Zugraveala cu var

Zugraveala cu var

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Calitatea finisajelor interioare sau exterioare merita sa fie dublata de grija fata de propria sanatate si cea a mediului inconjurator. Cu toate ca ar putea parea o intoarcere nepotrivita in trecut, o zugraveala cu var este din ce in ce mai actuala. Motivele sunt multiple, insa cel mai important lucru pe care merita sa-l considerati este legat de reactia acestui material cu mediul. Pentru zugraveli exista o gama foarte mare de vopseluri decorative lavabile, insa majoritatea contin substante chimice ce intra in reactie cu aerul din incaperi. Pentru ca este suficient de poluat aerul din exterior, atunci merita sa investim putin timp in a realiza zugraveli cu var.

In cele ce urmeaza veti descoperi cateva informatii esentiale in aceasta privinta, cum ar fi:

 • Motivul pentru care varul este recomandat pentru zugraveli;
 • De ce exista diferente majore intre var si alte vopseluri de finisaj;
 • Care sunt pasii de lucru pentru a zugravi calitativ cu var;
 • Ce avantaje si dezavantaje sunt la folosirea varului.

De ce este varul bun pentru zugraveli?

Varul cunoscut de noi drept o solutie lichida sau pastoasa este initial o roca naturala care s-a format cu milioane de ani in urma. Piatra de var are la origine sedimentarea si tasarea scoicilor si cochilior vietatilor marine. Dupa extractie, printr-un proces industrial piatra de var este incalzita la circa 800 de grade si astfel se formeaza oxidul de calciu, adica varul nestins. Pentru a putea fi utilizat fara riscuri, acest var se stinge cu apa, rezultand astfel varul stins pentru zugraveala cu var. Caracteristicile de baza ale acestui material pentru finisari in interior sau la exterior sunt:

 • Este un foarte bun liant in combinatie cu cimentul, lutul si gipsul;
 • Este un excelent dezifectant. Nu permite aparitia mucegaiurilor sau cuiburilor de insecte, ori rozatoare;
 • Peretii varuiti sunt stralucitori gratie proprietatilor naturale ale varului, emanand curatenie;
 • Un perete zugravit cu var nu se aprinde. Pelicula uscata este ignifuga;
 • Suprafata de zugraveala cu var este permeabila si peretii respira.

Chiar daca au fost uitate aceste caracteristici deosebite pe care la primiti cand faceti zugraveli cu var, retineti care sunt spatiile in care le puteti pune in practica:

 • Pentru pereti si tavane de case, apartamente, sau case de vacanta;
 • Pentru pereti exteriori, in special pentru soclurile caselor;
 • Pentru pivnite sau depozite semi sau subterane;
 • Pentru garaje sau spatii de depozitare ale alimentelor si bauturilor;
 • Pentru toate spatiile interioare si exterioare ale tarcurilor din fermele zootehnice;
 • Pentru orice spatiu in care se doreste igienizarea.

Toate aceste amanunte indica faptul ca o zugraveala cu var poate suplini in totalitate si cu rezultate foarte bune oricare alta varianta cu vopsele lavabile. Inainte de a incepe personal o astfel de punere in opera verificati care sunt pasii de lucru sau intrebati zugravul daca are experienta de lucru cu acest material.

Zugravire var

Cum difera varul de alte solutii folosite pentru finisarea peretilor?

De la un material la altul, solutiile de punere in opera sunt diferite. Este natural sa se intample astfel deoarece producatorii folosesc retete diferite de preparare. In toate situatiile, rezultatul optim se va obtine cand sunt respectati pasii si conditiile de aplicare.

Vom evidentia in continuare care sunt diferentele intre finisajele peretilor cu o zugraveala cu var in comparatie cu vopseaua clasica lavabila sau alte variante de finisare:

 • Finisare cu zugraveli cu var – Prima calitate a varului este legata de faptul ca este un material 100% natural. Nu exista niciun fel de miros greu de suportat. Nu degaja substante periculoase pentru respiratie pana la uscarea definitiva;
 • Finisare cu vopsea lavabila – Majoritatea acestor produse sunt realizate prin mixarea unor substante si aditivi chimici la care se adauga pigmentii pentru culoare. Sunt concepute special pentru viteza de lucru la punerea in opera, in special pentru uscare rapida. Pot compensa partial diferite probleme de mediu ambiental (mucegaiuri, umezeala), insa pe termen lung nu reprezinta o solutie;
 • Finisare cu stucco venetian – O zugraveala stucco venetian este in sine o opera de arta. Valoarea acestei zugraveli consta in durabilitate si efect estetic deosebit. In mod cert, este incomparabil mai estetica si mai durabila fata de o zugraveala cu var. Totusi, nu va putea rivaliza niciodata cu aceasta, deoarece contine unele substante chimice. Pretul de punere in opera si al materialului va ramane net in fovoarea unei zugraveli cu var;
 • Finisare cu lambriu – Peretii pot fi imbracati in lambriuri din lemn sau din alte materiale care imita lemnul. Aceasta solutie este foarte rapida la punerea in opera si acopera excelent denivelarile existente. Din pacate, cand se foloseste lemn natural, nu puteti finisa cu acesta si peretii bailor sau bucatariilor. Pentru aceste spatii tot zugraveala cu var va permite peretilor sa respire, impiedicand astfel formarea condensului si a mucegaiului.

Care sunt etapele de zugravire cu var?

Orice manopera in constructii necesita respectarea unor etape de lucru si pregatirea corespunzatoare a materialelor. Un rezultat de foarte buna calitate se bazeaza inclusiv pe priceperea persoanei care realizeaza manopera. Aceste considerente sunt valabile si pentru o zugraveala cu var.

Daca sunteti tentati sa faceti singuri zugraveli cu var, va recomandam sa tineti cont de succesiunea urmatoarelor etape:

 • Pregatirea suportului (pereti / tavan) – Zugraveala cu var poate fi realizata inclusiv pe peretii care sunt deja zugraviti cu alt material. Daca suportul este stabil (nu exista crapaturi sau exfolieri), varul poate fi aplicat cu usurinta. Este ideal ca suprafata sa fie deprafuita, plana si fara urme de substante grase. Daca se doreste aplicarea de var peste vopsea lavabila, suprafata peretilor trebuie data cu smirghel pentru a permite impregnarea cu zugraveala cu var. Dupa slefuire se deprafuieste si se aplica o amorsa diluata din aracet si apa. Aceeasi manopera se realizeaza si cand se fac zugraveli cu var peste vopsea in ulei. Pentru peretii si tavanele gletuiti (fara zugraveli anterioare), suprafetele se indreapta prin slefuire, se deprafuiesc si se aplica pe rand amorsa si noua zugraveala cu var;
 • Pregatirea materialului – Este o etapa importanta care se realizeaza dupa ce peretii sunt deja pregatiti si amorsa s-a uscat. Se foloseste var stins pasta care se dilueaza cu apa pana la o consistenta convenabila pentru a putea fi aplicat pe pereti. Aracetul este necesar pentru amorsa. Colorarea varului se poate obtine prin amestecarea de pigmenti naturali (de preferat), dupa dorinta. Preparati material pentru zugravit cu var si amorsa in cantitati cat sa le puteti pune in opera. Nu este recomadat sa lasati in galeti material pregatit pentru a doua zi, sau mai tarziu de atat;
 • Aplicarea – Cand faceti zugraveli cu var peste peretii pe care s-a uscat complet tencuiala, rezultatul va fi foarte bun. Acest lucru se datoreaza faptului ca varul patrunde usor in porii de tencuiala. Prima mana de var se aplica folosind o bidinea clasica. Dupa uscarea primului strat veti observa ca deja peretele a prins culoarea varului sau a pigmentului folosit. Dupa uscarea totala, folositi un pistol cu aer comprimat si duza mare pentru var. De regula, un singur strat nu va fi suficient, insa cu siguranta la al doilea strat deja peretele va arata impecabil. Daca se intampla sa aveti de facut reparatii, folositi doar ipsos. Retineti ca o zugraveala cu var se prinde perfect doar atunci cand suprafata suport este permeabila, poroasa, adica absoarbe bine prima mana data cu bidineaua;
 • Uscarea – Intre etapele de zugravit cu var uscarea fiecarui strat aplicat este esentiala. Nu ezitati ca lasati chiar mai mult timp decat vi s-ar parea potrivit. Cu cat peretele este mai uscat, cu atat varul aplicat va crea porii necesari pentru sustinerea urmatorului strat. Acesti pori vor aduce ulterior un beneficiu mult dorit – preretii vor respira, impiedicand astfel condensul si alte neplaceri.

La prima vedere toata aceste etape sunt la indemana, insa trebuie retinut ca efortul fizic este important. Indemanarea si rezistenta fizica la zugravit cu var sunt esentiale. Nu veti putea lasa un perete neterminat pentru ca timpii de uscare vor fi diferti pentru urmatoarea etapa. Un zugrav profesionist stie exact ce materiale si ce cantitati sa amestece si are viteza de lucru.

Zugravire cu var

Care sunt avantajele si dezavantajele zugravelii cu var?

Inainte de o renovare sau de aplicarea finisajelor la o casa noua ne intrebam ce avantaje si dezavantaje vom avea folosind un anumit material sau tehnologie de punere in opera. Si la zugraveli cu var aceasta intrebare este justificata, mai ales ca metoda si varul in sine sunt oarecum puse in umbra de materialele actuale. Cu toate ca noile vopsele lavabile promit multe avantaje, va recomandam sa le verificati si pe cele obtinute daca decideti sa faceti zugraveli cu var.

 • Avantaje
  • Varul este un material de finisaj ecologic. Amprenta sa de bioxid de carbon este 0 (zero);
  • Este renumit pentru ca nu permite dezvoltarea mucegaiului si a ciuipercilor datorita pH-ului alcalin. Aerul din incaperile date cu zugraveli cu var este mult mai curat si sanatos pentru copii si persoane in varsta;
  • Umiditatea peretilor este pastrata in limite excelente deoarece suprafata cu var este permeabila si permite peretelui sa respire. Astfel, zidaria sau structura din lemn vor fi cu adevarat conservate;
  • Cu var puteti realiza amestecuri pentru constructii excelente. Este un foarte bun liant pentru ciment, lut sau gips;
  • In combinatie cu celuloza se obtine un material excelent pentru tencuiala care va avea o rezistenta deosebita;
  • Ofera in incaperi o luminozitate naturala foarte buna. Senzatia de curatenie perfecta este pregnanta dupa ce ati terminat etapa de zugraveala cu var;
  • Poate fi combinat, cu omogenizare impecabila, cu pigmenti naturali pentru a realiza finisaje in contrast sau asortate cu mobilierul;
  • Peretii cu zugraveli cu var care sunt expusi la foc nu vor arde pentru ca varul este ignifug.
 • Dezavantaje
  • Trebuie aplicat in straturi subtiri pentru a evita crapaturile. Varul are proprietatea de a se contracta, lucru care se manifesta mai acut atunci cand stratul este gros. Cu siguranta intre doua straturi aplicate se respecta intru-totul si timpul de uscare;
  • Atingerea peretilor cu hainele sau cu mana pot lasa urme de var. Pentru a evita acest inconvenient folositi in amestecul de zugraveala cu var celuloza, un aditiv natural. Aceasta ajuta la fixarea mult mai eficienta dupa uscare a varului pe suport;
  • Timpul de lucru este mai mare in comparatie cu o zugravela clasica cu lavabila. Cu toate acestea, avantajele primite sunt de luat in seama chiar daca nu veti termina de zugravit cu var intr-o singura zi;
  • Daca se lucreaza cu var nestins, exista un pericol real de arsuri la nivelul pielii sau al ochilor. Din acest motiv, cautati sa achizitionati var stins sau var pulbere, ori lasati un profesionist sa se ocupe de toata manopera pentru zugraveli cu var.

Este evident ca numarul avantajelor il depaseste pe cel al dezavantajelor. Chiar si acestea din urma sunt foarte usor de controlat, drept pentru care merita sa investiti cu incredere in aceasta solutie de finisaj cu zugraveli cu var.

Daca nu sunteti inca suficient de hotarati pentru a alege o zugraveala cu var, faceti o incursiune intr-o zona turistica din zona de deal sau de munte. Majoritatea proprietarilor pastreaza inca traditia si aplica pe pereti, tavane, pe braurilor caselor sau chiar pe unele structuri din lemn zugraveli cu var. Faptul ca aceasta varianta de finisare si protectie a structurii caselor este inca viabila inseamna ca avantajele sunt cel putin multumitoare pentru proprietari si implicit pentru conservarea cladirilor.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.