Porti garaj

Porti garaj

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Avand in vedere gama variata de porti garaj propusa de producatori in prezent, alegerea solutiei potrivite se poate dovedi destul de dificila. Prezentul material isi propune sa vina in intampinarea celor care isi doresc o poarta de garaj cu informatii de interes din domeniu. Asadar, in cele ce urmeaza vom analiza portile pentru garaj din perspectiva:

  • Materialelor potrivite pentru realizarea acestora;
  • Principalelor sisteme de functionare ale portilor de garaj;
  • Tipurilor de actionare ale mecanismelor de functionare.

Tipuri de porti in functie de material

Principala caracteristica in functie de care se disting tipurile de porti garaj este, asadar, materialul din care acestea sunt realizate. In acest sens, in prezent distingem patru categorii de porti pentru garaj, dupa cum urmeaza:

#1: Porti din aluminiu

Aluminiul este poate cel mai indicat metal pentru realizarea portilor de garaj. De regula, portile din aluminiu se disting, in primul rand, printr-un design modern, punand in valoare aspectul intregii cladiri. Si, totusi, avantajele acestui tip de poarta deriva mai degraba din caracteristicile de rezistenta ale aluminiului. Acest metal, dupa cum bine stiti, este extrem de rezistent la umiditate si, in consecinta, nu rugineste. In plus, datorita maleabilitatii sale, aluminiul este foarte usor de prelucrat. 

#2: Porti din PVC

Spre deosebire de alte materiale extrase din natura, PVC-ul este un material sintetic si, implicit, proiectat pentru a rezista. Asadar, portile din PVC se remarca prin rezistenta polivalenta sporita. Practic, acestea nu sunt predispuse ruginii si sunt flexibile, drept urmare, fiind greu de distrus in urma aplicarii unei presiuni externe. Aceste doua calitati fac din PVC materialul cel mai potrivit pentru elementele de constructie expuse conditiilor exterioare. Nu in ultimul rand, trebuie amintit faptul ca portile din PVC sunt, de asemenea, mult mai economice din prisma investitiei initiale, dar si a intretinerii.

#3: Porti din tabla

Asemenea aluminiului, tabla face parte din categoria metalelor, desi este mai degraba un aliaj. Asemenea aluminiului, tabla are o greutate relativ redusa, fapt care face ca aceasta sa functioneze excelent cu sistemele de punere in functiune ale portilor de garaj. Totusi, trebuie sa stiti ca o poarta de garaj din tabla nu are o foarte buna rezistenta in conditii de umiditate crescuta. De aceea, expertii recomanda tratarea suprafetelor metalice inainte de montarea portii de garaj. De mentionat, insa, ca pretul unei porti garaj din tabla poate fi cu de pana la 2 mai mic decat cel al unei porti din aluminiu.

#4: Porti din lemn

In primul rand, lemnul provine din surse regenerabile. De aceea, de cele mai multe ori, costul cu achizitia materiei prime in cazul portilor din lemn este mai redus. In al doilea rand, lemnul este disponibil intr-o varietate de sortimente. Practic, este aproape imposibil sa nu identificati o esenta de lemn potrivita cu nevoile si cu bugetul dumneavoastra. Cu toate acestea, portile de garaj din lemn sunt, de asemenea, poate cele mai pretentioase din punct de vedere al mentenantei. Lemnul poate fi afectat nu doar de apa, dar si de termite. De aceea, acesta trebuie tratat cu diferite solutii pentru a rezista. Astfel, desi costul initial poate fi mai redus, costurile cumulate pe termen lung ar putea conduce la o investitie substantiala.

poarta garaj

Tipuri de porti in functie de modul de deschidere

Cea de-a doua caracteristica ce separa portile de garaj in mai multe categorii este sistemul de deschidere. In acest sens, identificam cinci tipuri de porti garaj, dupa cum urmeaza:

#1: Porti batante

Desi nu sunt foarte comune in randul portilor pentru garaje, sistemele batante reprezinta una dintre cele mai eficiente solutii din punct de vedere al raportului calitate pret. Practic, asemenea portilor traditionale, acestea sunt prevazute cu balamale, iar deschiderea descrie un arc de cerc spre interiorul sau spre exteriorul garajului. In mod normal, specialistii recomanda ca in cazul garajelor, deschiderea portilor batante sa se realizeze spre exterior. In caz contrar, dupa parcarea unui autovehicul in interior, inchiderea portii ar deveni imposibila.

#2:Porti sectionale

Portile sectionale sunt compuse din doua elemente. Pe de-o parte, avem poarta (sau usa) propriu-zisa, care la randul sau este compusa din mai multe panouri inguste. Pe de alta parte, avem cadrul. Acesta din urma formeaza un unghi de 90 de grade si permite tractarea panourilor spre tavan, facilitand astfel deschiderea. In anumite cazuri, cadrul poate fi dispus orizontal, deschiderea efectuandu-se spre unul dintre peretii laterali ai garajului. 

#3: Porti pe rulou

Principiul de functionare al portilor de garaj pe rulou este asemanator cu cel al rulourilor exterioare pentru geamuri. Practic, din nou, sistemul este compus din doua elemente. Poarta propriu-zisa este alcatuita din mai multe panouri (mult mai inguste decat cele ale portilor sectionale). Sistemul de glisare, insa, consta dintr-o rama, prevazuta la capat cu o caseta, in care, odata deschisa poarta de garaj, ajung panourile. Acest sistem de deschidere se remarca prin faptul ca utilizeaza foarte putin spatiu in interiorul garajului. 

#4: Porti basculante

Cadrul in cazul portilor basculante este asemanator cu cel al portilor sectionale. Diferenta o face, insa, faptul ca poarta in sine este compusa dintr-un singur panou rigid, care se ridica spre tava odata cu deschiderea portii. Avand in vedere ca presiunea este mai mare la punerea in miscare a acestui panou (de mari dimensiuni) anumite limite pot aparea in ceea ce priveste materialul de baza. Astfel, majoritatea expertilor recomanda realizarea unei porti garaj basculante din materiale usoare (cum ar fi PVC-ul sau aluminiul).

#5: Porti pliabile

Nu in ultimul rand, portile pliabile sunt asemanatoare din punct de vedere tehnic cu cele batante. Acestea consta din mai multe elemente (panouri) unite intre ele cu balamale si care, pentru a facilita accesul, se pliaza spre una din laturile garajului. De asemenea, trebuie spus ca plierea se poate realiza fie orizontal, fie vertical. 

Porti pentru garaj

Usi de garaj manuale sau pe motor, ce alegem?

Fara doar si poate, orice expert in constructii va va recomanda alegerea unei porti garaj automate. In primul rand, actionarea usilor de garaj manuale necesita aplicarea unei anumite presiuni, care necesita forta din partea utilizatorului. De aceea, persoanele cu o conformatie mai putin atletica pot avea dificultati in actionarea usii de garaj. In plus, prin automatizarea usilor de garaj, acestea pot fi concepute astfel incat sa poata fi actionate:

  • De la un intrerupator fix;
  • Din telecomanda;
  • Prin intermediul unei aplicatii mobile;
  • Cu ajutorul unor senzori de proximitate.

Cu toate acestea, sistemele de automatizare porti pentru garaj pot fi destul de costisitoare. In plus, la costul de achizitie se pot adauga costuri suplimentare cu intretinerea, dar si cu consumul de energie. Asadar, daca urmariti achizitionarea unei solutii economice, poate ca ar fi mai indicat sa optati pentru o poarta de garaj manuala.

poarta garaj

Cand alegem porti batante sau basculante?

In principiu, alegerea intre cele doua se traduce prin economie de bani sau economie de spatiu. In cazul portilor batante, sistemul de functionare fiind simplu, costurile cu achizitionarea si cu intretinerea sunt mai reduse. Cu toate acestea, trebuie sa luati in calcul faptul ca deschiderea presupune utilizarea unui spatiu relativ extins.

Pe de alta parte, portile basculante adreseaza problema descrisa de deschiderea portilor batante, insa costa mai mult. Asadar, alegerea intre cele doua este o chestiune de proprietate. Analizati foarte bine prioritatile si caracteristicile investitiei si, cu siguranta, veti lua cea mai buna decizie.

Acestea fiind spuse, intelegem ca exista mai multe tipuri de porti garaj, impartite, in principal, in functie de material sau de sistemul de deschidere. De asemenea, intelegem ca decizia cu privire la solutia potrivita trebuie sa tina cont de prioritati si sa fie, intai de toate, eficienta in raport cu propriile nevoi.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.