- Categorii: Porti
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Portile batante sunt cu siguranta extrem de populare si reprezinta, poate, principala alegere a majoritatii investitorilor imobiliari din segmentul privat. Totusi, realizarea unor porti batante nu este un proiect tocmai usor. Din acest motiv, pentru a veni in intampinarea dumneavoastra cu informatii utile, in cele ce urmeaza vom discuta printre altele despre:
- Cum difera o poarta batanta de una culisanta, din punct de vedere tehnic;
- Care sunt principalele tipuri de materiale utilizate in realizarea portilor batante;
- Cand este indicat sa alegem o astfel de poarta si in functie de ce factori .
Ce reprezinta o poarta batanta?
Inainte de a discuta despre portile batante din punct de vedere tehnic, trebuie, mai intai, sa intelegem ce reprezinta acestea. Asadar, termenul de porti batante defineste acele porti de curte ale caror deschidere descrie un arc de cerc spre interiorul (sau arareori spre exteriorul) proprietatii. Din punct de vedere al formei, acestea pot fi alcatuite fie dintr-un singur element, fie din doua (porti duble), fiind la extremitati unite cu stalpii de sustinere cu ajutorul unor balamale.
Sfat util: Daca latimea portii este mai mare de 2 metri, este de preferat realizarea unei porti batante duble. In caz contrar, exista riscul ca stalpii de sustinere periferici sa cedeze, astfel incat portile se vor apleca, iar canturile celor doua elemente nu se vor mai imbina corespunzator.
Cum difera o poarta batanta de una culisanta?
Intelegem, asadar, principiul de functionare al unei porti batante. Totusi, pentru a putea oferi o comparatie intre acestea dintai si portile culisante, trebuie sa intelegem si ce reprezinta cele din urma. Pe scurt, portile culisante sunt acele porti care se deschid paralel cu gardul, cu ajutorul unor rulmenti si a unor sine care fac legatura cu solul. Practic, miscarea descrisa de deschiderea portilor culisante este una de glisare. Acum ca avem o viziune exacta asupra celor doua, putem, deci, sa le analizam din punct de vedere comparativ:
Caracteristica | Porti batante | Porti culisante |
Spatiu de operare | Deschiderea portilor batante descrie un arc de cerc spre interiorul proprietatii. Astfel, o suprafata mai mare de deschidere este necesara. | Se deschid de-a lungul gardului, astfel incat spatiul de operare este mai mic. |
Distribuirea greutatii | Greutatea este distribuita direct pe porti. | Greutatea este distribuita prin rulmentii atasati sinelor, catre sol. |
Mentenanta | Componentele sistemul de deschidere sunt relativ simple, fapt care faciliteaza reparatiile si intretinerea. | Sistemul de glisare este compus din elemente complexe, iar intretinerea necesita cunostinte de specialitate. |
Aspect | Pot fi realizate in forme complexe, nefiind limitate din punct de vedere estetic. | Anumite limite de design sunt impuse de catre sistemul de prindere / glisare. De regula, forma portilor culisante este dreptunghiulara si relativ simpla. |
Cand este indicat sa optam pentru porti batante?
Per ansamblu, portile batante sunt o alegere traditionala facuta de cei mai multi investitori imobiliari. Totusi, cei mai multi dintre noi optam pentru porti batante fara a cunoaste intr-adevar daca acestea sunt sau nu solutia potrivita pentru noi. Asadar, pentru ca sa puteti lua cele mai bune decizii in termeni de investitii imobiliare, iata cateva dintre situatiile in care (dar si in functie de ce factori) ar trebui sa optati pentru o poarta batanta:
#1: Cand deschiderea (latimea) gardului este relativ ingusta
Portile culisante sunt practice, fara doar si poate. Totusi, acestea pur si simplu nu pot fi montate pe proprietati a caror latime nu permite deschiderea lor. Asadar, in cazul in care curtea este mai ingusta, singura optiune de poarta este reprezentata de cea batanta.
#2: Daca terenul din jurul proprietatii nu este finisat
Portile culisante functioneaza pe sine. Daca terenul din jurul proprietatii nu este finisat corespunzator, exista posibilitatea ca in interiorul sinelor sa patrunda mizerie, pamant sau pietre, care vor ingreuna sau chiar impiedica accesul pe proprietate. In cazul unei porti batante, acest risc este eliminat complet.
#3: Pentru obtinerea unui aspect elegant cu un buget restrans
Daca lucrati cu un buget relativ restrans, insa doriti sa realizati sau sa achizitionati o poarta eleganta, este de preferat alegerea celor batante. Asa cum ati vazut, pretul de cost al acestora este mai mic, datorita faptului ca includ mai putine elemente tehnice complexe.
Pe scurt, inainte de a decide intre o poarta culisanta sau una batanta, este recomandat sa raspundeti cel putin urmatoarelor intrebari:
- Care este scopul investitiei (rezidential / comercial)?;
- Cum arata proprietatea din punct de vedere al cotelor (latime / adancime)?;
- Cat sunteti dispus sa investiti in poarta (atat pentru realizarea portii, dar si pentru intretinere)?;
- Ce stil arhitectural predominant are proprietatea (modern / clasic)?
Materiale folosite pentru realizarea de porti batante
Am stabilit deja faptul ca limitele de design sunt aproape inexistente in cazul portilor batante. In egala masura, din punct de vedere al materialelor de baza, acestea pot fi realizate din aproape orice material. Iata, deci, care sunt principalele tipuri de porti batante, din perspectiva materialului:
- Porti din fier forjat: Fierul forjat se bucura, in principal, de doua caracteristici extrem de avantajoase. In primul rand, datorita maleabilitatii, acesta este foarte usor de prelucrat comparativ cu alte materiale. In al doilea rand, pe masura ce este prelucrat, fierul forjat devine mai robust si mai rezistent;
- Porti din tabla: Tabla utilizata la realizarea portilor batante este de trei tipuri – tabla debitata, sipci metalice sau foi de tabla clasice. In principal, indiferent de tipul pentru care veti opta, portile din tabla se remarca prin costul scazut de achizitie, precum si prin rezistenta sporita in timp (dar conditionata de o intretinere adecvata);
- Porti din aluminiu: Din categoria portilor batante metalice, cele din aluminiu sunt poate cele mai indicate. Greutatea redusa a aluminiului, precum si rezistenta sporita la umezeala sau caracteristicile de prelucrabilitate, fac din acest material unul extrem de eficient din punct de vedere al raportului calitate – pret;
- Porti din lemn: Nu in ultimul rand, lemnul este poate cel mai vechi material utilizat in realizarea portilor de sute de ani. In principiu, fiind un material regenerabil, lemnul este mai putin costisitor decat metalele. Totusi, pe termen lung, tratamentele pentru sporirea rezistentei (de exemplu, la umezeala, contra termitelor, etc.) vor genera costuri suplimentare.
De ce sa automatizam portile batante?
Portile automate sunt fara doar si poate o investitie convenabila si pe termen lung. Printre motivele pentru care expertii recomanda automatizarea portilor, amintim si:
- Securitate: Daca sistemele clasice de securitate cu care cele mai multe porti batante sunt dotate nu sunt considerate foarte sigure, trebuie sa stiti ca sistemele de automatizare sporesc securitatea pe proprietate, ingreunand fortarea accesului;
- Confort: Este lesne de inteles faptul ca, facilitand actionarea de la distanta, sistemele de automatizare sporesc confortul utilizatorului;
- Valoare: Orice investitie de acest gen creste valoarea intregii proprietati. Practic, odata cu valorificarea imobilului prin vanzare sau inchiriere, veti recupera si investitia.
Mai mult decat atat, contrar parerilor generale, portile batante functioneaza excelent cu sistemele moderne de automatizare. De asemenea, trebuie spus si ca, in prezent, sistemele de automatizare porti batante sunt mult mai accesibile si pot fi achizitionate la costuri reduse.
Avantaje si dezavantaje porti batante
Pe masura ce inaintam in acest material, intelegem ca portile batante sunt indubitabil una dintre cele mai indicate solutii de acces pe proprietate. Totusi, este corect sa cunoasteti si partile mai putin benefice ale acestui sistem de deschidere. Asadar, iata care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale unei porti batante:
Avantaje
- Portile culisante au un numar mai mic de componente supuse deteriorarii. Din acest motiv, acestea rezista cu pana la 5 ani mai mult decat cele culisante daca sunt intretinute corespunzator;
- Datorita deschiderii pe balamale, zgomotele generate la actionarea portilor este mai mic;
- Deschiderea se poate efectua atat spre interiorul proprietatii, cat si spre exterior.
Dezavantaje
- In lipsa unui sistem de automatizare, portile batante pot fi mai dificil de deschis, comparativ cu cele culisante;
- Ocupa mai mult spatiu daca se deschid spre interiorul curtii.
Concluzionam, asadar, ca portile batante sunt alegerea ideala pentru proprietatile rezidentiale, insa pot fi utile si in cazul proprietatilor comerciale. Retineti, insa, ca, inainte de a opta pentru o poarta batanta in defavoarea unei culisante, sa va asigurati de eficienta acesteia. Pentru aceasta, fie gasiti raspunsuri pentru intrebarile de mai sus, fie apelati la serviciile unui profesionist pentru consultanta.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.