- Categorii: Sape
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Conditiile de constructie si, in special, cele de renovare a cladirilor impun utilizarea de materiale si tehnologie care sa nu afecteze structura, dar care, in schimb, sa ofere beneficiile urmarite.
O astfel de tehnologie se refera la montarea de sapa uscata, care va asigura toate conditiile unei lucrari cu caracteristici pozitive, similare uneia executata cu sape clasice pentru pardoseala.
Ce este sapa uscata?
Sapa uscata este varianta optima de lucrare pe care constructorii o agreeaza si recomanda atunci cand se impune evitarea sapelor umede, care aduc un anumit aport de umiditate la montaj in contact cu structura cladirii.
In plus, acest tip de sapa are o greutate mult mai mica, lucru care constribuie la eliberarea presiunii pe structura constructiei. Printre principalele avantaje ale utilizarii acestei tehnologii, amintim:
- Extinderea lucrarilor de pregatire a pardoselilor pentru placarea cu finisajul dorit si pentru situatii in care se evita sapele umede;
- Permite instalarea finisajului de pardoseala si folosirea lui efectiva in timp extrem de scurt dupa punerea in opera;
- Asigura compatiblitate cu toate tipurile de straturi de uzura aplicate.
In aceste conditii, sapa umeda aduce un cumul de beneficii de care constructorii se folosesc in scopul finalizarii acestor tipuri de lucrari in timp util si cu un raport calitativ excelent.
Pentru ce este folosita sapa uscata?
Avand in vedere ca acest material este unul fara aport de apa, este evident faptul ca principala sa utilizare consta in egalizarea perfecta a suprafetelor suport pentru pardoseala.
In plus, faptul ca nu va fi generat un anumit nivel de umiditate, care, de regula, se transmite atat suportului, cat si peretilor inconjuratori, face ca sapa uscata sa fie folosita cand este absolut necesara evitarea umezirii structurii.
In aceste conditii, sapa uscata este recomandata pentru crearea stratului intermediar peste:
- Scanduri si dusumele din lemn;
- Placi OSB;
- Placi subtiri din beton;
- Placi din metal.
Pentru fiecare dintre aceste situatii se va asigura tehnologia potrivita de lucru, care implica, inclusiv, cantitatea de material care va fi utilizata.
Caracteristici
Este important sa aflati ca lipsa apei din compozitia materialului pentru sapele uscate nu restrange aria caracteristicilor ce sunt urmarite, de regula, la alegerea variantei potrivite pentru aceasta lucrare. Printre cele mai importante caracteristici:
- Material ideal cand se lucreaza pe surporturi din grinzi de lemn;
- Greutatea redusa substantial degreveaza incarcarea structurii cladirii;
- Punerea in opera se face rapid si fara implicarea unor utilaje speciale;
- Productivitatea este crescuta datorita materialului granular care se niveleaza foarte usor;
- Asigura o foarte buna izolare termica si fonica;
- Poate fi data in utilizare la circa 12 ore dupa incheierea lucrarilor;
- Se pot utiliza majoritatea materialelor pentru placarea cu stratul final;
- Pret sapa uscata total pentru punere in opera este mai mic fata de sapa clasica.
Este important sa verificati impreuna cu constructorul sau sa solicitati parerea unui proiectant pentru a va asigura ca sapa ucata este lucrarea de care aveti nevoie.
In anumite conditii, in ciuda acestor caracteristici excelente, este posibil ca acest tip de sapa uscata sa nu va fie de folos. Retineti faptul ca, de regula, pentru trafic greu, aceasta sapa uscata nu este indicata.
Etape de executie
Desi la prima vedere, etapele de executie par numeroase, in realitate, ritmul de lucru este foarte bun atunci cand lucrati cu un constructor profesionist.
Asa cum aminteam anterior, faptul ca nu sunt necesare utilaje speciale pentru prepararea materialului pentru sapa si nici pentru turnarea acestuia, va reduce substantial timpul de finalizare si costul lucrarii.
Sapa uscata este disponibila in saci, iar cantitatea necesara va fi estimata corect de catre constructor. Prezentam, in continuare, etapele de montare si necesarul obisnuit de materiale si ustensile:
- Pregatirea suportului – Este util sa fie verificat suportul inainte de a incepe lucrarea. Cu cat suprafata este mai plana, fara gauri sau alte resturi de materiale, cu atat asezarea si nivelarea sapei va fi mai usoara. Eventuale neconformitati ale suprafetei se vor ajusta sau elimina;
- Montare banda perimetrala – Aceasta banda are rol fonoizolant pentru stoparea zgomotului ce se poate transmite dinspre pardoseala spre incaperile alaturate, in plan orizontal sau vertical. Surplusul de banda va fi taiat cu cutterul dupa montarea celui de-al doilea strat de rigips. Fixarea benzii se face cu ajutorul unui pistol cu capse;
- Acoperirea suprafetei cu folie – Acesta etapa este recomandata atunci cand se lucreaza pe un suport format din scanduri de lemn. Cand se urmareste diminuarea zgomotului spre incaperile din plan vertical, pe suprafetele compacte se monteaza un anumit tip de folie;
- Intinderea materialului de sapa uscata – Se toarna direct din sac, din aproape in aproape, urmarindu-se umplerea egala in siruri paralele inainte de actiunea de nivelare. Nivelarea se face cu ustensile manuale. Este util sa fie utilizate nivele cu laser pentru un rezultat perfect. Se va retine ca aceasta umplutura cu material de sapa uscata poate acoperi o egalizare de suprafata pentru o grosime cuprinsa intre 1 si 6 cm.;
- Montarea primul strat de placi rigips – Placile se aseaza intercalat, in asa fel incat distanta intre marginile a doua placi sa fie de cel putin 20 cm. Urmariti pozitionarea placilor, astfel incat fata lor neteda sa fie in contact cu suportul de sapa. Pentru decupare la colturi sau excesul de material pe laturi, se poate folosi un cutter cu care sa se defineasca linia de taiere si rupere. Alternativ, veti putea folosi un fierastrau manual pentru rigips, doar dupa ce ati marcat linia de taiere;
- Aplicare adeziv peste primul strat de placi – In scopul montarii celui de-al doilea strat se foloseste adeziv dedicat. Urmele de adeziv lasate pe placa trebuie sa fie paralele si la o distanta in jur de 10 cm.;
- Montare al 2-lea strat de placi din rigips – Acest strat se aseaza direct peste cel anterior, imediat dupa aplicarea adezivului. Placile se vor aseza cu fata invers fata de prima etapa. Se pastreaza decalajul intre placi si se schimba orientarea montajului. Daca s-au montat initial transversal pe suprafata, acum se vor monta longitudinal;
- Fixare placi rigips – Inainte ca adezivul sa se fi uscat, este necesar ca placile sa fie fixate unitar cu suruburi speciale pentru rigips. Se foloseste o masima electrica pentru insurubat. Distanta dintre suruburi trebuie sa fie de cel mult 25 cm. Se vor insuruba in lungul placii pe latura lunga, dar si la mijlocul latimii, minim trei randuri;
- Taierea suplusului de banda perimetrala – Acum este momentul pentru indepartare, proces realizat prin taiere cu cuttter-ul a acestui suplus de material;
- Chituirea capetelor de suruburi si a imbinarilor de placi – Toate capetele suruburilor se chituiesc, la fel si imbinarile placilor. Toate zonele chituite se vor slefui mecanizat sau manual. Este necesar un timp de circa 12 ore pentru intarirea completa a adezivului. Dupa acest moment pardoseala devine circulabila si se poate continua placarea cu stratul final de uzura.
Care este pretul pe metru patrat?
Avand in vedere ca tehnologia de lucru implica o succesiune amanuntita de operatiuni, pret sapa uscata poate fi influentat de:
- Intinderea de suprafata pe care se realizeaza montajul;
- Durata de timp pana la care trebuie predata lucrarea;
- Alte conditii de lucru speciale in functie de locatia constructiei.
O estimare precisa a costurilor, pe langa pretul manoperei si costul materialelor, o puteti solicita echipei cu care veti realiza aceasta lucrare.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.