delicate, calitative si/sau naturale, tesaturi brodate si/sau cu imprimeuri si forme geometrice, dantela, bumbac, etc. Bineinteles, acestea vor fi alese in contrast cu finisajele si celelalte elemente prezente in spatiul in curs de amenajare;
  • Accesorii: Decoratiunile emblematice sunt impunatoare in marime si model, 100% antichizate sau de origine veche. Dar, bineinteles, acestea pot fi inlocuite la nevoie cu cateva piese de inspiratie retro, ce reproduc trasaturile vintage. Iar pe alocuri, in incaperile vintage-frantuzesti, se vor regasi si minunatele piese decorative din portelan, asociate cu buchete generoase de flori naturale. 
amenajare interioara vintage

Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?

Orice design interior vintage va fi o adevarata capodopera atunci cand rezultatul obtinut oglindeste personalitatea pe deplin. 

Nu e o eroare sa va doriti sa preluati doar anumite influente ale acestui stil sau sa nu aveti posibilitatea de a va procura toate elementele necesare. Daca designul vintage prezinta anumite particularitati care va definesc si pe care doriti sa le reproduceti, nu va descurajati! Puteti obtine un rezultat unic si placut, obtinut prin asocierea designului vintage cu un alt stil decorativ de design interior.

Bineinteles, asta nu inseamna ca obtinerea unui astfel de rezultat este mai putin anevoioasa. Va trebui sa tineti cont de o serie de reguli pentru a putea preveni transformarea combinatiei de stiluri intr-un adevarat haos.

Iata cateva dintre acestea, precum si o serie de stiluri decorative inspirationale ce se pot potrivi de minune cu un interior vintage:

Reguli de combinare

  • Echilibrati stilurile alegand 80% influente vintage si 10-20% din elementele stilului secund;
  • Pastrati aceeasi paleta cromatica sau nuantele comune, evidentiind o culoare de accent daca simtiti nevoia;
  • Alegeti piesele de mobilier si articolele dintr-o incapere in functie de destinatia incaperii, cat si de ,,croiala” acestora, evitand sa combinati forme complexe ale unor stiluri diferite, ci, cu precadere, forme simple, cu un element de accent;
  • Echilibrati vizual atat paleta cromatica, cat si designul unitar prin alegeri de elemente care sa se regaseasca in diferite colturi ale incaperii.

Asocieri de stiluri decorative

Ca multe alte stiluri decorative, stilul vintage poate fi cu usurinta abordat si de catre tinerii care sunt pasionati de filozofia pe care acesta o exprima, oferindu-i o nota aparte de modernism si personalitate prin combinarea cu alte stiluri decorative. Un alt motiv pentru care este o optiune din ce in ce mai intalnita se datoreaza si faptului ca, odata cu trecerea timpului, un design interior cu influente vintage nu se demodeaza si isi creste valoarea economica/estetica. 

Astfel, puteti asocia, de exemplu, stilul vintage cu cel contemporan, clasic sau modern. In toate acestea predomina piesele de mobilier de lemn, cu accent asupra functionalitatii spatiului. Puteti opta pentru o paleta cromatica neutra, care se redefineste in oricare dintre aceste stiluri (in functie de alegerea personala), cu decoratiuni si finisaje vintage. 

Un alt exemplu poate fi asocierea dintre stilul vintage si cel feng-shui. Astfel, se vor regasi in stilul vintage de design interior cu influente feng-shui, piese functionale si piese decorative ce corespund elementelor naturale (apa, aer, foc, pamant) si care vor fi amplasate armonios. De exemplu, in zona usii nu se vor regasi elementele cheie, care nu doar ca ar dezavantaja accesul si estetica, dar este considerat, totodata, un blocaj energetic la toate nivelurile. Feng-shui ofera o nota spirituala in combinatia cu stilul vintage, unde fiecare element nu este dispus intamplator, ci asigurand un echilibru intre nevoi si spiritualism.

Cu o foarte mare usurinta, stilul vintage se poate imbina si cu cel shabby chic, unde este pusa in evidenta paleta cromatica jucausa, texturile si influentele cozy, romantice. Ambele vor pune in evidenta materialele luxuriante, decoratiunile opulente, culorile si finisajele indraznete, toate pe o paleta cromatica de baza, aparent, neutra. 

Asadar, nu ezitati sa experimentati prin asocierile de stiluri diverse, care sa va definesca intru totul, pentru a redefini o incapere sau locuinta in ,,acasa”.

Design interior de epoca

Care este diferenta intre stilul vintage si cel retro?

Stilul vintage poate dispune, aparent, de caracteristici similare stilului retro, motiv pentru care cele doua pot fi adesea confundate cu usurinta. 

Totusi, intre acestea sunt diferente destul de majore, pe care un designer sau un adevarat pasionat de vintage le poate remarca cu usurinta. Iata o caracterizare a stilului retro si diferentele aferente, care va pot ajuta sa distingeti mai usor elementele si alegerile necesare, astfel incat sa evitati crearea unei confunzii de design interior atunci cand va doriti o amenajare 100% in stil vintage.

Caracteristici stil retro:

  • Piese cu aspect antichizat;
  • Mobilier cu forme bine definite, geometrice, in linii drepte sau cu suprafete plane si unghiulare;
  • Materiale metalice si durabile, dar si variatii de plastic;
  • Paleta cromatica predominant vie, similara stilului electic, care se asociaza si cu o serie de nuante neutre;
  • Mobilier si decoratiuni de dimensiuni reduse.

Analizand caracteristicile stilului retro, putem observa, asadar, o serie de asemanari, dar si diferente majore. De exemplu, stilul vintage pune accentul pe piese cu adevarat vechi, de zeci sau sute de ani, in timp ce la stilul retro se regasesc piese relativ noi, contemporane sau cu o vechime extrem de redusa, care doar imita stilul antichizat.

Totodata, accentele vintage pun in valoare opulenta stilului printr-o paleta cromatica indrazneata, aparent sumbra, in timp ce la stilul retro vom gasi un ansamblu jucaus, mai predominant in culori vii si in asocieri multiple de nuante indraznete. 

Formele decoratiunilor si piesele de mobilier sunt somptuoase la stilul vintage, iesind cu usurinta in evidenta chiar si printr-o serie de ,,defecte”, in timp ce la stilul retro liniile sunt foarte bine delimitate, aparent ,,curate” si cu mobilier cat mai compact, pentru a nu da o senzatie de sufocare din prisma asocierilor de nuante indraznete. 

Asa cum aminteam, regasim si unele lucruri comune, precum piesele din piele sau blana, o serie de forme geometrice, elemente functionale de calitate si durabile (exceptand piesele din plastic care nu se regasesc in stilul vintage), ansamblu cu un aspect unitar aparent de vechi, etc.

Asadar, in amenajarea locuintei in stil vintage, nu uitati sa tineti cont si de aceste particularitati, pentru a evita confuziile aferente si pentru a obtine intru totul rezultatul mult dorit.  

design casa vintage

Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?

Poate fi usor dificil sa reproduceti un vintage interior, chiar si o varianta adaptata, prin asocierea acestuia cu un stil secundar (de exemplu, cu cel feng-shui). Poate nu aveti timpul necesar, bugetul sau piesele aferente pentru a reproduce in definitiv influente vintage cat mai veritabile.

Oricare ar fi motivul principal pentru care apelati la un designer de interior, veti avea certitudinea ca reproducerea acestui stil elegant se va realiza in cel mai placut mod cu putinta. Veti beneficia de o sumedenie de alte avantaje, precum:

  • Rezultatul amenajarii va expune un design interior unitar, echilibrat si plin de esenta;
  • Veti obtine o amenajare unica, chiar si cu un buget mai redus;
  • Veti evita potentialele erori de amenajare, care ar putea influenta negativ cheltuielile si rezultatul final.

In concluzie, daca preferati spatiile elegante, uitate in timp, aveti o inclinatie catre povesti si istorie, designul vintage de interior va fi alegerea perfecta. Lasati acest stil de amenajare si locul pe care-l denumiti cu mandrie ,,acasa” sa spuna o poveste a propriei personalitati prin elementele care tranziteaza diferite timpuri si epoci din istoria omenirii.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.