Porti curte

Porti curte

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Dupa cum bine stiti, in prezent, producatorii ofera o gama foarte variata de porti curte, atat din punct de vedere al tehnologiei, cat si al design-ului. Totusi, in cele ce urmeaza vom discuta despre acestea din doua perspective, respectiv: in functie de material si in functie de tipul deschiderii. Asadar, daca sunteti in cautarea unei porti pentru curte, materialul de mai jos ar trebui sa va ofere o viziune ampla asupra proiectului pe care urmeaza sa il demarati.

Tipuri de porti in functie de material

In primul rand, vom discuta despre tipurile principale de porti curte disponibile pe piata, in functie de materialul din care acestea sunt realizate. In mod traditional, acestea se impart in doua categorii distincte: porti metalice sau porti din lemn. Totusi, pentru ca metalele pot fi de mai multe feluri (elemente si aliaje), pentru ca aria de cunostinte sa se extinda si sa puteti face alegeri bine documentate, vom extinde aceste doua categorii in patru categorii specifice, dupa cum urmeaza:

#1: Porti din aluminiu

Caracteristicile acestui material fac din poarta de curte din aluminiu sa fie una dintre cele mai moderne si performante solutii. Printre altele, portile din aluminiu se remarca prin greutatea redusa, care nu aplica presiune pe stalpii de sustinere, durabilitate, dar si prin excelente proprietati anticorozive. In principiu, portile din aluminiu rezista umezelii si nu ruginesc, chiar si fara tratamente de specialitate. De asemenea, aluminiul este un material versatil, fiind foarte usor de personalizat, atat din punct de vedere al formei, cat si a culorilor (prin vopsire).

Aveti, insa, in vedere faptul ca aluminiul este un material maleabil. Astfel, portile din aluminiu tind sa se indoaie rapid sub actiunea unei forte externe. De asemenea, pe suprafetele portilor nevopsite din aluminiu pot aparea urme de zgarieturi.

porti din aluminiu

#2: Porti din fier forjat

Fierul forjat este, fara doar si poate, unul dintre cele mai utilizate materiale in realizarea portilor pentru curte. Raportul calitate pret in cazul portilor din fier forjat este unul aproape de neegalat. Din punct de vedere al rezistentei, fierul forjat se numara printre cele mai performante metale. Din punct de vedere estetic, acesta ofera oricarei proprietati o nota distincta, extrem de eleganta. Si, nu in ultimul rand, din punct de vedere al costurilor, acesta este foarte economic, in comparatie cu alte metale.

Totusi, desi este extrem de avantajos, fierul forjat nu este nici pe departe materialul perfect pentru realizarea unei porti curte. In primul rand, portile din fier forjat ruginesc foarte rapid daca nu sunt tratate. Desigur, in aceasta privinta trebuie avuta in vedere si calitatea materialului de baza (a fierului forjat).

porti fier forjat

#3: Porti din tabla

Tabla este poate cea mai economica solutie din categoria portilor metalice. In plus, la randul lor, portile din tabla pot fi de mai multe feluri: sipca metalica (imitand lemnul), tabla zincata, tabla decupata, tabla ambutisata, s.a.m.d. Asadar, discutam nu doar despre o solutie accesibila din punct de vedere a costurilor, dar si despre o solutie foarte versatila. De asemenea, pentru ca tabla este usor de prelucrat, timpul de executie in cazul unei astfel de porti pentru curte este mai redus, comparativ cu alte materiale.

In privinta dezavantajelor, acestea sunt relativ putine. Trebuie, insa, mentionat ca daca veti opta pentru o poarta de gradina din tabla subtire, riscul ca aceasta sa se deterioreze inca din primii ani dupa finalizarea investitiei este destul de ridicat. Pentru a evita acest aspect neplacut, se recomanda sa alegeti o tabla de buna calitate. 

porti din tabla

#4: Porti din lemn

Nu in ultimul rand, poate cel mai vechi material utilizat in constructia portilor este lemnul. Acest material natural are, in primul rand, avantajul ca este regenerabil si disponibil din abundenta. Astfel, costurile pentru realizarea unei porti din lemn sunt de obicei mai reduse decat in cazul portilor metalice. 

Pe de alta parte, insa, lemnul necesita un grad sporit de atentie pentru a rezista. Acesta poate fi afectat de mai multi factori, precum mucegaiul, cariile, termitele, etc., si de aceea necesita tratamente de specialitate, repetate cu recurenta (odata la cel mult 3 – 4 ani). De asemnea, din punct de vedere al detaliilor estetice, lemnul este relativ dificil de prelucrat. De exemplu, costurile cu o poarta sculptata din lemn pot depasi cu mult costurile unei porti personalizate din metal.

porti din lemn

Tipuri de porti in functie de modul de deschidere

Asa cum spuneam inca de la inceput, daca am identificat principalele tipuri de porti curte in functie de material, este, deci, timpul sa categorisim portile in functie de tipul deschiderii. In acest sens, lucrurile sunt relativ simple. Exista doua tipuri clasice de deschidere pentru portile de curte: prin culisare sau in jurul unei axe, printr-o miscare de rotatie. Asadar, in functie de deschidere, identificam:

#1: Porti batante

Acest tip de deschidere este cel clasic si presupune montarea unor balamale la extremitatea portilor. Miscarea de deschidere traseaza, asadar, un arc de cerc, de regula spre interiorul proprietatii. Din punct de vedere tehnic, acest tip de poarta este mai putin complex si, implicit, mai putin costisitor. 

Totusi, in cazul curtilor de mici dimensiuni, aceasta deschidere poate impune limite in privinta dimensiunii portilor. De asemenea, actionarea lor poate fi mai dificila si, ca efect al acestei cauze, nu sunt recomandate in cazul proprietatilor comerciale, care au un trafic estimat mediu spre intens. 

porti curte batante

#2: Porti culisante

In cazul sistemelor culisante, portile se deschid practic paralel cu gardul. De regula, efortul depus pentru actionarea acestor porti este mai mic, astfel ca sunt recomandate pentru proprietatile comerciale. In plus, pentru ca nu prezinta o intrerupere centrala, riscul unei patrunderi prin efractie este redus considerabil. Din acest motiv, portile culisante sunt considerate o solutie mult mai sigura decat portile batante.

Aveti, insa, in vedere faptul ca sistemele de glisare (sinele, rulmentii, etc.) pot fi mai complexe si, implicit, mai greu de intretinut. Mai mult decat atat, costul pentru achizitionarea unei astfel de porti curte este, de regula, mai mare decat in cazul portilor clasice.

porti curte culisante

Cum difera o poarta batanta de una culisanta?

Din punct de vedere tehnic, singura asemanare dintre portile batante si cele culisante este scopul carora ambele deservesc, respectiv facilitarea accesului pe proprietate. Totusi, pentru a intelege mai bine diferentele dintre cele doua, iata doar cateva elemente comparative:

CaracteristicaPorti batantePorti culisante
SpatiuImpune mai multe constrangeri din punct de vedere al spatiului, din cauza arcului de cerc descris la deschidere.Nu ocupa spatiul din curte si permite utilizarea spatiului aflat in imediata apropiere a gardului (din spatele portii).
IntretinereEste relativ usor de intretinut. De asemenea, in cazul deteriorarii anumitor piese, acestea pot fi inlocuite cu usurinta.In cazul aparitiei unor probleme tehnice, se poate cere interventia unui specialist. De asemenea, rulmentii pot necesita ungere regulata, iar sina de glisare trebuie curatata relativ des.
CosturiCostul de achizitie si cel pentru manopera sunt deopotriva reduse.Datorita elementelor complexe ale sistemului de actionare /glisare, costurile pentru achizitie pot fi mai ridicate.

Cand alegem porti batante sau culisante?

Conform datelor, investitia intr-o poarta curte, indiferent de tipul de deschidere, ar trebui sa fie una pentru cel putin 15 ani. Asadar, alegerea intre o poarta batanta si una culisanta presupune un efort financiar pe termen lung. 

In principiu, primul factor pe care ar trebui sa il aveti in vedere atunci cand luati o astfel de decizie este traficul estimat pe poarta. De exemplu, daca veti actiona poarta in regim rezidential, de 3 – 4 ori pe zi, se recomanda sa optati pentru porti curte batante, al caror cost este mai redus. Daca, insa, estimati ca veti actiona poarta mai des, atunci este de preferat sa optati pentru o poarta culisanta. 

Mai apoi, am inteles deja faptul ca portile culisante sunt de obicei mai practice pentru curtile de mici dimensiuni. Asadar, daca adancimea curtii nu permite deschidere completa a portilor si, de exemplu, parcarea unui vehicul, atunci portile batante devin nefunctionale si este de preferat sa optati pentru porti culisante. Totusi, in cazul in care deschiderea proprietatii (latimea) nu permite glisarea completa a portii, atunci sunt de preferat portile batante din doua elemente.

Cel mai indicat mod de a decide cu privire la tipul de deschidere al portilor ramane, insa, consultarea unui specialist (de preferat arhitectul proiectant al casei sau gardului). Acesta va lua in calcul toate posibilitatile si va va oferi solutia optima in raport cu proprietatea.

De ce si cand e recomandat sa automatizam portile de curte?

Acum ca am stabilit cele mai importante detalii legate de viitoarea poarta de curte, consideram oportun sa acoperim un subiect extrem de disputat in prezent: automatizarea portilor. Din punct de vedere al motivelor pentru care ar trebui sa optati pentru porti curte automate, trebuie amintit faptul ca acestea:

  • Pot fi actionate de la distanta prin telecomanda (sau chiar prin aplicatii mobile);
  • Reduc posibilitatea raufacatorilor de a patrunde prin efractie;
  • Pot fi dotate cu senzori inteligenti pentru automatizarea completa a tuturor functiilor;
  • Per total, sporesc confortul utilizatorului.

De regula, automatizarea portilor este recomandata deopotriva uzului comercial, precum si celui casnic. De exemplu, in cazul proprietatilor comerciale, automatizarea portilor poate insemna reducerea cheltuielilor prin reducerea personalului plasat la intrarea pe proprietate. 

Acestea fiind spuse, intelegem ca portile pentru curti (casnice sau comerciale) pot fi de diferite tipuri, iar fiecare tip are particularitatile sale. Speram, insa, ca in urma lecturarii acestui material, veti putea alege corect si ca investitia va fi una de lunga durata. Asadar, in incheiere, nu ne ramane decat sa va uram succes in noul proiect!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.