Porti metalice

Porti metalice

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In principiu, notiunea de porti metalice acopera o gama foarte variata de solutii, care, desigur, pot avea caracteristici comune. Totusi, daca v-ati propus sa achizitionati o poarta metalica, pentru a cunoaste exact ce presupune o astfel de investitie, in cele ce urmeaza vom discuta despre:

  • Care sunt principalele tipuri de porti din metal;
  • Ce notiuni trebuie sa aveti in vedere atunci cand alegeti o poarta metalica;
  • Care sunt cele mai bune metode de intretinere ale portilor metalice.

Aspecte de care sa tinem cont cand alegem porti metalice

Poarta este unul din elementele centrale ale oricarei proprietati imobiliare. Aceasta joaca deopotriva un rol estetic, cat si unul functional, facilitand accesul si, totodata, securitatea proprietatii. Cunoscand acestea, intelegem, deci, ca alegerea portii trebuie sa tina cont de o serie de elemente de natura estetica si utila. In acest sens, iata care sunt recomandarile specialistilor pentru realizarea sau achizitionarea unei porti metalice:

  • Material: Dupa cum bine cunoasteti, metalele sunt disponibile intr-o varietate de sortimente si aliaje. Avand in vedere importanta acestei caracteristici a portilor, vom dedica urmatorul subcapitol principalelor tipuri de materiale recomandate pentru portile din metal;
  • Aspect: Aspectul unei porti, indiferent de materialul din care aceasta este realizata, consta, in principiu, din partea de design si din partea de culoare, la care, insa, vom adauga (si vom accentua importanta dimensiunii). Din punct de vedere estetic, stilul (forma si culoarea) si cotele portii trebuie sa se afle in raport de uniformitate cu intreaga proprietate. De exemplu, o poarta supradimensionata trebuie, de regula, evitata pe proprietatile mici. De asemenea, un alt exemplu, pentru o casa moderna ar trebui aleasa tot o poarta in stil modern; 
  • Deschidere: In principiu, din punct de vedere al deschiderii, portile sunt fie batante, fie culisante. Alegerea tipului de deschidere potrivit trebuie sa aiba in vedere mai multi factori, precum intensitatea traficului pe poarta metalica, dimensiunea curtii in raport cu distanta descrisa de curba de deschidere, s.a.m.d.
porti din aluminiu

Tipuri de porti metalice

Cel putin teoretic, portile metalice se pot realiza din orice metal sau aliaj metalic. Practica, insa, ne demonstreaza ca doar cateva tipuri de metal sunt potrivite din punct de vedere tehnic pentru realizarea portilor. Iata, asadar, care sunt principalele tipuri de porti metalice, in functie de materialul din care sunt realizate:

#1: Porti din fier forjat

Fierul forjat este cu siguranta unul dintre materialele preferate de catre proprietarii de case pentru realizarea portilor. Popularitatea fierului forjat se datoreaza in mare masura maleabilitatii si rezistentei acestuia. Practic, acesta se prelucreaza mult mai usor decat alte metale si, pe masura ce este prelucrat, rezistenta sa mecanica sporeste. Mai mult decat atat, costul materiei prime este, de asemenea, mult mai mic comparativ cu alte solutii pentru porti. 

#2: Porti din aluminiu

Din punct de vedere al rezistentei, aluminiul este poate cel mai indicat material pentru realizarea unei porti din metal. Acesta are excelente proprietati anticorozive, astfel ca poate rezista umezelii chiar si fara tratamente de specialitate. De asemenea, aluminiul este un material usor si extrem de maleabil, facilitand astfel o prelucrare fara dificultati. Tineti cont, insa, ca o poarta din aluminiu poate costa cu pana la de doua ori mai mult decat una din fier forjat, de exemplu. 

#3: Porti din otel

Este adevarat ca otelul poate fi mai greu de prelucrat. Totusi, rezistenta mecanica a acestuia este net superioara altor aliaje metalice uzuale. Astfel, portile din otel se remarca, in primul rand, prin rezistenta la impact. Mai mult decat atat, otelul este, de asemenea, foarte rezistent la uzura. De regula, daca este tratata corespunzator, la un nivel de utilizare rezidential (2 – 4 actionari pe zi), poarta din otel ar trebui sa reziste pentru cel putin 15 ani. 

#4: Porti din sipca metalica

Sipca metalica este un material modern si inovator, cu excelente proprietati mecanice si estetice. Practic, din punct de vedere estetic, aceasta imita foarte bine lemnul, dar elimina problemele asociate acestuia (putregaiul, cariile, termitele, etc.). In plus, sipcile metalice se monteaza foarte usor, astfel ca timpul de executie al portilor este mai redus decat in cazul altor materiale. 

#5: Porti din tabla

Nu in ultimul rand, tabla este un material economic si, in acelasi timp, beneficiaza de un excelent raport calitate pret. Mai mult, tehnologia moderna de debitare a foilor de tabla permite realizarea unor porti metalice deosebite din punct de vedere al aspectului estetic. 

porti din fier forjat

Cat conteaza vopsirea in camp electrostatic pentru portile metalice?

Vopsirea este cu siguranta una dintre cele mai intalnite metode de protectie a portilor metalice. Totusi, s-a demonstrat ca vopsirea clasica nu rezista foarte bine in timp si pentru a satisface nevoile estetice ale unei proprietati imobiliare, aceasta trebuie restaurata la intervale relativ scurte de timp (2-3 ani). Pentru a adresa aceasta problema, in prezent, producatorii propun o tehnologie moderna, numita vopsirea in camp electrostatic. Practic, in procesul de vopsire, suprafata metalica a portii este incarcata electrostatic, astfel incat vopseaua sa adere (sa se lipeasca) mai uniform si mai bine. 

Asadar, pentru a raspunde intrebarii de mai sus, vopsirea in camp electrostatic nu este obligatorie, insa este extrem de recomandata, atat odata cu realizarea unei porti metalice noi, cat si in cazul renovarii portilor vechi din metal. 

Porti simple sau porti automatizate: ce alegem?

Automatizarea este, de asemenea, un subiect demn de luat in calcul de catre orice persoana care exploreaza ideea de achizitionare a unei porti metalice. Asadar, iata o scurta comparatie a portilor simple si a celor automatizate, pentru a va fi mai usor sa decideti in aceasta privinta:

CaracteristicaPorti simplePorti automatizate
FunctionalitateFiind actionata manual, nu intampina bariere din punct de vedere al functionalitatii. Poate fi actionata de la distanta prin telecomanda, sau chiar dotata cu senzori de proximitate pentru a se deschide automat la apropierea vehiculelor cunoscute. Totusi, depinde de o sursa de electricitate pentru a fi functionala. 
SigurantaEste dotata de regula cu sisteme clasice de securitate (incuietori). Functioneaza ca element suplimentar de securitate, impiedicand deschiderea manuala a portilor. De asemenea, poate fi dotata cu senzori si alarme care detecteaza si alerteaza eventuale tentative de patrundere prin efractie. 
IntretinereUzura care apare la nivelul elementelor mecanice in cazul portilor manuale este relativ usor de reparat. Elementele electronice ale sistemelor de automatizare pot necesita intretinere de specialitate care, implicit, poate genera costuri suplimentare.

In plus, pentru a decide intre cele doua solutii, se recomanda sa tineti, de asemenea, cont de urmatoarele aspecte:

  • Tipul proprietatii: Accesul pe proprietatile rezidentiale este diferit de cel pe proprietatile comerciale. De regula, in cel de-al doilea caz se presupune un trafic mai intens pe poarta si, implicit, se recomanda o poarta automatizata; 
  • Amplasarea proprietatii: Pentru proprietatile care afla la marginea unei localitati sau departe de alte constructii, iar riscul patrunderilor prin efractie este ridicat, specialistii in securitate recomanda portile automatizate;
  • Investitie: Costul asociat montarii unui sistem de automatizare porti metalice porneste de la aproximativ 1000 de lei, dar poate depasi suma de 3500 de lei. Investitia, insa, se va recupera cu siguranta in cazul vanzarii sau inchirierii proprietatii. 
porti metalice din tabla zincata

Cum difera portile metalice de cele din lemn?

In principiu, din punct de vedere al functionalitatii, cele doua tipuri de porti sunt asemanatoare, ambele avand acelasi scop. Totusi, din punct de vedere al caracteristicilor, portile metalice sunt foarte diferite de cele din lemn. Iata doar cateva exemple in acest sens:

  • Prelucrare: Lemnul este greu de prelucrat atunci cand vine vorba de forme complexe. Metalul, insa, este usor de turnat in forme, dar si de modelat. Astfel, limitele estetice ale unei porti metalice sunt mult mai putine decat in cazul uneia din lemn;
  • Rezistenta mecanica: Lemnul cedeaza rapid sub actiunea unei presiuni externe puternice (de genul unui accident). Fierul, pe de alta parte, este mult mai rezistent in acest sens;
  • Rezistenta generala: Lemnul este atacat de carii, umezeala termite, etc., iar tratamentele impotriva acestora pot fi destul de costisitoare. Fierul, insa, este de regula afectat doar de umezeala, care poate conduce la aparitia ruginii. Totusi, riscul aparitiei acesteia scade considerabil prin tratamente de zincare sau prin vopsirea in camp electrostatic. 

Care sunt avantajele si dezavantajele portilor metalice

Nu este o noutate pentru nimeni faptul ca, desi sunt extrem de rezistente, portile din metal prezinta atat calitati, cat si defecte. De aceea, pentru ca sa alegeti cunoscand acestea inca dinainte de achizitia portilor, iata care sunt o parte dintre avantajele si dezavantajele portilor metalice:

  • Pro: Gama diversificata: Asa cum ati vazut, exista o gama foarte variata de materiale care pot fi utilizate la realizarea unei porti metalice. Astfel, daca ati decis cu privire la achizitionarea unei porti din metal, nu veti fi absolut deloc limitati din punct de vedere al alegerii materialelor.
  • Pro: Intretinere facila: O poarta metal este foarte usor de intretinut. Practic, tot ce trebuie pentru a spori rezistenta portii este un strat de vopsea sau un tratament prealabil de zincare. In plus, dupa cum ati observat mai sus, vopsirea in camp electrostatic asigura o aderenta mai indelungata a vopselei pe poarta.
  • Con: Greu de reparat: In cazul in care problemele nu au fost preintampinate si se ajunge la necesitatea reparatiilor, trebuie sa stiti ca acestea sunt de regula mai greu de efectuat. De exemplu, daca in cazul lemnului sipcile pot fi inlocuite rapid, in cazul metalului se poate cere schimbarea intregii piese.

Sfaturi utile pentru intretinerea portilor metalice

Asadar, pentru ca preventia este poate cea mai buna modalitate de intretinere a unei porti metalice, iata o serie de sfaturi din partea specialistilor, menite sa extinda durata de viata a investitiei:

  1. Inspectati constant suprafetele, iar daca identificati mici probleme sau imperfectiuni, apelati la un specialist pentru a interveni cat mai rapid;
  2. Curatati regulat poarta cu solutii speciale care nu afecteaza metalul sau vopseaua in care acesta este imbracat;
  3. Daca identificati pete de rugina pe poarta metalica, folositi o perie de sarma pentru a le indeparta numaidecat. 

Acestea fiind spuse, speram ca am acoperit in materialul de mai sus cea mai mare parte a intrebarilor pe care le-ati fi putut avea cu privire la portile metalice. Tineti minte ca, atat timp cat sunt intretinute corespunzator, portile metalice pot rezista perioade foarte indelungate de timp, de ordinul zecilor de ani. In incheiere, nu ne ramane decat sa va uram spor in noul proiect!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.