Porti fier forjat

Porti fier forjat

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Alegerea portilor potrivite poate fi cu siguranta o provocare pentru orice persoana care a demarat un proiect imobiliar. Totusi, se pare ca alegerea unor porti fier forjat ar putea fi una dintre cele mai elegante si „sigure” solutii in acest sens. De altfel, aceasta este poate cel mai popular tip de poarta din lume. Asadar, avand in vedere popularitatea portilor din fier forjat, in cele ce urmeaza va vom prezenta tot ce trebuie sa stiti despre acestea. Pana la finalul materialului, veti cunoaste, printre altele:

 • De ce este fierul forjat un material bun pentru realizarea portilor;
 • Cum se intretine corect o poarta fier forjat;
 • Ce aspecte trebuie sa aveti in vedere in alegerea portilor din fier forjat.

Caracteristicile fierului forjat in realizarea portilor

Fierul forjat este, de fapt, un aliaj metalic extrem de dur, dar si maleabil in egala masura. De aceea, acesta este preferat deopotriva de catre producatori, fiind usor de modelat, dar si de catre constructori, fiind foarte rezistent. Mai mult decat atat, iata ce recomanda acest material in constructia portilor:

 • Rezistenta mecanica: Fierul forjat este capabil de a suporta incarcaturi foarte mari, fara a ceda sau a ii fi afectata forma. In privinta unei porti fier forjat, aceasta caracteristica se traduce prin siguranta. Practic, aceasta va fi extrem de dificil de patruns prin efractie;
 • Usor de sudat: Nu doar ca materialul in sine este maleabil si poate fi modelat mai usor decat otelul, insa fierul forjat este, de asemenea, mai usor de sudat. Astfel, forma unei porti din fier forjat poate fi personalizata cu usurinta pentru a se potrivi oricarui stil arhitectural;
 • Rezistenta la coroziune: Desi este predispus ruginirii, fierul forjat este mult mai rezistent la coroziune, comparativ cu alte aliaje metalice. Asadar, daca sunt intretinute corespunzator, portile nu ar trebui sa rugineasca pentru mult timp dupa montaj.
Poarta intrare din fier forjat

Aspecte de care sa tinem cont cand alegem porti fier forjat

In principiu, daca v-ati decis deja cu privire la achizitia sau realizarea unei porti fier forjat ca solutie generala, iata cateva chestiuni specifice pe care specialistii le recomanda si de care ar trebui sa tineti cont:

 • Dimensiunea portilor: Disproportionarea reprezinta poate cea mai comuna greseala in realizarea portilor. Atunci cand stabiliti cotele si dimensiunea portilor, tineti cont, printre altele, nu doar de facilitarea accesului (cu autoturismul), dar si de factori precum dimensiunea cladirii sau inaltimea gardului care inconjoara proprietatea;
 • Forma portilor: Cel putin teoretic, este de preferat ca toate elementele proprietatii sa fie realizate in acelasi stil. De exemplu, daca aveti o casa moderna, optati, de asemenea, pentru o poarta fier forjat moderna. In egala masura, daca aveti o casa in stil clasic, optati pentru o poarta clasica din fier forjat; 
 • Tipul deschiderii: Deschiderea unei porti poate fi de doua feluri – culisanta sau batanta. Alegerea dintre cele doua trebuie sa tina cont de factori precum spatiul din curte, dar si destinatia investitiei. De exemplu, pentru o proprietate comerciala, se recomanda o poarta culisanta, care faciliteaza actionarea (si, implicit, accesul) rapida.

Cu ce materiale acoperim interiorul portilor din fier forjat?

Desi nu este obligatoriu, interiorul unei porti fier forjat poate fi acoperit astfel incat sa ofere beneficiarului un grad sporit de intimitate. De altfel, foarte multi proprietari de case din tara noastra aleg astfel. Asadar, daca si pentru dumneavoastra intimitatea este importanta, iata ce solutii aveti:

 • Policarbonat: In primul rand, policarbonatul este de aproximativ 250 de ori mai rezistent comparativ cu geamul. In al doilea rand, acest material este suficient de transparent astfel incat sa nu blocheze complet lumina, si in acelasi timp suficient de opac pentru a nu permite persoanelor din afara sa vada in curte; 
 • Tabla: Desi este mai grea si pune presiune pe porti, tabla este, de asemenea, o solutie des intalnita in acoperirea portilor. Tineti, totusi, cont de faptul ca (la randul ei) tabla este metalica, si, deci, predispusa la rugina. Asadar, aceasta poate presupune intretinere suplimentara;
 • Panouri PVC: Cel putin in ultimii ani, panourile PVC au cunoscut un real succes in acoperirea gardurilor si a portilor. Acestea sunt mult mai usor de personalizat si pot fi realizate in diferite forme si culori.
poarta fier

Ce inseamna si cat conteaza vopsirea in camp electrostatic?

Vopsirea in camp electrostatic reprezinta o tehnica prin care cele doua elemente, respectiv vopseaua si suprafata suport (in cazul de fata poarta fier forjat) sunt incarcate electric, astfel incat sa se atraga. Astfel, inainte de vopsire, portile sunt incarcate negativ pentru ca vopseaua, care este incarcata pozitiv, sa adere mult mai bine. Printre avantajele acestei tehnici de vopsire, amintim:

 • Uscarea rapida: Vopsirea unei porti fier forjat in camp electrostatic nu doar ca se realizeaza intr-un timp foarte scurt, dar se si usuca la fel de repede. Practic, in cel mult 24 de ore de la aplicare, vopseaua va fi aproape imposibil de indepartat de pe poarta;
 • Reducerea consumului de vopsea: Cantitatea de vopsea utilizata in vopsirea in camp electrostatic este cu pana la 50% mai mica, comparativ cu tehnicile traditionale de vopsire. Acest lucru se poate traduce prin costuri mai mici cu achizitionarea materialelor;
 • Finisare exceptionala: Riscul aparitiei scurgerilor sau a urmelor de vopsea prin vopsirea traditionala (cu pensula sau chiar prin pulverizare) este destul de mare. Vopsirea in camp electrostatic, insa, elimina acest efect. 

Porti simple sau porti automatizate: ce alegem?

Odata cu montarea unei noi porti fier forjat, foarte multe persoane aleg sa monteze deopotriva un sistem de automatizare. In prezent, aceste sisteme sunt relativ accesibile din punct de vedere al costurilor si sporesc confortul utilizatorului. Iata, insa, ce ar trebui sa cunoasteti despre cele doua tipuri de actionare, atat din punct de vedere al avantajelor, cat si al dezavantajelor, pentru a putea alege in consecinta:

CaracteristicaPorti manualePorti automate
InvestitieInvestitie initiala redusa.Cost initial cu pana la 5000 de Lei mai mare. Sporeste valoarea totala a proprietatii.
FunctionalitateFiind actionata manual, nu depinde de factori externi si, in consecinta, este functionala permanent.Este actionata electric si depinde de o sursa de energie pentru a fi utilizabila.
ConfortPresupune actionare manuala, drept pentru care nu este considerata o solutie confortabila.Poate fi actionata de la distanta, chiar si prin telefon. Confortul utilizatorului este, deci, sporit.

Care sunt avantajele si dezavantajele portilor din fier forjat?

Stiind deja faptul ca fierul forjat are foarte multe caracteristici benefice, trebuie, totusi, mentionat faptul ca portile din fier forjat nu sunt nici pe departe lipsite de defecte. Asadar, iata care sunt avantajele si dezavantajele unei porti fier forjat, pentru ca atunci cand achizitionati una, sa o faceti cunoscand toate aspectele legate de aceasta:

Avantaje

 • Aspect elegant: Portile din fier forjat tind sa isi pastreze aspectul elegant pentru foarte mult timp dupa instalare;
 • Intretinere facila: Asa cum veti vedea in capitolul de mai jos, portile din fier forjat sunt relativ usor de intretinut, comparativ cu alte tipuri de porti;
 • Montaj rapid: In principiu, portile din fier forjat se realizeaza in intregime in ateliere specifice, fiind montate cu usurinta la locatia beneficiarului.

Dezavantaje

 • Predispozitie la rugina: Daca nu este intretinuta corespunzator, poarta din fier forjat poate rugini;
 • Lipsa de intimitate: In lipsa unui material aplicat pe interior, elementele distantate ale unei porti din fier forjat permit celor din exterior sa observe interiorul curtii.
poarta intrare fier

Sfaturi utile pentru intretinerea portilor din fier forjat

Dupa cum spuneam mai sus, intretinerea unei porti fier forjat este relativ simpla. In principiu, tot ce ar trebui sa faceti pentru a asigura rezistenta portilor, va fi sa preveniti aparitia ruginii pe suprafata acestora. Iata cum puteti face acest lucru:

 1. Vopsiti poarta: Vopseaua ofera un strat de protectie pentru poarta si, deopotriva, previne zgarierea suprafetelor (zgarieturile sporind riscul de aparitie al ruginii);
 2. Curatati poarta: Curatati periodic poarta de praf si mizerie, utilizand solutii speciale, indicate de producator;
 3. Inspectati suprafetele: Inspectarea portilor ar trebui sa fie efectuata cel putin odata pe an, dar, mai degraba, de fiecare data cand curatati poarta;
 4. Reparati problemele: Daca identificati probleme (pete de rugina, indoituri, etc.), apelati indata la un profesionist pentru a interveni si a repara.

Asadar, portile din fier forjat sunt cu siguranta una dintre cele mai populare solutii, insa alegerea portii potrivite, dar si intretinerea acesteia, nu sunt intotdeauna usoare. Speram, totusi, ca am adresat aceste aspecte pe parcursul materialului si ca acum veti putea achizitiona sau realiza cu succes o poarta fier forjat. Spor in noul proiect, iar daca mai aveti nelamuriri, nu ezitati sa contactati un profesionist pentru consultanta sau chiar pentru obtinerea unor sfaturi de specialitate.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.