Detalii de executie pentru proiectul tehnic

Detalii de executie pentru proiectul tehnic

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Proiectarea unei case cuprinde mai multe etape. Detaliile de executie (DDE) se realizeaza dupa ce propunerea de concept a locuintei a fost stabilita, la fel si plansele proiectului tehnic (PTh).

Pentru a fi executat un imobil pe sit, este nevoie de precizari tehnice cat mai amanuntite. De aceea, se realizeaza planse cu detalii de executie la scari grafice 1:2, 1:5, 1:10, 1:20, 1:25 sau, dupa caz (in functie de ce necesitati sunt), la alte scari grafice (in timp ce plansele proiectului tehnic sunt de obicei la scara 1:50 pentru o locuinta unifamiliala) pentru a oferi cat mai multe informatii persoanelor care se vor ocupa mai departe de realizarea propiu-zisa a constructiei pe teren.

Detaliile de executie cuprind toate informatiile care pot explica tehnic cat mai clar propunerea de concept a proiectului casei – indicatii legate de dimensiuni, materiale, prinderi, cote de asamblare, tehnologii de executie, elemente constructive portante sau neportante ale casei, cote de nivel, etape de lucru etc.

Cu cat sunt intocmite mai multe detalii de executie pentru o locuinta, cu atat va fi mai eficienta comunicarea dintre arhitecti si persoanele care vor executa lucrarile pe santier. Aceste desene, in cazurile cele mai fericite, tin locul multor discutii dintre cele doua parti si multor vizite pe care ar fi trebuit sa le faca pe santier arhiecții, daca nu ar fi oferit toate acele date prin intermediul detaliilor de executie.

Din pacate, in mod uzual, arhitectii sunt prezenti pe santier foarte des pentru a verifica cum decurg lucrarile si pentru a oferi explicatii atunci cand desenele nu sunt de ajutor pentru cei care construiesc casa.

Ce sunt detaliile de executie?

Detaliile de executie sunt desene la o scara mai mare fata de restul plansele din cadrul proiectului tehnic. Acestea cuprind toate informatiile necesare executarii locuintei conform proiectului propus de arhitect – tipurile de finisaje, straturile din pardoseli, caracteristici ale peretilor, dimensiuni pentru diferite piese, tipuri de prinderi, tipuri de decoratii, cote pentru pozitionarea elementelor in spatiu, cote de nivel, etape pentru montarea pieselor, caracteristici ale materialelor etc.

Cel mai frecvent, aceste detalii sunt realizate sub forma de plan si sectiune. Uneori este nevoie de alte tipuri de reprezentari pentru a explica o solutie cat mai bine. De exemplu, pentru a oferi mai multe date despre felul in care trebuie executata o fatada, se va detalia o zona din ea la scara grafica 1:25. In alt caz, pentru realizarea unei scari, de pilda, se va face si o desfasurata de perete (sau de pereti, dupa caz) pentru a arata mai exact cum se imbina treptele cu contratreptele sau cum se balanseaza o scara sau cum se monteaza mana curenta pe perete.

Pentru a fi intelese mai usor, detaliile de executie se citesc impreuna cu plansele realizate la scara grafica 1:50 (adica plansele care fac parte din proiectul tehnic). Sa spunem ca este nevoie sa se execute tavanul unui living. In aces caz, va fi consultat planul de plafon al etajului (sau planurile de plafon, daca sunt distincte pentru fiecare specializare in parte) pentru a se vedea care este inaltimea libere din camera (sau daca sunt inaltimi diferite in acel spatiu), apoi se va urmari detaliul de executie al tavanului pentru a se intelege toate informatiile fiecarui element in parte.

De obicei, desenul de executie al unui plafon va fi reprezentat sub forma unei sectiuni. Acest detaliu va indica materialele si grosimile straturilor peretilor din camera, ale elementelor constructive structurale si felul in care se va prinde structura plafonului de elementele portante.

De asemenea, detaliul mai poate cuprinde si alte elemente cum ar fi: indicatii pentru realizarea unei scafe, pentru o riloga, dimensiunea unei carote unde va fi pozitionat un spot de iluminat, cotele unui decupaj din plafon in care se va pozitiona o sina pentru spoturi amovibile, piese care fac parte din sistemul de racire al camerei (o grila pentru refularea aerului rece in camera sau o grila pentru extractia aerului viciat din incapere), indicatii legate de coduri de culoare ale vopselelor lavabile sau precizari despre alte tipuri de finisaje.

Detaliile de executie trebuie sa fie elaborate in conformitate cu legistatia in vigoare. Apoi ele trebuie sa fie verificate de catre specialisti (verificatori tehnici atestati) pentru a se asigura ca sunt indeplinite cerintele in conditiile legii. Se ofera explicatii cu privire la ce reprezinta detaliile de executie in Hotararea nr. 907/2016 privind etapele de elaborare si continutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investitii finantate din fonduri publice.

Plansele care cuprind detaliile de executie se pot concepe inainte de inceperea lucrarilor pe santier ale unei constrctii sau se pot modifica pe masura ce avanseaza executia (daca apar situatii neasteptate pe santier).

Ce sunt detaliile de executie

Ce cuprinde proiectul de detaliile de executie?

Proiectul de detalii de executie cuprinde restul documentatiei furnizate de catre experti pentru lamurirea tuturor aspectelor tehnice cu privire la datele constructive ale imobilului. Aceste planse sunt intocmite cu scopul de a conforma constructia astfel incat sa indeplineasca toti parametrii prevazuti in normele din legislatia in vigoare.

Dosarul format din proiectului tehnic si detaliile de executie cuprinde toate informatiile necesare realizarii efective a lucrarilor de constructie, de la inceperea santierului si pana la faza finala a cladiri.

Care este rolul proiectului de detalii de executie?

Scopul proiectului de detalii de executie este de a ghida persoanele care executa lucrarile pe santier astfel incat sa realizeze propunerea unei locuinte cat mai corect, fara a fi nevoie de prezenta frecventa in sit a arhitectului pentru a da indicatii echipei.

Dosarul care cuprinde proiectul tehnic si detaliile de executie este alcatuit din doua tipuri de reprezentari, astfel:
piese desenate – planse la scara grafica 1:50 si detalii de executie care sunt de obicei la scara 1:2, 1:5, 1:10, 1:20, 1:25 sau la alte scari grafice (dupa caz)
si piesele scrise – memorii si caiete de sarcina.

Fiecare componenta a dosarului detaliaza solutiile tehnice cu privire la alcatuirea, executia si pozitionarea elementelor de constructie, de instalatii, a pieselor decorative ori a altor tipuri de dotari ale casei. Aceste desene cuprind toate informatiile care pot explica tehnic cat mai clar propunerea de construire a unei locuinte – indicatii legate de dimensiuni, materiale, prinderi, cote de asamblare, cote de nivel, tehnologii de executie, elemente constructive portante sau elemente constructive neportante ale casei, ordinea de aducere a elementelor de santier, succesiunea de prindere a pieselor etc.

Sa luam exemplul scarii care face posibil accesul la etaj in cadrul unei locuinte cu doua niveluri. O scara proiectata corect, trebuie sa respecte mai multe exigente. De exemplu, pentru a evita posibilitatea accidentelor, toate treptele unei scari trebuie sa aiba contratreptele egale.

Exista un Normativ privind criteriile de performanta specifice rampelor si scarilor pentru circulatia pietonala in constructii, indicativ NP 06302, care ofera o formula prin care arhitectul verifica dimensiunile treptelor pentru a vedea daca au fost conformate corect: 2xh + l = 62 ÷ 64 cm (h=inaltimea treptei sau dimensiunea contratreptei, l=latimea treptei).

Un alt aspect important este sa existe aceeasi cota de calcare intre ultima treapta a scarii si pardoseala de la etaj. Astfel, toate straturile de materiale care alcătuiesc o treaptă (beton, șapă, adeziv, finisaj de călcare – straturile pentru tipul de scară cel mai des întâlnită la locuințele din România) trebuie să aibă anumite inaltimi astfel incat finisajul de calcare al ultimei trepte, fie ca este lemn, piatra, marmura, placari ceramice, metal etc., sa se termine la acelasi nivel cu pardoseala de la etaj.

Ca toate aceste aspecte sa fie indeplinite, cei care lucreaza pe santier scara au nevoie de detaliile de executie cu indicatii cat mai precise si mai clar explicate prin text si prin desen.

Care este rolul proiectului de detalii de executie

Pentru ce elemente dintr-o casa se realizeaza detalii de executie?

O propunere de arhitectura care cuprinde foarte multe detalii de executie are un avantaj mare pentru a putea fi un exemplu de buna practica, deoarece arata o precupare a arhitectului de a gandi spatiul pana la cele mai mici amanunte.

Pentru cazul locuintei cu cel putin doua niveluri, arhitectul va trebui sa furnizeze detalii de executie pentru realizarea unei scari. Desigur, pentru scarile din beton armat, inginerul va avea o contributie mai mare la proiectarea acestora.

Pentru scari din alte materiale, sa spunem din metal, cu trepte puse la unghiuri diferite si balansate, arhitectul va desena si va cota fiecare treapta, contratreapta sau parapet in parte. In aceste desene el va oferi toate informatiile necesare executiei acelei scari – cote de asamblare, unghiul la care se imbină treapta cu contratreapta, dimensiunile golului scarii, unghiurile la care sunt balansate treptele, informatii despre parapet si despre mana curenta, felul in care sunt prinse materialele treptelor (o scara metalica are treptele sudate, spre deosebire de o scara cu trepte din lemn care are placi lipite cu adeziv sau cu piese metalice), sensul de urcare al scarii, numarul fiecarei trepte, extrase care arata succesiunea treptelor si contratreptelor etc.

Uneori, este nevoie de detalii de executie chiar si pentru anumite elemente decorative dintr-o locuinta. De exemplu, confectionile metalice trebuie sa fie reprezentate prin desene amanuntite astfel incat sa fie foarte clar care vor fi diametrele barelor metalice, lungimile lor, felul in care vor fi sudate, unghiurile de curbura ale pieselor, sensurile de la care incep sa se monteze anumite piese, tipurile de suruburi, cote de montare, tipuri de vopsitorii etc. Astfel, se pot face detalii pentru balustrade, galerii pentru perdele si draperii, echipamente si tot felul de alte piese.

Proiectele de case in care toate spatiile sunt gandite amanuntit, au inclusiv mobilierul fix detaliat de catre arhitect. Chiar si o bancheta pentru living ascunsa intr-o nisa, o biblioteca pozitionata intre doi stâlpi, tăblia unui pat, blatul frontului de lucru de la o bucatarie, masa de scris din birou, locuri de stat pe terasa – toate pot avea solutii elaborate de arhitect la care el trebuie sa transmita mai departe, pe langa partea de design de obiect, inclusiv modurile in care vor fi realizate in fabrica sau pe santier.

proiect tehnic casa

Concluzie

Spre deosebire de celelalte piese desenate care fac parte din proiectul tehnic, detaliile de executie prezinta lucrurile mult mai amanuntit decat restul planselor.

Astfel, detaliile au informatii tehnice care traduc foarte clar propunerea de concept al proiectului – dimensiuni, felul in care se pun in opera a materialele, indicatii legate de diferite tehnologii folosite pentru executie, caracteristici ale materialelor, tipuri de prinderi, cote de nivel, cote de asamblare, elemente constructive portante sau elemente constructive neportante ale casei, precizari legate de ordinea etapelor lucrarilor etc.

Proiectul unei case care cuprinde foarte multe detalii de executie anunta faptul ca este realizat de arhitecti care au gandit foarte bine organizarea la nivel spatial, design-ul obiectelor si felul in care se vor construi elementele componente ale locuintei.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.