Aeririre casa: Importanta, Metode aerisire

aerisire casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Conditiile de locuire trebuie sa fie bazate pe o serie de factori pe care sa-i puteti controla cu usurinta si eficient. Intre acestia aerisirea casei va fi realizata intr-o modalitate activa si suficienta. Partea activa se refera in special la ritmicitatea cu care se vor succede etapele de aerisire casa, iar partea suficienta se refera la timpul pe care il alocati pentru acest scop.

Vom analiza in acest articol de ce este atat de benefic efectul de aerisire a casei si care sunt cele mai eficiente metode pentru acest demers. Veti afla deasemenea despre cum puteti integra solutii de aerisire controlata in casa, tipurile de aparatura pe care o puteti folosi, dar si cat de important este controlul umiditatii in legatura scopul propus.

De ce este importanta aerisirea casei?

Pentru aerisirea casei nu este necesar sa puneti in aplicare metode sofisticate, ori sa faceti din aceasta activitate o sarcina greu de realizat. Totusi, chiar daca exista tentatia de a crede ca aerul din casa este cu mult mai sanatos de respirat fata de cel din exterior, ar fi bine sa reconsiderati acest lucru.

In casa aerul va fi poluat constant de locuirea in sine, de folosirea aparaturii electrocasnice si electronice si inclusiv de lucrurile si obiectele pe care le folositi zilnic. In plus, stagnarea pentru mai mult de 24 de ore a aceluiasi aer interior sporeste considerabil riscul de infectii respiratorii, ori stari de neoxigenare suficienta a corpului. Iata care sunt cele mai active surse de poluare cu care cnvietuim in casele noastre.

 • Aragazul, mirosurile si umiditatea care se produce in mod obisnuit cand se gateste.
 • Aparatura electronica si electrocasnica care produce caldura si atrage praful din aer. Acest praf va fi in orice moment spulberat de curentii de aer si reintegrat in aerul ambiental al casei.
 • Materiale textile de tipul covoarelor, asternuturilor, perdelelor, draperiilor, vor aduna praf.
 • Cresterea umiditatii si incalzirea aerului cu aparatura dedicata, ori ambele datorate conditiilor meteo.
 • Ermetizarea pe care o realizeaza sistemele de ferestre si usi termopan pentru a pastra caldura in interior pe timp de iarna.
 • Unele substante care raman active pentru o perioada in diverse materiale sau obiecte (mobila noua, parchet, activitati de renovare) si care pana la uscarea definitiva se raspandesc in aerul din incaperi.
 • Parul lasat de animalele de companie.

Oricare dintre aceste incoveniente s-ar manifesta, ele necesita aplicarea de masuri rapide de aerisire casa. Pentru a afla care sunt cele mai eficiente metode pentru ventilare aer casa, urmariti in continuare detalii pe care va puteti baza optiunile.

metode aerisire casa

Ce metode folosim pentru aerisire casa?

Cand doriti optimizarea climatului ambiental al casei nu ezitati sa puneti in practica metodele cele mai simple. In functie de configuratia casei se va putea recurge chiar si la masuri punctuale pentru purificare aer casa care se realizeaza cu aparatura dedicata acestui scop.

Cu toate acestea merita pentru inceput sa incercati mentinerea unui program constant, zilnic si suficient ca timp pentru aerisirea casei. Iata care sunt principalele variante pe care le puteti aplica:

 • Aerisirea naturala rapida – Este cea mai simpla, ieftina si rapida solutie pe care o puteti lua in considerare. Exista mai multe variante in care aceasta metoda se poate pune in practica, iar ele depind de felul in care sunt pozitionate ferestrele incaperilor si camerele unele fata de celelalte. Astfel aerisirea casei prin metoda formarii unui curent de aer intre doua ferestre deschise larg si aflate pe peretii opusi ai incaperii este cea mai eficienta metoda. Desigur aceasta solutie este practicabila atunci cand stiti ca aerul exterior este curat, fara a fi purtator de poluanti industriali.
 • Aerisirea naturala lenta – Profitati de rabatarea ferestrelor termopan si veti obtine un efect foarte bun de aerisire casa, insa intr-o perioada mai mare de timp. Curentul de aer format va patrunde mai lent, insa efectul in cateva ore de aerisire este cel putin la fel de bun ca in varianta rapida. Este o solutie practicabila in special pe timp frumos, insa si iarna efectul de racire al incaperii si obiectelor nu este atat de pregnant fata de prima varianta.
 • Aerisirea casei cu aparatura de ventilatie moderna – In acest caz se presupune ca imobilul este dotat cu aceasta aparatura ce functioneaza in parametrii pe care i-ati setat. In fiecare incapere exista grile de ventilatie care vor permite patrunderea aerului atunci cand este necesar. Cand sunt folositi si senzori de umiditate, atunci sistemul va pune in functiune aparatura de control pentru reglarea acesteia. Un astfel de sistem reduce complet interventia dumneavoastra si pastreaza temperatura, umiditatea si calitatea aerului in limitele pe care le preferati. Cel mai  important este faptul ca aerul introdus pentru aerisirea casei este filtrat.

Aceste variante sunt mereu perfectibile pentru ca tehnologia evolueaza in domeniul legat de purificare aer casa. Daca prima varianta nu va costa nimic, cu siguranta cea controlata prin aparatura specializata pentru ventilare aer casa va solicita un cost proportional cu dimensiunea casei. Chiar si asa, nu uitati ca scopul pentru care faceti aceste investitii este legat in principal de sanatatea dumneavoastra. Sunt situatii in care chiar si 24 de ore sunt suficiente pentru ca aerul din casa sa devina mai poluat si nesanatos precum cel de afara.

Ce tipuri de aerisire controlata ajuta la aerisirea casei?

Atunci cand timpul la dispozitie devine cea mai importanta problema ce nu va permite aerisirea casei, este recomandat sa apelati la solutii tehnice si permanente care lucreaza pentru casa voastra. Vorbim aici despre aerisire casa in varianta controlata, lucru care se realizeaza cu echipamente ce simt la propriu cand este cazul sa intre in functiune sistemul centralizat de purificare aer casa.

Aerisirea casei in regim controlat ofera in primul rand aport de aer proaspat in orice zi din an, fara sa fie necesara dechiderea ferestrelor. Pentru a intelege pe ce aparatura va puteti baza va prezentam in continuare cele mai frecvent utilizate variante.

 • Schimbator de caldura unic – Daca optati pentru acest tip de schimbator de caldura veti primi simultan atat incalzirea aerului precum si purificarea acestuia prin aer proaspat. Principiul se bazeaza pe scoaterea aerului cald din incinta si trimiterea lui spre exterior. In acest moment elementul ceramic se incalzeste astfel ca aerul proaspat ce va fi introdus sa fie deja incalzit.
 • Schimbator de caldura tandem – In aceasta situatie fiecare schimbator de caldura va lucra in regim dedicat. Unul dintre acestea va face admisia de aer proaspat, iar celalalt va realiza evacuarea aerului cald si contaminat din interior. Timpul in care se realizeaza acest transport de aer in ambele sensuri de catre cele doua aparate este reglat electronic si ventilatoarele vor lucra in tandem pentru aerisire casa.
 • Aparatura de aer conditionat – Este cea mai comuna si relativ usor de instalat solutie. Aparatele de aer conditionat sunt disponibile si in varianta cu aport de aer din exterior. Sunt mai scumpe, insa acesta este scopul propus. Veti cauta sa montati astfel de aparate obtinand drept rezultat un cumul de beneficii. Pe langa efectul de aerisirea casei atat timp cat acestea functioneaza, ele sunt dotate cu diferite tipuri de filtre pentru purificarea aerului. In practica, in turbina unitatii interioare va intra aerul uzat din incapere si simultan filtrele vor actiona ca o bariera ce va retine impuritatile si va decontamina aerul prelucrat in varianta racita sau incalzita.

In completare fata de aceste tipuri de aerisire controlata sunt de luat in considerare si purificatoarele de aer independente. Functia lor va contribui la purificare aer casa, insa efectul obtinut va fi direct proportional cu aportul de aer proaspat pe care il obtineti prin metedele perezentate anterior. Pe langa purificatoare nu ezitati sa folositi si aparatura pentru controlul umiditatii. Aerisirea casei devine mult mai eficienta atunci cand umiditatea ramane la un nivel potrivit pentru pastrarea sanatatii voastre.

ventilare casa

Care sunt variantele de ventilatoare pentru aerisire casa?

Necesitatile si cerintele specifice pentru aerisire casa sunt cele care vor decide tipul ventilatorului pe care trebuie sa-l utilizati. Avand in vedere clima pe care o avem, este clar ca nu vom putea folosi pe tot parcursul unui an aerisirea casei in varianta naturala.

Un proiect in acest sens este intotdeauna binevenit, de aceea solicitati pentru inceput cosultanta de specialitate pentru ventilare aer casa. In scopul intelegerii complete a ceea ce inseamna si ce pot realiza aceste ventilatoare pentru aerisire casa, vi le prezentam pe cele mai importante.

 • Ventilatoare de camin – Prin camin se intelege acel spatiul special construit si care comunica cu exteriorul. Montarea unui ventilator in acest spatiu se realizeaza prin conectarea lui la o teava. Eficienta lor este corespunzatoare atat pentru solutiile de montaj pe perete, dar si pentru cele care se fac pe tavan. Totusi, cand  montati pe tavan ventilatoare pentru aerisire casa, folositi-le pe cele care au motor cu rulmenti si bile.
 • Ventilatoare pentru tevi de aerisire – Tevile de aerisire sunt de regula practicate pe perete. In functie de volumul de aer necesar pentru a fi evacuat din incapere pot fi folosite carcase cu ventilator de perete cu diametrul de 100, 125 si chiar 150 mm.
 • Ventilator radial – Eficienta lor este net superioara in compartie cu cele prezentate anterior. Totusi exista o limitare in ceea ce priveste confortul locuirii pentru ca aceste ventilatoare radiale produc mult zgomot. Datorita motajul pe conducta, cu atat mai mult nu sunt recomandate pentru incaperi in care se locuieste efectiv. In schimb, vor fi deosebit de eficiente si nederanjante cand sunt folosite pentru ventilarea podurilor, beciurilor sau a unui atelier dintr-o anexa a casei. Per total ventilatorul radial contribuie indirect la aerisirea casei. Un subsol aerisit nu va genera mirosuri neplacute care razbat spre nivelurile casei.
 • Ventilatoare clasice – Sunt cunoscute drept ventilatoare de camera si isi pot devedi foarte bine eficienta pentru scopul de aerisire casa. Daca ventilarea naturala nu este suficienta si in special aerul proaspat nu patrunde in anumite colturi din casa, atunci folositi-le pe acestea. Pozitionarea lor strategica va forta aerul dintr-o incapere sa inainteze spre o zona in care nu exista posibilitatea de a introduce direct aer din exterior.
 • Ventilatoare de plafon tip lustra – Combinarea unui corp de iluminat clasic cu un ventilator este o solutie foarte buna. Aceste ventilatoare vor echilibra si grabi circulatia aerului in incapere. Dupa o aerisire naturala rapida, folosirea unui astfel de ventilator trimite aerul curat chiar si in afara incaperii in care este montat. Singura conditie de siguranta pe care trebuie sa o verificati este ca incaperea si obiectele din ea sa fie curate si lipsite de praf.

Detalierea modului de functionare a acestor tipuri de ventilatoare pentru aerisirea casei indica o noua perspectiva pentru a alege corect. Pentru versiunile incastrabile in camine sau tevi de ventilatie este necesar sa aveti un proiect profesional.

Cand investiti in aparatura performanta pentru aerisire casa, atunci merita sa beneficiati si de un montaj calificat. Ca in toate domeniile tehnice si la aerisirea casei supra sau subdimensionarea pot conduce la rezultate slabe, sau la consum nejustificat de fonduri si energie electrica.

aerisire

Cum reglati eficient umiditatea pentru aerisirea casei

Umiditatea aerului are legatura directa cu obtinerea unui aer curat si sanatos pentru locuirea in case, apartamente ori alte spatii in care se lucreaza. In cazul unui aer umed se vor crea conditii excelente pentru dezvoltarea microbilor, iar eficienta oricarei solutii pentru aerisirea casei va scadea simtitor. Trebuie retinut ca umiditatea poate fi mare sau mica, ambele ipostaze fiind nepotrivite atunci cand sunteti interesati de purificare aer casa.

Pentru aceste motive va prezentam cum poate fi controlata umiditatea aerului din incaperi, chiar si atunci cand exista conditii de clima ce favorizeaza persistenta acesteia. Iata care sunt principalele informatii pe care le veti verifica constant.

 • Umiditatea generala a aerului – Valorile optime pentru acest parametru sunt cuprinse intre 40 si 60 de unitati si se masoara cu aparatura dedicata. Higrometrul nu ar trebui sa lipseasca cand sunteti preocupati de modul in care se face aerisirea casei. Daca incaperile sunt aerisite corect, atunci locuirea, pastrarea obiectelor si inclusiv mentinerea sanatatii constructiei vor fi ferite de mucegai sau igrasie.
 • Umiditate scazuta – Cu alte cuvinte procentul aratat de higrometru este sub 40 de unitati, lucru care arata ca aerul este foarte uscat. Scaderea umiditatii se poate datora climei, insa si a folosirii in exces a aparatului de aer conditionat. Daca nu climatizarea este cauza, atunci folositi un umidificator care produce exact acea cantitate de umiditate pe care o considerati optima. Altfel, aerisirea casei nu va avea niciun efect, disconfortul va creste si sanatatea voastra va avea de suferit.
 • Umiditate ridicata – Daca procentul de 60 de unitati afisat de higrometru este depasit frecvent chiar si cu 10 unitati, atunci este clar ca va confruntati cu umiditate crescuta. Aceasta este cea mai des intalnita neplacere ce submineaza orice metoda de aerisirea casa. Daca nu exisa o depasire importanta a pragului de 60 de unitati de umiditate, atunci folositi cu masura un aparat de aer conditionat. Cand eficienta acestuia nu este reala, este recomandat sa puneti in functiune un dezumidificator.

Metodele pentru reglarea umiditatii aerului din incaperi sunt disponibile in diferite variante. Ceea ce va ramane de facut este sa nu uitati sa monitorizati cat mai des nivelul umiditatii pentru ca aerisirea casei sa aiba cu adevarat efectul dorit. Aparatura de control a umiditatii va fi achizitionata tinand cont de volumul incaperilor, exact la fel cum procedati cand achizitionati un climatizor.

Concluzie

Calitatea aerului pe care il respiram in casa este cel putin la fel de importanta ca modul in care avem grija de constructia in sine. Vicierea aerului interior de produce pe nesimtite, iar urmarile sunt in primul rand asupra sanatatii noastre. Aerisirea casei prin metode eficiente de ventilare aer casa reprezinta singura varianta cu care eliminati riscurile asociate.

Vorbim aici despre riscul deteriorarii propriei sanatari, dar si de riscul degradarii peretilor si obiectelor din casa. Daca nu sunteti suficient informat despre cum faceti o aerisire casa pe termen lung, cautati consultanta profesionala in acest domeniu.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.