- Categorii: Case
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Prima dilema pentru alegerea tipului de casa este legata de nivelul de inaltime. In varianta simpla, puteti opta pentru proiecte de case fara etaj, urmand cele cu unul sau mai multe niveluri. Costurile pot fi relativ asemanatoare cand se construieste pe o amprenta mare la sol, sau pe inaltime daca nu beneficiati de suficient teren.
Raspunsurile la aceasta dilema le puteti gasi in acest articol, care va prezinta, in principal, de ce sa alegeti o casa fara etaj in comparatie cu una ca etaj. In plus, veti afla despre variantele de materiale folosite la ridicarea de case parter, cum puteti construi economic si intr-un timp scurt, amanunte despre proiectarea si etapele de constructie. Descoperiti, de asemenea, si ce avantaje sau dezavantaje veti intampina, dar si care sunt costurile medii pentru astfel de case.
De ce sa alegem o casa parter si nu una cu etaj?
O casa confortabila trebuie sa raspunda pe termen lung cerintelor unei familii. Cum aceste cerinte sunt diferite si se pot modifica in timp, o analiza atenta merita sa fie facuta. Beneficiile locuirii in case fara etaj sunt mai curand practice si se vor proiecta pe termen lung cand unii dintre membrii familiei vor inainta in varsta.
In casa fara etaj va fi cu mult mai simplu sa aveti acces la toate dependintele, fata de o casa in care este necesar sa urci la etaj. Va prezentam in continuare cateva motive si diferentele pentru care ati putea decide ca alegeti unul dintre proiectele de case fara etaj, in detrimentul caselor cu unul sau mai multe niveluri:
- Alegere casa parter vs. casa cu etaj – O astfel de casa cu parter este mai curand potrivita pentru o familie care a iesit la pensie si doreste sa beneficieze de liniste si acces facil in curte. Seniorii sunt cei mai interesati de aceste case fara etaj pentru ca le faciliteaza deplasari usoare si, mai mult de atat, costurile de intretinere sunt reduse. Daca terenul este suficient si familiile cu un numar mare de membri pot accesa proiecte de tip casa fara etaj;
- Diferenta casa cu parter vs. casa cu un etaj – Cand suprafata terenului impune o amprenta construita redusa, costurile de constructie vor fi cel putin rezonabile. Daca spatiul necesar locuirii nu reprezinta o problema, casa fara etaj este recomandata pentru tot ceea ce inseamna cheltuieli reduse si posibilitati de vanzare ulterioara rapida, daca este necesar.
Aceste detalii trebuie discutate fara graba si cu proiectie pe termen lung. Motivul pentru care trebuie sa decideti corect este legat de faptul ca nu veti putea aduce modificari ulterioare la case fara etaj. Adaugarea unui nivel peste o casa fara etaj reprezinta o mare greseala pentru ca fundatia initiala nu este proiectata sa sustina structural aceasta incarcare suplimentara.
Ce materiale putem folosi pentru constructia unei case parter?
Bugetul pe care il aveti la indemana va indica inclusiv materialul principal cu care se pot construi aceste case fara etaj. Nu exista niciun fel de limitare in aceasta directie, insa este important sa tineti cont de zona climatica in care se realizeaza proiectul. Cu cat gradul de termoizolare va fi mai bun, cu atat nu veti avea costuri ridicate cu facturile de incalzire sau conditionare a aerului pe timp de vara. Va prezentam in continaure cateva dintre cele mai des folosite materiale pentru case fara etaj. Fie ca veti alege un material clasic, fie unul ecologic, tinta urmarita trebuie sa fie legata de eficienta energetica a casei:
- Structura clasica beton armat cu pereti din caramida sau BCA – Caramida sau BCA-ul sunt materiale clasice, fiind preferate de majoritatea beneficiarilor de case fara parter. Stilul de constructie este si acesta clasic, de aceea optiunea este la indemana. Timpul de executie este relativ mare si difera in functie de suprafata. Costurile sunt si acestea variabile in functie de materialul ales si suprafata. Chiar daca nu este cea mai ecologica varianta, merita sa o aveti in vedere;
- Structura metalica cu pereti prefabricati – Aceste materiale sunt printre cele mai accesibile si pot oferi intr-un termen foarte redus o casa la cheie. Peretii sunt fabricati intr-o unitate de productie specializata si pot include absolut toate elementele de izolare si instalatii necesare locuirii. Timpul redus de constructie de case fara etaj cu pereti prefabricati este cel mai important beneficiu pe care il puteti avea alaturi de un pret redus;
- Structura din lemn cu pereti din panouri sandwich – Nevoia unui spatiu de locuit sigur si cu eficienta energetica foarte buna este satisfacuta de aceasta solutie. Din start, se intelege ca greutarea structurala va fi redusa, prin urmare consumul de materiale neprietenoase cu mediul scade. Fundatia din beton armat este putin adanca pentru ca panourile sandwich nu pun presiune pe aceasta. Cu panouri sandwich puteti personaliza oricat doriti nivelul de iluminare naturala al casei, creand ferestre mari. Simultan, veti primi cel putin acelasi nivel de izolare termica si fonica ca si in cazul termosistemelor aplicate pe peretii din caramida sau BCA.
Discutii despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de material prezentat aici le puteti avea direct cu proiectantul de case fara parter. Tinand cont de acestea, de terenul disponibil si locatia acestuia, dar si de buget, devine simplu sa alegeti un model de casa parter care va schimba radical perceptia locuirii.
Cum putem construi o casa parter intr-un timp scurt si economic?
Timpul si costurile implicate pana la momentul receptiei la o casa fara etaj sunt cerinte imperative ale oricarui viitor proprietar. Daca unele dintre facilitatile prevazute in contract vor suplimenta costurile, atunci confortul de care veti beneficia, platind un pret mai mare, merita sa fie luat in considerare. In prezent, echilibrul dintre cost si beneficii este atat de bine tinut sub control, incat doar chestiunile de design si materiale de finisaj sunt cele care trebuie negociate. Construirea moderna tine cont, in primul rand, de reducerea costurilor necesare pentru o locuire 100% confortabila in orice anotimp. Asadar, nu trebuie sa fiti suprinsi ca egalitatea intre termenul scurt de constructie la case fara etaj si pretul lor scazut este o realitate. Iata cateva exemple de case parter construite rapid si ieftin:
- Casa fara etaj din componente modulare – Componentele modulare pentru case parter sunt apreciate pentru ca ofera un nivel de personalizare deosebit. Impreuna cu arhitectul, se pot concepe spatii interioare detaliate, iar modulele sunt fabricate intocmai. Asambalarea lor rapida pe o fundatie clasica din beton armat dureaza putin, de aici si costurile scazute de constructie. Drept urmare, veti locui foarte curand intr-o casa parter ce are un indice foarte bun de izolare termica;
- Casa parter din containere maritime – Desi nu mai este o noutate in constructii, containerul maritim este cel putin la fel de eficient atunci cand vine vorba de viteza de constructie pentru case fara etaj. Otelul acestor containere nu trebuie privit drept un impediment al locuirii, pentru ca placarea acestora cu elemente termoizolante rezolva impecabil necesitatile pe acest segment. Cel mai mare beneficiu este ca veti locui intr-o casa parter foarte solida, iar costurile si timpul de executie pot fi extrem de convenabile;
- Case fara etaj din panouri OSB – Versatilitatea si usurinta cu care se pot prelucra direct in santier placile din OSB conduc la diminuarea timpului de constructie la case fara etaj. Optand pentru o structura din lemn pe care se vor fixa panourile pentru peretii din OSB, casa fara etaj se va ridica in cateva zile. Eliminand timpii de asteptare pentru uscarea materialelor clasice, dar si necesitatea gasirii unui interval de zile cu vreme buna pentru constructia cu mortar, costurile cu echipele de muncitori vor fi foarte mici.
Valorificati potentialul oricarei solutii prezentate aici si veti iesi in castig. Bugetul nu va fi afectat de costuri suplimentare pentru ca oricare dintre aceste variante beneficiaza deja de proiecte clasice, verificate si concepute special pentru case fara parter.
Proiectarea si constructia pas cu pas a caselor fara etaj
O parte dintre metodele si materiale de constructie pentru case fara etaj ar putea sa va fie necunoscute. Cei mai multi dintre viitorii locatari simt nevoia sa stie ce se ascunde in spatele manoperei de construire propriu-zisa. Detaliem in continuare cum se face proiectarea si care sunt pasii de lucru pentru case fara etaj:
- Proiectarea – Este importanta si trebuie sa o lasati in seama unei firme profesioniste. De calitatea proiectarii vor depinde consumul de materiale, confortul, costurile de intretinere, precum si accesul usor la instalatii sau alte parti atunci cand sunt necesare reparatii. Proiectarea trebuie sa fie facuta astfel incat necesitatile viitoare de locuire sa fie incluse;
- Pasi de lucru – In functie de proiect si materialul principal cu care se va construi, pasii de lucru sunt in mare masura asemanatori. Daca se lucreaza cu materiale prefabricate, atunci veti obtine un randament foarte bun si termenul de executie va fi scurt.
Iata care sunt principalii pasi de lucru pentru case fara etaj realizate din materiale usoare:
- Pregatire teren, delimitare spatiu fundatie, saparea fundatiei – Terenul se pregateste din timp, fiind eliberat de materiale sau resturi vegetale. Saparea fundatiei poate fi realizata rapid pentru ca adancimea necesara este mica;
- Realizarea fundatiei – In functie de starea geologica a terenului, se vor lua masuri de hidroizolare a fundatiei. Armarea corecta si betonul turnat in regim mecanizat, sunt aspecte esentiale pentru o fundare rezistenta si durabila;
- Pregatirea si montarea structurii – Structura poate fi realizata in santier, insa este util ca elementele sa fie deja debitate in fabrica conform proiectului. Sunt urmati pasii necesari pentru unificarea structurii cu fundatia;
- Asamblarea partilor prefabricate si a pardoselei – Pe rand si in ordinea indicata de proiect sunt asezati peretii exteriori, cei interiori si pardoseala. Daca se lucreaza cu parti modulare, acestea sunt unificate mecanic cu structura;
- Montarea acoperisului – Acoperisul este montat direct pe structura deja construita, respectandu-se masurile de etansare hidro si termica la interior si exterior;
- Conectarea liniilor de utilitati – Apa, canalizarea, incalzirea, climatizarea, alimentarea cu gaz si energie electrica, rutele de comunicatii pentru internet vor fi realizate de echipe specializate.
Executia de case fara etaj nu difera prea mult fata cea pentru case cu etaj. Sigurele diferente se regasesc in raport cu spatiul total construit, metoda si materialele utilizate si nivelul de dotare cu diferite utilitati sau finisaje. Siguranta constructiei si calitatea locuirii sunt pricipalele obiective care se vor urmari.
Avantajele si dezavantajele caselor parter
Trecerea de la locuirea in comun la bloc spre o casa fara etaj este un pas important. Cei mai multi dintre noi ar face acest pas de pe o zi pe alta, insa ramane important sa avem informatii despre cum se locuieste la casa. Sunt suficiente diferente pe care trebuie sa le cunoasteti, de aceea va prezentam care sunt avantajele, dar si dezavantajele pe care le intampina cei care locuiesc deja in case fara etaj:
Avantaje
- Pret final mai mic – In mod cert, cu cat suprafata construita este mai redusa, cu atat pretul va fi mai mic. Acest lucru nu inseamna ca se face rabat la calitate, ci doar ca nu sunt implicate mai multe materiale si manopera;
- Cost diminuat cu mobilarea si alte accesorii – Mai putin spatiu disponibil inseamna mai putin mobila si accesorii necesare pentru un trai in parametri optimi;
- Costuri reduse pentru climatizare, incalzire, intretinere, taxe locale – Fiecare dintre aceste costuri se vor raporta la suprafata casei. Daca sunt alese materiale de calitate si amprenta energetica a casei este scazuta, atunci puteti spune ca locuiti intr-o casa economica;
- Timp de executie scurt – Lipsa unui etaj va face o casa fara etaj una rapid de construit;
- Spatiu interior gestionat eficient – Spatiul pe care il ocupa scara interioara si elementele de structura ce sustin un etaj devin acum spatii libere in aceste case fara etaj;
- Siguranta, confort si risc scazut in caz de calamitati – Cele mai sigure cladiri sunt cele fara etaj. Iesirea din casa in caz de incendiu sau cutremur este o chestiune de cateva secunde. Siguranta persoanelor in varsta si a copiilor in case parter este evidenta. Faptul ca totul este accesibil la acelasi nivel si nu exista trepte de urcat sau coborat, ii protejeaza;
- Accesul direct in gradina – Este cel mai pretios avantaj pentru cei care isi doresc propria gradina;
- Umbrire naturala – Umbrirea naturala creata de coroana copacilor din jurul casei conduce direct la racorirea casei pe timp de vara.
Dezavantaje
- Pentru familii cu multi membri – Lipsa spatiului necesar pentru confort ar putea fi un neajuns. Un teren mic sau un buget insuficient pot pune in pericol confortul in aceste case fara etaj;
- Utilitati sanitare insuficiente – O baie in plus va ridica costurile. Anticipati corect pentru viitor necesitatea unei utilitati sanitare suplimentare. Fie construiti alt tip de casa, fie alegeti un teren mai mare;
- Lipsa unui balcon sau terasa la nivelul superior – Aceasta optiune nu este disponibila la case fara etaj. Inexistenta unui astfel de spatiu ar putea nemultimi proprietarii care prefera relaxarea sau contemplarea imprejurimilor stand in balcon;
- Protectia casei fata de factorii de clima – Este recomandat ca izolarea termica la nivelul pardoselei sa fie temeinica. Distanta prea mica fata de sol poate crea probleme de confort in ambele anotimpuri;
- Diminuarea spatiului total al proprietatii – Daca se construiesc multe camere, spatiul total va fi diminuat. Cand terenul este mic, nu este recomandat sa fie construite case fara etaj cu ampreanta la sol foarte mare.
Aceste consideratii reprezinta suma observatiilor pe care constructorii si beneficiarii de case fara etaj le-au experimentat deja. Sa tineti cont de acestea este convenabil pentru a sti daca aceste case tip parter sunt ceea ce va doriti.
Costuri pentru constuirea unei case fara etaj
Pretul platit pentru case fara etaj va fi diferit in functie de suprafata construita si materiale folosite. O estimare corecta poate fi primita cand deja suprafata si materialul principal vor fi alese. Nu uitati ca acest pret nu include si terenul pe care se ridica cladirea. Cateva preturi medii pentru case parter puteti regasi in tabelul urmator:
Suprafata | Pret lei | Utilizare |
70 m2 | 132.000 | Familie 2 persoane |
130 m2 | 350.000 | Familie + 1 copil |
160 m2 | 580.000 | Familie + 2 copii |
Aceste valori sunt medii si pot suferi modificari in ambele sensuri. Discutarea in amanunt a proiectului impreuna cu arhitectul si cu constructorul despre materialele cu care se va lucra, pot influenta suma pe care o veti achita in final.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.