Porti culisante

Porti culisante

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Componentele relativ complexe ale unei porti culisante pot face ca realizarea sau achizitionarea unei astfel de porti sa fie relativ dificila. In plus, alegerea portii potrivite ar trebui sa tina cont de mai multe caracteristici in afara de sistemul de deschidere. De aceea, pentru ca sa puteti face alegerile potrivite cu privire la poarta pentru curte, am decis ca in cele ce urmeaza sa acoperim cele mai importante aspecte legate de portile culisante. Pana la finalul materialului, veti cunoaste, printre altele:

 • Care sunt principalele diferente dintre o poarta culisanta si una batanta;
 • Ce materiale se recomanda pentru realizarea portilor culisante;
 • Cand este de preferat alegerea unei porti glisante in defavoarea uneia batante.

Ce reprezinta o poarta culisanta?

Pe scurt, prin porti culisante intelegem acele tipuri de porti al caror deschidere se realizeaza prin glisare. Acest sistem presupune ca portile sa fie prevazute cu o serie de rulmenti la baza si asezate pe o sina montata la nivelul solului. In principiu, aceste porti pot fi de doua tipuri: simple sau articulate. 

Portile culisante simple presupun ca poarta propriu-zisa sa fie realizata dintr-o singura bucata rigida. Astfel, in cazul acesteia, deschiderea se realizeaza de-a lungul gardului. Portile culisante articulate, in schimb, sunt realizate din mai multe segmente pliabile. Astfel, acest tip de poarta culisanta se poate deschide si pe lateral (formand un unghi de pana la 90 de grade). 

Porti culisante din aluminiu

Cum difera o poarta culisanta de una batanta?

Din punct de vedere tehnic, portile culisante nu au nimic in comun cu cele clasice (batante). In timp ce in cazul unei porti culisante deschiderea se realizeaza in imediata apropiere a gardului, fara a ocupa spatiul din curte, in cazul portilor batante deschiderea descrie un arc de cerc (adesea spre interior), micsorand astfel spatiul util pe proprietate. Iata, totusi, o scurta comparatie a celor doua, pentru a intelege mai bine diferentele, dar si asemanarile:

#1: Componentele sistemelor de deschidere:

Portile batante functioneaza pe un principiu foarte simplu. Practic, pentru a se deschide, acestea sunt prevazute cu cel putin doua balamale periferice. 

Portile culisante sunt, insa, mult mai complexe. Sistemele de deschidere ale acestora sunt compuse din cel putin o serie de rulmenti sau role (montate la baza cadrului portii), role de ghidaj (care mentin verticalitatea), opritor si o sina pentru glisare.

#2: Complexitatea sistemului de securitate:

In cazul portilor batante, sistemele de securitate care pot fi montate sunt de regula cele clasice. Respectiv, acestea sunt adesea prevazute cu incuietori clasice sau zavoare cu sau fara prindere pentru lacat. 

In ceea ce priveste securizarea unei porti culisante, aceasta se poate realiza in mod traditional, asemenea celei batante, dar are avantajul posibilitatii de a integra si sisteme moderne de securitate. Exemple in acest sens ar putea fi zavorul electromagnetic sau broasca cu cioc.

Cand este indicat sa optam pentru porti culisante?

In principiu, alegerea unei porti culisante este de preferat in doua situatii. In primul rand, aceste porti sunt indicate in cazul in care traficul estimat pe poarta este unul mediu spre intens. De regula, acest scenariu se aplica proprietatilor comerciale. Motivul din spatele acestei sugestii este acela ca portile glisante sunt de regula mai usor de actionat si, mai mult decat atat, functioneaza excelent cu sistemele de automatizare (despre care vom discuta putin mai tarziu). 

A doua situatie in care expertii recomanda portile culisante este pentru sporirea securitatii. Asa cum ati vazut, acestea sunt compatibile cu sisteme de securitate care sporesc securitatea. De asemenea, spre deosebire de portile batante, a caror unire in punctul central poate fi usor de fortat, cele culisante sunt realizate dintr-o singura bucata neintrerupta. Avand in vedere aceste doua caracteristici, intelegem ca portile culisante sunt mult mai greu de patruns prin efractie.

poarta culisanta

Materiale folosite pentru realizarea de porti culisante

Daca am discutat despre componentele si sistemul de functionare al portilor culisante, este acum timpul sa identificam principalele materiale pe care le putem utiliza in realizarea acestora. In acest sens, trebuie sa stiti ca exista doua categorii de porti culisante; respectiv, porti metalice sau din lemn. Totusi, pentru ca aceste categorii sunt mult prea generale, iata cateva dintre materialele specifice recomandate de specialisti in realizarea portilor culisante:

#1: Aluminiul

Aluminiul este poate cel mai indicat material pentru realizarea portilor culisante. Acesta este suficient de usor pentru a nu aplica o presiune mult prea mare pe sistemul de glisare, reducand, deci, riscul deteriorarii elementelor componente in timp. De asemenea, aluminiul este recunoscut pentru rezistenta sa la coroziune. Practic, portile din aluminiu nu au nevoie de tratamente speciale pentru a rezista in conditii de umiditate sporita.

#2: Tabla

In principiu, la randul ei, tabla utilizata la realizarea portilor este de trei tipuri: foi simple de tabla, tabla debitata sau sipci metalice. Toate cele trei materiale, insa, se bucura de un foarte bun raport calitate pret. De altfel, aceasta ar putea fi una dintre cele mai economice solutii pentru realizarea portilor. De asemenea, este demn de mentionat faptul ca portile din tabla sunt foarte usor de personalizat (prin forma si culoare).

#3: Fierul forjat

Fierul forjat este unul dintre cele mai elegante materiale utilizate la realizarea portilor. Cu toate acestea, popularitatea acestuia se trage mai degraba din caracteristicile sale de prelucrabilitate si de rezistenta, mai degraba decat din aspect. Din punct de vedere al costurilor, portile din fier forjat se situeaza undeva intre cele din aluminiu si cele din tabla.

#4: Lemnul

Nu in ultimul rand, lemnul, indiferent de esenta, este unul dintre materialele preferate de investitori pentru realizarea portilor. In primul rand, acesta provine din surse regenerabile, fapt care face ca achizitia materiei prime sa fie relativ economica. De asemenea, daca este intretinut corespunzator, lemnul rezista chiar si peste 25 de ani. Asadar, in cazul unei porti glisante din lemn, discutam despre o solutie economica, ecologica si de lunga durata.

poarta culisanta curte

De ce sa automatizam portile culisante?

Am ajuns, asadar, la unul dintre cele mai actuale subiecte legate de portile culisante: automatizarea. Pe scurt, automatizarea unei porti culisante presupune montarea unui sistem motorizat care permite actionarea portii de la distanta. Cateva dintre motivele practice pentru care expertii recomanda achizitionarea unui astfel de sistem sunt:

 • Sporirea securitatii: Sistemul de automatizare actioneaza, de asemenea, pe post de sistem de blocare al portii. Datorita elementelor suplimentare (cremaliera, motorul, etc.), punerea manuala in miscare a portilor este aproape imposibila;
 • Sporirea confortului: Actionarea portilor se poate face de la distanta, prin telecomanda, senzori sau chiar aplicatii mobile, astfel incat utilizatorul nu este nevoit sa se deplaseze la poarta pentru a o deschide sau a o inchide;
 • Reducerea costurilor: In cazul celor mai multe proprietati comerciale, accesul traditional presupune contractarea serviciilor unei companii de paza. Astfel, sistemele de automatizare reduc costul lunar asociat unui paznic la poarta. 

Aveti, insa, in vedere faptul ca portile automatizate necesita alimentare permanenta cu energie electrica pentru a fi functionale. Asadar, pentru a evita problemele cauzate de penele de curent, cei mai multi experti recomanda cuplarea acestor sisteme la o sursa de energie regenerabila (de exemplu, panouri fotovoltaice).

Avantaje si dezavantaje porti culisante

Alegerea unei porti culisante poate fi extrem de eficienta. Totusi, portile culisante nu sunt nici pe departe perfecte. Acestea au atat caracteristici benefice, cat si caracteristici mai putin benefice. Iata, deci, ce ar trebui sa cunoasteti despre portile culisante, din prisma avantajelor si dezavantajelor:

 • PRO: Sunt mai sigure decat portile traditionale: Asa cum ati observat mai sus, portile culisante sunt mai greu de patruns prin fortare. De asemenea, acestea nu doar ca sunt eficiente in mentinerea raufacatorilor in afara proprietatii, dar sunt, de asemenea, excelente pentru mentinerea copiilor sau a animalelor de companie pe proprietate (fiind mai greu de deschis, dar si unite cu solul in partea de jos).
 • PRO: Nu ocupa spatiul din gradina: In timp ce spatiu din imediata apropiere a gardului nu se poate utiliza in cazul portilor batante, in cazul celor culisante, intreaga proprietate va putea fi utilizata. Mai mult decat atat, asa cum ati observat, portile culisante articulate pot fi montate chiar si pe proprietatile inguste, unde in mod normal nu ar exista suficient spatiu de deschidere de-a lungul gardului.
 • CON: Se pot defecta mai usor: Unul dintre scenariile des intalnite in care portile culisante cedeaza este defectarea rulmentilor sau a sinei. Deoarece acestea se afla in proximitatea solului, mizeria sau obiectele de natura solida (de exemplu, pietrele) pot ajunge pe sine si pot afecta sistemul de culisare.

Acestea fiind spuse, ca o scurta recapitulare a celor discutate mai sus, retineti ca:

 • Portile culisante pot fi simple sau articulate, iar cele din urma permit deschiderea in unghi de pana la 90 de grade;
 • Aluminiul este unul dintre cele mai indicate materiale pentru realizarea unei porti culisante;
 • Sistemele de automatizare nu doar ca faciliteaza confortul, dar sporesc in egala masura si securitatea pe proprietate;
 • Portile culisante pot fi mai greu de intretinut decat cele batante, iar reparatiile presupun adesea interventia unui profesionist.

Nu in ultimul rand, va indemnam ca, daca mai aveti intrebari legate de achizitionarea unei astfel de porti, sa apelati la serviciile unui profesionist. Indubitabil, acesta va va oferi consultanta de specialitate si va va putea ghida catre achizitionarea portii potrivite in raport propriile nevoi si buget.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.