- Categorii: Arhitectura
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Bine ai venit pe platforma #REFORMEX!
Noi credem ca esti exact acolo unde trebuie! Probabil visul tau de a avea propria casa este pe cale de a prinde viata si te documentezi despre toate cele necesare, de la acte la costuri de materiale si punere in opera.
Fiind un pas atat de important, doresti sa te asiguri ca totul va fi in regula, ca fiecare pas facut va fi corect si ca nu te vei confrunta cu felurite probleme despre care probabil ai citit sau chiar a auzit in cercul tau de cunoscuti.
Desigur, deja ai navigat pe internet incercand sa pui ordine in cantitatea impresionanta de informatii si de oferte care ti-au iesit in cale, ba pentru proiectare, ba pentru executie, ba DTAC, ba PT…
Pentru ca rezultatul final sa fie cel asteptat si sa te poti bucura pe deplin si in siguranta de confortul noii tale case, este necesar sa fii CORECT informat!
In continuare, iti vom explica tot ceea ce trebuie sa stii despre PROIECTUL TEHNIC, te vei familiariza cu noi notiuni si astfel vei porni la drum cu un bagaj de cunostinte care iti va fi de folos!
Ce inseamna PT? Repere legislative
Proiectul tehnic este o sintagma pe care legislatia o defineste ca Documentatia tehnico-economica – piese scrise si desenate –, elaborata in conditiile legii, care dezvolta documentatia tehnica – D.T, cu respectarea conditiilor impuse prin autorizatia de construire, precum si prin avizele, acordurile si actul administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului, anexe la autorizatia de construire.
Proiectul tehnic (P.Th.) cuprinde solutiile tehnice si economice de realizare a obiectivului de investitii, pe baza caruia se executa lucrarile de constructii autorizate. – L50/1991, Anexa 2 Asadar, poti distinge in paragraful de mai sus 2 etape in elaborarea unui proiect: DTAC – documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire – si proiectul tehnic, adica documentatia tehnica care contine in plus toate informatiile necesare pe santier.
Continutul cadru al DTAC este definit de Anexa 1 a legii anterior mentionate. Continutul cadru al PT nu este definit legislativ pentru situatia unei locuinte unifamiliale, ci doar in cazul obiectivelor care sunt finantate din fonduri publice, acesta fiind reglementat de Hotararea nr. 907/2016 privind etapele de elaborare si continutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investitii finantate din fonduri publice.
Punand fata in fata continutul cadru al DTAC si solutiile tehnice si economice fara de care nu se poate construi casa, rezulta, in practica si statistic, ce continut va avea proiectul tehnic al unei case. Hotararea nr. 907/2016 este si ea un reper valoros si daca vei arunca un ochi peste aceste reglementari, vei intelege exact despre ce este vorba si despre conformarea acestui mic vid legislativ, care insa nu este problematic!
De regula, sintagma PT se foloseste impreuna cu DDE, adica detaliile de executie. Dar, despre acestea poti citi intr-un material dedicat!
Ce contine un proiect tehnic? Si cine il elaboreaza?
Proiectul tehnic al casei tale reprezinta ansamblul solutiilor tehnice si economice pe baza carora aceasta va fi construita. Atentie! DTAC reprezinta doar redactarea elementelor esentiale si necesare obtinerii autorizatiei de construire si nu contine toate informatiile necesare pe santier.
Cel mai la indemana exemplu ar putea fi acela ca, pentru partea de structura de rezistenta, DTAC inseamna doar piesele care contin infrastructura – deci fundatiile, in timp ce PT aduce in plus plansele si piesele scrise care expliciteaza suprastructura: planul de armare al placii peste parter, structura sarpantei sau a acoperisului terasa, armarea stalpilor etc., in functie de solutiile pe care le vei aproba impreuna cu arhitectul in faza de anteproiect.
Proiectul tehnic de executie consta in punerea laolalta si coordonarea a 3 specialitati: arhitectura, structura de rezistenta si instalatiile – electrice, sanitare si termice.
Proiectul de arhitectura are rolul director, adica celelalte specialitati au la baza elaborarii solutiile arhitecturale. Echipa de proiectare se compune asadar din arhitect, inginer structurist si ingineri de instalatii.
De regula, legatura cea mai stransa o vei avea cu arhitectul, acesta fiind si sef de proiect, adica va fi responsabil de coordonarea colegilor. Fiecare specialitate contine atat piese desenate, cat si piese scrise: memorii tehnice dedicate care expliciteaza continutul planselor, liste de cantitati pentru fiecare material si obiect care se vor pune in opera – inclusiv categorii de lucrari, caiete de sarcini – adica specificatii despre lucrarile executate si punerea in opera corecta a materialelor si obiectelor.
Toate aceste documentatii sunt ulterior verificate de verificatori atestati de proiecte, parafate si semnate pentru a garanta corectitudinea acestora, si insotite de un referat de verificare.
Si fiecare specialitate contine…
Hai acum sa vedem ce vei primi de la fiecare expert din echipa de proiectare!
Proiectul de arhitectura: Partea scrisa consta in memoriul care descrie proiectul oferind informatii specifice, precum amplasamentul, schema functionala, suprafete, materiale, etc., antemasuratoare (lista cantitatilor de materiale care se vor utiliza) si caiete de sarcini – sunt descrise categoriile de lucrari necesare, materialele prevazute, conditiile de punere in opera conform normelor legislative, receptii, teste, verificarile etc.
Partea desenata va include planul de amplasament, planul de situatie, planurile tuturor nivelurilor, sectiuni caracteristice, fatade, tablou de tamplarie. Legislatia nu prevede obligativitatea simulatiilor 3D, deci asigura-te ca vei solicita si contracta nu doar elementele obligatorii 2D, fiindca ce poate fi mai frumos decat sa vezi de pe acum cum va arata viitoarea ta casa intr-o randare fotorealista sau intr-un mic video? Vei primi si o documentatie tehnica pentru organizarea executiei, mai pe scurt, DTOE.
Acest proiect mai micut consta intr-un memoriu in care sunt descrise lucrarile provizorii necesare, respectiv un plan general care prezinta santierul, adica unde vor fi amplasate toate cele necesare.
Proiectul structurii de rezistenta contine, la fel, un memoriu cu date specifice, liste de cantitati, caiete de sarcini si piese desenate. Structura de rezistenta va fi aleasa in functie de mai multe criterii. In primul rand, se va tine cont de adaptarea acesteia la volumul arhitectural.
In cazul unei case de o complexitate medie, se poate opta pentru zidarie mixta, lemn, metal sau structuri mixte. Cea mai des utilizata structura la nivel de arhitectura rezidentiala este cea mixta: zidarie portanta, plus stalpisori din beton armat. In acest caz, proiectul va contine ca si parte scrisa pe langa memoriu, si extrase de armatura.
Piesele desenate vor fi reprezentate de planuri de sapatura si fundatii, planuri de cofraj si armare pentru planseu, centuri, grinzi si samburi, detalii, planul sarpantei sau al invelitorii terasa, dupa caz. Se pot adauga alte piese in functie de necesitatea impusa de solutia arhitecturala.
Proiectele de instalatii contin memoriile tehnice specifice, listele de cantitati, planurile tuturor nivelurilor cu indicarea traseelor, coloanelor si a echipamentelor specifice dupa caz: obiecte sanitare, tablouri, prize, corpuri de incalzire, tubulatura de ventilatie etc.; scheme functionale si de montaj pentru fiecare tip de instalatie si planurile de coordonare ale retelelor edilitare.
Inginerii de specialitate vor elabora piesele specifice avand in vedere dorintele tale si posibilitatile tehnice si financiare privind sistemul de incalzire, iluminarea, canalizarea existenta sau nu etc.
Nota! Daca viitoarea ta casa va lua nastere prin interventia asupra unei cladiri existente – fie ca doresti o extindere pe orizontala sau adaugarea unui nivel suplimentar – atunci proiectul tehnic va inregistra si situatia actualmente existenta si va fi divizat: situatie existenta si situatie propusa!
Arhitectura privita de aproape
Planul de situatie este redactat la o scara convenabila, in functie de dimensiunile parcelei: 1:1000 pana la 1:100 si contine informatii precum: dimensiunile in plan ale terenului, accese, cotele casei care se va construi, distantele fata de limite, regimul de inaltime, indici de ocupare ai terenului, cota maxima in elevatie, cota la cornisa, cota 0, amenajarea aleilor in incinta, spatii verzi propuse etc.
Planurile de nivel contin, de regula la scara 1:50, axele elementelor de structura, cote interioare si exterioare (generale, pentru posibile decrosuri in volumetrie, plin-gol si interax, goluri interioare), inaltimile libere de nivel, indicativele usilor si ferestrelor care se vor detalia in tablourile de tamplarie, functiunile, ariile utile, pentru centralele termice se va mentiona riscul de incendiu diferit de restul incaperilor, finisajele interioare pentru pereti, plafoane si pardoseli, liniile de sectiune si orice alte elemente relevante in speta.
Planul de acoperis, sarpanta sau terasa, la o scara uzuala, de regula 1:50, contine cotele generale in plan, cote de nivel, materialele, sistemul de colectare a apelor pluviale si, dupa caz, cosuri de fum, ferestre de mansarda etc.
Sectiunile caracteristice, 1:50 in mod uzual, se realizeaza prin scara dintre niveluri sau pe linia de cea mai mare panta in situatia unui acoperis sarpanta si contin cote de nivel raportate la cota 0, cote de gabarit pentru a indica inaltimea libera a incaperilor si parapetii, stratificarile elementelor sectionate, aratand materialul, destinatia stratului si dimensiunea acestuia; se mai indica, de asemenea, cote de unghi ale invelitorii, functiunile spatiilor sectionate etc. In functie de specificul casei si de relevanta informatiei!
Fatadele, cel mai convenabil 1:50, vor contine informatii despre finisaje, cromatica, cote de nivel.
Tablourile de tamplarie se relizeaza atat pentru exterior, cat si pentru exterior. In functie de gradul de complexitate al fiecarui element, se utilizeaza o scara de la 1:50 la 1:20, unde se pot cota registrele verticale si orizontale, amplasamentul șprosurilor daca acestea exista etc. Informatiile esentiale intr-un tablou de tamplarie inseamna indicativul usii sau al ferestrei care va fi notat in plan si in elevatie pentru corelare, materialul, dimensiunile, deschiderea (dublu, simplu sau fix), suprafata si pozitionarea in planul peretelui, adica grosimea captuselii la interior si la exterior.
Memoriul tehnic de specialitate are de regula cel putin 20 de pagini scrise cu un font uzual la marimea de 12. Informatiile sunt diverse si complexe: denumirea proiectului, adresa, beneficiarul, datele arhitectului, caracteristicile amplasamemtului (dimensiune, vecinatati, suprafete, zona seismică, date despre clima), descrierea schemei functionale cu notarea ariilor utile, suprafete totale, regim de inaltime si cote aferente, cote fata de limitele proprietatii, categoria si clasa de importanta, solutii constructive si de finisaj, indeplinirea cerintelor de calitate conform Legii10/1995, descrierea amenajarilor incintei, masuri de protectie a muncii pe santier si cadrul legislativ de care s-a tinut cont in proiectare.
Listele de cantitati sunt defalcate pe categorii de lucrari; pentru inceput interior si exterior, acestea la randul lor fiind impartite in subcategorii, spre exemplu anvelopa vitrata (geamuri si usi exterioare) si anvelopa opaca (ziduri exterioare si acoperis), compartimentari nestucturale si structurale, tamlarii interioare, pardoseli, finisaje pereti etc. dupa caz.
Caietele de sarcini pentru arhitectura contin informatii despre lucrari si materiale, indicand exact modul de punere in opera, de la transport la receptie. Orientativ, acestea se realizeaza in mod curent pentru zidarii, tamlarii, tencuieli, pardoseli, elemente de tinichigerie (jgheaburi si burlane), termoizolatii, hidroizolatii, invelitori etc. Pentru fiecare lucrare si material care sunt necesare casei tale, va exista un caiet de sarcini dedicat, elaborat in detaliu! Finalmente, acestea puse laolalta ajung la ordinul zecilor de pagini A4.
Care este rolul proiectului tehnic? Este obligatoriu?
Proiectul tehnic de executie este necesar pentru punerea in opera corecta si eficienta! Iti propunem sa faci un exercitiu de imaginatie: cum ar fi sa incepi constructia casei fara niciun proiect?; dar sa incepi avand in mana doar documentatia DTAC?
Ei bine, desigur va fi anevoios, pe santier se vor intampla erori din cauza necunoasterii, unele lucrari vor deveni ascunse – adica nu vor mai fi vizibile dupa finalizarea lor, de ex. sapele, unele trasee de conducte etc. – si toate aceste greseli isi vor cere tributul peste o vreme… Iar remedierea ulterioara va scoate din buzunarul tau mai mult decat ai fi putut investi in trecut pentru a porni la drum cu un proiect tehnic.
Din fericire, pentru asigurarea calitatii lucrarilor, a construi fara PT este ilegal! Executarea lucrarilor de constructii se poate face numai pe baza proiectului tehnic si a detaliilor de executie. ne spune art. 7, al. 4 din Legea 50.
De asemenea, normele metodologice ale acestei legi cer ca echipa de constructori sa execute doar in conformitate cu proiectul tehnic verificat!
Cat costa proiectul tehnic?
Este important sa ai in vedere un interval al tarifelor corecte. In acest fel vei sti ca nu platesti sub pragul de jos si in acest fel riscul de a primi servicii de calitate indoielnica este redus si vei sti, de asemenea, ca nu platesti mai mult decat este cazul! In functie de complexitatea casei, de la volumetrie, la structura si la gradul de performanta al instalatiilor, aceste costuri variaza. Varianta cea mai onesta de calcul ar reprezenta un procent din valoarea de investitie. Insa, in practica se utilizeaza mai frecvent tarifarea per mp.
De la dotari si volumetrii clasice pana la case pasive nzeb, un tarif corect estimativ se situeaza intre 15 si 30 euro per mp. In cazul unor inovatii in domeniul proiectarii, costurile sunt impredictibile!
Iar acum, fiind corect informat…
…vei putea lua deciziile corecte! Te sfatuim sa fii atent si sa cauti in alegerea echipei de proiectare un echilibru intre calitatea serviciilor si bugetul solicitat! O greseala frecventa la inceput de drum este ca beneficiarii sunt uneori atrasi in cursa pretului celui mai scazut; in aceasta situatie se poate observa statistic ca serviciile contractate nu reprezinta un proiect tehnic complet sau ca acesta este realizat la un nivel calitativ indoielnic!
De aici rezulta costuri suplimentare pe care sigur nu ti le doresti – amenzi, remedieri peste ani ale viciilor ascunse ale cladirii, in cel mai nefericit caz chiar colapsarea unor elemente structurale in caz de seism!
Pretuieste proiectarea pentru a te bucura de casa ta in siguranta, bunastare, legalitate si liniste sufleteasca!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.