Umbrire exterior casa: Ce inseamna? Principalele tipuri

Distribuie articol:

Expunerea prelungita a ferestrelor si peretilor caselor la radiatia solara conduce la perturbarea substantiala a mediului interior. Senzatia de disconfort devine suparatoare si improprie pentru locuire inclusiv pe timp de noapte. In mod special suprafata ferestrelor trebuie sa fie protejata adecvat cu sisteme eficiente de umbrire exterior casa.

Masura ar putea parea redundanta din moment ce este posibil sa aveti deja montate elemente pentru umbrirea casei la interior. In practica insa, umbrirea caselor din exterior se va dovedi deosebit de eficienta.

Vom dezbate in aceasta prezentare despre ce inseamna si care sunt caracteristicile unui sistem ce asigura umbrirea ferestrelor si peretilor casei, cum sa alegeti aceste produse in raport cu disponibilitatea lor, ce economie de resurse veti inregistra, cum puteti lua corect dimensiunile pentru executie, dar si care sunt cele mai cunoscute si practice astfel de sisteme.

umbrire casa

Ce inseamna si ce caracteristici are un sistem de umbrire exterior casa?

Radiatia UV poate fi daunatoare chiar daca sunteti in interiorul casei. Prin transparenta sticlei ferestrei sau chiar prin perdelele ce au un grad de opacitate mai mic, lumina directa a soarelui va perturba in primul rand temperatura interioara. De aceea, sistemul pentru umbrirea casei la exterior trebuie sa fie corect ales si dimensionat in asa fel incat sa intruneaasca urmatoarele caracteristici:

 • Manevrabilitate usoara in sensul inchiderii, deschiderii si controlului facil al cantitatii de iluminare naturala dorita in interior.
 • Capacitate mare de umbrire pentru a fi exclusa posibilitatea degradarii bunurilor din interior la patrunderea radiatiei solare directe.
 • Varietatea de modele, culori si materiale asigura confectionarea de sisteme de umbrire exterior casa pentru orice tip de fereastra.
 • Durata mare de utilizare sa fie garantata de calitatea materialelor si sistemelor manuale ori electrice de manevrare.

Cu aceste caracteristici se intelege de ce este atat de important si folositor sa instalati versiunea potrivita de sistem pentru umbrirea casei la exterior. Consultanta in aceasta decizie este importanta pentru ca profesionistii din domeniu cunosc deja cea mai buna combinatie de care veti fi multumiti. Este de retinut ca daca un sistem de umbrire exterior casa se potriveste perfect la un imobil, asta nu inseamna neaparat ca va fi la fel de eficient si la casa dumneavoastra.

umbrirea casei

Ce tipuri de umbrire exterior casa sunt disponibile?

In acceptiunea generala copertina reprezinta o suprafata de material care se sprijina pe un suport si produce, atunci cand este nevoie, efectul de umbrire exterior casa. In prezent sunteti invitati sa alegeti una dintre variantele de sistem de umbrire pentru casa, asta in functie de buget si utilizarea sa efectiva.

Proiectarea si montajul acestor copertine revine unui producator specializat, insa discutiile premergatoare, dimensionarea si masuratorile sunt deosebit de importante. Pentru inceput va prezentam cele mai cunoscute si apreciate tipuri ce asigura umbrirea casei la exterior:

 • Sistem de umbrire fix – Aceasta varianta este cea mai expusa la intemperii, indiferent de sezon. Intreaga suprafata a copertinei este fixa, atat suportul cat si materialul care asigura umbrirea. Din acest motiv nu veti putea proteja sistemul in cazul unor vanturi puternice, ori caderi masive de zapada. Cu toate acestea, daca veti alege o proiectare si un montaj profesionist, aceasta versiune poate sa reziste o perioada mare de timp daca este intretinuta corect.
 • Sistem de umbrire portabil – Desi poate parea dificil de utilizat, aceasta varianta portabila pentru umbrirea casei la exterior merita sa fie luata in considerare. Exista diferite solutii de pozitionare, iar mutarea lor de pe o fata a casei la cealalta nu este atat de dificila. Este preferabila cand aveti ferestre pozitionate atat spre sud cat si spre vest si nu doriti sa investiti prea mult. In plus, in sezonul rece pot fi pliate si depozitate intr-un spatiu protejat.
 • Sistem de umbrire retractabil – Varianta retractabila pentru copertine ce asigura umbrire exterior casa este cea mai des solicitata. Faptul ca este o solutie cu suport fix si careia ii poate fi oricand modificata pozitia prin extindere si pana la pliere completa, o face extrem de dorita. Robustetea acestui sistem, chiar daca va fi manevrat zilnic, este deja testata. Va asigura controlul perfect al umbririi si protejarii ferestrelor in scop de umbrire exterior casa. Manevrarea se face manual, cu usurinta si suficienta rapiditate incat sa nu devina o operatiune neplacuta.
 • Sistem de umbrire mecanizat – Este varful de gama al copertinelor retractabile. Partea mecanica ce asigura manevarea este controlata de un motor electric. Actionarea se face cu ajutorul unei telecomenzi. In plus, veti putea asigura umbrirea casei la exterior si de la distanta daca solicitati includerea unui sistem de control de la distanta prin intermediul unei aplicatii pe smartphone. Cel mai confortabil aspect pentru umbrire exterior casa cu sisteme de umbrire inteligente se refera la posibilitatea de a insera senzori care urmaresc starea vremii. Vantul puternic sau ploia torentiala pot deveni uneori factori incompatibili cu siguranta fizica a acestor copertine ce asigura umbrirea casei la exterior.

Eficienta acestor produse este deosebit de importanta, insa nu veti lasa la intamplare partea estetica. Pana la urma aceste sisteme pentru umbrire exterior casa vor deveni parte a arhitecturii cladirii, iar inserarea lor pe fatada casei trebuie sa tina cont si de acest lucru. Pe langa discutiile si ulterior masuratorile realizate de catre o firma profesionista ce produce si instaleaza elemente de umbrire exterior casa, veti cere si parerea unui arhitect.

umbrire ferestre casa

Ce economii rezulta cand folositi sisteme performante pentru umbrirea casei la exterior

Randametul oricarei investitii este important. Va prezentam cateva indicii care arata cum sunt influentate costurile cu locuirea cand sunt folosite sisteme de umbrire exterior casa. Trebuie cunoscut faptul ca aceste solutii pentru umbrirea caselor sunt in general scumpe, insa efectul pe termen lung compenseaza acest aspect.

Exista intr-adevar diferente de pret ce sunt date de dimensiunile si modalitatea de actionare, insa per total beneficiile merita apreciate. Iata care sunt ratele de economie ce pot fi inregistrare dupa montarea acestor solutii pentru umbrire exterior casa:

 • Energie electrica – Pentru casele ce au ferestre orientate spre sud si vest rata de economie pentru un sezon de vara este de cel putin 30%. Acest procent va diferi in functie de locatia geografica a cladirii, dar si de calitatea sistemului de climatizare pe care il utilizati.
 • Energie termica – Desi poate parea imposibil acest lucru, sistemele de umbrire mobile (manual sau electric), sunt net recomandate in detrimentul celor fixe. Faptul ca le veti putea plia in sezonul rece si veti lasa ca radiatia solara sa incalzeasca peretii si ferestrele, va aduce o economie de circa 20% din consumul de energie termica.

Inainte de a semna o comanda ferma pentru varianta agreata de umbire exterior casa, puteti acum sa faceti un calcul rapid legat de amortizarea acestora. Nu priviti doar aspectul financiar ci si pe cel legat de confort. Canicula poate aduce un disconfort considerabil chiar si atunci cand mentineti in functiune aparatul de climatizare. Nu exista motive sa credeti ca o cheltuiala facuta acum nu ar fi rentabila pentru viitor. Starea de locuire confortabila este cel mai pretuit lucru de care trebuie sa aveti grija.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de sisteme pentru umbrire exterior casa?

Alegerea nu trebuie sa va produca prea multe batai de cap. Nu este necesar sa aveti cunostinte in acest domeniu, iar daca simtiti ca aveti cel mai mic dubiu, apelati cu incredere la doi profesionisti importanti pentru aceasta lucrare.

Primul este un arhitect. El va poate arata cum trebuie sa fie proiectate si abordate estetic aceste sisteme de umbrirea casei la exterior. Cu aceste informatii mergeti la producator si verificati daca acest proiect poate fi pus in opera. O simplificare a deciziei poate sa vina si din informatiile pe care le prezentam in continuare. O lista completa cu cele mai cunoscute solutii de protectie cu scop umbrire exterior casa o prezentam aici:

 • Copertina – Fiind cea mai cunoscuta modalitate de a stopa radiatia solara este si cea mai des folosita. O puteti alege in varianta fixa sau mobila tinand cont de conditiile de orientare cardinala si climatice. Este capabila sa ofere o protectie foarte buna, insa acest nivel este decis de materialul din care este confectionata suprafata activa. Alegeti fie un material textil, fie placi din policarbonat daca alegeti o varianta fixa. Locul de montaj poate fi pe fatada casei sau direct pe rama ferestrei.  
 • Pergola – Este varianta extinsa a unei copertine clasice. Va fi folosita in special cand este dorita crearea unui spatiu extins pentru relaxare, sau doar pentru umbrire, in imediata apropiere a casei. Suportul pe care se va monta panza este foarte solid si producatorii indica o durata de utilizare de cel putin 15 ani. Exista pergole fixe, dar sunt disponibile si variante retractabile. Cel mai indicat este ca montajul sa se faca pe un perete fara ferestre. 
 • Jaluzele pentru exterior – Sunt similare cu cele care se folosesc in interior, insa materialul este cu totul diferit. Lamelele contin la interior o spuma speciala (poliuretanica) care asigura protectia la radiatia solara. Suprafata lamelelor este reflectorizanta si nu permite supraincalzirea perdelei de umbrire. Se vor monta doar pe suprafata ferestrelor, pot fi actionate din interior, manual sau electric.
 • Rulouri pentru exterior – O varianta cu rezistenta mai mare la intemprerii sunt aceste rulouri pentru umbrirea casei la exterior. Principiul de protectie este acelasi ca si la jaluzelele exterioare. Pot fi montate prin aplicare peste cadrul ferestrelor cu caseta la vedere, insa aceasta caseta poate fi mascata sub tencuiala. Pe langa protejarea la radiatia UV, sunt capabile sa ofere si un nivel decent de protectie la efractie, dar si diminuarea zgomotului exterior. Iarna constituie o bariera importanta impotriva zapezii si frigului care s-ar abate peste sticla ferestrelor.
 • Marchiza – Marchizele sunt asemanatoare copertinelor, insa forma lor specifica este cea rotunda. In trecut, dar si in prezent, pentru crearea suprafetei de protectie se folosea sticla. Astazi, sticla a fost inlocuita de materiale speciale cu rezistenta mare la radiatia solara si la intemperii. Umbrirea se face in special la intrarea in cladire, la balcoane, dar si la ferestre. Designul rotund, asemanator unei semisfere impune totusi o latime mai mica, de aceea sunt preferate pentru intrarile in cladiri, ori ferestre sau balcoane cu lungime mica.

Analizand aceste posibilitati de umbrire exterior casa, ati putea decide mai usor ce anume este mai potrivit pentru scopul propus. In orice caz, conditiile climatice actuale indica o crestrere a radiatiei solore si o scadere a zilelor neinsorite. Aceasta evidenta arata ca folosirea acestor sisteme pentru umbrirea casei la exterior este o prioritate.

umbrire

Cum luati dimensiunile necesare pentru a comanda un sistem de umbrirea casei la exterior?

Dimensionarea corecta a unui sistem de umbrire exterior casa si obtinerea dimensiunilor sale de executie sunt deosebit de importante. Cele doua etape sunt diferite, nu trebuie confundate si se refera la:

 • Dimensionare – Acest criteriu face referire la aprecierea corecta a suprafetei pe care o va proteja copertina sau pergola. Aici nu este vorba despre centimetri masurati, ci despre suprafata maxima necesara ce va fi protejata in acest mod. Mai mare nu inseamna neaparat mai protejat, insa cu siguranta mai mic va conduce la ineficienta.
 • Dimensiuni – Cand vorbim despre dimensiuni se presupune ca deja etapa dimensionarii a fost realizata si se stie cu suficienta acuratete cat de ampla va fi acoperirea pentru umbrirea casei la exterior. Pentru pergole, sau chiar pentru copertine aplicate pe peretele cladirii o eroare de 2 pana la 5 cm in plus nu reprezinta un impediment. Cand luati dimensiunile pentru jaluzele si rulouri exteriore aplicate pe tocul ferestrelor nicio eroare nu poate fi acceptata.

Sa preluati singuri dimensiunile de executie nu este dificil, insa trebuie sa stiti exact ceea ce masurati. Cel mai convenabil lucru este sa colaborati cu o firma profesionista care va prelua sarcina dimensionarii si masuratorilor pentru executie. Altfel, o masurare estimativa a suprafetelor va ajuta sa obtineti o oferta in legatura cu pretul pentru un anumit tip de sistem de umbrire exterior casa.

Concluzie

Informatiile prezentate aici reprezinta punctul de plecare pentru rezolvarea unei necesitati ce va contribui zilnic la confortul locuirii in propria casa, in sediul firmei, sau in magazinul pe care il detineti.

Valoarea investitiei in umbrirea casei la exterior se va resimiti de la prima raza de soare care va cadea peste peretii sau ferestrele cladirii. Este important sa alegeti produse care sunt realizate cu materiale dedicate acestui scop, dar si care sunt prelucrate si montate profesionist.

Dobandirea confortului si ulterior realizarea de economii sunt posibile atunci cand sistemele de umbrire exterior casa sunt functionale si eficiente. Aspectul estetic al casei dupa montarea acestor produse poate fi substantial imbunatatit, prin urmare tineti cont si de acest lucru.

iulie 5, 2023