- Categorii: Sape
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Declararea confortului rezidential optim are la baza mai multe componente. Una dintre acestea este capacitatea de incalzire a cladirii pe timp de iarna si impactul pe care il are tipul de incalzire folosit asupra performantei energetice a cladirii.
Pentru ca exista mai multe forme de incalzire, ne vom referi la cea care este considerata cea mai eficienta, respectiv producerea caldurii prin sapa incalzire pardoseala, ce poate fi montata in majoritatea cladirilor locuibile sau comerciale.
Ce este si de ce este necesara sapa?
Sapa reprezinta elementul de constructie care asigura interfata intre placa, cu scop de separatie intre etaje, parter, fundatie, si finisajul de pardoseala, asa-numitul strat de uzura.
Sapa poate fi produsa din mai multe tipuri de materiale. Exista sapa clasica din ciment, nisip si/sau aditivi sau sapa perlitica usoara.
Fiecare dintre varietatile de sape pentru pardoseli ofera caracteristici diferite, in functie de mai multi factori, precum:
- Modaliatea de contact pe care o au fata de placa de baza;
- Calitatea reprezentata prin duritate pe termen lung;
- Calitatea reprezentata prin elasticitate in functie de trafic;
- Particularitati de utilizare a sapei drept material pentru acoperirea unor trasee functionale pentru utilitatile cladirii.
In cazul nostru, sapa pentru incalzirea in pardoseala va avea rolul de a ingloba traseul sistemului de incalzire prin pardoseala si de a asigura stabilitate si siguranta de functionare pe termen lung.
In functie de precizarile care sunt notate in proiect, sapa va fi turnata mecanizat, pana la o inaltime potrivita, astfel incat sa nu existe vreun pericol ca elementele electrice sau hidraulice, ce compun traseul de incalzire, sa fie afectate prin presiunea unui anumit tip de trafic.
Ce caracteristici trebuie sa aiba sapa peste incalzirea din pardoseala?
In momentul alegerii turnarii unei sape pentru incalzirea in pardoseala, este necesara atentie la alegerea variantei de material si a grosimii la turnare. Caracteristicile potrivite sapei sunt in masura sa potenteze calitatea transmiterii caldurii spre stratul de uzura al pardoselei si apoi in incapere.
Pentru un rezultat optim, prezentam setul de caracteristici ce trebuie regasite la sapa incalzire pardoseala:
- Grosime adaptata cu tipul sistemului de incalzire si caracteristicile specifice fiecarui spatiu in care se lucreaza;
- Planeitate perfecta pentru pastrarea integritatii traseului de incalzire;
- Flexibilitate in functie de traficul pe pardoseala;
- Includerea unei armaturi in caz de trafic preponderent greu;
- Stabilitatea materialului in timp.
Este bine cunoscut faptul ca transferul de energie in ambele sensuri, in plan vertical este influentat de grosimea sapelor. Din acest motiv, o sapa prea groasa poate sa devina un strat izolator pentru aceasta tehnologie, ca atare efectul radiant ar fi drastic diminuat.
Este recomandat sa nu fie depasita o grosime de 100 mm la turnarea sapei. De regula, pentru sapele din anhidrit, este indicata o grosime de 35 mm, iar pentru cele clasice, pe baza de ciment, 50 mm. Daca conditiile practice impun turnarea unei sape cu inaltime mai mare de 70 mm, atunci reteaua de incalzire va fi pozitionata in partea superioara a sapei, la circa 2/3 de la baza.
Tipuri de sapa ideale pentru incalzirea in pardoseala
Materialele din care se produc sapele pot fi diferite, insa acest lucru nu impiedica cu nimic scopul care este urmarit – cresterea confortului prin incalzirea spatiilor interioare la nivel de pardoseala. Fiecare dintre tipurile de sapa incalzire pardoseala ofera anumite particularitati, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza:
Sapa traditionala din mortar
Este solutia cea mai des utilizata de catre constructori, deoarece prepararea acesteia se realizeaza rapid, direct in santier si cu mijloace mecanizate.
Cantitatea de material necesar nu este mare, pentru ca grosimea stratului care se va turna este, de regula, pana la circa 60 mm. In functie de situatii particulare, materialul sapei poate primi un aditiv special, care impiedica aparitia bulelor de aer.
Astfel, creste rata de transfer a caldurii spre pardoseala, se sporeste rezistenta mecanica si se realizeaza o impermeabilizare eficienta;
Sapa semiumeda
Aceasta varianta de sapa semiumeda pentru incalzirea realizata prin pardoseala este preferata, mai ales, atunci cand conditiile de lucru sunt la limita unei temperaturi potrivita pentru uscarea sapelor.
Lipsa unui procent important de apa din amestecul de materiale ajuta la finalizarea lucrarii intr-un timp decent. Grosimea de turnare este apreciata de constructor in functie de specificul fiecarei situatii.
Aceste sape cu uscare rapida au avantajul rezistentei ridicate la umiditate si eventualele temperaturi foarte mari;
Sapa autonivelanta din anhidrit sau ciment
Compozitia anhidritului are la baza un sulfat de calciu, adica clasicul ipsos, ceea ce inseamna ca avem de-a face cu un material mineral. Sapa este in forma lichida si, gratie porozitatii mici, este capabila de un transfer foarte eficient al caldurii spre suprafata pardoselei.
Ca atare, incalzirea sa va face mai rapid si costurile vor fi mai reduse, in comparatie cu sistemele de incalzire care folosesc o sapa pe baza de ciment. Turnarea se face mecanizat, productivitatea este buna, in special, pentru incaperi cu suprafata mare.
Este important sa retineti faptul ca, indiferent de varianta de sapa pusa in opera, grosimea minima trebuie sa fie de 6 cm, iar 3 cm vor trebui sa acopere traseul de incalzire a pardoselei.
In plus, daca suprafata pe care se face lucrarea este mai mare de 30 m2, iar una dintre laturi are o lungime de peste 6 m, sunt necesare rosturi de dilatatie. Baza si perimetrul oricaror sape la acest tip de lucrare trebuie sa fie izolate cu materiale dedicate.
Etape de executie sapa incalzire pardoseala
In functie de tehnologia aprobata prin proiect, etapele de executie pot avea diferite particularitati care sunt, in mare parte, legate de tipul de sapa incalzire pardoseala care se toarna peste elementele sistemului de incalzire.
Prin modul de executie, toate sapele ce intra in componenta acestei lucrari sunt catalogate drept sape flotante, deoarece nu au contact direct cu suportul. Ele sunt turnate pe diferite tipuri de straturi izolatoare, care separa traseul de incalzire fata de suport.
Pentru exemplificarea etapelor de executie, in continuare va prezentam pasii de lucru:
- Pregatirea stratului suport – Este necesar ca suportul peste care se aseza primul strat sa fie cat mai curat si neted;
- Aplicarea primului strat al sistemului – In functie de proiect, se monteaza pe suport folie din polietilena, ghidaje speciale pentru traseul sistemului, ori alt material izolator. In toate variantele se urmareste blocarea umezelei ce ar putea afecta elementele de incalzire, dar si oprirea trimiterii caldurii spre suport;
- Montarea traseului pentru incalzire – Se realizeaza montajul asa cum este prevazut in normele producatorului;
- Turnarea sapei – Sapa poate sa fie semiumeda, lichida sau sapa autonivelanta, in functie de datele proiectului. Turnarea se va realiza continuu, pana se acopera intreaga zona pusa in lucru. Nivelarea suprafetei se realizeaza manual, atunci cand materialul turnat impune aceasta manopera;
- Uscarea sapei – In functie de varianta de sapa aleasa, grosime si temperatura ambientala, timpul de uscare variaza. Nicio lucrare ulterioara asupra sapei nu va incepe pana cand uscarea si maturarea stratului nu sunt finalizate;
- Montarea stratului de uzura – Stratul de uzura sau finsajul de pardoseala trebuie ales corespunzator pentru aceasta aplicatie de incalzire a cladirii. Nu toate materialele cu care se pot finisa pardoselile sunt indicate la aceasta lucrare. Spre exemplu, lemnul este un material izolator, prin urmare nu permite radierea caldurii. Este necesar sa existe o punte termica intre sapa incalzita si finisaj.
Instructiuni de turnare
In legatura cu etapa de turnare a sapei, exista cateva remarci importante pentru:
- Sapa clasica din ciment, nisip si apa – Inainte de turnare, este absolut necesar sa fie montate benzi perimetrale pentru dilatatie. Scopul este de a elimina riscul aparitiei de crapaturi sau fisuri in urma contractiei sau dilatarii suprafetei. In plus, la mixarea materialului, se adauga aditivi si lianti in scop de intarire rapida, cand temperaturile sunt improprii;
- Sapa semiumeda in care se foloseste liant hidraulic – Se verifica daca producatorul indica cert ca liantul adaugat poate fi utilizat in lucrari pentru incalzirea prin pardoseala.
Ce tip de sapa este recomandata?
In aceasta privinta, nu se poate spune ca una dintre variantele de sapa incalzire pardoseala este cert recomandata. Motivul este de inteles pentru ca fiecare lucrare in parte vine cu specificatii diferite, in special cele ce sunt legate de caracteristica predominanta de mediu in care cladirea este construita.
Ce ramane de retinut este ca fiecare sapa pentru incalzirea in pardoseala are caracteristici diferite, atat pentru modul de punere in opera, cat si pentru cum se face transferul de caldura spre suprafata pardoselei.
Decizia finala este aprobata de beneficiar in urma recomandarilor pe care constructorul sau proiectanul le prezinta.
Care este pretul pe metru patrat?
Costul de manopera pentru acest tip de lucrare poate sa varieze in functie de cateva aspecte, ce tin de:
- Suprafata de pardoseala care se va acoperi cu sapa pentru incalzirea prin pardoseala;
- Configuratia suprafetelor pentru care se lucreaza;
- Evolutia in timp a lucrarii in legatura cu termenul de predare.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.