Sapa perlitica

sapa perlitica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Suntem cu totii in cautarea celor mai bune solutii in privinta materialelor de constructie, aspectul acestora ecologic fiind de mare interes. In functie de proiectul si destinatia cladirii sunt, in prezent, disponibile astfel de materiale.

Unul dintre acestea, cu rol decisiv in confortul cu care sunt folosite incaperile, este sapa perlitica.

Este un material care se remarca drept o alternativa excelenta la sapele clasice, ce furnizeaza un suport flexibil in privinta coordonarii cu diferite materiale de acoperirere a pardoselilor.

Ce este sapa perlitica?

Sapa perlitica este un material ecologic in proportie de 90%, ce reuneste proprietati ce ii confera stabilitate in timp, economie de resurse materiale, dar si atribute proprii in scop de izolare termica si/sau izolare fonica.

Materialul se prezinta sub forma de granule, iar acest aspect este datorat tehnologiei prin care este produs. Perlitul este o roca naturala a carei stare fizica poate fi tranformata prin expandare in procesul tehnologic, fara a-si pierde propritatile.

Drept rezultat, vor fi granule mici si usoare care rezista impecabil la temperaturi scazute sau ridicate, cu multe grade Celsius deasupra sau sub temperaturile obisnuite.

Acest lucru este datorat continutului format din 75% dioxid de siliciu si 15% oxid de aluminiu, care este amestecat cu ciment si livrat in saci, gata pentru utilizare.

Avand aceste calitati, sapa perlitica permite :

 • Diminuare a greutatii proprii sapei in structura cladirii;
 • Gestionare optima a raspunsului de blocare a transferului de energie intre pardoseala si restul constructiei;
 • Aport in scop de blocaj a disconfortului fonic spre incaperile de sub pardoseala.

Aceste avantaje sunt datorate, pe deoparte compozitiei prezentata, dar ratei de expandare, care este de circa 27 de ori fata de volumul initial prelucrat in uzina producatoare.

executie sapa perlitica usoara

Care sunt utilizarile unei sape perlitice?

Sapa perlitica usoara este integrabila in foarte multe proiecte care pun bazele unor cladiri rezidentiale sau comerciale. Greutatea redusa si calitatile termoizolante si fonoizolante sunt primele care atrag atentia, fiind astfel valorificate in folosul beneficiarilor pentru:

 • Obtinerea unui randament termic favorabil cladirilor a caror pardoseala este in contact direct cu zona dedicata unui subsol tehnic sau sunt asezate direct pe sol;
 • Asigurarea printr-un singur strat de sapa usoara temoizolatoare a cerintelor specifice, in detrimentul unui sistem clasic care necesita doua straturi;
 • Asocierea eficienta cu membrane hidro pe baza de bitum;
 • Posibilitatea includerii in sapa perlitica a majoritatii traseelor pentru instalatiile utilitare din cladire, folosindu-se diferite densitati (intre 300 Kg/m2 si 1100 Kg/m2), in functie de necesitati;
 • Formarea a diverse combinatii cu folii de tip PVC sau PEE, in scop de reducere a pierderilor de caldura sau diminuare a impactului fonic.

In practica, se va putea pune in opera sapa perlitica pe mai multe tipuri de materiale, ce asigura suportul sapei, astfel:

 • Suport din metal;
 • Suport din dale de beton;
 • Suport din beton armat tip planseu;
 • Suport din scandura sau dusumele din lemn in combinatie cu folie;
 • Suport din polistiren extrudat.
perlita

Caracteristicile unei sape perlitice

O sapa perlitica este apreciata de la bun inceput, stiind ca in compozitie este inclus doar 10% material ce nu este ecologic. Este relativ dificil sa se lucreze durabil prin eliminarea completa a unor materiale ce asigura consistenta structurala si durabilitatea lucrarilor. In aceste conditii, sapa perlitica termoizolanta prezinta urmatoarele caracteristici:

 • Coeficient de conductivitate termica de 0,27 W/mK;
 • Coeficient de compresiune de pana la 500 tone / m2;
 • Catalogata in clasa A1 pentru rezistenta la actiunea focului;
 • Greutate semnificativ redusa in comparatie cu sapele dense;
 • Poate fi autonivelanta daca se toarna in stare semiuscata sau fluida;
 • Poate fi finisata prin elicopterizare;
 • Cand este necesar, grosimea poate atinge 30 cm si se poate arma;
 • Sunt pregatite si lucrate direct in santier;
 • Nu sunt afectate de variatiile mari de temperatura.

Tipuri de sapa perlitica usoara

Cand aveti in proiect indicatia utilizarii de sape termoizolatoare perlitice, verificati una dintre urmtoarele variante. Calitatea si caracteristicile sunt similare, difera doar densitatea materialului pentru un metru cub, lucru care indica utilizari precise, dupa cum urmeaza:

Sapa usoara A400

Este sapa perlitica termoizolanta a carei densitate atinge 400 kg/m3 si este de preferat sa fie pusa in opera in lucrarile cu scop rezidential. Forma de prezentare este in sac, complet uscata si va fi folosita, in special, pentru lucrari care pregatesc pardoselille de interior sau cele pentru terase.

In functie de nevoi, poate sa fie lucrata in asociere cu membrane bituminoase, atingandu-se, astfel, necesarul pentru hidroizolarea teraselor. Va fi cel putin la fel de buna si in cazul sapelor flotante, precum si pentru combinatia de placare cu material de tip OSB sau cu polistiren;

Sapa usoara A600

Cu o densitate de 400 kg/m3, aceasta sapa usoara termizolatoare indeplineste criteriile necesare pentru izolatia fonica si termica a pardoselilor sau teraselor pentru care este estimat un trafic mai ridicat fata de cel rezidential.

Materialul pentru stratul final de uzura se alege din oferta de parchet, gresie sau chiar piatra naturala, insa oricand, la cerere, poate fi elicopterizata. Daca s-ar face o cantarire clasica, aceasta sapa A 600 va fi, pentru aceeasi suprafata acoperita de circa 3,5 ori, mai usoara comparativ cu o sapa ce are in componenta ciment si agregate cu granulatie diferita. Raspunsul practic este impecabil, cand integreaza un sistem de izolatie cu membrane hidro;

Sapa usoara 1100

Cu sapa 1100 lucrati deja cu un material dedicat pentru scopuri de constructie cladiri industriale. Vorbim despre o densitate ce atinge 1100 kg/m3 si acest lucru ar putea sa creeze senzatia ca greutatea va fi cu mult peste cea a unei sape clasice.

In realitate, producatorul arata ca suprafete indentic acoperite vor arata drept castigatoare sapa 1100. Greutatea va fi cu pana la de 2x mai usoara fata de oricare alta varianta de material dens. Se asigura, astfel, o usurare semnificativa pentru structurile masive din industrie, in special, pentru terasele acestora.

Protectia la infiltratii este garantata pentru ca sapa usoara 1100 este compatibila cu straturile hidroizolante si pastreaza in limite foarte bune si izolatia termica.

instalare sapa din perlita

Care este pretul pe metru patrat?

Ati putea considera, la prima vedere, ca sapa perlitica usoara este un material ceva mai scump, comprativ cu sapele cu ciment si nisip. Cu toate acestea, efortul initial merita considerat important pe termen lung, deoarece efectul matrialelor utilizate asupra mediului si a starii de locuire sigura, conteaza.

In schimb, manopera pentru un metru patrat pus in opera este variabila si depinde de cateva caracteristici practice in legatura cu lucrarea, astfel:

 • Insumarea suprafetelor pentru care se montaza aceasta sapa usoara;
 • Diverse necesitati care intervin in functie de structura cladirii;
 • Preciziari ale beneficiarului legate de predarea de utilizare.

Pretul actual il veti negocia impreuna cu un constructor profesionist, astfel ca pentru 1 m2 gata de utilizare veti plati atat manopera, cat si cantitatea de materialele folosita.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.