Certificat energetic

certificat energetic

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Costurile raportate la obtinerea confortului locatarilor intr-o cladire sunt strans legate de consumul care se inregistreaza pentru sustinerea unui mediul ambiental interior placut. Pentru a afla daca o cladire este eficienta din punct de vedere energetic, este necesar un serviciu profesional care eliberareaza un certificat energie electrica. Acest certificat rezulta in urma unei expertize autorizate care verifica si constata indeplinirea normelor legale in acest sens.

Ce este un certificat energetic?

Un certificat energetic contine rezultatele masuratorilor realizate intr-un anumit moment in legatura cu modul in care cladirea se califica in a fi eficienta sau nu din punct de vedere energetic.

Aceste rezultate vor fi evidentiate prin determinarile care se realizeaza prin verificare documentelor cladirii si/sau la fata locului, care se refera la:

  • Consumul de energie electrica pentru iluminat interior;
  • Consumul de energie electrica pentru climatizare;
  • Consumul de resurse pentru incalzirea incaperilor;
  • Consumul de resurse pentru producerea de apa calda menajera.

Preluarea datelor din documente si/sau din teren si realizarea calculelor necesare pentru un certificat energie electrica sunt realizate de catre o persoana acreditata conform legii. Intreaga procedura se raporteaza la normele legale si va fi indeplinita exclusiv de catre o firma autorizata in acest sens sau o persoana autorizata.

Demararea certificarii energetice are drept punct de plecare solicitarea beneficiarului prin depunerea documentelor prevazute de lege. Acest pas nu exclude prezenta la fata locului a persoanei desemnata legal pentru verificarea realitatii.

Rezultatele certificatului de energie electrica sunt in mod direct conditionate de modul in care cladirea este, mai mult sau mai putin, expusa mediului exterior. Acest lucru se refera la calitatea termoizolarii la exterior a peretilor, la calitatea hidro si temoizolarii fundatiei. Un plus semnificativ in cresterea punctajului rezultat pentru un certificat energie electrica este reprezentat de calitatea tamplariei din care sunt realizate ferestrele si usile, precum si eficienta izolatiei la nivelul acoperisului.

certificat energie electrica

Cand este nevoie de un certificat energetic?

Un certificat energie electrica reprezinta un act extrem de util atunci cand cladirile sunt implicate in proceduri clasice de vanzare-cumparare sau inchiriere. Pentru a putea sti clar care sunt situatiile in care aveti nevoie de un astfel de certificat, vi le evidentiem in continuare:

  • Vanzare-cumparare proprietate imobiliara – Necesitatea obtinerii unui certificat energie electrica este strans legata de optiunea proprietarului de a realiza o tranzactie imobiliara cu respectiva proprietate. In situatii de conflict juridic legat de vanzarea-cumpararea proprietatii, lipsa unui certificat energie electrica conduce la invalidarea prin nulitate a actului. Pentru a nu intampina aceasta problema, este recomandat sa solicitati certificatul energetic inaintea intocmirii actelor de vanzare sau cumparare;
  • Vanzare sau cumparare proprietate imobiliarea prin credit Prima Casa – Acest tip de tranzactie este conditionat de institutia financiara care acorda creditul de existenta unui certificat energie electrica pentru imobilul ce urmeaza a fi cumparat;
  • Inscrierea cladirii in registrul fiscal – Deschiderea rolului fiscal pentru cladire necesita prezentarea unui certificat energetic;
  • Inchirierea cladirii – Contractul de inchiriere devine valabil atunci cand in fata notarului este prezentat si certificatul energetic al cladirii.

Persoana care este obligata sa se ocupe de obtinerea acestui certificat energie electrica, pentru oricare dintre situatiile prezentate anterior, este proprietarul. Cand cladirea este noua si urmeaza sa fie implicata intr-una din variantele anterioare, investitorul este cel care se ocupa de solicitarea certificatului energetic care va deveni piesa in documentele necesare pentru receptia cladirii. Timp de 10 ani acest certificat este valabil, dupa care este necesar sa fie reinnoit daca apare drept necesitate una dintre variantele prezentate mai sus.

certificat energetic de la electricieni autorizati

Care este diferenta dintre un certificat energetic si un audit energetic?

Tinand cont de faptul ca, pentru a masura eficienta energetica a unei cladiri, exista notiuni asemanatoare, este important sa stiti care este diferenta intre un certificat energetic si un audit energetic.

Ambele proceduri urmaresc aceeasi tinta, insa rezultatele obtinute in urma verificarilor sunt diferite. Iata care este scopul unui audit energetic, remarcand faptul ca este recomandat ca aceasta procedura sa fie realizata anterior solicitarii unui certificat energie electrica:

  • Identifica necesitatea aplicarii de solutii eficiente pentru termoizolarea fundatiei, fatadelor si acoperisului;
  • Verifica existenta de sisteme de inchidere cu ferestre si usi termoizolante;
  • Precizeaza daca este necesara refacerea sistemelor centralizate tip HVAC, pentru incalzire, ventilatie si aer conditionat;
  • Arata daca este necesara instalarea unor noi sisteme de climatizare punctuale;
  • Indica si ofera solutii pentru orice varianta de renovare sau inlocuire necesare pentru cresterea eficientei energetice.

In urma unui audit energie electrica se va intocmi un raport care contine toate elementele si actiunile necesare pentru aducerea cladirii la un nivel foarte bun de eficienta energetica. Continutul acestui raport este discutat si aprobata de catre beneficiar.

Masurile de reabilitare si modernizare se refera, partial sau total, la instalatiile de incalzire, cele electrice, sau cele pentru producerea si alimentarea cu apa calda. Cand aceste recomandari vor fi indeplinite, este momentul de a solicita un certificat energie electrica.

Cine poate realiza un certificat energetic?

Persoana desemnata legal pentru preluarea, verificarea si intocmirea raportului de certificat energie electrica este un auditor energetic atestat. Persoana in cauza trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de cerinte prevazute prin lege, care se refera, in principal, la:

  • Posibilitatea fizica de a indeplini aceasta activitate – stare de sanatate fizica si psihica certificate medical;
  • Sa nu aiba antecedente penale;
  • Sa detina pregatire profesionala generala, dar si dedicata pentru scopul activitatii de certificare energetica a cladirilor si a intalatiilor utilitare ale acestora;
  • Sa aiba un nivel bun de experienta profesionala.

Pentru a fi atinse aceste cerinte, viitorul auditor energetic atestat trebuie sa participe si sa obtina un certificat de absolvire al unui curs specializat pe tema performantei energetice a constructiilor. Acest curs se incheie cu un proiect care va corespunde gradului profesional pe care il va primi. Persoanele abilitate pentru a intocmi un certificat energie electrica pot fi independente sau pot lucra in cadrul unei firme profesionale care se ofera aceste tip de serviciu.

certificare electricitate

Care sunt clasele de performanta energetica?

Rezultatul inscris pe un certificat energie electrica reprezinta clasificarea dupa performanta energetica in care se incadreaza respectiva cladire. Prin lege, sunt specificate 7 clase care corespund unei scalari in functie de consumul specific de energie. Va prezentam prima si ultima clasa a acestei scale:

  • Clasa A – Cel mai scazut consum de energie. Acest consum nu depaseste 125 kWh/m2/an;
  • Clasa G – Cel mai mare consum de energie. Acest consum este de peste 820 kWh/m2/an.

Cu cat clasa de energie este mai apropiata de Clasa G, cu atat mai mult va fi necesar sa solicitati un audit energie electrica pentru a rezolva problemele de consum energetic ale cladirii.

Intrebari frecvente

Daca obtinerea certificatului energetic este absolut necesara in toate relatiile contractuale ce tin de existenta unei cladiri, raman totusi importante o serie de intrebari pe care ati putea sa vi le puneti. Pentru acest motiv, va prezentam in continuare cele mai frecvente nelamuriri si raspunsurile pentru fiecare dintre acestea:

Ce documente trebuie oferite auditotului pentru intocmirea certificatului energetic?

In cazul unui apartament, sunt necesare urmatoarele documente si/sau informatii:

  • Schita apartamentului (planul de cadastru), in copie. Trebuie sa contina dimensiunile incaperilor, ale ferestrelor (este necesar inclusiv materialul din care sunt confectionate) si materialul din care este construita cladirea;
  • Anul in care constructia a fost data in folosinta;
  • Cum se realizeaza incalzirea cladirii;
  • Alte informarii particulare, daca sunt necesare.

Care sunt pasii de urmat pentru obtinerea unui certificat energie electrica?

  • Contactarea unei firme profesioniste sau a unui auditor energetic cu atestat corespunzator cladirii ce face obiectul atestarii;
  • Discutii despre locatie, actele necesare, pretul serviciului, alte amanunte;
  • Trimiterea actelor in copie, in mod special, schita apartametului, ori planul de arhitectura;
  • Intocmirea certificatului pentru performata energetica in urma studierii actelor si eventual prezenta auditorului la fata locului daca sunt nelamuriri;
  • Plata serviciului si primirea actului fie prin curierat / posta, fie prin ridicarea lui de la sediul auditorului / firmei.

In cat timp este emis un certificat energetic pentru un apartament?

De regula, timpul mediu al acestui serviciu este de 24 de ore pentru un apartament, din momentul in care toate actele si detaliile sunt predate auditorului. Tineti cont ca acest timp poate fi extins in cazul unor suprafete mai mari de cladire. La timpul de executie efectiva se adauga si timpul de livrare prin serviciile de posta sau curierat.

Care este costul acestui serviciu?

Preturile variaza in functie de suprafata cladirii. Preturile prezentate sunt orientative. Pentru un apartament, costul variaza in functie de numarul de camere, astfel:

  • 130 lei – pentru o camera asociata cu o garsoniera;
  • 150 lei – pentru 2 camere;
  • 160 lei – pentru 3 camere;
  • 170 lei – pentru 4 camere;
  • Negociabil pentru suprafete mai mari cum sunt cele reprezentate de case, vile, alte cladiri.

Detaliile inceperii, derularii si finalizarii acestui serviciu sunt intotdeauna usor de obtinut atunci cand veti initia o legatura directa cu un auditor ce intocmeste un certificat energie electrica.

Cosiderati deosebit de important acest serviciu chiar si atunci cand nu intentionati, pentru moment, sa realizati tranzactii imobiliare cu proprietatile pe care le detineti. Scopul auditului este atat unul legal, cat si unul de siguranta, oferindu-i proprietarului informatii ce-i pot arata daca sunt necesare modificari in privinta imbunatatirii performantei energetice a cladirii.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.