Gard din boltari

Gard din boltari

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Aveti o casa sau un teren si doriti sa o imprejmuiti sau sa schimbati imprejmuirea existenta? Solutiile de garduri de pe piata sunt foarte variate, pentru orice gusturi si orice buget. In randurile ce urmeaza vom detalia despre gardurile zidite din boltari, in sine, un material solid si modern de constructii, discutand, pe rand, despre beneficii, avantaje si dezavantaje, dar si etape de executie gard din boltari.

Care sunt beneficiile gardurilor din boltari?

Din capul locului, trebuie precizam ca alegerea unui gard din boltari va aduce beneficii importante:

  • Siguranta: Boltarii sunt produsi in mediu industrial din beton, asa ca rezistenta la efractie este foarte buna. Nu veti avea griji asupra bunurilor din curte sau gradina daca ati montat un gard de boltari;
  • Confort: Este reconfortant sa stiti ca nu aveti nevoie sa interveniti cu activitati de intretinere asupra gardului si nici ca nu se deterioreaza usor, pentru a avea nevoie de reparatii dese;
  • Economie: Se construiesc relativ usor gardurile din boltari, prin suprapunerea boltarilor si intarirea lor cu liant. De asemenea, pretul de achizitie al boltarilor de beton nu este la fel de mare ca al betonului turnat sau al placilor prefabricate din beton.
zidire Gard din boltari

Avantajele si dezavantajele gardurilor zidite din boltari

Ca orice imprejmuire, gardul din boltari are anumite atuuri, dar si unele neajunsuri. Haideti sa trecem prin cele mai importante dintre acestea:

Avantaje

  • Durabil: Un gard boltari are in medie o durata de viata de 30-35 de ani si o garantie de 10-15 ani. Poate dainui chiar mai mult daca nu este supus unor conditii de stres major. Rezistenta mecanica a boltarilor de tip M150 este de 150 kg/cm2;
  • Construire nepretentioasa: Ridicarea gardului din boltari presupune operatiunile uzuale, nimic deosebit. Astfel, o echipa profesionista poate finaliza toate etapele de santier pentru un gard de 100 de metri liniari chiar si in 3-4 zile;
  • Ignifug: Rezista la incendii de intensitati crescute si constituie chiar o bariera in calea focului. Boltarii nu ard si nu fumega, au rezistenta pana la 800 de grade Celsius, astfel ca securitatea la incendii este maxima;
  • Fonoizolant: Gardul din boltari va diminua mare parte din zgomotul din afara proprietatii. Daca imprejmuiti o casa aflata intr-o zona zgomotoasa, este intelept sa va orientati spre gardul zidit din boltari;
  • Modele diverse: Boltarii se prezinta intr-o gama variata, pot fi si monolit si cu goluri si pot avea diferite dimensiuni (de la 400x125x195 mm pana la 500x200x195 mm). Asta inseamna ca putem personaliza gardul alegand tipul preferat de boltari de constructii;
  • Cost avantajos: Pretul de achizitie al boltarilor nu este deloc ridicat. Daca luam in calcul si faptul ca intretinerea este necostisitoare si, cel mai probabil, nu vom avea nevoie de multe reparatii, evaluam costul total de exploatare la un nivel foarte bun.

Dezavantaje

  • Material greu: Boltarii sunt grei si au densitate de pana la 1600 Kg/m3. Asta inseamna ca trebuie sa apelam la transport profesional si vom avea grija sa facem o fundatie de adancime si respectand toate rigorile;
  • Hidrosensibil: Gardul de boltari nu va fi cel mai rezistent la actiunea apei si inundatiilor. Un gard beton monolit, de exemplu, va rezista mult mai mult la intemperii. Daca zona in care aveti proprietatea este inundabila, este bine sa va orientati spre un gard din alt material de constructii;
  • Iradiant: Conform metodei de fabricare, boltarii pot contine anumite cantitati de radon. Chiar daca gardul este in aer liber, persoanele alergice ar trebui sa tina cont de acest aspect in alegerea tipului de imprejmuire pentru proprietate.
constructie Gard din boltari

Factori de avut in calcul in procesul de executie al gardului din boltari

Cel mai important pas in ridicarea gardului de boltari este fundatia. Gard din boltari fara fundatie nu exista, iar o fundatie executata fara responsabilitate nu va sustine gardul.

Greutatea boltarilor este semnificativa, asa ca, pe langa grija fata de fundatie, vom contracta o firma specializata de transport.

Calitatea mortarului este, de asemenea, importanta. Boltarii se vor imbina in acelasi mod cu caramizile folosind mortar de ciment. Pe langa imbinari, si golurile boltarilor este recomandat sa se umple cu mortar pentru un grad de rezistenta crescut.

Stalpii vor fi de ciment turnat si neaparat ii armam in functie de grosimea stalpilor. Vom folosi doar ciment de calitate, de clasele C12/15, C16/20, C20/25.

Mai ales in zonele cu inundatii si alunecari de teren este importanta drenarea gardului boltari. Santul de drenaj este umplut cu pietris si scurgeri laterale pentru apa. O varianta foarte buna este si cea cu tuburi de drenaj.

Grosimea gardului determina intr-o buna masura rezistenta si durabilitatea acestuia. In general, putem obtine grosimi intre 20 si 35 cm de gard de boltari. Cu cat este mai gros, gardul va folosi boltari mai scumpi si o cantitate de mortar mai mare, dar obtinem un gard mai solid.

Gard din boltari tencuit si finisat

Etape de executie gard din boltari

Alegem garduri din boltari doar pentru imprejmuiri de durata, asa ca ridicarea lor necesita atentie si respectarea cu atentie a pasilor de executie:

  • Pas 1 – Proiectare: Proiectul profesionist este baza unui gard din boltari de calitate. Tine cont de proprietatile terenului, structura casei, mediul ambiental si prevede masuratorile de desfasurare si ridicare a gardului. De asemenea, pe baza proiectului obtinem avizul de construire de la primarie.
  • Pas 2 – Pregatirea terenului: Pentru inceput adunam deseurile, radacinile de copaci, pietrele mari de pe suprafata de lucru pentru a lucra in conditii proprii si a nu afecta rezistenta stalpilor de sustinere. Apoi, trasam linia gardului cu ajutorul unei sfori de zidarie si marcam locurile de fixare a stalpilor cu tarusi de lemn. Cu aproximatie, 2 metri intre stalpii de rezistenta este o distanta optima.
  • Pas 3 – Achizitia materialelor: Alegem boltarii dupa forma si dimensiunea potrivite. Ne mai trebuie cofraj si armatura pentru stalpii de sustinere si fundatie, toate prinderile necesare, pietris si beton pentru fundatie, sipci de lemn pentru sustinere.
  • Pas 4 – Fundatiile: Primele se realizeaza fundatiile stalpilor si cofrarea lor. 60 – 80 de centimetri adancime si 30 x 30 cm laturi ar trebui sa fie suficient. Adancimea va fi realizata in functie de adancimea de inghet din zona in care ridicam gardul. Fundatia exterioara, de la cota zero, va vea o inaltime de aproximativ 25-40 cm. Turnarea betonului se face manual sau, de preferat, mecanizat. Cofrajul este reprezentat de aplicarea de scandura asezata perpendicular cu solul si sustinuta cu caplamale, modeland betonul cu mistrie si cancioc. Armatura se fixeaza in pietris, atat pentru stalpi, cat si pentru boltarii cu goluri. Termenul de intarire al betonului difera in functie de temperatura atmosferica, dar trebuie respectat pentru o constructie solida.
  • Pas 5 – Zidirea boltarilor: Boltarii se monteaza asemanator cu caramizile, unul peste altul, uniti cu liant din mortar de ciment. Calitatea armaturii este importanta atat pentru stalpi, cat si pentru boltari. Un strat de tencuiala va proteja gardul nostru si va asigura uniformitatea structurii. La fel ca la stalpi, boltarii din gard pot fi umpluti in goluri cu mortar sau ciment.
  • Pas 6 – Finisarea: Se face o observare finala asupra gardului pe toate ariile pentru remedierea eventualelor imperfectiuni. Dupa degajarea spatiului de lucru de instrumentar, utilaje si resturi de materiale, lucrarea se preda beneficiarului.

De ce sa alegem un gard din boltari?

Daca ati parcurs informatiile din acest articol pana in acest punct inseamna ca luati in considerare imprejmuirea curtii sau gradinii cu gard boltari.

Sigur veti dori acest lucru, mai ales daca apreciati:

  • Siguranta: Rezistenta la efractie a gardurilor zidite din boltari este la nivel foarte ridicat. Daca completati siguranta gardului cu un sistem electronic de securitate nu veti avea emotii in legatura cu integritatea bunurilor din curte;
  • Castig de timp: Montajul gardului boltari este clasica, nu va consuma timp indelungat precum gardurile mai sofisticate. De asemenea, intretinerea gardurilor din boltari este usoara si reparatiile rapide;
  • Buget redus: Boltarii de zidarie au pret rezonabil comparativ cu betonul turnat sau profilele prefabricate din beton asa ca veti economisi bani alegand un gard de boltari. Intretinerea si reparatiile nu sunt costisitoare in cele mai multe cazuri, inca o sursa de economie la buget.

Cu informatiile din acest articol speram ca veti lua decizia corecta asupra imprejmuirii proprietatii, conform dorintelor pe care le aveti si particularitatilor curtii sau gradinii pe care o detineti.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.