- Categorii: Pavaje
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Utilizarea unor pavaje ecologice este, cu siguranta, una dintre cele mai prietenoase cu mediul solutii de pavare. Totusi, cel putin in momentul de fata, informatiile referitoare la pavajele ecologice sunt destul de limitate.
De aceea, pentru a veni in ajutorul celor care exploreaza ideea de a monta un pavaj ecologic, am decis ca in materialul de mai jos sa acoperim o mare plaja de informatii legate de aceste proiecte. Pana la finalul articolului, veti cunoaste care sunt modelele principale disponibile pe piata, cat costa montajul, dar si care sunt pasii de executie.
Ce sunt pavajele ecologice?
Prin pavaje ecologice ne referim la acele materiale de constructie utilizate in amenajarea aleilor destinate circulatiei (pietonale sau auto) sau chiar a platformelor (terase, parcari, etc.), si care nu intrerup complet cresterea ierbii. Practic, putem afirma ca acestea ofera posibilitatea tranzitului in conditii moderne, dar fara a afecta natura.
Principalele tipuri pavaje ecologice
In principiu, producatorii propun, in prezent, mai multe tipuri de pavaje ecologice, distinctia din punct de vedere tehnic dintre acestea fiind facuta de materialul de compozitie al pavelelor. Astfel, identificam doua categorii principale de pavaje grila: din plastic si din beton. Pentru a putea face alegerea corecta intre cele doua, iata cateva dintre cele mai notabile caracteristici ale acestora:
1. Pavaje ecologice din plastic
Pavelele ecologice din plastic reprezinta una dintre cele mai permeabile solutii de pavare. In plus, montajul acestora nu presupune utilizarea altor materiale auxiliare. Astfel, pavelele pot fi montate direct pe sol. Cateva dintre avantajele pavajelor ecologice din plastic sunt:
- Impact mic asupra mediului: Nu doar ca design-ul ergonomic al pavelelor permite cresterea ierbii sau a gazonului, insa majoritatea companiilor care produc astfel de solutii utilizeaza materiale 100% reciclabile;
- Costuri reduse cu manopera: Datorita greutatii reduse, dar si a sistemului inteligent de prindere, montajul pavajelor din plastic este relativ usor de realizat. In consecinta, tarifele pentru manopera sunt mai mici decat in cazul dalelor din beton;
- Rezistenta crescuta la presiune: In ciuda greutatii reduse mentionate anterior, pavajele din plastic sunt extrem de rezistente. De altfel, materialele moderne permit chiar amenajarea parcarilor auto cu ajutorul acestor solutii.
2. Pavaje ecologice din beton
Betonul este, fara doar si poate, unul dintre cele mai eficiente materiale de constructie. In primul rand, raportul calitate – costuri in cazul pavajelor ecologice din beton este net superior altor solutii. In plus, pavelele din beton se remarca, de asemenea, prin:
- Gama variata de solutii: Pavelele ecologice din beton sunt, de regula, produse intr-o gama diversificata de modele si culori. Astfel, acestea pot fi integrate cu succes in stilul arhitectural al oricarei proprietati;
- Suport pentru traficul intens: Pavajele din beton sunt recunoscute pentru rezistenta la presiune, dar si la frecare. Astfel, acestea sunt, poate, cea mai indicata tehnologie pentru amenajarea ariilor destinate unui trafic intens.
Etape montare pavaje pe suprafete exterioare
In timp ce un pavaj ecologic din plastic se poate monta, asa cum spuneam, direct pe sol, majoritatea profesionistilor va vor recomanda, insa, realizarea unui strat suport. Acesta are, in principal, rolul de a stabiliza suprafetele pavate, astfel incat acestea sa nu isi schimbe forma in timp, sub actiunea fortei de presiune. Asadar, atat pentru montarea unor pavaje ecologice din beton, cat si din plastic, se recomanda executarea urmatorilor pasi:
- Realizarea proiectului tehnic: Proiectul tehnic cuprinde toate datele referitoare la urmatoarea investitie. Printre altele, aici veti include date, precum: volumul de materiale necesare, cotele viitorului pavaj, precum si tipul pavajului (materiale). Atentie! Inginerii considera ca o investitie de succes presupune 90% planificare si doar 10% executie. Asadar, acordati atentie sporita masuratorilor si calculelor, pentru a va asigura ca investitia facuta nu va fi fost facuta in zadar.
- Trasarea pavajului: Odata stabilite cotele, se va proceda la trasarea planului pe sol. Acest pas se poate efectua fie manual, fie prin topografie. De regula, insa, in cazul pavajelor, micile erori de amplasare in spatiu nu au un impact foarte mare (precum in cazul amplasarii, de exemplu, a unei fundatii), drept pentru care se recomanda trasarea manuala, care nu implica costuri foarte mari. Sfat utile: Plasati tarusii de ghidaj la o distanta de 20 – 30 cm fata de marginile pavajului. Acest lucru va va fi util la pasul urmator.
- Excavarea solului: Pentru ca pavajul sa ramana la nivelul solului, este necesara excavarea solului la o adancime care sa acomodeze grosimea stratului suport, dar si a pavelelor utilizate. De asemenea, expertii recomanda ca sapaturile sa fie cu aproximativ 30 cm mai mari la fiecare margine a pavajului. De asemenea, in cazul unor pavaje ecologice, apa poate patrunde mult mai usor in sol. Drept urmare, expertii propun, de asemenea, realizarea unui sistem de drenaj la baza sapaturilor.
- Realizarea stratului suport: Cel mai adesea, stratul suport este realizat din pietris. Acesta se toarna la baza santurilor excavate anterior si se compacteaza pana ce pietrisul este bine ancorat in sol. Sfat util: Cu cat stratul suport este mai gros, cu atat mai rezistent va fi pavajul in timp. Grosimea recomandata a stratului de balast compactat este de 10 – 15 cm.
- Turnarea nisipului: Pentru fixarea pavelelor ecologice, este necesara turnarea unui strat de aproximativ 5 cm de nisip uscat. La randul sau, acest strat trebuie compactat cu placa vibranta, astfel incat suprafata rezultata sa fie neteda si plana.
- Montarea pavajului: Nu in cele din urma, se va proceda la montarea propriu-zisa a pavelelor ecologice. Acestea se fixeaza direct in nisip cu ajutorul ciocanului din cauciuc, iar la final suprafetele sunt maturate si, din nou, compactate cu vibrocompactorul. Sfat util: Pentru obtinerea unui aspect natural, puteti sadi intre dale seminte de iarba sau de gazon.
Care sunt beneficiile utilizarii pavajelor grila?
In contextul in care intreaga lume isi indreapta atentia catre mediu, realizarea de pavaje ecologice atrage nenumarate beneficii. Iata, asadar, doar cateva dintre motivele pentru care va recomandam sa montati un pavaj ecologic, indiferent ca este realizat din plastic sau din beton:
- Aspect natural: Pavelele ecologice nu intervin foarte agresiv in natura, astfel ca aspectul pavajului este unul foarte natural. Adesea, in cazul pavajelor de culoare verde din plastic, de exemplu, daca iarba este suficient de mare, pavelele nici nu se vor observa;
- Drenaj eficient: In timp ce pavajele clasice blocheaza o mare parte din apa, cele ecologice permit apei sa patrunda in sol. Din nou, acest aspect favorizeaza cresterea ierbii sau a gazonului;
- Costuri reduse: Din punct de vedere cantitativ, se utilizeaza mai putin material pentru realizarea pavelelor ecologice. In consecinta, costurile pentru productie sunt mai mici si, implicit, si costurile pentru achizitia acestora.
Cat costa montajul pavajelor ecologice in spatiul exterior?
Daca v-ati decis cu privire la montajul unor pavaje ecologice in spatiul dumneavoastra exterior, este, deci, timpul sa discutam despre investitii.
In principiu, estimarea unui pret pavaj grila tine, de regula, cont de mai multi factor, precum materialele utilizate, suprafetele pavate, s.a.m.d.
Asadar, cel mai indicat mod pentru a obtine un cost real al investitiei pe care urmeaza sa o realizati ar fi sa contactati direct o echipa specializata in astfel de proiecte. De regula, insa, va putem spune ca tarifele practicate de majoritatea profesionistilor variaza intre 80 de lei si 200 de lei pe mp (tinandu-se cont de tehnica si complexitatea proiectului).
Asadar, intelegem ca realizarea de pavaje ecologice poate fi relativ usoara, insa pentru a asigura succesul, se recomanda un montaj complet, care sa cuprinda si turnarea corecta a stratului suport. De asemenea, avand in vedere impactul redus asupra mediului, pavelele ecologice reprezinta indubitabil solutia de pavare a viitorului. Asadar, cu siguranta investitia este una de viitor si pentru viitor!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.