Gard din fier forjat

Gard din fier forjat

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Tocmai ce ati ridicat o casa sau un sediu de firma? Pe langa faptul ca este o realizare importanta si o investitie pe masura, este un aspect major, de a carui buna desfasurare trebuie sa ne asiguram constant. Pe langa acesta, imprejmuirea proprietatii joaca, de asemenea, un rol extrem de important.

Putem alege intre garduri solide sau usoare, care asigura camp optic cu exteriorul, garduri clasice sau moderne. Materialele din care putem construi gardul sunt destul de variate, de la beton, caramida, BCA, la tabla, lemn, sarma, panouri bordurate, etc.

In randurile de mai jos ne referim la cel mai elegant si rezistent tip de gard metalic, respectiv gard din fier forjat. Printre altele, vom discuta despre:

 • De ce este fierul forjat potrivit pentru imprejmuiri?
 • Ce asemanari si deosebiri sunt intre gardurile fier forjat si cele din otel galvanizat sau tabla zincata cutata?;
 • Cum se executa un asemenea gard?;
 • Putem combina fierul forjat cu alte materiale?;
 • Cat de costisitor este?
Garduri din fier forjat

Ce face fierul forjat un material potrivit pentru realizarea gardului?

Datorita proprietatilor sale, fierul forjat este folosit pentru confectionarea unor variate obiecte: niturilor si cuielor, lanturilor si potcoavelor, mese, scaune, paturi, etajere, suporturi de vin si oale de lut, garduri si porti.

Principalele caracteristici pentru care fierul forjat este potrivit pentru constructia gardurilor si portilor:

 • Rezistenta mare la tractiune: Rezistenta la tractiune este stresul maxim care poate fi sustinut de o structura in tensiune. Este cuprinsa intre 240 -350 MPa la fier forjat. Spre deosebire de alte materiale, fierul neforjat are o rezistenta la tractiune intre 130 – 262, iar aluminiul intre 35 si 90 MPa;
 • Duritatea crescuta: Duritatea este proprietatea de a rezista la indentare locala si zgariere. Duritate mare inseamna, in practica, rezistenta la uzura prin frecare, la actiunea aburilor, uleiului si actiunea directa a apei. Duritatea Brinell a fierului forjat este de aproximativ 100 MPa. Spre deosebire, cuprul are o duritate Brinell de 35 MPa, iar aluminiul 15 MPa;  
 • Maleabilitate: Usor de prelucrat datorita maleabilitatii crescute. Contine mai putin carbon decat fonta, asa ca tolereaza foarte bine intinderea si indoirea. Acest lucru permite realizarea unor ornamente deosebit de frumoase din fier forjat pentru balustrade, garduri, zavoare, etc.;
 • Rezistenta la compresiune: Rezistenta la compresiune a fierului forjat este de 300 Mpa. Il vom prefera in detrimentul altor materiale feroase si din acest punct de vedere;
 • Usor sudabil: Vom avea situatii in care sa imbinam diferite elemente de fier forjat sau chiar sa avem nevoie de prinderi ale fierului forjat de alte elemente feroase. Fierul forjat se sudeaza usor si durabil, vom obtine structuri si piese complexe, pentru ornamente deosebite;
 • Porozitate redusa: Datorita compozitiei chimice cu carbon, porozitatea de suprafata a fierului forjat este redusa. Il putem, astfel, folosi in zona rezidentiala sau de birouri, la balustrade, de exemplu, sau chiar mobilier. Va aduce o nota de stil si perfecta utilitate.
Gard din fier forjat

Diferente gard fier forjat vs. gard din otel galvanizat sau tabla zincata cutata

Cele mai apropiate optiuni de garduri cu fier forjat sunt cele din otel galvanizat si tabla zincata. Haideti sa aflam cum se compara gardul de fier forjat cu acestea doua:

Gard fier forjat vs. gard otel galvanizat

Sa precizam, in primul rand, ca otelul este tot un aliaj de fier si carbon, dar cu maxim 2.11% carbon. Cu secole in urma, se folosea un otel aliat cu siliciu, care ii oferea o protectie buna anti-ruginire. In zilele noastre, se prelucreaza otel nealiat sau aliat cu alte metale, dar care nu rezista la actiunea apei. Asa ca otelul trebuie galvanizat industrial, mai ales pentru a fi folosit la exterior.

Prima diferenta dintre fierul forjat si otelul galvanizat este in privinta durabilitatii. Fierul forjat rezista cateva sute de ani, cel putin 3 generatii. Poate fi, deci, folosit pentru mobilier clasic, garduri sau orice alte confectii metalice de durata. Otelul, chiar si tratat prin galvanizare are o durata de viata mai mica.

Datorita procentului mai mic de carbon din compozitie, fierul forjat este mai ductil decat otelul. Asa obtinem piese de diferite forme din fier forjat, efectul estetic fiind spectaculos.

Avantajul otelului este ca are o mai mare rezistenta la tractiune decat fierul forjat.

Gard fier forjat vs. gard tabla zincata cutata

Tabla zincata este tabla imersata in baie, cu continut de zinc de cel putin 99%, la o temperatura de 465 grade Celsius, pentru a-i creste gradul de anticorozivitate.

Rezistenta mecanica a fierului forjat este mai mare decat al tablei. Si durata de viata este in favoarea fierului forjat.

Tabla zincata cutata castiga la capitolul cost si usurinta montarii. Gardul fier forjat este mai scump si necesita o instalare mai pretentioasa.

montaj gard fier forjat

Etape executie gard din fier forjat 

Pasii de montare a unui gard din fier forjat sunt cei clasici, nu necesita etape complicate de executie:

 • Proiectul: Plecam de la proiectarea gardului, in functie de aspectele zonei si de dorintele de design si securitate;
 • Pregatirea terenului: Aria pe care vom lucra va fi curatata de pietre de mari dimensiuni, radacini de copaci, vegetatie;
 • Masuratorile: Efectuam masuratori specifice pe toate liniile gardului. Marcam cu tarusi punctele de instalare ai stalpilor de sustinere;
 • Fundatia: Realizam fundatia pentru stalpii de sustinere la o adancime de aproximativ 50 cm si cu o latime de aproximativ 40 cm;
 • Grinzile: Efectuam grinzile din fier beton, folosind bare si etrieri;
 • Montarea stalpilor: Se aliniaza si se prind in pietris si beton toti stalpii de sustinere ai gardului fier forjat;
 • Betonarea: Se toarna betonul la cota zero si se lasa sa se intareasca aproximativ 20 de ore. Apoi se cofreaza cu panouri sau sipci de lemn zona in care urmeaza sa fie fundatia exterioara si se toarna betonul deasupra cotei zero. Se lasa iarasi betonul sa se usuce si se decofreaza;
 • Montarea panourilor: Se monteaza panourile de fier pe stalpii de sustinere, prin elemente de prindere sau sudare;
 • Finisarea si vopsirea: Se urmareste lucrarea in ansamblul ei si pe parti componente si se corecteaza, apoi, eventualele erori, finisandu-se unde este necesar. Daca se doreste, se aplica vopsea de metal.

Cu ce alte materiale putem combina fierul forjat?

In mod obisnuit, fierul forjat se combina cu betonul, lemnul sau tabla pentru a obtine garduri sau porti rezistente si aspectuoase.

 • In combinatie cu betonul, fierul forjat va avea, in principal, rol decorativ. Il vom folosi in partea superioara a gardului. Putem avea si bari cu varf ascutit din fier forjat pentru protectie;
 • Ca atare, gardul din fier forjat permite vantului si prafului sa patrunda nestingherit pe proprietate. Daca montam scanduri sau placi din lemn pe toata suprafata gardului fier forjat, vom obtine efectul de adapostire cu un efect estetic deosebit;
 • Tabla este o alternativa de adapostire potrivita si convenabila la pret. De asemenea, daca montam gardul intr-o zona cu pericol crescut de incendii, tabla metalica este indicata in locul placilor din lemn.
pret gard fier forjat

Care este costul mediu al unui metru patrat?

Gardurile din fier forjat nu sunt dintre cele mai ieftine de pe piata. Le vom alege pentru atuurile in fata celorlalte solutii.

Pretul unui metru patrat de panou gard fier forjat porneste de la 35 EUR si poate ajunge la 180 EUR sau mai mult. In schimb, montarea gardurilor este cea obisnuita, nu va presupune costuri deosebite.

De ce sa alegem gardurile de fier forjat in detrimentul altor tipuri? 

 • Datorita rezistentei in timp, pentru mai multe generatii;
 • Scapam de intretinere si reparatiile specifice lemnului, PVC-ului, betonului, caramizii;
 • Foarte bun efect anti-efractie. Daca alte materiale pot fi usor gaurite sau taiate, gardul de fier forjat va rezista agresiunilor;
 • Ne va infrumuseta proprietatea si va da un aer de distinctie. Mai mult, putem confectiona si poarta de acces tot din fier forjat. Aspectul general va fi desavarsit.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.