
- Categorii: Electricitate
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Beneficiile folosirii unei instalatii electrice sunt evidente, insa pentru protejarea persoanelor, a aparaturii utilizate si a cladirilor sunt necesare masuri de securitate pe toata durata exploatarii. Una dintre aceste masuri se refera la programarea periodica a unui serviciu profesional de verificari PRAM.
Despre ce reprezita aceasta verificare, de ce este obligatorie, cand este necesara, ce contine raportul intocmit de executant si cine are dreptul sa realizeze acest serviciu, aflati amanunte in acest articol. In plus, aveti la indemana cateva raspunsuri la intrebari frecvente in legatura cu aceasta procedura.
Ce este verificarea PRAM?
Verificarea PRAM este o masura de siguranta ce este descrisa in nomenclatorul de punere in functiune si exploatare curenta a instalatiilor electrice. Scopul acestei manopere este de a determina calitatea protectiei realizata prin punerea la pamant a instalatiilor electrice (impamantare) si a sistemului ce asigura protectia instalatiei si cladirii la descarcarile electrice atmosferice (paratraznet).
In urma acestor verificari PRAM, se poate confirma sau infirma nivelul de protectie pe care instalatia electrica il ofera in timpul exploatarii in cazul aparitiei unor defectiuni. Aceste incidente pot aparea la aparatele electrice, dar pot fi provocate si de mediul exterior. Scopul principal al functionarii in parametri in privinta impamantarii si protectiei la descarcari electrice se refera la:
- Protectia la electrocutare a persoanelor ce folosesc instalatia electrica, aparatura conectata aflata in standby sau utilizata efectiv;
- Indepartarea riscului izbucnirii unui incendiu in urma descarcarilor electrice naturale;
- Protejarea oricarui echipament electric, aflat sau nu in functiune, in caz de traznet sau acumulare de energie statica.
Aceste beneficii pot deveni functionale cu conditia ca partea de instalatie electrica care elimina riscurile amintite sa fie montata corespunzator, realizata cu materiale de calitate si functionala in parametri. Prin verificari PRAM se pot pune in evidenta lipsurile si se pot recomanda masurile ce trebuie luate pentru aducerea instalatiei electrice la parametrii optimi de securitate in exploatare.

De ce este obligatorie verificarea PRAM?
Verificarea PRAM reprezinta singura metoda prin care se pot depista nereguli in functionarea unei instalatii electrice in raport cu calitatea si functionarea corespunzatoare a impamantarii. Iata care sunt motivele pentru care aceasta verificare realizata de electricieni autorizati ANRE este obligatorie:
- Prin lege – Sunt obligatorii verificari PRAM asupra instalatiilor electrice cu o anumita periodicitate in functie de scopul in care este folosita instalatia. Exista o diferentiere de timp intre instalatiile de joasa tensiune, care au un risc mai scazut de electrocutare (case individuale, apartamente, birouri si sedii de firma) si cele care deservesc aparatura industriala sau echipamente folosite in intrenprinderi sau institutii strategice. Acestea din urma sunt considerate instalatiile periculoase si foarte periculoase in raport cu nivelul de calitate al impamantarii;
- Pentru autorizari de functionare – Dincolo de masurile anterioare obligatorii prevazute de lege, pe care proprietarul de instalatie electrica trebuie sa le respecte, intervine si aspectul avizarilor de functionare, fara de care nu poate fi desfasurata o activitate economica sau sociala. Pentru deschiderea unei activitati sunt necesare avize, cel putin de la ITM si ISU, care pretind, printre altele, si prezentarea unui certificat de verificare PRAM actual;
- Pentru controale legate de functionare – Controalele periodice care sunt realizate de institutiile statului, cum sunt Inspectorarul pentru protectia muncii, IGSU Pompieri sau Protectia Consumatorului, pot sa solicite un raport / buletin PRAM recent.
Daca aspectul legal este clar in ceea ce priveste serviciile obligatorii de verificari PRAM, nu trebuie ignorat aspectul de preventie. In mod special, pentru utilizatorii care folosesc instalatii electrice in gospodarii, o verificare PRAM profesionala ii va pune la adapost de pericole ce pot aparea in orice moment.

Cand se efectueaza verificarea PRAM?
Orice instalatie electrica se va deteriora odata cu trecerea timpului. Imbatranirea componentelor este datorata si modului sau atentiei in utilizare, precum si a frecventei cu care sunt folosite, in mod special, prizele. Pentru aceste motive si tinand cont de aspectul legal, verificari PRAM se vor solicita astfel:
- O data la 6 luni – Cand frecventa si modul de utilizare al instalatiei sunt ridicate si nu se acorda atentie folosirii acesteia;
- O data la 12 luni – Cand aveti in folosinta o instalatie in regim domestic si care este accesata si intretinuta cu atentie. Verificarile PRAM realizate la acest interval vor avea in vedere o testare completa, respectiv: pentru priza de pamant, tabloul electric, prize si eventual aparatura electrica din dotarea cladirii.
Drept masura de prevedere, este recomandat ca instalatiile aflate in folosinta in case individuale, vile, terase, cabane, etc., sa beneficieze de verificari PRAM complete, o data la 6 luni, pe timp de iarna si pe timp de vara. Actiunea factorilor de mediu, coroziunea sistemului de impamantare, pot modifica drastic valoarea rezistentei de dispersie a prizelor cu impamantare.
Ce cuprinde raportul intocmit in urma verificarii PRAM?
Finalitatea serviciului de verificare PRAM este pusa in evidenta de intocmirea si predarea catre solicitant a unui certificat / buletin in care vor aparea rezultatele masuratorilor efectuate. In plus, in raport sunt precizate si informatii legate de:
- Locul si beneficiarul pentru care se executa serviciul;
- Detalii despre instalatia care este verificata;
- Aparatura cu care s-au realizat masuratorile;
- Conditiile de lucru, fizice si de mediu;
- Concluzii legate de activitatea de verificare PRAM;
- Observatii si recomandarii in legatura cu nereguli constatate;
- Data urmatoarei etape de verificari PRAM;
- Numele / calitatea persoanei / firma care a realizat serviciul.
Raportul, in sine, va contine informatii specifice activitatii, in format clar si usor de interprerat de catre autoritatile care sunt abilitate sa le verifice. Spre exmplu, un raport realizat pentru o instalatie de joasa tensiune va cuprinde urmatoarele determinari:
- Rezistenta de dispersie a prizei de impamantare (instalatia pentru paratrasnet);
- Rezistenta de dispersie pentru prizele de pamant din cladire;
- Calitatea continuitatii instalatiei la nivelul racordurilor spre impamantare pentru prize clasice (230V si 400V), pentru tablouri electrice, aparatura sau alte utilaje electrice;
- Rezistenta izolatiei conductorilor electrici;
- Impedanta masurata in bucla-retea si in bucla scurt-circuit;
- Verificari pentru: echilibrarea si succesiunea fazelor, intrerupatoare automate disjunctoare, protectii diferentiale, curenti de scurgere, putere, etc.;
- Depistarea contactelor imperfecte.
In functie de fiecare tip de instalatie care intra in verificari PRAM, raportul va fi suplimentat si cu alte valori care rezulta din determinarile realizate.

Cine poate efectua verificare PRAM?
Informatiile prezentate indica faptul ca aceste lucrari de verificari PRAM se incadreaza in aria profesionala a instalatiilor electrice. Drept urmare, persoanele care pot efectua o verificare PRAM sunt electricienii autorizati ANRE. Acestia au dreptul sa emita buletine PRAM cu semnatura si stampila in format olograf.
Cele mai importante beneficii pe care le va primi solicitantul sunt urmatoarele:
- Calitatea serviciului prin respectarea procedurilor;
- Folosirea de aparatura omologata si metrologizata;
- Efectuarea tuturor verificarilor, conform normativului pentru fiecare tip de instalatie electrica in parte;
- Validarea rezultatelor prin emiterea unui certificat / raport verificari PRAM;
- Posibilitatea folosirii raportului in relatia cu urmatoarele institutii ce au drept de verificare: ITM, ANRE, SSM-SU, ISU, ISC, ISCIR, firme de asigurari, auditori, Protectia Consumatorului.
Pentru siguranta, solicitantilor de verificari PRAM le este recomandat sa colaboreze cu firme specializate, care, la randul lor, detin autorizari profesionale din partea instituriilor abilitate.

Care sunt pasii pentru obtinerea unei certificat PRAM?
Este important sa cunoasteti care sunt demersurile legale in scopul obtinerii certificatului de verificari PRAM. Pentru a fi siguri ca nu omiteti vreunul dintre pasi, va prezentam in continuare cum trebuie sa procedati:
- Solicitarea unei oferte de verificari PRAM care va contine si primele informatii despre instalatia electrica supusa analizei;
- Realizarea unui contract de servicii intre beneficiar si firma care executa verificarea PRAM;
- Verificarea preliminara a instalatiei de catre un electrician autorizat ANRE;
- Stabilirea locurilor de testare si a numarului de teste;
- Realizarea testarii si inregistrarea rezultatelor;
- Intocmirea buletinului de testare si a certificatului de verificare PRAM. Documentatia releva rezultatele obtinute, defectiunile constatate si masurile recomandate pentru remediere.
Colaborarea cu firma acreditata ANRE este esentiala pentru ca acest serviciu sa fie unul calitativ, iar certificatele emise sa fie recunoscute, ulterior, in caz de verificari.
Cat costa serviciul de verificare PRAM?
Valoarea acestui serviciu este diferentiata, tinand cont de mai multe criterii. In principiu, este recomandat sa solicitati unei firme autorizate o estimare de pret in functie de urmatoarele informatii pe care le puteti comunica usor prin telefon sau prin e-mail:
- Marimea instalatiei electrice;
- Tipul constructiei – Rezidential (casa, bloc, cabana, atelier), magazin sau depozit comercial, salon / sala de sport, etc.;
- Conditii meteo / anotimp – Ziua sau noaptea, vara sau iarna;
- Tipul activitatii din cladire – Rezidentiala sau comerciala;
- Numarul de masuratori efectuate – Prize de pamant, prize cu impamantare, instalatii, utilaje, etc.
In aceste conditii, un pret estimativ minim pentru deplasarea persoanei autorizate, care va realiza o numar minim de determinari, este cuprins intre 120 si 200 de lei. Drept exemplu, pentru un spatiu de maxim 100m2, cu activitate comerciala cu public, pretul va fi cuprins intre 150 si 230 de lei. Masuratorile realizate se vor axa pe verificarea prizei de pamant, a tabloului electric si a unui numar de cel putin 10 prize cu impamantare si/sau prelungitoare.
Intrebari frecvente
Cu toate ca detaliile pe care le-am prezentat acopera deja o mare parte din informatiile legate de serviciul de verificari PRAM, este posibil sa aveti inca intrebari la care nu am raspuns. Verificati in continuare raspunsuri pentru cele mai importante dintre acestea:
- Este posibil sa primesc o amenda in lipsa unui buletin PRAM?
Da, acest lucru este posibil, deoarece buletinul PRAM este obligatoriu pentru orice cladire care este dotata cu instalatie electrica si, eventual, cu echipamente electrice operate manual de persoane.
- Care este valoarea amenzii pentru lipsa unui certificat actual PRAM?
Conform legii actuale, pentru prevenirea evenimentelor legate de exploatarea instalatiilor electrice (Legea 309/2006), valoarea amenzii este cuprinsa intre 5000 si 10000 de lei. Aceste valori sunt, de regula, aplicabile pentru agentii economici.
- Certificatul PRAM poate fi inlocuit cu o verificare realizata de un electrician autorizat?
Nu, acest certificat este unul reglementat prin lege si devine legal doar daca poarta semnatura si stampila acreditata de ANRE. Oricare alta verificare, chiar daca este realizata de catre un electrician autorizat, insa care nu are acreditare pentru verificare PRAM, este nula.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.