- Categorii: Porti
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Din punct de vedere al proprietatilor tehnice si estetice, montarea unor porti de aluminiu poate reprezenta atat o solutie aspectuoasa, cat si o varianta extrem de eficienta. De aceea, portile din aluminiu au cunoscut un trend ascendent in ultimul timp. Totusi, daca va doriti o poarta din aluminiu, se recomanda ca inainte de a o achizitiona, sa tineti cont de o serie de factori. Astfel, in cele ce urmeaza vom discuta despre tot ce ar trebui sa cunoasteti in materie de porti din aluminiu, astfel incat investitia sa fie una eficienta. Pana la finalul articolului, veti cunoaste:
- Care sunt caracteristicile aluminiului ca material utilizat in realizarea portilor;
- Ce caracteristici trebuie sa avem in vedere atunci cand realizam o poarta aluminiu;
- Cum difera portile din aluminiu de cele din fier sau din lemn.
Caracteristicile aluminiului in realizarea portilor
Aluminiul este unul dintre cele mai eficiente metale, fiind in prezent solutia favorita a producatorilor de elemente de constructie exterioare. In ceea ce priveste achizitia unei porti aluminiu, iata cateva dintre caracteristicile principale care recomanda acest material in defavoarea altora:
- Greutate redusa – Poate cea mai recunoscuta proprietate a aluminiului este greutatea sa redusa. Pentru a putea face o comparatie, aluminiul este de aproximativ trei ori mai usor comparativ cu fierul. Aplicata in discutia de fata, aceasta proprietate a aluminiului inseamna ca portile vor putea fi actionate mai usor si nu vor aplica presiune pe stalpii de rezistenta periferici ai gardului;
- Rezistenta mecanica – Contrar asteptarilor, in ciuda greutatii scazute, aluminiul este un material foarte ferm. Desigur, acesta nu se poate compara cu otelul, de exemplu, insa poate face fata cu brio la un impact relativ intens. Astfel, portile din aluminiu pot impiedica absolut orice tentativa de patrundere prin efractie;
- Rezistenta la coroziune – Aluminiul este cunoscut pentru rezistenta sa sporita in conditii de umiditate crescuta. Astfel, cu un minim de ingrijire, o poarta din aluminiu ar putea rezista chiar si peste 50 de ani, fara aparitia urmelor de rugina.
De asemenea, in contextul ecologizarii, este demn de mentionat faptul ca aluminiul este un material reciclabil. Astfel, impactul asupra mediului in cazul realizarii unei porti din aluminiu este foarte redus.
Aspecte de care sa tinem cont cand alegem porti aluminiu
Desi nu exista o reteta a succesului, inca din faza de proiectare a unei porti aluminiu se recomanda trecerea in revista a mai multor factori. Asadar, iata care sunt recomandarile specialistilor pentru alegerea sau proiectarea unei porti:
#1: Deschiderea portilor
In principiu, producatorii de porti ofera doua tipuri de deschidere, respectiv: porti culisante sau batante. Prima varianta elimina unghiul de deschidere, eficientizand astfel spatiul din curte, in timp ce cea de-a doua varianta este deseori mai usor de realizat si, implicit, mai economica.
#2: Aspect estetic
Stilul oricarei porti ar trebui, in mod ideal, sa se integreze cu (si sa completeze) stilul arhitectural al intregii proprietati. Astfel, atunci cand discutam despre aspectul unei porti aluminiu, cunoscand proprietatea acestora de a se modela cu usurinta, putem spune ca limitele de design sunt impuse doar de limitele imaginatiei proiectantului.
Sfat util: Aluminiul permite, de asemenea, personalizarea prin vopsire. Optati pentru o culoare care sa se potriveasca atat cu cea a gradului, cat si cu cea a casei.
#3: Dimensiunea portilor
Desi pare o sarcina usoara, dimensionarea unei porti poate reprezenta o provocare. In primul rand, deschiderea trebuie sa fie suficient de lata pentru a putea permite accesul pietonal sau motorizat pe proprietate. In al doilea rand, poarta trebuie sa tina cont de cotele casei. De exemplu, o poarta mult prea mica va arata disproportionat pe o proprietate unde cladirea este foarte mare.
#4: Costuri
Nu in ultimul rand, investitia intr-o poarta trebuie sa fie eficienta din punct de vedere al costurilor. In aceasta privinta, trebuie sa stiti ca acestea din urma se impart in doua categorii: costuri initiale si costuri cu intretinerea. In principiu, pretul unei porti aluminiu poate fi mai mare comparativ cu alte materiale. Totusi, costurile cu intretinerea in cazul portilor de aluminiu sunt foarte reduse. Astfel, pe termen lung, aluminiul este indubitabil unul dintre cele mai economice solutii pentru porti.
Porti simple sau porti automatizate: ce alegem?
Investitia intr-o poarta din aluminiu ar trebui sa fie una eficienta si pe termen lung. Asadar, atunci cand decidem cu privire la sistemul de deschidere, trebuie sa ne gandim la o perioada de cel putin 25 de ani. Pentru ca sa puteti face alegerea potrivita in cunostinta de cauza, iata o scurta comparatie intre portile traditionale si cele automatizate:
Caracteristica | Porti simple | Porti automatizate |
Investitie | Investitia initiala intr-o poarta simpla este indubitabil mai mica. | Investitia este mai mare, insa poate creste valoarea proprietatii si se poate recupera odata cu valorificarea acesteia (prin vanzare sau inchiriere). |
Securitate | Inchiderea se realizeaza de regula cu incuietori clasice, fiind mai usor de patruns prin efractie. | Dispune de sisteme performante de securitate si este extrem de dificil de deschis de catre persoane cu intentii criminale. |
Accesibilitate | Este usor accesibila, insa presupune actionare manuala din partea utilizatorului. | Se poate actiona de la distanta. Totusi, fiind actionata electric, poate fi nefunctionala in cazul unei caderi de tensiune. |
Mentenanta | Presupune mai putine elemente tehnice, drept pentru care intretinerea este relativ facila. | Poate necesita intretinere de specialitate. De asemenea, componentele electronice si mecanice pot ceda, generand costuri suplimentare. |
Sfat util: Sistemele de automatizare porti aluminiu pot fi montate si ulterior montarii portilor propriu-zise. Cu toate acestea, se recomanda montarea celor doua concomitent pentru a reduce riscul de disfunctionalitate.
Cum difera portile din aluminiu de cele din lemn sau fier forjat?
Fara doar si poate, toate dintre cele trei materiale enuntate mai sus sunt extrem de populare in realizarea portilor si a gardurilor nu doar in Romania, ci in intreaga lume. Asadar, iata cateva considerente privind diferenta dintre alegerea unei porti aluminiu, fier sau lemn:
- Diversitate de modele: In timp ce elementele din lemn presupun debitare sau chiar sculptare, cele metalice sunt, de regula, mult mai usor de realizat. Astfel, portile din fier forjat sau cele din aluminiu sunt de regula produse intr-o varietate mai mare de modele. In plus, dintre cele doua elemente din urma, trebuie sa stiti ca aluminiul este mult mai flexibil. Astfel, acesta este mult mai usor de personalizat decat fierul.
- Rezistenta la umiditate: Atat lemnul, cat si fierul forjat, necesita tratare regulata (cel putin odata la cativa ani) pentru a rezista umiditatii. Aluminiul, insa, asa cum spuneam si mai sus, poate rezista in conditii extreme, fara a fi afectat de rugina.
- Greutatea materialelor: Atat portile din lemn, cat si cele din fier forjat au o greutate mai mare decat cele din aluminiu. Astfel, cele doua dintai pot fi mai greu de operat, necesitand o forta mai mare pentru deschidere si inchidere.
Care sunt avantajele si dezavantajele portilor din aluminiu?
Desi, asa cum ati vazut pe parcursul materialului, portile din aluminiu sunt extrem de avantajoase, acestea nu sunt insa lipsite de dezavantaje. Iata deci o lista atat a beneficiilor, cat si a caracteristicilor mai putin avantajoase pe care le veti intampina investind intr-o poarta din aluminiu:
- PRO: Montare rapida si rezistenta de lunga durata: Din punct de vedere al timpului, portile din aluminiu se bucura de doua avantaje. Pe de-o parte, acestea se monteaza intr-un timp foarte scurt, iar pe de cealalta parte acestea rezista, de asemenea, foarte bine in timp.
- PRO: Eficiente pentru sistemele de automatizare: Datorita greutatii reduse, portile din aluminiu functioneaza excelent impreuna cu un sistem de automatizare. De altfel, majoritatea producatorilor de sisteme de automatizare pentru porti recomanda optarea pentru o poarta aluminiu.
- CONTRA: Aluminiul se poate pata: Desi nu rugineste, aluminiul se poate pata de la apa si, implicit, de la ploaie. Avand in vedere climatul din tara noastra, evitarea petelor fara interventie de specialitate este relativ dificila.
Investitia in porti aluminiu este cu siguranta una pe termen lung, dar si extrem de avantajoasa pentru beneficiar. Totusi, inainte de a achizitiona o astfel de poarta nu uitati sa tineti cont de:
- Sistemul de deschidere – manual sau automat, in functie de utilitatea portii;
- Dimensiunea portilor – nici foarte mari, dar nici foarte mici, ci potrivite in raport cu intreaga proprietate;
- Costuri – desi investiti mai mult in prima faza, pe termen lung veti amortiza costurile prin reducerea mentenantei.
Asadar, daca planuiti sa investiti intr-o poarta din aluminiu, speram ca am raspuns posibilelor intrebari si ca acum veti putea face alegerea in cunostinta de cauza. Totusi, daca mai aveti nelamuriri, nu ezitati sa luati legatura cu un profesionist pentru consultanta.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.