Pavaje 3D

pavaje 3d

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Tehnologia pavajelor evolueaza constant, atat din punct de vedere al proprietatilor mecanice, cat si din punct de vedere estetic. Astfel, daca va doriti sa amenajati o proprietate in stil modern, va recomandam sa explorati ideea de montaj a unor pavaje 3D. In plus, pentru a va veni in ajutor, in cele ce urmeaza vom discuta despre cele mai importante aspecte legate de pavajele 3D: din ce sunt fabricate, cum se monteaza si cat costa. 

Ce sunt pavajele 3D?

Atunci cand discutam despre pavaje 3D, ne referim la acele solutii de amenajare a platformelor exterioare (terase, parcari, alei, etc.) cu efect tridimensional. Aceasta iluzie optica 3D este posibila, in primul rand, datorita unui joc complex de culori, dar si formei pavelelor.

In principiu, cele mai multe persoane care investesc in pavaje efect 3D le utilizeaza pentru amenajarea spatiilor recreative, de genul parcurilor pentru copii sau a gradinitelor de flori. Cu toate acestea, utilitatea pavajelor 3D este mult mai diversificata, posibilitatile fiind limitate doar de imaginatia proiectantului.

pavaj curte 3d

Principalele tipuri de materiale din care sunt confectionate

Asa cum spuneam, pavajele 3D reprezinta, de fapt, pavele cu forme si culori complexe. Asadar, in principiu, exista doua categorii de pavaje 3D, respectiv: pavaje realizate din beton si pavaje realizate din cauciuc. Pentru a intelege mai bine diferenta, vom discuta mai jos despre ce presupune fiecare solutie in parte. 

Pavaje din beton

Betonul este, poate, cel mai performant material utilizat in constructia pavajelor, in general, si a celor 3D in particular. Atat din punct de vedere al rezistentei, cat si al versatilitatii, betonul are o serie de caracteristici extrem de avantajoase. Printre acestea, amintim si:

  • Rezistenta mecanica: Betonul este capabil de a suporta incarcaturi foarte mari. Mai mult decat atat, la cerere, acesta se poate arma cu fier pentru a creste rezistenta la presiune. Din acest motiv, betonul este recomandat pentru amenajarea de pavaje 3D destinate traficului intens;
  • Diversitate estetica: Prin pigmentare, betonul poate fi colorat intr-o gama aproape infinita de culori si nuante. De asemenea, pavelele sunt produse prin turnare, astfel ca formele sunt, de asemenea, extrem de diversificate. 

Pavaje din cauciuc

De regula, utilizate pentru amenajarea parcurilor pentru copii, pavajele 3D din cauciuc reprezinta o tehnologie moderna, oferind deopotriva siguranta si rezistenta. Printre caracteristicile principale ale pavelelor din cauciuc, mentionam urmatoarele:

  • Absorbtia socurilor: Primul si poate cel mai important avantaj al pavajelor din cauciuc este rezistenta la impact. Mai mult decat atat, suprafata acestora este deopotriva fina, dar si aderenta, impiedecand alunecarea;
  • Impactul asupra mediului: Materialele utilizate pentru realizarea unor pavaje efect 3D din cauciuc provin, de regula, din surse reciclate. De aceea, pavelele din cauciuc sunt considerate una dintre cele mai prietenoase tehnologii de pavare pentru mediul inconjurator. 
pavele 3d

Etape montare pavaje 3D

Realizarea unor pavaje 3D poate fi mai complexa decat realizarea pavajelor clasice. Acest lucru se datoreaza, dupa cum spuneam, faptului ca modelul, in sine, este mai complex, astfel ca operatiunea de montaj poate fi mai migaloasa.

Cu toate acestea, datorita faptului ca pavelele sunt, de regula, prefabricate, montarea se realizeaza relativ usor si rapid. Totusi, daca nu dispuneti de ustensilele si de cunostintele necesare unei astfel de lucrari, va recomandam sa evitati montajul in regie proprie. Acestea fiind spuse, iata care sunt etapele de montare a unui pavaj 3D:

Pasul #1: Planificarea

In primul rand, veti incepe prin planificarea proiectului. In acest sens, inarmati-va cu o ruleta, cu hartie si pix si cu foarte multa rabdare. Identificati spatiul pe care urmeaza sa amenajati pavajul, efectuati masuratorile si realizati o schita la scara a proiectului. In baza datelor obtinute din masuratori, veti putea stabili forma si dimensiunea pavajului si veti putea calcula necesarul de materiale. 

Sfat util: Planificarea este extrem de importanta intr-un proiect de constructie. De aceea, este indicat sa apelati la un profesionist pentru proiectare. Acesta va lua in considerare nu doar dimensiunile, ci si alte date tehnice, cum ar fi, de exemplu, calitatea solului. 

Pasul #2: Realizarea sapaturilor

Odata realizate toate masuratorile si finalizat proiectul, veti putea proceda la excavarea solului. Marcati, in primul rand, cotele pavajului pe teren pentru a va putea ghida corespunzator. Dupa aceasta, puteti trece la realizarea sapaturilor. Tineti cont de faptul ca un pavaj 3D rezistent are nevoie de o baza solida (care consta dintr-un strat de pietris si unul de nisip). De aceea, adancimea minima recomandata este de 60 cm. 

Pasul #3: Turnarea straturilor suport

Asa cum spuneam, pentru a creste stabilitatea platformei pavate, la baza santurilor sapate anterior se vor turna doua straturi: unul de pietris si al doilea de nisip. Dupa turnarea fiecarui strat in parte, procedati la tasarea acestuia cu ajutorul unui vibrocompactor. De asemenea, la turnarea stratului de nisip tineti cont de faptul ca suprafetele vor trebui nivelate. Pentru aceasta operatiune, puteti utiliza sine de ghidaj, precum si un poloboc. 

Pasul #4: Montarea pavelelor

Nu in ultimul rand, veti putea monta pavelele. Fie ca sunt din beton sau din cauciuc, pavelele se monteaza individual si fiecare rand in parte. Asa cum spuneam, pavajele 3D au un design mai complex, de aceea va trebui sa acordati atentie sporita modelului. In final, apelati din nou la vibrocompactor pentru a compacta intreaga suprafata pavata. 

pavaj efect 3d

Avantajele si dezavantajele utilizarii pavajelor cu efect 3D

In principiu, exista foarte multe motive pentru care specialistii recomanda montarea unor pavaje 3D. Totusi, acest lucru nu inseamna neaparat ca pavajele 3D nu sunt lipsite de defecte. De aceea, in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva dintre cele mai importante avantaje, dar si dezavantaje ale pavajelor 3D. 

Avantaje

  • Pavelele prefabricate se monteaza cu pana la 50% mai rapid, in comparatie cu alte tehnologii de realizare a pavajelor;
  • Efectul 3D al pavajului ofera intregii proprietati un aspect unic si modern;
  • Producatorii ofera o gama variata de pavaje 3D, atat din punct de vedere al modelului, cat si al gamei de culori si nuante;
  • Pavajele, in general, permit un mai bun drenaj al apei, spre deosebire de platformele turnate dintr-o singura bucata;
  • Datorita montajului individual al fiecarei piese, in cazul unei probleme, aceasta va fi foarte usor de reparat (practic, se va inlocui pavela distrusa).

Dezavantaje

  • Obtinerea efectului 3D presupune o atentie sporita la detalii si exista riscul ca modelul sa nu fie uniform pe toata suprafata pavata;
  • Datorita complexitatii, atat costul cu achizitia, cat si costurile asociate manoperei vor fi mai mari, comparativ cu pavajele clasice.

Cat costa montajul pavajelor 3d?

Cum fiecare proiect este unic in felul sau, cel putin teoretic, este relativ dificil de estimat un pret pavaje 3D. Daca doriti sa stiti cu exactitate cat va vor costa materialele si manopera pentru realizarea pavajului, va recomandam ca, in primul rand, sa realizati proiectul tehnic.

In baza suprafetelor masurate si luand in calcul tipul pavelelor utilizate, veti putea lua legatura cu un profesionist, iar acesta va putea calcula un tarif. Pentru a avea certitudinea ca nu veti achita un tarif mai mare decat cel practicat, de regula, de majoritatea profesionistilor, va putem spune ca preturile pentru montarea pavajelor 3D pot varia intre 100 si 300 de lei pe metru patrat. 

Ca un scurt rezumat al celor descrise mai sus, referitor la proiectele de montaj pavaje 3D, retineti ca:

  • Pavajele 3D pot fi realizate atat din dale de beton, cat si din dale de cauciuc;
  • Efectul 3D confera proprietatii un aspect modern si, de regula, unic;
  • Montajul se realizeaza relativ usor, insa trebuie acordata o atentie sporita detaliilor;
  • Costurile pentru realizarea unui pavaj 3D pornesc de la 100 de lei si pot creste in functie de complexitatea proiectului.

Asadar, speram ca am acoperit cea mai mare parte a intrebarilor pe care le-ti fi putut avea referitor la pavajele 3D. Nu ne ramane, deci, decat sa va uram spor in noul proiect!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.