Porti din lemn

Porti din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

La prima vedere, realizarea sau achizitionarea unei porti din lemn poate parea foarte usoara. Totusi, in practica, veti descoperi o sumedenie de factori care pot complica un astfel de proiect. De aceea, pentru a va pregati pentru un astfel de proiect, in cele ce urmeaza vom discuta despre tot ce presupune o poarta din lemn:

  • Care sunt esentele de lemn indicate pentru realizarea unei porti;
  • Cum trebuie tratat lemnul pentru a spori rezistenta portilor;
  • Care sunt principalele diferente dintre portile din lemn si cele metalice.

Aspecte de care sa tinem cont cand alegem porti din lemn

In prezent, majoritatea producatorilor ofera doua tipuri de porti din lemn: porti prefabricate si porti personalizate. Implicit, cele din urma sunt, de regula, mult mai indicate, fiind realizate in functie de cerintele beneficiarului. Totusi, indiferent de tipul portilor pentru care veti opta, se recomanda sa tineti cont cel putin de urmatoarele aspecte:

  • Forma: Din punct de vedere estetic, poarta lemn, dar si gardul, ar trebui sa se integreze cat mai bine cu stilul predominant al proprietatii. De exemplu, daca aveti o casa moderna, puteti opta pentru o poarta din sipci dispuse orizontal;
  • Culoare: Lemnul este foarte usor de personalizat din punct de vedere al culorilor. Totusi, majoritatea expertilor in design exterior recomanda evitarea portilor in culori tipatoare; 
  • Deschidere: Portile din lemn pot avea unul din urmatoarele doua tipuri de deschidere: deschidere batanta sau deschidere prin culisare. De regula, cele mai multe porti rezidentiale sunt batante. Totusi, daca traficul motorizat pe proprietatea este unul moderat spre intens, se recomanda montarea unei porti culisante. Aceasta din urma este mai usor de actionat si mai rezistenta la uzura;
  • Structura: Din punct de vedere al structurii, portile din lemn pot fi, de asemenea, de doua tipuri: pe structura din lemn sau pe structura metalica. In principiu, portile din lemn pe structura metalica tind sa fie mai rezistente la impact si, de aceea, sunt de regula mai des intalnite in prezent. 

Ce esente de lemn sunt indicate pentru realizarea portilor?

Esenta lemnului este, de asemenea, o caracteristica extrem de importanta si de care trebuie sa tineti cont in realizarea unei porti din lemn. De aceea, avand in vedere importanta acestui aspect, am decis sa ii dedicam un subcapitol separat. Asadar, iata care sunt principalele esente de lemn recomandate de specialisti pentru realizarea portilor:

  • Salcamul: Lemnul de salcam este extrem de popular in Romania, atat pentru realizarea portilor, cat si pentru realizarea gardurilor. Acesta este un lemn foarte dur, dar si accesibil din punct de vedere al costului de achizitie; 
  • Rasinoasele: Bradul, pinul sau molidul sunt, de asemenea, alegeri excelente pentru realizarea unei porti lemn. Acestea sunt, de regula, mult mai rezistente, atat din punct de vedere mecanic, cat si la umezeala. De regula, daca este intretinuta corespunzator, perioada de exploatare a unei astfel de porti din lemn poate depasi chiar si 50 de ani;
  • Stejarul: Acesta face parte din categoria esentelor de calitate superioara, fiind de altfel foarte utilizat in productia elementelor de mobilier. Intelegem, asadar, si ca preturile in cazul portilor din lemn de stejar pot fi mai mari. Cu toate acestea, cei mai multi constructori recomanda stejarul ca fiind un lemn care „nu are moarte”. Pe scurt, daca este intretinuta corespunzator, poarta din lemn de stejar ar trebui sa aiba o perioada de exploatare de minim 100 de ani.

Putem automatiza portile din lemn?

Intr-un singur cuvant si pe scurt, da, portile din lemn se pot automatiza, iar acest procedeu este chiar recomandat de specialisti. In prezent, sistemele de automatizare porti lemn sunt disponibile intr-o gama foarte variata si la preturi extrem de competitive. Mai mult decat atat, sistemele de automatizare pot fi montate chiar si pe portile deja existente. Totusi, pentru ca nu exista o solutie perfecta, pentru a avea un termen de comparatie, iata care sunt diferentele dintre portile clasice si cele automate si de care ar trebui sa tineti cont inainte de a va decide cu privire la ce solutie veti alege:

#1: Confort vs. disponibilitate

Pe de-o parte, portile automate sporesc gradul de confort al utilizatorului. Spre deosebire de portile clasice, acestea pot fi actionate din telecomanda si chiar de la distanta. Totusi, tineti cont ca portile automate au nevoie de o sursa de curent electric pentru a functiona. In cazul unei pene de curent, s-ar putea ca poarta sa nu se deschida. Portile clasice, in schimb, pot fi actionate indiferent de factori externi.

#2: Costuri vs. investitie

Costul pentru achizitionarea unui sistem de automatizare a portilor, desi nu este foarte mare, este totusi unul suplimentar. De regula, acestea variaza intre 1000 si 3000 de lei. Pe de alta parte, acest cost trebuie privit mai degraba ca o investitie ce se va amortiza inca din prima perioada de utilizare.

#3: Securitate vs. siguranta

Nu in ultimul rand, merita mentionat faptul ca sistemele de automatizare actioneaza deopotriva drept sisteme de siguranta. Acestea sunt mult mai dificil de compromis in cazul unei tentative de patrundere prin efractie. Totusi, aveti in vedere ca au existat cazuri in care partile au putut fi actionate cu alte telecomenzi decat cele originale (prin intervenirea asupra frecventei radio de actiune). Asadar, intr-o lume in care discutam din ce in ce mai des despre securitate cibernetica, portile automate ar putea reprezenta un punct vulnerabil.

porti lemn

Care sunt avantajele si dezavantajele portilor din lemn

In mod general, portile din lemn sunt poate una dintre alegerile preferate, avand o serie de caracteristici extrem de benefice. Cu toate acestea, din nou, pentru ca tehnologia perfecta nu a fost descoperita (inca), simtim ca este corect ca sa fiti deopotriva informati cu privire la avantajele, dar si dezavantajele unei porti din lemn. Iata, deci, care sunt acestea:

Avantaje

  • Cost redus: Datorita disponibilitatii din abundenta a materialului, o poarta din lemn poate fi cu de pana la 3 ori mai economica decat una metalica, din punct de vedere al investitiei initiale;
  • Gama variata: In principiu, lemnul este atat de diversificat incat, fara doar si poate, ca veti gasi o solutie pe placul si in limita bugetului dumneavoastra;
  • Rezistenta mecanica: Majoritatea esentelor din lemn utilizate la realizarea portilor au foarte bune proprietati mecanice. Acestea sunt deopotriva elastice, dar si rezistente, astfel incat nu se deformeaza sub actiunea unei presiuni exterioare.

Dezavantaje

  • Necesita tratare: Lemnul are nevoie de tratament de specialitate pentru a rezista umezelii, dar si insectelor;
  • Necesita reconditionare: Cel putin odata la 3 – 5 ani, portile din lemn trebuie reconditionate (vopsite, lacuite, chituite, etc.) pentru a satisface cerintele estetice.

Cum tratam lemnul pentru a oferi portilor o durata de viata lunga?

Pentru a spori rezistenta unei porti din lemn, se recomanda, in primul rand, utilizarea unui lemn special pentru exterior, dar si tratarea regulata a acestuia cu solutii speciale. Iata cateva sfaturi pe care specialistii va recomanda sa le urmati, pentru a creste rezistenta portilor si, implicit, perioada de exploatare:

  • Ignifugare: Pentru a proteja poarta impotriva unui eventual incendiu, procesul de ignifugare este esential. Atentie, insa! Ignifugarea nu elimina riscul unui incendiu, ci ingreuneaza declansarea focului, iar mai apoi arderea. 
  • Hidrofugarea: Apa este poate cel mai mare inamic al lemnului. Pentru ca poarta sa fie ferita de putregai, expertii recomanda aplicarea unor lacuri sau uleiuri speciale pentru hidrofugare;
  • Tratamente multiefect: Puteti, de asemenea, opta pentru un tratament cu efect multiplu, care, de regula, inglobeaza cele doua tratamente amintite anterior si adauga acestora solutii pentru eliminarea insectelor (a termitelor) si care previn aparitia cariilor.

Cum difera o poarta de lemn fata de una metalica?

In principiu, cu exceptia faptului ca faciliteaza accesul pe proprietate, portile din lemn nu se aseamana deloc cu cele metalice. Iata doar o scurta comparatie a celor doua, pentru a intelege mai bine diferentele dintre acestea:

CaracteristicaPoarta din lemnPoarta metalica
InvestitieLemnul este un material natural disponibil din abundenta in tara noastra. De aceea, realizarea unei porti din lemn este mai economica.Metalul presupune mai multe etape de prelucrare (de la extragere sau reciclare, la turnare si mai apoi la modelare). Astfel, portile metalice tind sa aiba un cost de achizitie mai mare.
IntretinereIndiferent de esenta pentru care veti opta, poarta din lemn va avea nevoie de tratamente de specialitate pentru a rezista mai bine in timp.Anumite metale, cum ar fi, de exemplu, aluminiul, are excelente proprietati de rezistenta la umezeala si pot rezista foarte bine chiar si fara aplicarea unor solutii protectoare.
VarietateDin punct de vedere estetic, lemnul este disponibil intr-o varietate de esente cu nuante si culori distincte. In plus, lemnul poate fi usor personalizat prin sculptare (sau debitare CNC).Metalul este usor de turnat in forme, iar portile metalice sunt, de regula, usor de personalizat.

Asadar, acestea fiind spuse, speram ca am acoperit cu ocazia acestui material toate informatiile de care aveati nevoie pentru a face alegerile potrivite in legatura cu portile din lemn. Daca, insa, exista aspecte care necesita lamurire, sau daca aveti nevoie de consultanta specifica in achizitionarea unei porti din lemn, va recomandam sa apelati cu incredere la serviciile unui profesionist. Fara doar si poate, impreuna veti realiza cea mai buna poarta din lemn in raport cu cerintele si bugetul propriu.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.