
- Categorii: Pavaje
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Odata cu finalizarea unei constructii, majoritatea proprietarilor de case isi indreapta atentia catre amenajarea cailor de acces prin pavarea gradinii. In acest sens, trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de pavaje gradina, fiecare avand propriile sale caracteristici. In cele ce urmeaza, vom discuta in detaliu despre toate acestea, astfel incat la finalul articolului sa puteti raspunde catorva dintre cele mai importante intrebari legate de pavaje:
- Care sunt principalele categorii de pavaje pentru gradina;
- Care sunt etapele de montaj ale unui pavaj clasic;
- Cat costa manopera pentru montaj.
Ce sunt pavajele de gradina?
Prin pavaje gradina ne referim, de regula, la acele solutii sau tehnologii, utilizate pentru amenajarea spatiilor destinate traficului sau stationarii pe o proprietate. Acestea pot fi, de exemplu, aleile care fac legatura dintre diferite puncte din curte, trotuarele din jurul casei sau chiar platformele teraselor sau a parcarilor auto.
Principalele tipuri pavaje pentru gradina
Asa cum spuneam, pentru a putea alege modelul potrivit, este, in primul rand, necesar sa cunoasteti care sunt principalele categorii de pavaje gradina, dar si cum sunt caracterizate acestea. Sfat util: Alegeti tipul pavajului in functie de intensitatea traficului si de destinatia investitiei. De exemplu, platformele pentru parcari trebuie sa fie mai rezistente, pentru a suporta presiunea numarului de vehicule care urmeaza sa stationeze pe acestea.
1. Pavele clasice
Pavelele clasice reprezinta, poate, cea mai cunoscuta si comuna solutie de pavare a gradinilor. Acestea consta, practic, din acele blocuri pentru constructie, realizate din beton si turnate in diferite forme. Cateva dintre caracteristicile acestui tip de pavaj pentru curte sunt:
- Costul redus: Betonul este un material extrem de performant, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere al costurilor. De regula, pavelele din beton pot fi cu pana la 50% mai economice decat piatra pentru pavaje;
- Diversitatea: Pavelele din beton sunt produse intr-o varietate foarte mare de modele. De asemenea, cele mai multe pavaje sunt pigmentate in procesul de productie, astfel incat paleta de culori este, de asemenea, foarte diversificata.

2. Dale
Dalele din beton sunt asemanatoare cu pavelele clasice din foarte multe puncte de vedere. De regula, diferenta dintre cele doua consta, in primul rand, in forma si culoare. In acest sens, dalele sunt, de regula, mai mari, iar forma este definita de unghiurile drepte. Astfel, majoritatea dalelor din beton sunt patrate sau dreptunghiulare si au o dimensiune mai mare, comparativ cu pavelele clasice.
3. Piatra naturala
Piatra naturala este, poate, cea mai veche solutie de pavare, fiind utilizata de mii de ani de catre om. In primul rand, atunci cand discutam despre pavaje gradina din piatra naturala, trebuie facuta distinctia intre diversele sortimente de piatra disponibile.
In acest sens, principalele tipuri de piatra pentru pavaje sunt: piatra cubica, piatra de rau si piatra de munte. Acestea fiind spuse, putem spune cu incredere ca, indiferent de sortimentul de piatra pentru care veti opta, toate se bucura de o serie de caracteristici extrem de avantajoase, precum:
- Rezistenta: Pavajele din piatra se numara printre cele mai rezistente tehnologii. Acestea nu sunt afectate de schimbarile bruste de temperatura si, in egala masura, nu cedeaza sub actiunea presiunii. Intretinute corespunzator, pavajele pentru gradina realizate din piatra pot rezista cu usurinta chiar si peste 100 de ani;
- Aspect natural: Prin naturaletea formei neregulate a pietrelor, pavajele din piatra se bucura, de regula, de un aspect extrem de elegant. Din acest punct de vedere, pietrele sunt, de asemenea, considerate materiale premium.

4. Pavele grila
Pavelele grila sunt o subcategorie a pavelelor din beton, care permit cresterea ierbii. Astfel, pavajele grila sunt recunoscute ca fiind o solutie ecologica, mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator.
Asadar, putem, deci, afirma ca pavelele grila sunt poate cea mai recomandata solutie pentru realizarea unor pavaje gradina. Mai mult decat atat, in ciuda golurilor sau a aspectului relativ fragil, pavelele tip grila au o rezistenta foarte buna si pot fi utilizate cu succes chiar si in amenajarea parcarilor rezidentiale.

5. Beton monolit
Daca cele 4 tipuri de pavaje pentru gradina enumerate anterior sunt prefabricate, betonul monolit este o solutie care se toarna direct pe suprafetele care urmeaza a fi pavate. Pentru a face distinctia, pavajele din beton monolit sunt acele pavaje turnate dintr-o singura bucata de la un capat la celalalt. Printre multe alte beneficii, betonul monolit este o solutie extrem de performanta in proiectele de pavare prin:
- Flexibilitate: In primul rand, betonul monolit poate fi turnat in forme extrem de complexe. Practic, odata realizat cofrajul, acesta va lua forma dorita fara a fi nevoie de o atentie foarte mare din partea lucratorilor. De asemenea, prin amprentare, suprafata betonata poate fi personalizata si poate chiar imita piatra sau alte materiale sau modele;
- Rezistenta: Fiind o solutie monolita (dintr-o singura bucata), acest tip de pavaj curte se bucura de o rezistenta foarte mare la presiune. Mai mult decat atat, pavajele din beton monolit necesita foarte putina mentenanta, prin comparatie cu alte tehnologii.

Etape montare pavaje in gradina
In principiu, realizarea etapelor de montare a unor pavaje gradina ar trebui lasate in seama profesionistilor. Chiar si cele mai mici erori pot face ca investitia sa fie compromisa. Asadar, etapele enumerate mai jos au, mai degraba, rolul de a va pregati pentru modul in care vor decurge lucrarile de pavare:
- Proiectarea: O echipa de profesionisti se va deplasa la locatie pentru a realiza masuratorile in baza carora se va schita proiectul tehnic;
- Excavarea: Se vor marca suprafetele care urmeaza pavate si se va excava solul pe intreg conturul marcat, la adancimea stabilita de proiectant;
- Drenajul: Desi nu este obligatoriu, se recomanda realizarea unui sistem de drenaj al apei, la baza santurilor sapate anterior;
- Pietrisul: Se va turna un strat de pietris la baza santurilor, pe toata suprafata excavata si se va tasa pana ce pietrele vor fi patruns in sol;
- Nisipul: Nisipul se va turna in mai multe straturi, fiecare strat fiind compactat cu ajutorul vibrocompactorului. De asemenea, stratul final va fi nivelat inainte de a se proceda la pasul urmator;
- Pavarea: Se vor monta linii de ghidaj si se va proceda la montarea pavelelor sau pietrisului. Acestea se fixeaza in stratul de nisip turnat anterior cu ajutorul unui ciocan de cauciuc;
- Rosturile: Se va turna nisip pe suprafata pavata si se vor umple folosind o masina cu matura, special destinata acestui procedeu;
- Compactarea: Dupa ce toata suprafata a fost pavata, se va utiliza din nou vibrocompactor pentru compactarea elementelor de pavaj.

Avantajele si dezavantajele utilizarii pavajelor in gradina
Exista nenumarate motive pentru care orice profesionist va va recomanda utilizarea unor pavaje curte. Totusi, acest lucru nu inseamna ca pavarea curtii este lipsita de inconveniente. De aceea, consideram ca cel mai corect este ca, inainte de a investi intr-un astfel de proiect, sa cunoasteti deopotriva avantajele, cat si dezavantajele:
Avantaje
- Aspect: Curtile cu alei sau terase pavate se bucura, de regula, de un aspect mult mai ingrijit decat cele in care pavajele sunt inexistente;
- Utilitate: Pavajele deservesc unor scopuri utile, precum deplasarea prin curte sau amenajarea unor platforme cu destinatii diverse;
- Ingrijire: In principiu, pavajele pentru gradina nu au nevoie de ingrijire de specialitate, ci doar trebuie inspectate constant;
- Reparatii: Blocurile prefabricate ale pavajelor pot fi inlocuite individual in cazul depistarii unor nereguli.
Dezavantaje
- Costuri: In functie de solutia pentru care veti opta, investitia in pavaje curte poate fi relativ mare;
- Montaj: Manopera pentru montarea pavajelor de gradina este relativ complexa si necesita cunostinte de specialitate. Arareori este posibil montajul in regie proprie.

Cat costa montajul pavajelor in gradina?
Dupa cum ati vazut pe parcursul acestui material, pavajele sunt de mai multe tipuri. Asadar, este de inteles faptul ca fiecare categorie de pavaje gradina are un anumit grad de dificultate si, in consecinta, un anumit pret.
De regula, tarifele pentru montaj pavaje pentru gradina variaza intre 80 si 200 de lei pe metru patrat, in functie de tehnologia utilizata si de complexitatea proiectului. Totusi, daca doriti sa obtineti o oferta personalizata, va recomandam sa apelati la un profesionist.
Acestea fiind spuse, intelegem ca pavajele pentru gradina sunt o solutie extrem de utila, putand fi utilizate intr-o varietate de scopuri. Mai mult decat atat, solutiile disponibile pe piata sunt, de regula, extrem de rezistente, cu o perioada de exploatare ce variaza intre 50 si peste 100 de ani. Totusi, pentru a face alegerile potrivite, apelati intotdeauna la profesionisti si nu faceti concesii in privinta calitatii.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.